stdClass Object ( [id] => 1224234 [title] => Dok su gledali kako gori Bijela kuća, mnogi su zavapili: ‘Dao Bog da izgori do temelja!‘ A iza njihovih vapaja stoji duga i mučna priča. Svašta se u Bolu priča nakon požara... [alias] => dok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada je 31. kolovoza u 5.45 jutarnjih sati krovište Bijele kuće, nekoć elitnog bolskog hotela, planulo u požaru, brojni domaći su joj najiskrenije, najdublje poželjeli da što prije izgori do temelja.

Zvuči šokantno, ali tako je kako je, rekli su nam kako se kao nikada do sada nisu tako ponadali da će je nesrića izjesti do kosti, bez milosti skratiti joj muke. U istom momentu ludo su Boga zazivali za pomoć, moleći se da visoki plamen s krova njihova turističkog simbola, zaštićenog spomenika kulture, s jedne od najljepših bolskih razglednica, ne dohvati vrhove okolne stare, guste borove šume. Doskoči do njihovih kuća, vozila.

Šokirani ovakvim željama za Bijelu kuću, opet i nanovo i još nekoliko puta u nevjerici smo ih pitali je li se to samo crnohumorno zafrkavaju, čujemo li mi to dobro.

Jer zazivati uništenje prvog bolskog hotela, objekta s povijesti nalik filmskoj, otvara sumnje u mnoge stvari. Bijela kuća nije samo velebno arhitektonsko zdanje. Ona je i mjesto u kojem su nekoć bogati europski gosti guštali u jastozima, najboljim vinima, tancali za dočeke novih godina uz pogled na Dominikanski samostan, more...

---

image
Boljani Info
---

’To što gori, to je dobro’

Sve dok se nije dogodio rat, prekinuo idilu, donio kući nove stanare, namjenu, vlasnika u vidu hrvatske države. S njim i prateću glazbu s refrenom - jer “’još trava nije nikla tamo gdje je stala državna nam štikla”. I evo je 20 godina na vidikovcu stoji ruina. Rak-rana mista.

- Nisi krivo čula, ne, dao Bog da je vatra progutala cilu... Ma nek gori, nek izgori da se makar to dogodilo još pri 20 godin kad je došla pod državne skute... Šta me briga za nju, nek gori, i vrime joj je više, to šta ona gori, to je dobro, možda se nešto konačno promini. Ma nije me to zabrinulo, tome sam se i davno nada, nego sam ja nokte izgriza dok san s balkona gleda oće li se neki bombarder od šiške prebacit do moje kuće... - eto, to vam Boljani kažu u povjerenju.

U sebi zapravo skrivaju nešto skroz suprotno, bijes, muku, povrijeđenost, bespomoćnost, tugu zbog već 20 godina gledanja mučnog propadanja hotela zaboravljenog od vlasnika. Pa kada je vatra planula, nisu oni sladostrasno uživali kao Neron u zapaljenom Rimu, ili se radovali što je susjedu državnom krepala krava. Ne, ne caruje u Bolu kolektivno piromanstvo, kako je na prvi mah izgledalo.

Oni su se, pojasnili su nam, poradovali kako će to vatreno jutro Bijeloj kući nakon 20 godina uništavanja konačno donijeti oslobođenje i novo rađanje. Ponadali su se kako će to one gore iz ministarskih fotelja konačno natjerati da pogledaju sramotu svih žitelja iz mjesta punog turističkih nagrada.

---

image

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix
---

- Bijela kuća je jad i tuga, naša svakodnevica, samo još jedan od luzerskih i izgubljenih objekata u vlasništvu države. I mi to možemo samo gledati i ništa drugo. Ona je i velika opasnost za domaće i goste, dicu koja se oko nje vrzmaju, narkomane šta se u njoj skupljaju. I kad je planulo, čuli smo njen krik, poziv u pomoć.

A to bi moga bit alarm onima gore iz fotelja da nakon 20 godina odluče šta će s njom. Mi više nemamo strpljenja čekat. Kad je vatra počela grist, poradovali smo se da će se opet rodit u ognju, ka ona tica feniks. I ako sad neće pogledat u nju, a kad će onda. Da se požar ni desi, još bi 50 godina ovako stala, a mi njenu i našu muku bespomoćno gledali - vele domaći.

Dajte je nekome za kunu!

Kažu da ih srce boli kada na putu za groblje ili plažu prođu pokraj nje, pa radije okrenu glavu na drugu stranu. Ka dica, šta ne vidiš, nema ga. Vele kako nisu ni luđaci, ni bolesnici, nego im je do tog dijela Bola i njegove povijesti previše stalo. Tu su im matere i ćaće bolski turizam stvarali. A oni kao dica odrađivali prve sezonske korake.

---

image

Bol, 090922.
Bijela kuca zgrada koju su za potrebe gimnazije Dominikanci sagradili 1936 godine a od 1963 godine bila jedan od luksuznijih hotela u mjestu, od 2003 godine u vlasnistvu i posjedu drzave, te kako ne radi vec vise od dva desetljeca do danas je potpuno devastirana a 31 08 2022 godine u pozaru izgorio je krov te sada predstavlja i opasnost za prolaznike.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Joško Ponoš/Cropix
---

- Ona je Bol, a mi svi Bijela kuća. Bila nam je i kućište i ljubav. Daj je nekome za kunu, daj u najam, prodaj, ali napravi više nešto, državo jedna; 20 godina gledaš i ne radiš ništa - mučno je domaćima.

Kronologija jednog umiranja počinje 1936. godine, kada su dominikanci iz obližnjeg samostana pod paskom slavnog arhitekta Lavoslava Horvata financirali na svom zemljištu gradnju sjemeništa i gimnazije. Tijekom Drugog svjetskog rata Bijelu kuću preuzima lokalna vlast, u njoj se otvara bolnica, a nakon toga postaje đački dom.

Godine 1963. dominikanci prodaju Bijelu kuću Općini Brač i tim novcem obnavljaju samostan. U šezdesetima počinje sramežljivo stvaranje turizma, 1963. Bijela kuća je prenamijenjena u hotel i kao takva funkcionira do 1999. Djelovala je u sklopu bolskog poduzeća “Zlatni rat”, a tijekom tih godina je uz nove paviljone i depandanse bila akter galopirajuće turističke priče.

- U Bijeloj kući se poslije Drugog svjetskog rata otvara privremeni dom za ratnu siročad, a onda veliki hotelski kompleks s paviljonima i depandansama. Tijekom Domovinskog rata u njoj su boravili izbjeglice. Njihovu prehranu i energente financirao je “Zlatni rat”, koji se tijekom vremena zbog povećanih izdataka zadužio kod države. Kako tvrtka nije mogla vraćati dug, država je preuzela kompleks površine 25 tisuća kvadrata.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Onda su se dogodile nove peripetije, dominikanci su sudskim putem podnijeli zahtjev za povratom hotela i pripadajućeg zemljišta. Država je dobila spor, kompleks je došao u njezino pravomoćno vlasništvo. Država gospodari tim objektom i pripadajućim kompleksom i ona je ta koja je trebala poduzeti akcije za njegovo davanje u najam ili prodaju - veli Tihomir Marinković, bivši načelnik općine Bol, koji je tijekom 16-godišnjeg čelnikovanja podosta puta pokušavao napraviti pomak.

Bez uspjeha. Veli kako se nekoliko puta govorilo o potencijalnim investitorima, no procesi se nikada nisu realizirali. Zašto?

Zato što uz Bijelu kuću, ako se samo ona uzme u prodaju, ide usko grlo bez dovoljno mjesta za dodatne sadržaje i parkiralište, nužne za visoki ili ekskluzivni turizam. Zato što je objekt pod paskom konzervatora pa bi proces gradnje i obnove već po našoj uobičajenoj praksi zasigurno trajao desetljećima. I koštao toliko da se investicija ne bi isplatila za jedno 200 godina.

