stdClass Object ( [id] => 1297239 [title] => U Vodice se zaljubila 2018., a onda su pobjegli od rata i ovdje pronašli dom. Svi traže njezin broj, pitaju za slike [alias] => u-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vodičani su, generalno, ludi za Hajdukom. I kada se spomene Dnjepar – ili što bi se danas, po ukrajinski, reklo Dnipro – prvo što im pada na pamet je partija života bijele legende Ivana Gudelja, koji se s dva gola strašnoj ekipi s Protasovom, Litovčenkom i Kuznjecovom 1985. godine upisao među besmrtnike.

No, danas, skoro 40 godina poslije, Dnipro nije više nogometna tema, kao što ni Hajduk nije europska nogometna velesila kao nekada. U Ukrajini je rat, a Vodičani – koji su ga i sami osjetili – napeto ga prate iz minute u minutu, skrolajući vijesti i slike preko svog pametnog telefona.

– Jesi čula da su dignuli u zrak branu kod Nove Kahovke? – pita Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, svoju sugrađanku Kseniju Norik, koja je Ukrajinka, rođena u gradu Dnipru, luci na istoimenoj rijeci, a koju su vjetrovi rata donijeli u Vodice. Zajedno sa suprugom Vitaliyem i kćerkom Solomiom.

Štafelaj na rivi

Sudbina je tako htjela da ovoj mladoj akademskoj slikarici Vodičani u knjižnici organiziraju prvu samostalnu izložbu, s 90-ak slika, pretežito ulja na platnu, koje pokazuju čudesan raspon tema mlade umjetnice – tu se skladno, u galerijskom prostoru, izmjenjuju portreti Ukrajinki u raskošnim narodnim nošnjama ove prekrasne ravničarske zemlje, pune žutog sunca i plavog neba, modrina moćnog Dnjepra i smaragdni tonovi skrovitih uvala Jadrana, visoki tornjevi Kijeva, u koji se udala i crkvi iz poljskih gradova u kojima je živjela kao prognanica, zajedno s crvenim krovićima u Vodicama koje su joj postale drugi dom.

Naši nam domaćini u knjižnici, koja je dnevni boravak "sela" - pa makar Vodice i stoput bile grad - sveprisutni Sanja i njezina desna ruka, Ivica Bilan vele da odavno već nije neka likovna manifestacija izazvala takav interes Vodičana, ali i gradskih gostiju, kao što je to napravila ova Ksenijina izložba.

---

image

Sa Sanjom Radin Mačukat, ravnateljicom Gradske knjižnice Vodice

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Svi traže njezin broj, pitaju za slike, interesiraju se tko je, što je i odakle je, a Ksenijina je priča uistinu zanimljiva i čudesna. Kao i njezine slike. Na kojima se odmah, u startu, već i na prvi pogled, primjećuje jedna posebna ekspresivnost i poetika. Vodičani su je lijepo prihvatili, učlanili su je i primili u likovnu udrugu "More", što joj puno znači, i danas se, posredstvom interneta, njezine slike mogu naći na svim stranama svijeta, u brojnim državama i na svim kontinentima, osim u Africi.

A ni ona više nije isključena! Jer, dobila je, veli nam, od grada Vodica i dozvolu da svoje slike izlaže na prodajnom mjestu na gradskoj rivi, tamo će staviti i štafelaj pa će zasigurno netko od kupaca – ili onih voljnih da im izradi portret – biti i s Europi susjednog kontinenta. Uostalom, danas je cijeli svijet postao "selo".

Život u vrećici

– U Vodicama sam prvi put bila prije pet godina, 2018. godine. Ja i suprug smo tu došli na ljetovanje. Bio je šesti mjesec i bila sam impresionirana ovim malim, prekrasnim gradićem, koje je bilo mjesto iz mojih snova, sve ono što veliki i bučni Kijev u kojem smo živjeli - nije.

Kijev je velegrad, ogroman, petomilijunski, s užurbanim prometom, u kojem nemate vremena nizašto. Za razliku od Vodica, u kojima se živi mirno, polako, sve je puno sunca i jarkih boja. Eto, kada smo prvi put bili u Vodicama, u tih 15 dana samo je jedan dan bila kiša. Sve drugo bilo je prekrasno, sunčano. I sanjala sam kako bih baš tu mogla ostati i živjeti.

