StoryEditorOCM
Obaladragocjeni robot

Zadarska bolnica ima posebnog ‘djelatnika‘, njegov posao iznimno je važan: ‘Koronavirus za njega je mačji kašalj‘

Piše Dalmacija SD
6. siječnja 2024. - 08:28

Zadarska bolnica ima robota koji ne postavlja dijagnoze već se bori protiv bolničkih infekcija. Prema nekim statistikama, više od 6 posto hospitaliziranih pacijenata kod nas dobije neku vrstu bolničke infekcije.

Svaki dan ovdje se dijaliza obavlja u tri smjene, a bude i 60 pacijenata. Budući da je riječ o imunokompromitiranim pacijentima, iznimno je važno da je sve sterilno. Nakon što spremačice mehanički očiste, na scenu stupa robot, piše HRT.

- Bazira se na UV zrakama koje uništavaju, odnosno, vaporiziraju mikroorganizme, kaže Borna Cvečić, v.d. glavni tehničar zadarske hemodijalize.

Gospođa Divna od rođenja ima jedan bubreg i dijalizira se tri puta tjedno. Prezadovoljna je čistoćom odjela.

Pacijenta na dijalizi nitko ne pita je li bolestan, ima li COVID, on na dijalizu mora ići.

- On ne može ne doći na dijalizu. Znači, njegov život ovisi o dijalizi što znači da mi moramo primiti pacijenta koji ima zarazu, koji je opasan za okolinu, kaže Cvečić.

Za ovoga robota-čistača i koronavirus je mačji kašalj. Mnogo su opasnije one bolničke infekcije.

- On uništava 99, 9 posto svih mikroorganizama. Koronavirus je jedan od mikroorganizama koji nije tako teško uništiti i nama su veći problem visoko otporne bakterije, ističe Cvečić.

Robot smanjuje širenje bolničkih infekcija. Za 15 minuta on uništi sve bakterije, viruse pa i spore u 60 četvornih metara, a sve to putem mobilne aplikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:09