stdClass Object ( [id] => 1014134 [title] => U 74. godine života tete Ane ovo je presedan od Cvjetnice: golubice od smokvine srčike ne mogu u crkvu, ali su odletjele gdje malo tko danas stiže [alias] => u-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Anu Šerliju iz Stona koronavirus nije poremetio u nakani da i ove godine napravi svoje bijele golubice, koje su ususret Cvjetnici, premda gotovo nitko drugi ne može, poletjele po čitavom svijetu.

Ništa nije spriječilo tetu Anu da od smokvine srčike napravi 400 malih golubica, koje se vezuju na maslinove grančice i skupa sa pomicom nose u crkvu na blagoslov. To je stari pelješki običaj koji među rijetkima njeguje upravo teta Ane.

Ali ove godine, po prvi put u životu, ona ni njezini susjedi i prijatelji, koje tradicionalno dariva golubicama neće moći poći u crkvu na blagoslov.

- Ah što ćete. Tako je kako je. Moramo se paziti. Žao mi je što ne možemo u crkvu na blagoslov, ali biće blagoslov na televiziji.

Slušat ću misu, moliti se doma, pripremiti krštenu vodu i blagosloviti maslinove grančice i golubice - kazuje nam teta Ane, s kojom smo telefonski razgovarali.

Golubice je poslala poštom bratu u Australiju. Nada se da ih je dobio. Svake godine mu šalje stonske golubice, koje ga podsjete na stari zavičaj.

A njezine golubice lete po čitavom svijetu, odaslala ih je i ove godine.

Cvjetnica je za tetu Anu nezamisliva bez golubica, koje se izrađuju od smokvine srčike. Za izraditi jednu minijaturu golubicu, malo umjetničko djelo, treba puno strpljenja i nadasve volje, a toga njoj ne nedostaje.

Premda je prevalila sedamdeset godišta od golubica ne odustaje. Dapače, raditi će ih dok god bude mogla, a u životu ih je napravila više od dvadeset tisuća.

Radim ih noću, po danu imam koze

- Ma što ću vam reć. U mene je to serijska proizvodnja. Izrada golubica je moja obiteljska tradicija. Uglavnom ih radim noću jer po danu nemam vremena, imam koze i bavim se kamenicama a navečer umjesto da gledam televiziju izrađujem golubice, kazati će Ančica, koju je ovom poslu kao malu djevojčicu naučio pokojni dundo.

On je u Stonu radio golubice pa je zato i dobio nadimak tica.

Za napraviti golubicu uz entuzijazam i volju treba i dosta znanja, jer je gotovo najvažnije odabrati ravnu granu od smokve. I to ne bilo koje smokve, već divlje, koja daje puno izbojaka.

---

image
Denis Jerković/Hanza Media
---

Dok u brdu čuva svoje koze, teta Ančica krajičkom oka traži kakvu divlju smokvu od koje bi kada dođe vrijeme mogla napraviti golubice.

Ubrane grane usitni na više manjih komada iz kojih je potrebno izvaditi bijelu srčiku.

Grane šipka za dubljenje

"Veći komadi su veće golubice a manji su one tek izležene", reći će.

Teta Ane tako iz grane smokve pažljivo izvlači bijelu nit da ne pukne. Mora ostati u komadu. Za to se služi štapićima od grane šipka, kojima izdubi srčiku, ali debljina štapića mora odgovarati debljini srčike.

Vještima potezom ruke teta Ančica doslovno istiska bijelu nit iz grane smokve, nešto poput žvakaće gume.

Takve niti se potapaju u vodu kako bi bile elastičnije za "motanje“ golubica, jer smokvina srčika se može oblikovati jedino kada je natopljena vodom.

---

image
Denis Jerković/Hanza Media
---

Za jednu golubicu, koja je u Stonu i na poluotoku Pelješcu simbol Cvjetnice, potrebna su tru komada srčike.

Jedan je za glavu i rep, drugi za krila a treći je za povezivanje - objašnjava nam naša sugovornica postupak izrade, čije mirne ruke za nekoliko trenutaka izrade malu golubicu, simbol mira i ljubavi.

Škaricama rezbari perje, a flomasterima crta kljun i oči, dodaje i žičicu za pričvršćivanje i golubica može sletjeti na blagoslovljenu maslinovu granu.