Hrvatska je u odnosu na Ukrajinu mala zemlja, ali je predivna, s toliko puno kontrasta. U tih 15 dana koliko smo tu bili obišli smo i Split, Zadar, Zagreb, Plitvice, Krku, otoke, strašno smo puno toga vidjeli. I onda smo shvatili koliko je prekrasna i zašto je svi koji je vide obožavaju – priča nam Ksenia, koja nije ni sanjala kako će joj tu želju da se ponovno vrati u Hrvatsku ispuniti nitko drugi do – Vladimir Putin. Koji je u noći s 23. na 24. veljače 2022. godine naredio ruskoj vojsci da pokrene suludi napad na Ukrajinu i njezin glavni grad Kijev.

---

image
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Kseniju i njezinu obitelj probudili su bljeskovi raketa, eksplozije i tutnjava zrakoplova i desantnih helikoptera. Najkrvavija i najžešća bitka vodila se za vojnu zračnu luku Hostomel. Bio je to strašan šok, za sve! Prijateljica ju je zovnula da s malim djetetom dođe kod nje, u Poljsku, u Varšavu, da se skloni za prvo vrijeme, nakon što je skupila ono najnužnije, u jednu vrećicu, novac i dokumente.

– Dva dana i dvije noći nismo spavali. Našla sam tamo vrtić i posao, išla sam raditi u McDonald‘s, bila sam tamo četiri mjeseca, počela sam čak i nešto slikati, ponešto bih i prodala, kao što sam i prije znala. Varšava je veliki grad kao i Kijev, a ja sam htjela nešto skroz drugo i sjetila se Vodica. I rekla sam mužu da bih htjela tamo gdje smo već bili.

Solomia se u Varšavi, koja je još hladnija nego Kijev, stalno razbolijevala, uvijek je imala neke prehlade. Koje su nestale odmah čim smo stigli u Vodice, na sunce i more! – prisjeća se Ksenia kako je bilo kada je prije devet mjeseci stigla u Vodice.

Najteže do stana

Najteže je bilo naći stan, to je u Vodicama, kao i u svim mjestima uz more koja ljeti iznajmljuju apartmane, jako teško. Na sreću, našli su jednu obitelj iz Bosne koja im je iznajmila svoj stan. Suprug je u početku radio kao skladištar u jednoj trgovini, a sada radi za jednu građevinsku tvrtku u Zagrebu preko tjedna, a za vikend je u Vodicama, s obitelji.

Snalaze se, plaćaju stanarinu, Ksenia proda poneku sliku, ponešto slika i po narudžbi, drži online slikarski tečaj za Ukrajince koje je rat posijao po EU kao "rakovu djecu". Ne žali se, ima i onih kojima je puno gore nego njima. Završila je srednju umjetničku, nakon toga i Akademiju u Kijevu, smjer slikarstvo, a stručnjakinja je i i za restauraciju i konzervaciju slika.

---

image

’U ovih devet mjeseci sigurno sam naslikala pedeset slika’

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

– Svako jutro se probudim, odvezem Solomiju u vrtić u Čistu Veliku, vratim se u stan i slikam. U ovih devet mjeseci sigurno sam pedeset slika naslikala. Slikam sve, što god vidim, sve mi je motiv – priroda, građevine, ljudi. Vodičani su odlični, otvoreni, komunikativni, prijateljski raspoloženi, žele pomoći. Uvijek pitaju kako je u Ukrajini, jako suosjećaju s Ukrajincima jer su i sami prošli rat i znaju kako je to, brinuti za svoje najbliže i najdraže – govori Ksenija, čiji su roditelji, Marina i Anatolij, također došli u Vodice, sad preko ljeta. Muževi roditelji ostali su u Kijevu – Vitaliyeva mama bi i došla, ali tata neće, ne želi nigdje iz Kijeva.

