StoryEditorOCM
ObalaČESTITAR IZ ZAGREBA

Milanović Velalučanima: ‘Postat ću premijer na legalan način!‘ Došla i Oliverova Vesna i sin Dino Dragojević

Piše Sandra Barčot
18. ožujka 2024. - 21:05

U utrku za predsjednika države, koju je dobio, krenuo je s otoka Brača, preciznije u Supetru gdje je gradonačelnica njegova stranačka kolegica Ivana Marković u svom trećem mandatu, a u utrku za premijersko mjesto, po drugi put, krenuo je u Veloj Luci, gdje je načelnica također SDP-ovka Katarina Gugić.

Hoće li dva otoka, dvije dame na samom početku kampanje donijeti novu pobjedu Zoranu Milanoviću, vidjet ćemo, no itekako je bilo uzbudljivo biti na svečanoj sjednici povodom Dana općine Vela Luka i obilježavanja blagdana svetog Josipa, zaštitnika mjesta na zapadnom dijelu otoka Korčule. 

Milanović je pobrao svu pažnju, prvo izjavom za medije o odluci Ustavnog suda kojom mu je zabranjeno sudjelovanje na izborima. Odluku Ustavnog suda nazvao je ustavnim pučem, poručivši da će na kraju biti premijer, uz poziv građanima da se ujedine protiv HDZ-a. 

- Sugeriram ljudima koji su mi dali podršku da budu lukavi, da se čuvaju, da paze što rade jer ih je ta gangsterska družina uzela za taoce. Meni ne mogu ništa, ali mogu njima, kazao je.

image

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća

Livio Andrijić/Cropix

Prijetnje i obećanja

- Donijeli su odluku kojom prijete jednoj stranci koja se nikada nije ogriješila. Seljačine su i nepismeni. Prijete stranci da će je uništiti, prijeti se meni. Ne znam čime, mogu mi staviti soli na rep. Postat ću premijer na legalan način. Zašto mi ne pada na pamet da dam ostavku? Jer bi time predao vlast Jandrokoviću. Za njega ne mislim da je gangster, ali to predajem HDZ-u. Što je sljedeće? Da na minutu predam kontrolu nad vojskom i tajnim službama toj zločinačkoj organizaciji? Tko garantira da Jandroković neće odmah dati ostavku? Jer postajući PRH ne može biti na listi. Jandroković će radije biti na listi nego biti pro forma predsjednik Republike. Tko će onda biti? Ulazimo u krizu… Ustav o tome ne govori.

- S tom gangsterskom družinom ćemo se obračunati nakon izbora. Nema batinjanja, nema pucnjave. Pozivam sve Hrvate da se ujedinimo protiv HDZ-a. Mogu glasati za SDP, Možemo!, Most, Domovinski pokret. Sve je dobro - rekao je Milanović.

- Ta kriminalna organizacija, HDZ, suđena je i osuđena, mora konačno ‘ić va more‘. Bacit ćemo ih tamo. Kad postanem premijer, ja mogu i u političku mirovinu. Vidimo se u Trećoj republici, a vi pazite što govorite, imate posla s gangsterima. Vjerujte meni, ja vas u ovih 20 godina nisam prevario. I glasujte za bilo koga osim HDZ-a. Sve je dobro. Ovo je borba za hrvatsku slobodu, rekao je Milanović.

Kasnije je buran pljesak pobrao i govorom u dvorani Osnovne škole Vela Luka gdje su u publici bili i ugledniji HDZ-ovci. Milanović je pozdravio sve uzvanike, među njima i Branka Bačića (HDZ), te župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića (HDZ), kao i sve SDP-ove čelnike. Od domicilne načelnice Katarine Gugić, do gradonačelnice Supetra Ivane Marković, gradonačelnika Trogira Antu Bilića, načelnika Jelse Nikše Peronje, te dožupana Joška Cebalu, gradonačelnicu Korčule Niku Silić Maroević, brojne načelnike.... i ostale uzvanike.

Mjesto pod suncem

Pa je državni čelnik nastavio u svom ritmu:

- Lijepo je vidjeti sve pobrojane projekte koji su napravljeni na vašem škoju, no ne smije sve tako dugo trajati, kao što je slučaj sa pomorsko - putničkom terminalu koji je građen punih devet godina. Europski fondovi su odlični, no nažalost da nema Bugarske mi bi bili zadnji po povlačenju sredstava. Super je što se novci troše za šminkanje, uređenje, no nama trebaju tvornice, gospodarski uzlet. A morate znati, ne daju oni nama novac da budemo njima konkurenti. Vrijeme fondova prolazi, i moramo krenuti novim smjerom, naći svoje novo mjesto pod suncem. Poglavito za razvoj otoka. Želim da nastavite živjeti ovdje!

image

 Vesna i Dino Dragojević na svečanoj sjednici
 

Livio Andrijic/Cropix

Ispričao je predsjednik države i jednu sličicu iz američke povijesti u Louisiana, gdje su također sudjelovali i naši ljudi, u uzgoju kamenica, ali i kao vojnici američke vojske u 19. stoljeću, pa je opet podvukao:

- Kada su primani u američku vojsku dalekih 1850-tih godina, od njih sto i više, samo su se trojica potpisala – križem! Ostali su bili pismeni još u to vrijeme, što nas uči kako uvijek iseljavaju oni najsposobniji. To moramo, iseljavanje mladih i obrazovanih zaustaviti! Iseljavanja najboljih!

Za kraj svoj četverominutog govora Milanović je, nakon pohvale za život na otoku, čuvanju dijalekta odnosno otočnog jezika ali i načina života koji je u stvari – izoliran – kazao:

- Teško je vrijeme, znakovi truljenja su oko nas, i moramo misliti na sebe. Stoga nastavite u ovoj dobroj suradnji među općinom i županijom, budući je to moguće na ovoj razini bez obzira na politička opredjeljena. Za kraj svima vam čestitam Dan općine i svetog Josipa, te svima nagrađenima!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:05