---

Cvjetnica ove godine drukčija nego ikad zbog koronavirusa i potresa

Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje i početak Velikoga tjedna, za vjernike je drukčija nego ikada jer će se, zbog pandemije koronavirusa  euharistijska slavlja diljem Hrvatske održati bez vjernika, ili samo s ograničenim brojem, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti.

Vjernici će euharistijska slavlja moći pratiti putem elektroničkih medija - radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mreža, a u svojim domovima mogu pripremiti maslinove ili palmine grančice za blagoslov, vodeći računa da ne krše preventivne mjere vezane uz pandemiju COVID-a-19.

Hrvatski nadbiskupi i biskupi predvodit će svetu misu u svojim katedralama i crkvama, ali ne i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će, umjesto u Zagrebačkoj katedrali koja je teško stradala u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, euharistijsko slavlje predvoditi u 10 sati u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkome naselju Sopotu.

Kardinal Bozanić je i u pastoralnim smjernicama, koje je objavio u četvrtak, 2. travnja, istaknuo kako je smjernice prema Velikom tjednu odredio "pridržavajući se posebnih odredaba i naputaka što su ih na temelju općih državnih propisa dale Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija, te u skladu sa svećeničkim pozivom i službom, nastojeći pomoći u olakšavanju teškoća od bolesti Covida-19 i potresa".

Pastoralne smjernice koje se odnose na Cvjetnicu tako govore da "pridržavajući se sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja, a pri blagoslovu se ne koristi blagoslovljena voda".

U Katoličkoj Crkvi Cvjetnica se slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, koji je opisan u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i kao spomen njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod mu je mahao palminim i maslinovim grančicama prostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao jašući na magarcu.

Cvjetnicom počinje i Veliki tjedan - spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. U Velikom Tjednu posebno se slavi Sveto trodnevlje - Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Početak je to intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je pak u Jeruzalemu u IV. stoljeću, dok se u Rimu prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.  Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

U pastoralnim smjernicama istaknuto je kako "posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju obreda, a o nekima, koja se tiču Svetoga trodnevlja, upute je donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata".

Tako će se i ostala liturgijska slavlja trebati organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se zbog posljedica potresa u Zagrebu, odgađa Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prijepodne. U skladu s danim naputkom, izostavlja se i obred pranja nogu, a na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Odgađaju se i procesije i pučke pobožnosti, a na Veliki  petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu uvrste zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne, a kako je istaknuo kardinal Bozanić, u Zagrebačkoj nadbiskupiji molit će se nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) sljedeći zaziv: Za pogođene u vrijeme pandemije.

Kardinal Bozanić  poručio je svećenicima da kao pastiri, ne štedeći snagu, budu i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega i svjesni da je u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