Što joj se još sviđa u Dalmaciji i Vodicama? Hrana, morska riba i školjke, to joj se sviđa i lako se naviknula na tu hranu. Ukrajinci inače vole sušenu riječnu ribu, koje u Dalmaciji nema. Kod kuće jako puno sprema boršč, tradicionalno ukrajinsko jušno jelo na žlicu, s ciklom, kupusom, krumpirom, grahom, rajčicom. I mesom, goveđim, pilećim, svejedno. To i varenike, svojevrsne knedle koje se mogu puniti krumpirom, mesom, ili voćem – Ksenia voli višnje, kojima je baš sad "stađun". To je odlična kombinacija Ukrajine i Dalmacije, koje se izvanredno sljubljuju i dopunjuju.

Svaka čast Sladoljevu

---

image

Poruka Vodičanina Vladimira Sladoljeva

Privatni album
---A da su Vodičani ljudi širokog srca i duše svjedoči i jedan mali, ali znakovit detalj, na koji su nam skrenuli pažnju baš Sanja Radin Mačukat i Ivica Bilan. Naime, nedaleko od knjižnice, u samom centru Vodica, jedan je Vodičanin, Vladimir Sladoljev, na svoja vrata nalijepio oglas, na engleskom jeziku – u njegovom je dvorištu besplatan parking za ukrajinska vozila.

– Enter our garden here, and keep the gate shut, please – napisao je šjor Vlado, zajedno sa svojim brojem mobitela. Znači, sve što trebaju napraviti je da zatvore vrata, kad uđu i izađu. Na obali na kojoj se za parkirno mjesto daje bubreg i iznajmljuje po zlato, ovaj ga čovjek ljudima u nevolji nudi besplatno.

Što reći nego – Svaka vam čast, gospodine Sladoljev! Evo, ja vas s ovog mjesta, za tu vašu gestu, predlažem gradonačelniku Anti Cukrovu Destu za ovogodišnje priznanje grada Vodica. Nebitno koje! Jer ste ih, svoje Vodice, napravili velikim, puno većim nego jesu. Velegradom! Što vrijedi Moskvi što je milijunska i carska kad se u njoj nije našao jedan ovakav Vladimir, kao što je ovaj naš Sladoljev. Kakav čovjek, kakav kralj i car!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajinska slikarica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ukrajinska slikarica 2 0 8145 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-09 10:03:26 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-10 08:58:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-10 08:58:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Vodice se zaljubila 2018., a onda su pobjegli od rata i ovdje pronašli dom. Svi traže njezin broj, pitaju za slike [metakey] => ksenija norik, Vodice, izbjeglice iz Ukrajine, slikarica, izložba slika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044627.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061238.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044629.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044623.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044630.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044631.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044635.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25044640.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ksenia u Vodicama, koje su joj postale i velika slikarska inspiracija<\/p>","

Poruka Vodi\u010danina Vladimira Sladoljeva<\/p>","

Ovdje je ugodnija klima nego u hladnom Kijevu<\/p>","

\u2019U ovih devet mjeseci sigurno sam naslikala pedeset slika\u2019<\/p>","

\u2018Slikam sve, \u0161to god vidim, sve mi je motiv \u2013 priroda, gra\u0111evine, ljudi\u2018<\/p>","","","