Trebala je imati pet zvjezdica

Ono što je potencijalni problem, a kako neki kažu i razlog zbog kojeg bi se država mogla pravdati zbog neučinkovitosti po ovom pitanju, veli, jest čestica zemlje iz kompleksa na kojoj je Općina Bol uz davanje državnog prava na korištenje uredila sportske objekte i veliko parkiralište.

---

image

Načelnica i naša novinarka u opasnoj unutrašnjosti Bijele kuće

Joško Ponoš/Cropix
---

Ali Općina Bol, veli bivši načelnik Marinković, u dokumentaciji je i predvidjela gradnju športske dvorane s vanjskim športskim terenima. I u donjem prostoru veliku garažu za potrebe mjesta, budućeg hotela i luke nautičkog turizma.

- Bijela kuća je trebala biti naš prvi hotel s pet zvjezdica, nužnost za destinaciju kao što je Bol. I svi smo se tome nadali. Prostornoplanskom dokumentacijom je i predviđeno da Bijela kuća bude hotel visoke kategorije. Zato domaći kažu da je bolje da je zgrada izgorila, nestala i da su se tome nadali.

Ali isključivo kao upozorenje državi da ne radi dovoljno za obnovu objekata iz svoje nadležnosti. Osobno smatram da je neka interesna skupina to namjerno zapalila kako bi zgradi umanjila vrijednost. Dok sam ja bio načelnik, svi su otvori bili zatvoreni, sve smo ogradili kako se unutra ne bi ulazilo. Struja je tu isključena već 20 godina. Ja vam otvoreno kažem, palilo se tu noć s razlogom, s ciljem. Zapitajmo se zašto se ovo ljeto nisu zaštitili ulazi. Svako tko je poželio, mogao je ući unutra slobodno - veli bivši načelnik Tihomir Marinković.

---

image

Zagreb, 240418.
Hotel Palace, J.J. Strossmayera.
Konferencija za medije povodom ovogodisnjeg turnira WTA Croataia Bol Open koji ce se odrzati od 4. do 10. lipnja.
Na fotografiji: Tihomir Marinkovic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Ronald Goršić/Cropix
---

Boljani kažu, u Bijeloj kući smo željeli hotel s pet zvjezdica. Nakon požara su dobili opasnu ruševinu s milijun zvizda. Jer vatra je progutala krov tako da kroz ono malo neizgorenih greda noću vidiš prostranstvo zvjezdanog neba.

Unutra je groblje starih, trulih i nagorenih daščurina, ponora, željeznih kolaca, žbuke, otpada, smrad, nagoretina. Ukralo se iz Bijele kuće, paviljona i depandansi tijekom ovih desetljeća sve što se moglo. Iščupani su i vodokotlići, zahodske školjke, radijatori, namještaj, štekeri, prozori, skidali su se blokovi s kamenog stubišta koji sada krase neke mještanske dvorove. Kažu nam Boljani kako dobro znaju koji su to Boljani krali.

Jedan je, vele, prepilio staro lijevano zvono još iz doba sjemeništa i stavio ga kao dekor u svoju kuću za odmor.

- Isti je lik ukrao i krasnu kamenicu i nju odnio kao ukras u istu tu vilu. Znaju Boljani sve o svojim Boljanima. Ništa nam uteć ne može, nisu to krali Bračani, nego ljudi odavde, domaći iz mista. Prepoznat će se oni kad ovo pročitaju.

---

image

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix
---

U Bijeloj kući je bilo velebno stepenište izgrađeno u jednom komadu kamena, ugrađeno direktno u kameni zid, graditeljski pothvat i tog i današnjeg vremena. A sad visi na kamenoj niti iz zida, još se opire lopovluku. Bacali su po tim vridnim skalinama radijatore šta su ih čupali iz zidova, umlatili su kamene blokove. A onda radijatore prodavali za staro željezo - pričaju nam Boljani.

Probudile se Trnoružice

Pridružila nam se u ophodnji i načelnica Katarina Marčić. Odmah nam kaže kako u cijeloj priči ima i nešto dobro. Nakon što su se mediji raspisali o požaru, javili su joj se iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Traže sastanak s njom na temu Bijele kuće. Pa, ljudi, je li to moguće!!!

Molbe Boljana su uslišane, Trnoružice su se probudile. Je li to slučajnost ili potaknuto požarom, načelnica za sada ne može ustanoviti.

- Izgleda da je došlo do njih. A još prije pola godine poslala sam im dopis tražeći sastanak o ovoj temi. Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu. Očekujemo da se nešto napravi što prije, mora, treba. Budućnost za Bijelu kuću je isključivo hotel u ambijentalnom tipu, pod paskom konzervatora. Da, nadamo se pomaku, obnovi nekoć reprezentativnog objekta, ali samo u istom duhu, ne pristajemo na drugi vizual. Ipak je to naš simbol i zaštićena zgrada.

---

image

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

Joško Ponoš/Cropix
---

Da, točno je, mištani su govorili nek izgori, i ja sam to čula. Ali to je samo tako rečeno, nisu oni piromani, nemaju više strpljenja, nego Bijeloj kući žele život, promjenu. Ponadali su se da će to potaknuti reagiranje u Ministarstvu. Svašta se u mistu govori, i to da je požar namjerno izazvan kako bi se zgradi umanjila vrijednost.

A uništeno je minorno u odnosu na cjelokupnu devastaciju objekta. Jedino ako je stvarno namjerno izazvan, a oni nisu uspjeli u naumu. Ne znam, inspektori će reći svoje - veli nam načelnica.

Ali poznato je da se tu već dugo skupljaju delinkventi, mladost, narkomani, skvoteri naši i strani. Čak su napravili improvizirane skale kojima se prebacuju na više katove. U noći izbijanja požara do tri sata s katova Bijele kuće odzvanjala je glazba, šapću nam domaći koji požar povezuju s narkomanskim noćnim divljanjima. Načelnica je sklonija vjerovati kako je razlog vatri ljudska nepažnja. Kaže kako je unutra toliko opasno da su vatrogasci morali zbog svoje zaštite krovište gasiti izvana.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

- Ministarstvo je sada ključno jer imamo dvostruki problem, onom već 20- godišnjem pridružio se i problem sigurnosti. S ovim je nemoguće mirno živjeti, ovo je strah za svakog roditelja. Vidjet ćemo uskoro što nam imaju reći - veli načelnica. Čekat ćemo i mi.

Nekada su u Bijeloj kući radili i teta Slava, Tonka, Bošinica, Mirjana Štropa, Mirjana Barhanović, Franko Fajka...