Svećenicima i vjernicima poručio je pak da se pridržavaju smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika. (H)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MOLIT ĆU SE DOMA..‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => ‘MOLIT ĆU SE DOMA..‘ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-05 05:12:22 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-05 07:03:23 [modified_by] => 3214 [publish_up] => 2020-04-05 06:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983920.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983926.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983925.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983919.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983915.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/05\/10983913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media","Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media","Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media","Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media","Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media","Denis Jerkovi\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1305","k_10983920_1280.jpg":"1280x1280","k_10983920_1024.jpg":"1024x1024","k_10983920_640.jpg":"640x640","k_10983920_480.jpg":"480x480","k_10983920_340.jpg":"340x340","k_10983920_220.jpg":"220x220","o_10983920_1280.jpg":"1280x870","o_10983920_1024.jpg":"1024x696","o_10983920_640.jpg":"640x435","o_10983920_480.jpg":"480x326","o_10983920_340.jpg":"340x231","o_10983920_220.jpg":"220x149","h_10983920_1280.jpg":"1280x854","h_10983920_1024.jpg":"1024x683","h_10983920_640.jpg":"640x427","h_10983920_480.jpg":"480x320","h_10983920_340.jpg":"340x227","h_10983920_220.jpg":"220x147","pp_10983920_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983920_1024.jpg":"805x1024","pp_10983920_640.jpg":"503x640","pp_10983920_480.jpg":"377x480","pp_10983920_340.jpg":"267x340","pp_10983920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","k_10983926_1280.jpg":"1280x1280","k_10983926_1024.jpg":"1024x1024","k_10983926_640.jpg":"640x640","k_10983926_480.jpg":"480x480","k_10983926_340.jpg":"340x340","k_10983926_220.jpg":"220x220","o_10983926_1280.jpg":"1280x856","o_10983926_1024.jpg":"1024x684","o_10983926_640.jpg":"640x428","o_10983926_480.jpg":"480x321","o_10983926_340.jpg":"340x227","o_10983926_220.jpg":"220x147","h_10983926_1280.jpg":"1280x854","h_10983926_1024.jpg":"1024x683","h_10983926_640.jpg":"640x427","h_10983926_480.jpg":"480x320","h_10983926_340.jpg":"340x227","h_10983926_220.jpg":"220x147","pp_10983926_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983926_1024.jpg":"805x1024","pp_10983926_640.jpg":"503x640","pp_10983926_480.jpg":"377x480","pp_10983926_340.jpg":"267x340","pp_10983926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_10983925_1280.jpg":"1280x1280","k_10983925_1024.jpg":"1024x1024","k_10983925_640.jpg":"640x640","k_10983925_480.jpg":"480x480","k_10983925_340.jpg":"340x340","k_10983925_220.jpg":"220x220","o_10983925_1280.jpg":"1280x853","o_10983925_1024.jpg":"1024x682","o_10983925_640.jpg":"640x426","o_10983925_480.jpg":"480x320","o_10983925_340.jpg":"340x226","o_10983925_220.jpg":"220x146","h_10983925_1280.jpg":"1280x854","h_10983925_1024.jpg":"1024x683","h_10983925_640.jpg":"640x427","h_10983925_480.jpg":"480x320","h_10983925_340.jpg":"340x227","h_10983925_220.jpg":"220x147","pp_10983925_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983925_1024.jpg":"805x1024","pp_10983925_640.jpg":"503x640","pp_10983925_480.jpg":"377x480","pp_10983925_340.jpg":"267x340","pp_10983925_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1298","k_10983919_1280.jpg":"1280x1280","k_10983919_1024.jpg":"1024x1024","k_10983919_640.jpg":"640x640","k_10983919_480.jpg":"480x480","k_10983919_340.jpg":"340x340","k_10983919_220.jpg":"220x220","o_10983919_1280.jpg":"1280x865","o_10983919_1024.jpg":"1024x692","o_10983919_640.jpg":"640x432","o_10983919_480.jpg":"480x324","o_10983919_340.jpg":"340x229","o_10983919_220.jpg":"220x148","h_10983919_1280.jpg":"1280x854","h_10983919_1024.jpg":"1024x683","h_10983919_640.jpg":"640x427","h_10983919_480.jpg":"480x320","h_10983919_340.jpg":"340x227","h_10983919_220.jpg":"220x147","pp_10983919_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983919_1024.jpg":"805x1024","pp_10983919_640.jpg":"503x640","pp_10983919_480.jpg":"377x480","pp_10983919_340.jpg":"267x340","pp_10983919_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_10983915_1280.jpg":"1280x1280","k_10983915_1024.jpg":"1024x1024","k_10983915_640.jpg":"640x640","k_10983915_480.jpg":"480x480","k_10983915_340.jpg":"340x340","k_10983915_220.jpg":"220x220","o_10983915_1280.jpg":"1280x853","o_10983915_1024.jpg":"1024x682","o_10983915_640.jpg":"640x426","o_10983915_480.jpg":"480x320","o_10983915_340.jpg":"340x226","o_10983915_220.jpg":"220x146","h_10983915_1280.jpg":"1280x854","h_10983915_1024.jpg":"1024x683","h_10983915_640.jpg":"640x427","h_10983915_480.jpg":"480x320","h_10983915_340.jpg":"340x227","h_10983915_220.jpg":"220x147","pp_10983915_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983915_1024.jpg":"805x1024","pp_10983915_640.jpg":"503x640","pp_10983915_480.jpg":"377x480","pp_10983915_340.jpg":"267x340","pp_10983915_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","k_10983913_1280.jpg":"1280x1280","k_10983913_1024.jpg":"1024x1024","k_10983913_640.jpg":"640x640","k_10983913_480.jpg":"480x480","k_10983913_340.jpg":"340x340","k_10983913_220.jpg":"220x220","o_10983913_1280.jpg":"1280x820","o_10983913_1024.jpg":"1024x656","o_10983913_640.jpg":"640x410","o_10983913_480.jpg":"480x307","o_10983913_340.jpg":"340x217","o_10983913_220.jpg":"220x141","h_10983913_1280.jpg":"1280x854","h_10983913_1024.jpg":"1024x683","h_10983913_640.jpg":"640x427","h_10983913_480.jpg":"480x320","h_10983913_340.jpg":"340x227","h_10983913_220.jpg":"220x147","pp_10983913_1280.jpg":"1006x1280","pp_10983913_1024.jpg":"805x1024","pp_10983913_640.jpg":"503x640","pp_10983913_480.jpg":"377x480","pp_10983913_340.jpg":"267x340","pp_10983913_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 100 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [1] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15385167 Threads: 7 Questions: 3189354489 Slow queries: 7162928 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235764115 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 62 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize-1014134 [printLink] => /dalmacija/obala/u-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize-1014134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 377911 [name] => Cvjetnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cvjetnica [link] => /tag/cvjetnica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605436 [name] => golubice od smokvine srčike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-05 08:42:03 [main_article_id] => 0 [alias] => golubice-od-smokvine-srcike [link] => /tag/golubice-od-smokvine-srcike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605437 [name] => Ane Šarlija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-05 08:42:04 [main_article_id] => 0 [alias] => ane-sarlija [link] => /tag/ane-sarlija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MOLIT ĆU SE DOMA..‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U 74. godine života tete Ane ovo je presedan od Cvjetnice: golubice od smokvine srčike ne mogu u crkvu, ali su odletjele gdje malo tko danas stiže [num_of_authors] => 2 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983920.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Denis Jerković/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983920.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983926.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983925.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983919.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983915.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/05/10983913.jpg [title] => Denis Jerković/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Anu Šerliju iz Stona koronavirus nije poremetio u nakani da i ove godine napravi svoje bijele golubice, koje su ususret Cvjetnici, premda gotovo nitko drugi ne može, poletjele po čitavom svijetu.