Sa Sanjom Radin Ma\u010dukat, ravnateljicom Gradske knji\u017enice Vodice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25044627_1920.jpg":"1920x1080","k_25044627_1280.jpg":"1280x1280","k_25044627_1024.jpg":"1024x1024","k_25044627_640.jpg":"640x640","k_25044627_480.jpg":"480x480","k_25044627_340.jpg":"340x340","k_25044627_220.jpg":"220x220","o_25044627_1280.jpg":"1280x853","o_25044627_1024.jpg":"1024x682","o_25044627_640.jpg":"640x426","o_25044627_480.jpg":"480x320","o_25044627_340.jpg":"340x226","o_25044627_220.jpg":"220x146","h_25044627_1280.jpg":"1280x854","h_25044627_1024.jpg":"1024x683","h_25044627_640.jpg":"640x427","h_25044627_480.jpg":"480x320","h_25044627_340.jpg":"340x227","h_25044627_220.jpg":"220x147","pp_25044627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044627_640.jpg":"640x814","pp_25044627_480.jpg":"480x611","pp_25044627_340.jpg":"340x432","pp_25044627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1629","hd_25061238_1920.jpg":"1920x1080","k_25061238_1280.jpg":"1280x1280","k_25061238_1024.jpg":"1024x1024","k_25061238_640.jpg":"640x640","k_25061238_480.jpg":"480x480","k_25061238_340.jpg":"340x340","k_25061238_220.jpg":"220x220","o_25061238_1280.jpg":"1280x1930","o_25061238_1024.jpg":"1024x1544","o_25061238_640.jpg":"640x965","o_25061238_480.jpg":"480x724","o_25061238_340.jpg":"340x512","o_25061238_220.jpg":"220x331","h_25061238_1280.jpg":"1280x854","h_25061238_1024.jpg":"1024x683","h_25061238_640.jpg":"640x427","h_25061238_480.jpg":"480x320","h_25061238_340.jpg":"340x227","h_25061238_220.jpg":"220x147","pp_25061238_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061238_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061238_640.jpg":"640x814","pp_25061238_480.jpg":"480x611","pp_25061238_340.jpg":"340x432","pp_25061238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044629_1920.jpg":"1920x1080","k_25044629_1280.jpg":"1280x1280","k_25044629_1024.jpg":"1024x1024","k_25044629_640.jpg":"640x640","k_25044629_480.jpg":"480x480","k_25044629_340.jpg":"340x340","k_25044629_220.jpg":"220x220","o_25044629_1280.jpg":"1280x853","o_25044629_1024.jpg":"1024x682","o_25044629_640.jpg":"640x426","o_25044629_480.jpg":"480x320","o_25044629_340.jpg":"340x226","o_25044629_220.jpg":"220x146","h_25044629_1280.jpg":"1280x854","h_25044629_1024.jpg":"1024x683","h_25044629_640.jpg":"640x427","h_25044629_480.jpg":"480x320","h_25044629_340.jpg":"340x227","h_25044629_220.jpg":"220x147","pp_25044629_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044629_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044629_640.jpg":"640x814","pp_25044629_480.jpg":"480x611","pp_25044629_340.jpg":"340x432","pp_25044629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044623_1920.jpg":"1920x1080","k_25044623_1280.jpg":"1280x1280","k_25044623_1024.jpg":"1024x1024","k_25044623_640.jpg":"640x640","k_25044623_480.jpg":"480x480","k_25044623_340.jpg":"340x340","k_25044623_220.jpg":"220x220","o_25044623_1280.jpg":"1280x853","o_25044623_1024.jpg":"1024x682","o_25044623_640.jpg":"640x426","o_25044623_480.jpg":"480x320","o_25044623_340.jpg":"340x226","o_25044623_220.jpg":"220x146","h_25044623_1280.jpg":"1280x854","h_25044623_1024.jpg":"1024x683","h_25044623_640.jpg":"640x427","h_25044623_480.jpg":"480x320","h_25044623_340.jpg":"340x227","h_25044623_220.jpg":"220x147","pp_25044623_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044623_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044623_640.jpg":"640x814","pp_25044623_480.jpg":"480x611","pp_25044623_340.jpg":"340x432","pp_25044623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044630_1920.jpg":"1920x1080","k_25044630_1280.jpg":"1280x1280","k_25044630_1024.jpg":"1024x1024","k_25044630_640.jpg":"640x640","k_25044630_480.jpg":"480x480","k_25044630_340.jpg":"340x340","k_25044630_220.jpg":"220x220","o_25044630_1280.jpg":"1280x853","o_25044630_1024.jpg":"1024x682","o_25044630_640.jpg":"640x426","o_25044630_480.jpg":"480x320","o_25044630_340.jpg":"340x226","o_25044630_220.jpg":"220x146","h_25044630_1280.jpg":"1280x854","h_25044630_1024.jpg":"1024x683","h_25044630_640.jpg":"640x427","h_25044630_480.jpg":"480x320","h_25044630_340.jpg":"340x227","h_25044630_220.jpg":"220x147","pp_25044630_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044630_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044630_640.jpg":"640x814","pp_25044630_480.jpg":"480x611","pp_25044630_340.jpg":"340x432","pp_25044630