Nema ih više, otišli su s ovog svijeta. Spomenuli su nam ih Boljani u razgovoru, zapitali se za koga su se, za što su se ti ljudi, ti neimari Bijele kuće jednom tako srčano borili? Bol bi to volio znati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rak-rana mista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 535 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => BOL (535) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Rak-rana mista 535 2 0 11614 2 2 535 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-11 10:14:52 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-14 15:18:13 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2022-09-14 09:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23401831.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367047.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367046.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367044.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367042.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367041.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367019.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367015.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367013.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367011.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367009.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367007.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367005.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367003.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23367001.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23366999.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23366997.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23366995.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23366992.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23253540.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/21974506.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/21973494.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23396269.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Pono\u0161\/Cropix, Boljani Info","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Boljani Info","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Ostali su zidovi, krova vi\u0161e nema<\/p>","","

Fascinantno kameno stepeni\u0161te iz jednog komada bilo je pravo \u010dudo, ne samo te 1936.<\/p>","

Fascinantno kameno stepeni\u0161te iz jednog komada bilo je pravo \u010dudo, ne samo te 1936.<\/p>","

Fascinantno kameno stepeni\u0161te iz jednog komada bilo je pravo \u010dudo, ne samo te 1936.<\/p>","

Fascinantno kameno stepeni\u0161te iz jednog komada bilo je pravo \u010dudo, ne samo te 1936.<\/p>","

U\u017eas Bijele ku\u0107e koja je postala Crna ku\u0107a<\/p>","

Bol, 090922.
\nBijela kuca zgrada koju su za potrebe gimnazije Dominikanci sagradili 1936 godine a od 1963 godine bila jedan od luksuznijih hotela u mjestu, od 2003 godine u vlasnistvu i posjedu drzave, te kako ne radi vec vise od dva desetljeca do danas je potpuno devastirana a 31 08 2022 godine u pozaru izgorio je krov te sada predstavlja i opasnost za prolaznike.
","

Na\u010delnica i na\u0161a novinarka u opasnoj unutra\u0161njosti Bijele ku\u0107e<\/p>","

i ovo je super<\/p>","

ovo je super<\/p>","

Katarina Mar\u010di\u0107: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde \u0107e neko dite, \u010dovik, izgubit glavu<\/p>","

Katarina Mar\u010di\u0107: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde \u0107e neko dite, \u010dovik, izgubit glavu<\/p>","","","","","","

Zagreb, 240418.
\nHotel Palace, J.J. Strossmayera.
\nKonferencija za medije povodom ovogodisnjeg turnira WTA Croataia Bol Open koji ce se odrzati od 4. do 10. lipnja.
\nNa fotografiji: Tihomir Marinkovic.
","","

