StoryEditorOCM
Dalmacijaprijava malih dioničara

Orešar i Truskaller optuženi za izvlačenje 24 milijuna kuna iz Jadrankamena

Piše PSD.
8. svibnja 2014. - 19:09
Bruno Orešar (47), bivši tenisač, "zaradio" je još jednu optužnicu splitskog ODO-a, koja ga, uz 39-godišnjeg Erwina Truskallera, tereti za zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je pričinjena šteta od ukupno oko 24 milijuna kuna.

Orešara i Truskallera se, a po prijavi malih dioničara "Jadrankamena", tereti da su 17. prosinca 2009. u Pučišćima na otoku Braču, "zajednički i po prethodnom dogovoru", i to Orešar kao predsjednik Uprave "Orbis holdinga" iz Zagreba i kao predsjednik Nadzornog odbora "Jadrankamena", te Truskaller, kao član Uprave "Jadrankamena", "u nakani da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, sklopili ugovor o ustupanju potraživanja".

Tim ugovorom "Orbis holding" ustupa "Jadrankamenu" svoje potraživanje koje ima od tvrtke "Atrium Spalatum" iz Splita u iznosu od 9.270.576,59 kuna, a sve na temelju ugovora o izvođenju radova iz 2003. na stambeno-poslovnom objektu Lazarica u Splitu, kao i potraživanja koja "Jadrankamen" ima od "Orbisa" iz Zagreba s osnova zajmova i drugih pravnih poslova.

Prema optužnici, okrivljenici su bili svjesni da se "Jadrankamen" neće moći naplatiti od "Atrium Spalatuma", jer se ni "Orbis Holding" nije uspi naplatili u razdoblju od 2003. do 2009. godine.

Na taj način, stoji u optužnici ODO-a Split, "Orbis holding" je umanjio svoje obveze plaćanja iznosa od 9.270.576,59 kuna prema "Jadrankamenu", smanjujući na taj način solventnost i likvidnost bračke tvrtke, koja se nije uspjela naplatiti do današnjeg dana.

Sumnjiva prodaja tvrtke 'MB 94' iz Bugarske


U drugoj točki optužnice, Orešar i Truskaller terete se da su 17. ožujka 2008. u Pučišćima na otoku Braču, "u nakani da 'Orbis holdingu' iz Zagreba pribave protupravnu imovinsku korist u većem iznosu", zaključili predugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela tvrtke "MB 94" iz Bugarske.

Tim predugovorom tvrtka "Orbis holding", kao prodavatelj, prodala je i prenijela na "Jadrankamen" 50 posto tržišno bezvrijednog poslovnog udjela trgovačkog društva iz Bugarske po cijeni od 15.000.000 kuna. Navedenim predugovorom "Orbis holding" se obvezao da u roku od 100 dana od zaključenja predugovora izvrši dokapitalizaciju bugarske firme u iznosu od 5.672.752,17 kuna, jer se, u protivnom, predugovor ima raskinuti, a prodajna cijena vratiti kupcu.

Radi realizacije navedenog pravnog posla, 20. lipnja 2008. godine "Jadrankamen" je predao tvrtki "Erste factoring" iz Zagreba vlastitu mjenicu na iznos od 15.000.000 kuna, a na temelju koje mjenice je firma "Erste factoring" isplatila taj novac na žiroračun tvrtke "Orbis holding", koja je i prodala poslovne udjele.

Tri fiktivna ugovora

U optužnici stoji i da su, kako bi prikrili neizvršavanje obveza iz predugovora i nevraćanje kupoprodajne cijene zbog neprovedene dokapitalizacije, sklopljena tri dodatka predugovora uz iste uvjete raskida.

Nadalje, kako bi prikazali da je dug "Orbisa" prema "Jadrankamenu" smanjen, odnosno zatvoren, Orešar i Truskaller zaključili su međusobno tri fiktivna ugovora na ukupan iznos prodajne cijene poslovnog udjela koji je mjenično naplaćen, na koji način je smanjena solventnost i likvidnost trgovačkog društva iz Pučišća.

Ovakvim makinacijama, prema optužnici ODO-a, "Orbis" se, na štetu "Jadrankamena", domogao iznosa od 15 milijuna kuna.

Piše Vladimir Urukalo
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:47