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044631_1920.jpg":"1920x1080","k_25044631_1280.jpg":"1280x1280","k_25044631_1024.jpg":"1024x1024","k_25044631_640.jpg":"640x640","k_25044631_480.jpg":"480x480","k_25044631_340.jpg":"340x340","k_25044631_220.jpg":"220x220","o_25044631_1280.jpg":"1280x853","o_25044631_1024.jpg":"1024x682","o_25044631_640.jpg":"640x426","o_25044631_480.jpg":"480x320","o_25044631_340.jpg":"340x226","o_25044631_220.jpg":"220x146","h_25044631_1280.jpg":"1280x854","h_25044631_1024.jpg":"1024x683","h_25044631_640.jpg":"640x427","h_25044631_480.jpg":"480x320","h_25044631_340.jpg":"340x227","h_25044631_220.jpg":"220x147","pp_25044631_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044631_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044631_640.jpg":"640x814","pp_25044631_480.jpg":"480x611","pp_25044631_340.jpg":"340x432","pp_25044631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044635_1920.jpg":"1920x1080","k_25044635_1280.jpg":"1280x1280","k_25044635_1024.jpg":"1024x1024","k_25044635_640.jpg":"640x640","k_25044635_480.jpg":"480x480","k_25044635_340.jpg":"340x340","k_25044635_220.jpg":"220x220","o_25044635_1280.jpg":"1280x853","o_25044635_1024.jpg":"1024x682","o_25044635_640.jpg":"640x426","o_25044635_480.jpg":"480x320","o_25044635_340.jpg":"340x226","o_25044635_220.jpg":"220x146","h_25044635_1280.jpg":"1280x854","h_25044635_1024.jpg":"1024x683","h_25044635_640.jpg":"640x427","h_25044635_480.jpg":"480x320","h_25044635_340.jpg":"340x227","h_25044635_220.jpg":"220x147","pp_25044635_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044635_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044635_640.jpg":"640x814","pp_25044635_480.jpg":"480x611","pp_25044635_340.jpg":"340x432","pp_25044635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25044640_1920.jpg":"1920x1080","k_25044640_1280.jpg":"1280x1280","k_25044640_1024.jpg":"1024x1024","k_25044640_640.jpg":"640x640","k_25044640_480.jpg":"480x480","k_25044640_340.jpg":"340x340","k_25044640_220.jpg":"220x220","o_25044640_1280.jpg":"1280x853","o_25044640_1024.jpg":"1024x682","o_25044640_640.jpg":"640x426","o_25044640_480.jpg":"480x320","o_25044640_340.jpg":"340x226","o_25044640_220.jpg":"220x146","h_25044640_1280.jpg":"1280x854","h_25044640_1024.jpg":"1024x683","h_25044640_640.jpg":"640x427","h_25044640_480.jpg":"480x320","h_25044640_340.jpg":"340x227","h_25044640_220.jpg":"220x147","pp_25044640_1280.jpg":"1280x1628","pp_25044640_1024.jpg":"1024x1303","pp_25044640_640.jpg":"640x814","pp_25044640_480.jpg":"480x611","pp_25044640_340.jpg":"340x432","pp_25044640_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7798387 Threads: 9 Questions: 1570937958 Slow queries: 4792254 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111762578 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike-1297239 [printLink] => /dalmacija/obala/u-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike-1297239?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719259 [name] => ksenija norik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-10 10:58:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ksenija-norik [link] => /tag/ksenija-norik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357985 [name] => Vodice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodice [link] => /tag/vodice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668717 [name] => izbjeglice iz Ukrajine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-26 16:48:30 [main_article_id] => 0 [alias] => izbjeglice-iz-ukrajine [link] => /tag/izbjeglice-iz-ukrajine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492297 [name] => slikarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slikarica [link] => /tag/slikarica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 619823 [name] => izložba slika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-07 18:07:17 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba-slika [link] => /tag/izlozba-slika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajinska slikarica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Vodice se zaljubila 2018., a onda su pobjegli od rata i ovdje pronašli dom. Svi traže njezin broj, pitaju za slike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044627.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Ksenia u Vodicama, koje su joj postale i velika slikarska inspiracija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044627.jpg [title] =>