XBol, 240721.
\nMarkito Marinkovic, direktor Turisticke zajednice Opcine Bol.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23401831_1920.jpg":"1920x1080","k_23401831_1280.jpg":"1280x1280","k_23401831_1024.jpg":"1024x1024","k_23401831_640.jpg":"640x640","k_23401831_480.jpg":"480x480","k_23401831_340.jpg":"340x340","k_23401831_220.jpg":"220x220","o_23401831_1280.jpg":"1280x853","o_23401831_1024.jpg":"1024x682","o_23401831_640.jpg":"640x426","o_23401831_480.jpg":"480x320","o_23401831_340.jpg":"340x226","o_23401831_220.jpg":"220x146","h_23401831_1280.jpg":"1280x854","h_23401831_1024.jpg":"1024x683","h_23401831_640.jpg":"640x427","h_23401831_480.jpg":"480x320","h_23401831_340.jpg":"340x227","h_23401831_220.jpg":"220x147","pp_23401831_1280.jpg":"1280x1628","pp_23401831_1024.jpg":"1024x1303","pp_23401831_640.jpg":"640x814","pp_23401831_480.jpg":"480x611","pp_23401831_340.jpg":"340x432","pp_23401831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x541","hd_23367047_1920.jpg":"1920x1080","k_23367047_1280.jpg":"1280x1280","k_23367047_1024.jpg":"1024x1024","k_23367047_640.jpg":"640x640","k_23367047_480.jpg":"480x480","k_23367047_340.jpg":"340x340","k_23367047_220.jpg":"220x220","o_23367047_1280.jpg":"1280x360","o_23367047_1024.jpg":"1024x288","o_23367047_640.jpg":"640x180","o_23367047_480.jpg":"480x135","o_23367047_340.jpg":"340x95","o_23367047_220.jpg":"220x61","h_23367047_1280.jpg":"1280x854","h_23367047_1024.jpg":"1024x683","h_23367047_640.jpg":"640x427","h_23367047_480.jpg":"480x320","h_23367047_340.jpg":"340x227","h_23367047_220.jpg":"220x147","pp_23367047_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367047_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367047_640.jpg":"640x814","pp_23367047_480.jpg":"480x611","pp_23367047_340.jpg":"340x432","pp_23367047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23367046_1920.jpg":"1920x1080","k_23367046_1280.jpg":"1280x1280","k_23367046_1024.jpg":"1024x1024","k_23367046_640.jpg":"640x640","k_23367046_480.jpg":"480x480","k_23367046_340.jpg":"340x340","k_23367046_220.jpg":"220x220","o_23367046_1280.jpg":"1280x739","o_23367046_1024.jpg":"1024x591","o_23367046_640.jpg":"640x369","o_23367046_480.jpg":"480x277","o_23367046_340.jpg":"340x196","o_23367046_220.jpg":"220x127","h_23367046_1280.jpg":"1280x854","h_23367046_1024.jpg":"1024x683","h_23367046_640.jpg":"640x427","h_23367046_480.jpg":"480x320","h_23367046_340.jpg":"340x227","h_23367046_220.jpg":"220x147","pp_23367046_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367046_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367046_640.jpg":"640x814","pp_23367046_480.jpg":"480x611","pp_23367046_340.jpg":"340x432","pp_23367046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1156","hd_23367044_1920.jpg":"1920x1080","k_23367044_1280.jpg":"1280x1280","k_23367044_1024.jpg":"1024x1024","k_23367044_640.jpg":"640x640","k_23367044_480.jpg":"480x480","k_23367044_340.jpg":"340x340","k_23367044_220.jpg":"220x220","o_23367044_1280.jpg":"1280x770","o_23367044_1024.jpg":"1024x616","o_23367044_640.jpg":"640x385","o_23367044_480.jpg":"480x289","o_23367044_340.jpg":"340x204","o_23367044_220.jpg":"220x132","h_23367044_1280.jpg":"1280x854","h_23367044_1024.jpg":"1024x683","h_23367044_640.jpg":"640x427","h_23367044_480.jpg":"480x320","h_23367044_340.jpg":"340x227","h_23367044_220.jpg":"220x147","pp_23367044_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367044_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367044_640.jpg":"640x814","pp_23367044_480.jpg":"480x611","pp_23367044_340.jpg":"340x432","pp_23367044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_23367042_1920.jpg":"1920x1080","k_23367042_1280.jpg":"1280x1280","k_23367042_1024.jpg":"1024x1024","k_23367042_640.jpg":"640x640","k_23367042_480.jpg":"480x480","k_23367042_340.jpg":"340x340","k_23367042_220.jpg":"220x220","o_23367042_1280.jpg":"1280x1920","o_23367042_1024.jpg":"1024x1536","o_23367042_640.jpg":"640x960","o_23367042_480.jpg":"480x720","o_23367042_340.jpg":"340x510","o_23367042_220.jpg":"220x330","h_23367042_1280.jpg":"1280x854","h_23367042_1024.jpg":"1024x683","h_23367042_640.jpg":"640x427","h_23367042_480.jpg":"480x320","h_23367042_340.jpg":"340x227","h_23367042_220.jpg":"220x147","pp_23367042_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367042_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367042_640.jpg":"640x814","pp_23367042_480.jpg":"480x611","pp_23367042_340.jpg":"340x432","pp_23367042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_23367041_1920.jpg":"1920x1080","k_23367041_1280.jpg":"1280x1280","k_23367041_1024.jpg":"1024x1024","k_23367041_640.jpg":"640x640","k_23367041_480.jpg":"480x480","k_23367041_340.jpg":"340x340","k_23367041_220.jpg":"220x220","o_23367041_1280.jpg":"1280x842","o_23367041_1024.jpg":"1024x674","o_23367041_640.jpg":"640x421","o_23367041_480.jpg":"480x316","o_23367041_340.jpg":"340x223","o_23367041_220.jpg":"220x144","h_23367041_1280.jpg":"1280x854","h_23367041_1024.jpg":"1024x683","h_23367041_640.jpg":"640x427","h_23367041_480.jpg":"480x320","h_23367041_340.jpg":"340x227","h_23367041_220.jpg":"220x147","pp_23367041_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367041_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367041_640.jpg":"640x814","pp_23367041_480.jpg":"480x611","pp_23367041_340.jpg":"340x432","pp_23367041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_23367019_1920.jpg":"1920x1080","k_23367019_1280.jpg":"1280x1280","k_23367019_1024.jpg":"1024x1024","k_23367019_640.jpg":"640x640","k_23367019_480.jpg":"480x480","k_23367019_340.jpg":"340x340","k_23367019_220.jpg":"220x220","o_23367019_1280.jpg":"1280x1920","o_23367019_1024.jpg":"1024x1536","o_23367019_640.jpg":"640x960","o_23367019_480.jpg":"480x720","o_23367019_340.jpg":"340x510","o_23367019_220.jpg":"220x330","h_23367019_1280.jpg":"1280x854","h_23367019_1024.jpg":"1024x683","h_23367019_640.jpg":"640x427","h_23367019_480.jpg":"480x320","h_23367019_340.jpg":"340x227","h_23367019_220.jpg":"220x147","pp_23367019_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367019_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367019_640.jpg":"640x814","pp_23367019_480.jpg":"480x611","pp_23367019_340.jpg":"340x432","pp_23367019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2981","hd_23367015_1920.jpg":"1920x1080","k_23367015_1280.jpg":"1280x1280","k_23367015_1024.jpg":"1024x1024","k_23367015_640.jpg":"640x640","k_23367015_480.jpg":"480x480","k_23367015_340.jpg":"340x340","k_23367015_220.jpg":"220x220","o_23367015_1280.jpg":"1280x1987","o_23367015_1024.jpg":"1024x1589","o_23367015_640.jpg":"640x993","o_23367015_480.jpg":"480x745","o_23367015_340.jpg":"340x527","o_23367015_220.jpg":"220x341","h_23367015_1280.jpg":"1280x854","h_23367015_1024.jpg":"1024x683","h_23367015_640.jpg":"640x427","h_23367015_480.jpg":"480x320","h_23367015_340.jpg":"340x227","h_23367015_220.jpg":"220x147","pp_23367015_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367015_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367015_640.jpg":"640x814","pp_23367015_480.jpg":"480x611","pp_23367015_340.jpg":"340x432","pp_23367015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23367013_1920.jpg":"1920x1080","k_23367013_1280.jpg":"1280x1280","k_23367013_1024.jpg":"1024x1024","k_23367013_640.jpg":"640x640","k_23367013_480.jpg":"480x480","k_23367013_340.jpg":"340x340","k_23367013_220.jpg":"220x220","o_23367013_1280.jpg":"1280x739","o_23367013_1024.jpg":"1024x591","o_23367013_640.jpg":"640x369","o_23367013_480.jpg":"480x277","o_23367013_340.jpg":"340x196","o_23367013_220.jpg":"220x127","h_23367013_1280.jpg":"1280x854","h_23367013_1024.jpg":"1024x683","h_23367013_640.jpg":"640x427","h_23367013_480.jpg":"480x320","h_23367013_340.jpg":"340x227","h_23367013_220.jpg":"220x147","pp_23367013_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367013_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367013_640.jpg":"640x814","pp_23367013_480.jpg":"480x611","pp_23367013_340.jpg":"340x432","pp_23367013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23367011_1920.jpg":"1920x1080","k_23367011_1280.jpg":"1280x1280","k_23367011_1024.jpg":"1024x1024","k_23367011_640.jpg":"640x640","k_23367011_480.jpg":"480x480","k_23367011_340.jpg":"340x340","k_23367011_220.jpg":"220x220","o_23367011_1280.jpg":"1280x739","o_23367011_1024.jpg":"1024x591","o_23367011_640.jpg":"640x369","o_23367011_480.jpg":"480x277","o_23367011_340.jpg":"340x196","o_23367011_220.jpg":"220x127","h_23367011_1280.jpg":"1280x854","h_23367011_1024.jpg":"1024x683","h_23367011_640.jpg":"640x427","h_23367011_480.jpg":"480x320","h_23367011_340.jpg":"340x227","h_23367011_220.jpg":"220x147","pp_23367011_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367011_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367011_640.jpg":"640x814","pp_23367011_480.jpg":"480x611","pp_23367011_340.jpg":"340x432","pp_23367011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_23367009_1920.jpg":"1920x1080","k_23367009_1280.jpg":"1280x1280","k_23367009_1024.jpg":"1024x1024","k_23367009_640.jpg":"640x640","k_23367009_480.jpg":"480x480","k_23367009_340.jpg":"340x340","k_23367009_220.jpg":"220x220","o_23367009_1280.jpg":"1280x876","o_23367009_1024.jpg":"1024x701","o_23367009_640.jpg":"640x438","o_23367009_480.jpg":"480x328","o_23367009_340.jpg":"340x232","o_23367009_220.jpg":"220x150","h_23367009_1280.jpg":"1280x854","h_23367009_1024.jpg":"1024x683","h_23367009_640.jpg":"640x427","h_23367009_480.jpg":"480x320","h_23367009_340.jpg":"340x227","h_23367009_220.jpg":"220x147","pp_23367009_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367009_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367009_640.jpg":"640x814","pp_23367009_480.jpg":"480x611","pp_23367009_340.jpg":"340x432","pp_23367009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23367007_1920.jpg":"1920x1080","k_23367007_1280.jpg":"1280x1280","k_23367007_1024.jpg":"1024x1024","k_23367007_640.jpg":"640x640","k_23367007_480.jpg":"480x480","k_23367007_340.jpg":"340x340","k_23367007_220.jpg":"220x220","o_23367007_1280.jpg":"1280x739","o_23367007_1024.jpg":"1024x591","o_23367007_640.jpg":"640x369","o_23367007_480.jpg":"480x277","o_23367007_340.jpg":"340x196","o_23367007_220.jpg":"220x127","h_23367007_1280.jpg":"1280x854","h_23367007_1024.jpg":"1024x683","h_23367007_640.jpg":"640x427","h_23367007_480.jpg":"480x320","h_23367007_340.jpg":"340x227","h_23367007_220.jpg":"220x147","pp_23367007_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367007_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367007_640.jpg":"640x814","pp_23367007_480.jpg":"480x611","pp_23367007_340.jpg":"340x432","pp_23367007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23367005_1920.jpg":"1920x1080","k_23367005_1280.jpg":"1280x1280","k_23367005_1