StoryEditorOCM
OtociPOPULARNA ZNANOST

Gospodin savršeni oduševio publiku u dosad nepoznatoj ulozi, po poznavanju ‘božje čestice‘ ne bi ga nadmašio ni Puljak

Piše Mirko Crnčević
16. svibnja 2023. - 14:16

Na poziv učitelja fizike Danijela Beserminjija u Osnovnoj školi "Jelsa" na otoku Hvaru gostovao je popularizator znanosti doc. dr. Toni Šćulac s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, a predavanju su nazočili učenici osmih razreda i zainteresirani sedmaši.

- Od malih nogu sam cijela ljeta provodio u Vrboskoj i zato se uvijek rado vraćam na otok koji ima posebno mjesto u mom srcu – kazao je poznati fizičar kojeg šira javnost pamti kao "Gospodina savršenog" iz 2022. godine.

Inače je po ocu Vrbovljanin, treneru juda Renatu Šćulcu, a ovom prigodom je učenicima pripovijedao što znači biti fizičar i čime se oni zapravo bave u čuvenom CERN-u. Uglavnom, Toni je jednostavnim jezikom i usporedbama sa svakodnevnim situacijama uspio objasniti što je ono što zovemo "masom", što je Higgsov bozon i Higssovo polje te kako se otkrio i zašto je bilo važno dokazati postojanje Higgsovog bozona – u čijem su istraživanju među desecima tisuća znanstvenika iz cijelog svijeta sudjelovali i hrvatski znanstvenici.

- Moja glavna želja u popularizaciji znanosti je osvijestiti kod mladih ljudi da su znanost i tehnologija glavni pokretači napretka ljudske civilizacije.

Svatko od nas je znatiželjan kao dijete i moramo tu znatiželju kod djece čuvati i ohrabriti ih da postavljaju pitanja i traže odgovore jer upravo to donosi napredak. Radoznalost je pokretač napretka – rekao je doc. dr. Šćulac, popularan mladi čovjek na "svojem" otoku.

Isto predavanje bilo je priređeno i za gimnazijske učenike Srednje škole Hvar –iIzdvojene lokacije u Jelsi. Učitelj Beserminji je izrazio uvjerenje da su ta predavanja barem neke učenike odvažila da se bave STEM područjem i da se sa užitkom pridruže umovima koji odgovaraju na fundamentalna pitanja moderne znanosti.

image
Danijel Beserminji
image
Danijel Beserminji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:45