Ksenia u Vodicama, koje su joj postale i velika slikarska inspiracija

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061238.jpg [title] =>

Poruka Vodičanina Vladimira Sladoljeva

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044629.jpg [title] =>

Ovdje je ugodnija klima nego u hladnom Kijevu

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044623.jpg [title] =>

’U ovih devet mjeseci sigurno sam naslikala pedeset slika’

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044630.jpg [title] =>

‘Slikam sve, što god vidim, sve mi je motiv – priroda, građevine, ljudi‘

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044631.jpg [title] => Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044635.jpg [title] => Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25044640.jpg [title] =>

Sa Sanjom Radin Mačukat, ravnateljicom Gradske knjižnice Vodice

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vodičani su, generalno, ludi za Hajdukom. I kada se spomene Dnjepar – ili što bi se danas, po ukrajinski, reklo Dnipro – prvo što im pada na pamet je partija života bijele legende Ivana Gudelja, koji se s dva gola strašnoj ekipi s Protasovom, Litovčenkom i Kuznjecovom 1985. godine upisao među besmrtnike.

No, danas, skoro 40 godina poslije, Dnipro nije više nogometna tema, kao što ni Hajduk nije europska nogometna velesila kao nekada. U Ukrajini je rat, a Vodičani – koji su ga i sami osjetili – napeto ga prate iz minute u minutu, skrolajući vijesti i slike preko svog pametnog telefona.

– Jesi čula da su dignuli u zrak branu kod Nove Kahovke? – pita Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, svoju sugrađanku Kseniju Norik, koja je Ukrajinka, rođena u gradu Dnipru, luci na istoimenoj rijeci, a koju su vjetrovi rata donijeli u Vodice. Zajedno sa suprugom Vitaliyem i kćerkom Solomiom.

Štafelaj na rivi

Sudbina je tako htjela da ovoj mladoj akademskoj slikarici Vodičani u knjižnici organiziraju prvu samostalnu izložbu, s 90-ak slika, pretežito ulja na platnu, koje pokazuju čudesan raspon tema mlade umjetnice – tu se skladno, u galerijskom prostoru, izmjenjuju portreti Ukrajinki u raskošnim narodnim nošnjama ove prekrasne ravničarske zemlje, pune žutog sunca i plavog neba, modrina moćnog Dnjepra i smaragdni tonovi skrovitih uvala Jadrana, visoki tornjevi Kijeva, u koji se udala i crkvi iz poljskih gradova u kojima je živjela kao prognanica, zajedno s crvenim krovićima u Vodicama koje su joj postale drugi dom.

Naši nam domaćini u knjižnici, koja je dnevni boravak "sela" - pa makar Vodice i stoput bile grad - sveprisutni Sanja i njezina desna ruka, Ivica Bilan vele da odavno već nije neka likovna manifestacija izazvala takav interes Vodičana, ali i gradskih gostiju, kao što je to napravila ova Ksenijina izložba.

---

image

Sa Sanjom Radin Mačukat, ravnateljicom Gradske knjižnice Vodice

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Svi traže njezin broj, pitaju za slike, interesiraju se tko je, što je i odakle je, a Ksenijina je priča uistinu zanimljiva i čudesna. Kao i njezine slike. Na kojima se odmah, u startu, već i na prvi pogled, primjećuje jedna posebna ekspresivnost i poetika. Vodičani su je lijepo prihvatili, učlanili su je i primili u likovnu udrugu "More", što joj puno znači, i danas se, posredstvom interneta, njezine slike mogu naći na svim stranama svijeta, u brojnim državama i na svim kontinentima, osim u Africi.

A ni ona više nije isključena! Jer, dobila je, veli nam, od grada Vodica i dozvolu da svoje slike izlaže na prodajnom mjestu na gradskoj rivi, tamo će staviti i štafelaj pa će zasigurno netko od kupaca – ili onih voljnih da im izradi portret – biti i s Europi susjednog kontinenta. Uostalom, danas je cijeli svijet postao "selo".

Život u vrećici

– U Vodicama sam prvi put bila prije pet godina, 2018. godine. Ja i suprug smo tu došli na ljetovanje. Bio je šesti mjesec i bila sam impresionirana ovim malim, prekrasnim gradićem, koje je bilo mjesto iz mojih snova, sve ono što veliki i bučni Kijev u kojem smo živjeli - nije.

Kijev je velegrad, ogroman, petomilijunski, s užurbanim prometom, u kojem nemate vremena nizašto. Za razliku od Vodica, u kojima se živi mirno, polako, sve je puno sunca i jarkih boja. Eto, kada smo prvi put bili u Vodicama, u tih 15 dana samo je jedan dan bila kiša. Sve drugo bilo je prekrasno, sunčano. I sanjala sam kako bih baš tu mogla ostati i živjeti.