024.jpg":"1024x1024","k_23367005_640.jpg":"640x640","k_23367005_480.jpg":"480x480","k_23367005_340.jpg":"340x340","k_23367005_220.jpg":"220x220","o_23367005_1280.jpg":"1280x853","o_23367005_1024.jpg":"1024x682","o_23367005_640.jpg":"640x426","o_23367005_480.jpg":"480x320","o_23367005_340.jpg":"340x226","o_23367005_220.jpg":"220x146","h_23367005_1280.jpg":"1280x854","h_23367005_1024.jpg":"1024x683","h_23367005_640.jpg":"640x427","h_23367005_480.jpg":"480x320","h_23367005_340.jpg":"340x227","h_23367005_220.jpg":"220x147","pp_23367005_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367005_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367005_640.jpg":"640x814","pp_23367005_480.jpg":"480x611","pp_23367005_340.jpg":"340x432","pp_23367005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_23367003_1920.jpg":"1920x1080","k_23367003_1280.jpg":"1280x1280","k_23367003_1024.jpg":"1024x1024","k_23367003_640.jpg":"640x640","k_23367003_480.jpg":"480x480","k_23367003_340.jpg":"340x340","k_23367003_220.jpg":"220x220","o_23367003_1280.jpg":"1280x720","o_23367003_1024.jpg":"1024x576","o_23367003_640.jpg":"640x360","o_23367003_480.jpg":"480x270","o_23367003_340.jpg":"340x191","o_23367003_220.jpg":"220x123","h_23367003_1280.jpg":"1280x854","h_23367003_1024.jpg":"1024x683","h_23367003_640.jpg":"640x427","h_23367003_480.jpg":"480x320","h_23367003_340.jpg":"340x227","h_23367003_220.jpg":"220x147","pp_23367003_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367003_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367003_640.jpg":"640x814","pp_23367003_480.jpg":"480x611","pp_23367003_340.jpg":"340x432","pp_23367003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3336","hd_23367001_1920.jpg":"1920x1080","k_23367001_1280.jpg":"1280x1280","k_23367001_1024.jpg":"1024x1024","k_23367001_640.jpg":"640x640","k_23367001_480.jpg":"480x480","k_23367001_340.jpg":"340x340","k_23367001_220.jpg":"220x220","o_23367001_1280.jpg":"1280x2224","o_23367001_1024.jpg":"1024x1779","o_23367001_640.jpg":"640x1112","o_23367001_480.jpg":"480x834","o_23367001_340.jpg":"340x590","o_23367001_220.jpg":"220x382","h_23367001_1280.jpg":"1280x854","h_23367001_1024.jpg":"1024x683","h_23367001_640.jpg":"640x427","h_23367001_480.jpg":"480x320","h_23367001_340.jpg":"340x227","h_23367001_220.jpg":"220x147","pp_23367001_1280.jpg":"1280x1628","pp_23367001_1024.jpg":"1024x1303","pp_23367001_640.jpg":"640x814","pp_23367001_480.jpg":"480x611","pp_23367001_340.jpg":"340x432","pp_23367001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23366999_1920.jpg":"1920x1080","k_23366999_1280.jpg":"1280x1280","k_23366999_1024.jpg":"1024x1024","k_23366999_640.jpg":"640x640","k_23366999_480.jpg":"480x480","k_23366999_340.jpg":"340x340","k_23366999_220.jpg":"220x220","o_23366999_1280.jpg":"1280x739","o_23366999_1024.jpg":"1024x591","o_23366999_640.jpg":"640x369","o_23366999_480.jpg":"480x277","o_23366999_340.jpg":"340x196","o_23366999_220.jpg":"220x127","h_23366999_1280.jpg":"1280x854","h_23366999_1024.jpg":"1024x683","h_23366999_640.jpg":"640x427","h_23366999_480.jpg":"480x320","h_23366999_340.jpg":"340x227","h_23366999_220.jpg":"220x147","pp_23366999_1280.jpg":"1280x1628","pp_23366999_1024.jpg":"1024x1303","pp_23366999_640.jpg":"640x814","pp_23366999_480.jpg":"480x611","pp_23366999_340.jpg":"340x432","pp_23366999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1109","hd_23366997_1920.jpg":"1920x1080","k_23366997_1280.jpg":"1280x1280","k_23366997_1024.jpg":"1024x1024","k_23366997_640.jpg":"640x640","k_23366997_480.jpg":"480x480","k_23366997_340.jpg":"340x340","k_23366997_220.jpg":"220x220","o_23366997_1280.jpg":"1280x739","o_23366997_1024.jpg":"1024x591","o_23366997_640.jpg":"640x369","o_23366997_480.jpg":"480x277","o_23366997_340.jpg":"340x196","o_23366997_220.jpg":"220x127","h_23366997_1280.jpg":"1280x854","h_23366997_1024.jpg":"1024x683","h_23366997_640.jpg":"640x427","h_23366997_480.jpg":"480x320","h_23366997_340.jpg":"340x227","h_23366997_220.jpg":"220x147","pp_23366997_1280.jpg":"1280x1628","pp_23366997_1024.jpg":"1024x1303","pp_23366997_640.jpg":"640x814","pp_23366997_480.jpg":"480x611","pp_23366997_340.jpg":"340x432","pp_23366997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_23366995_1920.jpg":"1920x1080","k_23366995_1280.jpg":"1280x1280","k_23366995_1024.jpg":"1024x1024","k_23366995_640.jpg":"640x640","k_23366995_480.jpg":"480x480","k_23366995_340.jpg":"340x340","k_23366995_220.jpg":"220x220","o_23366995_1280.jpg":"1280x811","o_23366995_1024.jpg":"1024x649","o_23366995_640.jpg":"640x405","o_23366995_480.jpg":"480x304","o_23366995_340.jpg":"340x215","o_23366995_220.jpg":"220x139","h_23366995_1280.jpg":"1280x854","h_23366995_1024.jpg":"1024x683","h_23366995_640.jpg":"640x427","h_23366995_480.jpg":"480x320","h_23366995_340.jpg":"340x227","h_23366995_220.jpg":"220x147","pp_23366995_1280.jpg":"1280x1628","pp_23366995_1024.jpg":"1024x1303","pp_23366995_640.jpg":"640x814","pp_23366995_480.jpg":"480x611","pp_23366995_340.jpg":"340x432","pp_23366995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23366992_1920.jpg":"1920x1080","k_23366992_1280.jpg":"1280x1280","k_23366992_1024.jpg":"1024x1024","k_23366992_640.jpg":"640x640","k_23366992_480.jpg":"480x480","k_23366992_340.jpg":"340x340","k_23366992_220.jpg":"220x220","o_23366992_1280.jpg":"1280x853","o_23366992_1024.jpg":"1024x682","o_23366992_640.jpg":"640x426","o_23366992_480.jpg":"480x320","o_23366992_340.jpg":"340x226","o_23366992_220.jpg":"220x146","h_23366992_1280.jpg":"1280x854","h_23366992_1024.jpg":"1024x683","h_23366992_640.jpg":"640x427","h_23366992_480.jpg":"480x320","h_23366992_340.jpg":"340x227","h_23366992_220.jpg":"220x147","pp_23366992_1280.jpg":"1280x1628","pp_23366992_1024.jpg":"1024x1303","pp_23366992_640.jpg":"640x814","pp_23366992_480.jpg":"480x611","pp_23366992_340.jpg":"340x432","pp_23366992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"526x326","hd_23253540_1920.jpg":"1920x1080","k_23253540_1280.jpg":"1280x1280","k_23253540_1024.jpg":"1024x1024","k_23253540_640.jpg":"640x640","k_23253540_480.jpg":"480x480","k_23253540_340.jpg":"340x340","k_23253540_220.jpg":"220x220","o_23253540_1280.jpg":"1280x793","o_23253540_1024.jpg":"1024x634","o_23253540_640.jpg":"640x396","o_23253540_480.jpg":"480x297","o_23253540_340.jpg":"340x210","o_23253540_220.jpg":"220x136","h_23253540_1280.jpg":"1280x854","h_23253540_1024.jpg":"1024x683","h_23253540_640.jpg":"640x427","h_23253540_480.jpg":"480x320","h_23253540_340.jpg":"340x227","h_23253540_220.jpg":"220x147","pp_23253540_1280.jpg":"1280x1628","pp_23253540_1024.jpg":"1024x1303","pp_23253540_640.jpg":"640x814","pp_23253540_480.jpg":"480x611","pp_23253540_340.jpg":"340x432","pp_23253540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_21974506_1920.jpg":"1920x1080","k_21974506_1280.jpg":"1280x1280","k_21974506_1024.jpg":"1024x1024","k_21974506_640.jpg":"640x640","k_21974506_480.jpg":"480x480","k_21974506_340.jpg":"340x340","k_21974506_220.jpg":"220x220","o_21974506_1280.jpg":"1280x850","o_21974506_1024.jpg":"1024x680","o_21974506_640.jpg":"640x425","o_21974506_480.jpg":"480x319","o_21974506_340.jpg":"340x225","o_21974506_220.jpg":"220x146","h_21974506_1280.jpg":"1280x854","h_21974506_1024.jpg":"1024x683","h_21974506_640.jpg":"640x427","h_21974506_480.jpg":"480x320","h_21974506_340.jpg":"340x227","h_21974506_220.jpg":"220x147","pp_21974506_1280.jpg":"1280x1628","pp_21974506_1024.jpg":"1024x1303","pp_21974506_640.jpg":"640x814","pp_21974506_480.jpg":"480x611","pp_21974506_340.jpg":"340x432","pp_21974506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21973494_1920.jpg":"1920x1080","k_21973494_1280.jpg":"1280x1280","k_21973494_1024.jpg":"1024x1024","k_21973494_640.jpg":"640x640","k_21973494_480.jpg":"480x480","k_21973494_340.jpg":"340x340","k_21973494_220.jpg":"220x220","o_21973494_1280.jpg":"1280x853","o_21973494_1024.jpg":"1024x682","o_21973494_640.jpg":"640x426","o_21973494_480.jpg":"480x320","o_21973494_340.jpg":"340x226","o_21973494_220.jpg":"220x146","h_21973494_1280.jpg":"1280x854","h_21973494_1024.jpg":"1024x683","h_21973494_640.jpg":"640x427","h_21973494_480.jpg":"480x320","h_21973494_340.jpg":"340x227","h_21973494_220.jpg":"220x147","pp_21973494_1280.jpg":"1280x1628","pp_21973494_1024.jpg":"1024x1303","pp_21973494_640.jpg":"640x814","pp_21973494_480.jpg":"480x611","pp_21973494_340.jpg":"340x432","pp_21973494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_23396269_1920.jpg":"1920x1080","k_23396269_1280.jpg":"1280x1280","k_23396269_1024.jpg":"1024x1024","k_23396269_640.jpg":"640x640","k_23396269_480.jpg":"480x480","k_23396269_340.jpg":"340x340","k_23396269_220.jpg":"220x220","o_23396269_1280.jpg":"1280x872","o_23396269_1024.jpg":"1024x698","o_23396269_640.jpg":"640x436","o_23396269_480.jpg":"480x327","o_23396269_340.jpg":"340x231","o_23396269_220.jpg":"220x149","h_23396269_1280.jpg":"1280x854","h_23396269_1024.jpg":"1024x683","h_23396269_640.jpg":"640x427","h_23396269_480.jpg":"480x320","h_23396269_340.jpg":"340x227","h_23396269_220.jpg":"220x147","pp_23396269_1280.jpg":"1280x1628","pp_23396269_1024.jpg":"1024x1303","pp_23396269_640.jpg":"640x814","pp_23396269_480.jpg":"480x611","pp_23396269_340.jpg":"340x432","pp_23396269_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7625862 Threads: 3 Questions: 1618525288 Slow queries: 4806155 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110969163 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/dok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara-1224234 [printLink] => /dalmacija/otoci/dok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara-1224234?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 432014 [name] => Bijela kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijela-kuca [link] => /tag/bijela-kuca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 302220 [name] => Bol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bol [link] => /tag/bol ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rak-rana mista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 535 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => BOL (535) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok su gledali kako gori Bijela kuća, mnogi su zavapili: ‘Dao Bog da izgori do temelja!‘ A iza njihovih vapaja stoji duga i mučna priča. Svašta se u Bolu priča nakon požara... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23401831.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Ponoš/Cropix, Boljani Info [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23401831.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix, Boljani Info ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367047.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367046.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Ostali su zidovi, krova više nema

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367044.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367042.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367041.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367019.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367015.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367013.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Užas Bijele kuće koja je postala Crna kuća

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367011.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Bol, 090922.
Bijela kuca zgrada koju su za potrebe gimnazije Dominikanci sagradili 1936 godine a od 1963 godine bila jedan od luksuznijih hotela u mjestu, od 2003 godine u vlasnistvu i posjedu drzave, te kako ne radi vec vise od dva desetljeca do danas je potpuno devastirana a 31 08 2022 godine u pozaru izgorio je krov te sada predstavlja i opasnost za prolaznike.
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367009.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Načelnica i naša novinarka u opasnoj unutrašnjosti Bijele kuće

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367007.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

i ovo je super

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367005.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

ovo je super

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367003.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23367001.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23366999.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23366997.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23366995.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23366992.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23253540.jpg [title] => Boljani Info ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/21974506.jpg [title] => Ronald Goršić/Cropix

Zagreb, 240418.
Hotel Palace, J.J. Strossmayera.
Konferencija za medije povodom ovogodisnjeg turnira WTA Croataia Bol Open koji ce se odrzati od 4. do 10. lipnja.
Na fotografiji: Tihomir Marinkovic.
) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/21973494.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23396269.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

XBol, 240721.
Markito Marinkovic, direktor Turisticke zajednice Opcine Bol.
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada je 31. kolovoza u 5.45 jutarnjih sati krovište Bijele kuće, nekoć elitnog bolskog hotela, planulo u požaru, brojni domaći su joj najiskrenije, najdublje poželjeli da što prije izgori do temelja.

Zvuči šokantno, ali tako je kako je, rekli su nam kako se kao nikada do sada nisu tako ponadali da će je nesrića izjesti do kosti, bez milosti skratiti joj muke. U istom momentu ludo su Boga zazivali za pomoć, moleći se da visoki plamen s krova njihova turističkog simbola, zaštićenog spomenika kulture, s jedne od najljepših bolskih razglednica, ne dohvati vrhove okolne stare, guste borove šume. Doskoči do njihovih kuća, vozila.

Šokirani ovakvim željama za Bijelu kuću, opet i nanovo i još nekoliko puta u nevjerici smo ih pitali je li se to samo crnohumorno zafrkavaju, čujemo li mi to dobro.

Jer zazivati uništenje prvog bolskog hotela, objekta s povijesti nalik filmskoj, otvara sumnje u mnoge stvari. Bijela kuća nije samo velebno arhitektonsko zdanje. Ona je i mjesto u kojem su nekoć bogati europski gosti guštali u jastozima, najboljim vinima, tancali za dočeke novih godina uz pogled na Dominikanski samostan, more...

---

image
Boljani Info
---

’To što gori, to je dobro’

Sve dok se nije dogodio rat, prekinuo idilu, donio kući nove stanare, namjenu, vlasnika u vidu hrvatske države. S njim i prateću glazbu s refrenom - jer “’još trava nije nikla tamo gdje je stala državna nam štikla”. I evo je 20 godina na vidikovcu stoji ruina. Rak-rana mista.

- Nisi krivo čula, ne, dao Bog da je vatra progutala cilu... Ma nek gori, nek izgori da se makar to dogodilo još pri 20 godin kad je došla pod državne skute... Šta me briga za nju, nek gori, i vrime joj je više, to šta ona gori, to je dobro, možda se nešto konačno promini. Ma nije me to zabrinulo, tome sam se i davno nada, nego sam ja nokte izgriza dok san s balkona gleda oće li se neki bombarder od šiške prebacit do moje kuće... - eto, to vam Boljani kažu u povjerenju.

U sebi zapravo skrivaju nešto skroz suprotno, bijes, muku, povrijeđenost, bespomoćnost, tugu zbog već 20 godina gledanja mučnog propadanja hotela zaboravljenog od vlasnika. Pa kada je vatra planula, nisu oni sladostrasno uživali kao Neron u zapaljenom Rimu, ili se radovali što je susjedu državnom krepala krava. Ne, ne caruje u Bolu kolektivno piromanstvo, kako je na prvi mah izgledalo.