Hrvatska je u odnosu na Ukrajinu mala zemlja, ali je predivna, s toliko puno kontrasta. U tih 15 dana koliko smo tu bili obišli smo i Split, Zadar, Zagreb, Plitvice, Krku, otoke, strašno smo puno toga vidjeli. I onda smo shvatili koliko je prekrasna i zašto je svi koji je vide obožavaju – priča nam Ksenia, koja nije ni sanjala kako će joj tu želju da se ponovno vrati u Hrvatsku ispuniti nitko drugi do – Vladimir Putin. Koji je u noći s 23. na 24. veljače 2022. godine naredio ruskoj vojsci da pokrene suludi napad na Ukrajinu i njezin glavni grad Kijev.

---

image
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Kseniju i njezinu obitelj probudili su bljeskovi raketa, eksplozije i tutnjava zrakoplova i desantnih helikoptera. Najkrvavija i najžešća bitka vodila se za vojnu zračnu luku Hostomel. Bio je to strašan šok, za sve! Prijateljica ju je zovnula da s malim djetetom dođe kod nje, u Poljsku, u Varšavu, da se skloni za prvo vrijeme, nakon što je skupila ono najnužnije, u jednu vrećicu, novac i dokumente.

– Dva dana i dvije noći nismo spavali. Našla sam tamo vrtić i posao, išla sam raditi u McDonald‘s, bila sam tamo četiri mjeseca, počela sam čak i nešto slikati, ponešto bih i prodala, kao što sam i prije znala. Varšava je veliki grad kao i Kijev, a ja sam htjela nešto skroz drugo i sjetila se Vodica. I rekla sam mužu da bih htjela tamo gdje smo već bili.

Solomia se u Varšavi, koja je još hladnija nego Kijev, stalno razbolijevala, uvijek je imala neke prehlade. Koje su nestale odmah čim smo stigli u Vodice, na sunce i more! – prisjeća se Ksenia kako je bilo kada je prije devet mjeseci stigla u Vodice.

Najteže do stana

Najteže je bilo naći stan, to je u Vodicama, kao i u svim mjestima uz more koja ljeti iznajmljuju apartmane, jako teško. Na sreću, našli su jednu obitelj iz Bosne koja im je iznajmila svoj stan. Suprug je u početku radio kao skladištar u jednoj trgovini, a sada radi za jednu građevinsku tvrtku u Zagrebu preko tjedna, a za vikend je u Vodicama, s obitelji.

Snalaze se, plaćaju stanarinu, Ksenia proda poneku sliku, ponešto slika i po narudžbi, drži online slikarski tečaj za Ukrajince koje je rat posijao po EU kao "rakovu djecu". Ne žali se, ima i onih kojima je puno gore nego njima. Završila je srednju umjetničku, nakon toga i Akademiju u Kijevu, smjer slikarstvo, a stručnjakinja je i i za restauraciju i konzervaciju slika.

---

image

’U ovih devet mjeseci sigurno sam naslikala pedeset slika’

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

– Svako jutro se probudim, odvezem Solomiju u vrtić u Čistu Veliku, vratim se u stan i slikam. U ovih devet mjeseci sigurno sam pedeset slika naslikala. Slikam sve, što god vidim, sve mi je motiv – priroda, građevine, ljudi. Vodičani su odlični, otvoreni, komunikativni, prijateljski raspoloženi, žele pomoći. Uvijek pitaju kako je u Ukrajini, jako suosjećaju s Ukrajincima jer su i sami prošli rat i znaju kako je to, brinuti za svoje najbliže i najdraže – govori Ksenija, čiji su roditelji, Marina i Anatolij, također došli u Vodice, sad preko ljeta. Muževi roditelji ostali su u Kijevu – Vitaliyeva mama bi i došla, ali tata neće, ne želi nigdje iz Kijeva.