Oni su se, pojasnili su nam, poradovali kako će to vatreno jutro Bijeloj kući nakon 20 godina uništavanja konačno donijeti oslobođenje i novo rađanje. Ponadali su se kako će to one gore iz ministarskih fotelja konačno natjerati da pogledaju sramotu svih žitelja iz mjesta punog turističkih nagrada.

---

image

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix
---

- Bijela kuća je jad i tuga, naša svakodnevica, samo još jedan od luzerskih i izgubljenih objekata u vlasništvu države. I mi to možemo samo gledati i ništa drugo. Ona je i velika opasnost za domaće i goste, dicu koja se oko nje vrzmaju, narkomane šta se u njoj skupljaju. I kad je planulo, čuli smo njen krik, poziv u pomoć.

A to bi moga bit alarm onima gore iz fotelja da nakon 20 godina odluče šta će s njom. Mi više nemamo strpljenja čekat. Kad je vatra počela grist, poradovali smo se da će se opet rodit u ognju, ka ona tica feniks. I ako sad neće pogledat u nju, a kad će onda. Da se požar ni desi, još bi 50 godina ovako stala, a mi njenu i našu muku bespomoćno gledali - vele domaći.

Dajte je nekome za kunu!

Kažu da ih srce boli kada na putu za groblje ili plažu prođu pokraj nje, pa radije okrenu glavu na drugu stranu. Ka dica, šta ne vidiš, nema ga. Vele kako nisu ni luđaci, ni bolesnici, nego im je do tog dijela Bola i njegove povijesti previše stalo. Tu su im matere i ćaće bolski turizam stvarali. A oni kao dica odrađivali prve sezonske korake.

---

image

Bol, 090922.
Bijela kuca zgrada koju su za potrebe gimnazije Dominikanci sagradili 1936 godine a od 1963 godine bila jedan od luksuznijih hotela u mjestu, od 2003 godine u vlasnistvu i posjedu drzave, te kako ne radi vec vise od dva desetljeca do danas je potpuno devastirana a 31 08 2022 godine u pozaru izgorio je krov te sada predstavlja i opasnost za prolaznike.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Joško Ponoš/Cropix
---

- Ona je Bol, a mi svi Bijela kuća. Bila nam je i kućište i ljubav. Daj je nekome za kunu, daj u najam, prodaj, ali napravi više nešto, državo jedna; 20 godina gledaš i ne radiš ništa - mučno je domaćima.

Kronologija jednog umiranja počinje 1936. godine, kada su dominikanci iz obližnjeg samostana pod paskom slavnog arhitekta Lavoslava Horvata financirali na svom zemljištu gradnju sjemeništa i gimnazije. Tijekom Drugog svjetskog rata Bijelu kuću preuzima lokalna vlast, u njoj se otvara bolnica, a nakon toga postaje đački dom.

Godine 1963. dominikanci prodaju Bijelu kuću Općini Brač i tim novcem obnavljaju samostan. U šezdesetima počinje sramežljivo stvaranje turizma, 1963. Bijela kuća je prenamijenjena u hotel i kao takva funkcionira do 1999. Djelovala je u sklopu bolskog poduzeća “Zlatni rat”, a tijekom tih godina je uz nove paviljone i depandanse bila akter galopirajuće turističke priče.

- U Bijeloj kući se poslije Drugog svjetskog rata otvara privremeni dom za ratnu siročad, a onda veliki hotelski kompleks s paviljonima i depandansama. Tijekom Domovinskog rata u njoj su boravili izbjeglice. Njihovu prehranu i energente financirao je “Zlatni rat”, koji se tijekom vremena zbog povećanih izdataka zadužio kod države. Kako tvrtka nije mogla vraćati dug, država je preuzela kompleks površine 25 tisuća kvadrata.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Onda su se dogodile nove peripetije, dominikanci su sudskim putem podnijeli zahtjev za povratom hotela i pripadajućeg zemljišta. Država je dobila spor, kompleks je došao u njezino pravomoćno vlasništvo. Država gospodari tim objektom i pripadajućim kompleksom i ona je ta koja je trebala poduzeti akcije za njegovo davanje u najam ili prodaju - veli Tihomir Marinković, bivši načelnik općine Bol, koji je tijekom 16-godišnjeg čelnikovanja podosta puta pokušavao napraviti pomak.

Bez uspjeha. Veli kako se nekoliko puta govorilo o potencijalnim investitorima, no procesi se nikada nisu realizirali. Zašto?

Zato što uz Bijelu kuću, ako se samo ona uzme u prodaju, ide usko grlo bez dovoljno mjesta za dodatne sadržaje i parkiralište, nužne za visoki ili ekskluzivni turizam. Zato što je objekt pod paskom konzervatora pa bi proces gradnje i obnove već po našoj uobičajenoj praksi zasigurno trajao desetljećima. I koštao toliko da se investicija ne bi isplatila za jedno 200 godina.

Trebala je imati pet zvjezdica

Ono što je potencijalni problem, a kako neki kažu i razlog zbog kojeg bi se država mogla pravdati zbog neučinkovitosti po ovom pitanju, veli, jest čestica zemlje iz kompleksa na kojoj je Općina Bol uz davanje državnog prava na korištenje uredila sportske objekte i veliko parkiralište.

---

image

Načelnica i naša novinarka u opasnoj unutrašnjosti Bijele kuće

Joško Ponoš/Cropix
---

Ali Općina Bol, veli bivši načelnik Marinković, u dokumentaciji je i predvidjela gradnju športske dvorane s vanjskim športskim terenima. I u donjem prostoru veliku garažu za potrebe mjesta, budućeg hotela i luke nautičkog turizma.

- Bijela kuća je trebala biti naš prvi hotel s pet zvjezdica, nužnost za destinaciju kao što je Bol. I svi smo se tome nadali. Prostornoplanskom dokumentacijom je i predviđeno da Bijela kuća bude hotel visoke kategorije. Zato domaći kažu da je bolje da je zgrada izgorila, nestala i da su se tome nadali.

Ali isključivo kao upozorenje državi da ne radi dovoljno za obnovu objekata iz svoje nadležnosti. Osobno smatram da je neka interesna skupina to namjerno zapalila kako bi zgradi umanjila vrijednost. Dok sam ja bio načelnik, svi su otvori bili zatvoreni, sve smo ogradili kako se unutra ne bi ulazilo. Struja je tu isključena već 20 godina. Ja vam otvoreno kažem, palilo se tu noć s razlogom, s ciljem. Zapitajmo se zašto se ovo ljeto nisu zaštitili ulazi. Svako tko je poželio, mogao je ući unutra slobodno - veli bivši načelnik Tihomir Marinković.

---

image

Zagreb, 240418.
Hotel Palace, J.J. Strossmayera.
Konferencija za medije povodom ovogodisnjeg turnira WTA Croataia Bol Open koji ce se odrzati od 4. do 10. lipnja.
Na fotografiji: Tihomir Marinkovic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Ronald Goršić/Cropix
---

Boljani kažu, u Bijeloj kući smo željeli hotel s pet zvjezdica. Nakon požara su dobili opasnu ruševinu s milijun zvizda. Jer vatra je progutala krov tako da kroz ono malo neizgorenih greda noću vidiš prostranstvo zvjezdanog neba.

Unutra je groblje starih, trulih i nagorenih daščurina, ponora, željeznih kolaca, žbuke, otpada, smrad, nagoretina. Ukralo se iz Bijele kuće, paviljona i depandansi tijekom ovih desetljeća sve što se moglo. Iščupani su i vodokotlići, zahodske školjke, radijatori, namještaj, štekeri, prozori, skidali su se blokovi s kamenog stubišta koji sada krase neke mještanske dvorove. Kažu nam Boljani kako dobro znaju koji su to Boljani krali.

Jedan je, vele, prepilio staro lijevano zvono još iz doba sjemeništa i stavio ga kao dekor u svoju kuću za odmor.

- Isti je lik ukrao i krasnu kamenicu i nju odnio kao ukras u istu tu vilu. Znaju Boljani sve o svojim Boljanima. Ništa nam uteć ne može, nisu to krali Bračani, nego ljudi odavde, domaći iz mista. Prepoznat će se oni kad ovo pročitaju.

---

image

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix
---

U Bijeloj kući je bilo velebno stepenište izgrađeno u jednom komadu kamena, ugrađeno direktno u kameni zid, graditeljski pothvat i tog i današnjeg vremena. A sad visi na kamenoj niti iz zida, još se opire lopovluku. Bacali su po tim vridnim skalinama radijatore šta su ih čupali iz zidova, umlatili su kamene blokove. A onda radijatore prodavali za staro željezo - pričaju nam Boljani.

Probudile se Trnoružice

Pridružila nam se u ophodnji i načelnica Katarina Marčić. Odmah nam kaže kako u cijeloj priči ima i nešto dobro. Nakon što su se mediji raspisali o požaru, javili su joj se iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Traže sastanak s njom na temu Bijele kuće. Pa, ljudi, je li to moguće!!!

Molbe Boljana su uslišane, Trnoružice su se probudile. Je li to slučajnost ili potaknuto požarom, načelnica za sada ne može ustanoviti.

- Izgleda da je došlo do njih. A još prije pola godine poslala sam im dopis tražeći sastanak o ovoj temi. Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu. Očekujemo da se nešto napravi što prije, mora, treba. Budućnost za Bijelu kuću je isključivo hotel u ambijentalnom tipu, pod paskom konzervatora. Da, nadamo se pomaku, obnovi nekoć reprezentativnog objekta, ali samo u istom duhu, ne pristajemo na drugi vizual. Ipak je to naš simbol i zaštićena zgrada.

---

image

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

Joško Ponoš/Cropix
---

Da, točno je, mištani su govorili nek izgori, i ja sam to čula. Ali to je samo tako rečeno, nisu oni piromani, nemaju više strpljenja, nego Bijeloj kući žele život, promjenu. Ponadali su se da će to potaknuti reagiranje u Ministarstvu. Svašta se u mistu govori, i to da je požar namjerno izazvan kako bi se zgradi umanjila vrijednost.

A uništeno je minorno u odnosu na cjelokupnu devastaciju objekta. Jedino ako je stvarno namjerno izazvan, a oni nisu uspjeli u naumu. Ne znam, inspektori će reći svoje - veli nam načelnica.

Ali poznato je da se tu već dugo skupljaju delinkventi, mladost, narkomani, skvoteri naši i strani. Čak su napravili improvizirane skale kojima se prebacuju na više katove. U noći izbijanja požara do tri sata s katova Bijele kuće odzvanjala je glazba, šapću nam domaći koji požar povezuju s narkomanskim noćnim divljanjima. Načelnica je sklonija vjerovati kako je razlog vatri ljudska nepažnja. Kaže kako je unutra toliko opasno da su vatrogasci morali zbog svoje zaštite krovište gasiti izvana.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

- Ministarstvo je sada ključno jer imamo dvostruki problem, onom već 20- godišnjem pridružio se i problem sigurnosti. S ovim je nemoguće mirno živjeti, ovo je strah za svakog roditelja. Vidjet ćemo uskoro što nam imaju reći - veli načelnica. Čekat ćemo i mi.

Nekada su u Bijeloj kući radili i teta Slava, Tonka, Bošinica, Mirjana Štropa, Mirjana Barhanović, Franko Fajka...

Nema ih više, otišli su s ovog svijeta. Spomenuli su nam ih Boljani u razgovoru, zapitali se za koga su se, za što su se ti ljudi, ti neimari Bijele kuće jednom tako srčano borili? Bol bi to volio znati.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Ponoš/Cropix, Boljani Info Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Boljani Info Ronald Goršić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Duje Klarić/Cropix
Joško Ponoš/Cropix

Ostali su zidovi, krova više nema

Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix

Fascinantno kameno stepenište iz jednog komada bilo je pravo čudo, ne samo te 1936.

Joško Ponoš/Cropix

Užas Bijele kuće koja je postala Crna kuća

Joško Ponoš/Cropix

Bol, 090922.
Bijela kuca zgrada koju su za potrebe gimnazije Dominikanci sagradili 1936 godine a od 1963 godine bila jedan od luksuznijih hotela u mjestu, od 2003 godine u vlasnistvu i posjedu drzave, te kako ne radi vec vise od dva desetljeca do danas je potpuno devastirana a 31 08 2022 godine u pozaru izgorio je krov te sada predstavlja i opasnost za prolaznike.

Joško Ponoš/Cropix

Načelnica i naša novinarka u opasnoj unutrašnjosti Bijele kuće

Joško Ponoš/Cropix

i ovo je super

Joško Ponoš/Cropix

ovo je super

Joško Ponoš/Cropix

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

Joško Ponoš/Cropix

Katarina Marčić: Ova se zgrada pod hitno mora sanirati i konzervirati, ovde će neko dite, čovik, izgubit glavu

Ronald Goršić/Cropix

Zagreb, 240418.
Hotel Palace, J.J. Strossmayera.
Konferencija za medije povodom ovogodisnjeg turnira WTA Croataia Bol Open koji ce se odrzati od 4. do 10. lipnja.
Na fotografiji: Tihomir Marinkovic.

Duje Klarić/Cropix

XBol, 240721.
Markito Marinkovic, direktor Turisticke zajednice Opcine Bol.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/dok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara-1224234 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8dd465a7b6f50f931da146f1f5e30431f95a227f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+su+gledali+kako+gori+Bijela+ku%C4%87a%2C+mnogi+su+zavapili%3A+%E2%80%98Dao+Bog+da+izgori+do+temelja%21%E2%80%98+A+iza+njihovih+vapaja+stoji+duga+i+mu%C4%8Dna+pri%C4%8Da.+Sva%C5%A1ta+se+u+Bolu+pri%C4%8Da+nakon+po%C5%BEara...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara-1224234 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fdok-su-gledali-kako-gori-bijela-kuca-mnogi-su-zavapili-dao-bog-da-izgori-do-temelja-a-za-njihovih-vapaja-stoji-duga-i-mucna-prica-svasta-se-u-bolu-prica-nakon-pozara-1224234 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rak-rana mista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 535 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => BOL (535) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociRak-rana mista

Dok su gledali kako gori Bijela kuća, mnogi su zavapili: ‘Dao Bog da izgori do temelja!‘ A iza njihovih vapaja stoji duga i mučna priča. Svašta se u Bolu priča nakon požara...

14. rujna 2022. - 11:34

Kada je 31. kolovoza u 5.45 jutarnjih sati krovište Bijele kuće, nekoć elitnog bolskog hotela, planulo u požaru, brojni domaći su joj najiskrenije, najdublje poželjeli da što prije izgori do temelja.

Zvuči šokantno, ali tako je kako je, rekli su nam kako se kao nikada do sada nisu tako ponadali da će je nesrića izjesti do kosti, bez milosti skratiti joj muke. U istom momentu ludo su Boga zazivali za pomoć, moleći se da visoki plamen s krova njihova turističkog simbola, zaštićenog spomenika kulture, s jedne od najljepših bolskih razglednica, ne dohvati vrhove okolne stare, guste borove šume. Doskoči do njihovih kuća, vozila.

Šokirani ovakvim željama za Bijelu kuću, opet i nanovo i još nekoliko puta u nevjerici smo ih pitali je li se to samo crnohumorno zafrkavaju,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:08