Što joj se još sviđa u Dalmaciji i Vodicama? Hrana, morska riba i školjke, to joj se sviđa i lako se naviknula na tu hranu. Ukrajinci inače vole sušenu riječnu ribu, koje u Dalmaciji nema. Kod kuće jako puno sprema boršč, tradicionalno ukrajinsko jušno jelo na žlicu, s ciklom, kupusom, krumpirom, grahom, rajčicom. I mesom, goveđim, pilećim, svejedno. To i varenike, svojevrsne knedle koje se mogu puniti krumpirom, mesom, ili voćem – Ksenia voli višnje, kojima je baš sad "stađun". To je odlična kombinacija Ukrajine i Dalmacije, koje se izvanredno sljubljuju i dopunjuju.

Svaka čast Sladoljevu

---

image

Poruka Vodičanina Vladimira Sladoljeva

Privatni album
---A da su Vodičani ljudi širokog srca i duše svjedoči i jedan mali, ali znakovit detalj, na koji su nam skrenuli pažnju baš Sanja Radin Mačukat i Ivica Bilan. Naime, nedaleko od knjižnice, u samom centru Vodica, jedan je Vodičanin, Vladimir Sladoljev, na svoja vrata nalijepio oglas, na engleskom jeziku – u njegovom je dvorištu besplatan parking za ukrajinska vozila.

– Enter our garden here, and keep the gate shut, please – napisao je šjor Vlado, zajedno sa svojim brojem mobitela. Znači, sve što trebaju napraviti je da zatvore vrata, kad uđu i izađu. Na obali na kojoj se za parkirno mjesto daje bubreg i iznajmljuje po zlato, ovaj ga čovjek ljudima u nevolji nudi besplatno.

Što reći nego – Svaka vam čast, gospodine Sladoljev! Evo, ja vas s ovog mjesta, za tu vašu gestu, predlažem gradonačelniku Anti Cukrovu Destu za ovogodišnje priznanje grada Vodica. Nebitno koje! Jer ste ih, svoje Vodice, napravili velikim, puno većim nego jesu. Velegradom! Što vrijedi Moskvi što je milijunska i carska kad se u njoj nije našao jedan ovakav Vladimir, kao što je ovaj naš Sladoljev. Kakav čovjek, kakav kralj i car!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Privatni album Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Ksenia u Vodicama, koje su joj postale i velika slikarska inspiracija

Privatni album

Poruka Vodičanina Vladimira Sladoljeva

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Ovdje je ugodnija klima nego u hladnom Kijevu

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

’U ovih devet mjeseci sigurno sam naslikala pedeset slika’

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

‘Slikam sve, što god vidim, sve mi je motiv – priroda, građevine, ljudi‘

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Sa Sanjom Radin Mačukat, ravnateljicom Gradske knjižnice Vodice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike-1297239 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=236e35905ae0dba80a494b1b9d4f37cceee983ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Vodice+se+zaljubila+2018.%2C+a+onda+su+pobjegli+od+rata+i+ovdje+prona%C5%A1li+dom.+Svi+tra%C5%BEe+njezin+broj%2C+pitaju+za+slike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike-1297239 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-vodice-se-zaljubila-2018-a-onda-su-pobjegli-od-rata-i-ovdje-pronasli-dom-svi-traze-njezin-broj-pitaju-za-slike-1297239 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukrajinska slikarica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalaukrajinska slikarica

U Vodice se zaljubila 2018., a onda su pobjegli od rata i ovdje pronašli dom. Svi traže njezin broj, pitaju za slike

10. lipnja 2023. - 10:58

Vodičani su, generalno, ludi za Hajdukom. I kada se spomene Dnjepar – ili što bi se danas, po ukrajinski, reklo Dnipro – prvo što im pada na pamet je partija života bijele legende Ivana Gudelja, koji se s dva gola strašnoj ekipi s Protasovom, Litovčenkom i Kuznjecovom 1985. godine upisao među besmrtnike.

No, danas, skoro 40 godina poslije, Dnipro nije više nogometna tema, kao što ni Hajduk nije europska nogometna velesila kao nekada. U Ukrajini je rat, a Vodičani – koji su ga i sami osjetili – napeto ga prate iz minute u minutu, skrolajući vijesti i slike preko svog pametnog telefona.

– Jesi čula da su dignuli u zrak branu kod Nove Kahovke? – pita Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, svoju sugrađanku Kseniju Norik, koja je Ukrajinka, rođen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:28