Ništa nije spriječilo tetu Anu da od smokvine srčike napravi 400 malih golubica, koje se vezuju na maslinove grančice i skupa sa pomicom nose u crkvu na blagoslov. To je stari pelješki običaj koji među rijetkima njeguje upravo teta Ane.

Ali ove godine, po prvi put u životu, ona ni njezini susjedi i prijatelji, koje tradicionalno dariva golubicama neće moći poći u crkvu na blagoslov.

- Ah što ćete. Tako je kako je. Moramo se paziti. Žao mi je što ne možemo u crkvu na blagoslov, ali biće blagoslov na televiziji.

Slušat ću misu, moliti se doma, pripremiti krštenu vodu i blagosloviti maslinove grančice i golubice - kazuje nam teta Ane, s kojom smo telefonski razgovarali.

Golubice je poslala poštom bratu u Australiju. Nada se da ih je dobio. Svake godine mu šalje stonske golubice, koje ga podsjete na stari zavičaj.

A njezine golubice lete po čitavom svijetu, odaslala ih je i ove godine.

Cvjetnica je za tetu Anu nezamisliva bez golubica, koje se izrađuju od smokvine srčike. Za izraditi jednu minijaturu golubicu, malo umjetničko djelo, treba puno strpljenja i nadasve volje, a toga njoj ne nedostaje.

Premda je prevalila sedamdeset godišta od golubica ne odustaje. Dapače, raditi će ih dok god bude mogla, a u životu ih je napravila više od dvadeset tisuća.

Radim ih noću, po danu imam koze

- Ma što ću vam reć. U mene je to serijska proizvodnja. Izrada golubica je moja obiteljska tradicija. Uglavnom ih radim noću jer po danu nemam vremena, imam koze i bavim se kamenicama a navečer umjesto da gledam televiziju izrađujem golubice, kazati će Ančica, koju je ovom poslu kao malu djevojčicu naučio pokojni dundo.

On je u Stonu radio golubice pa je zato i dobio nadimak tica.

Za napraviti golubicu uz entuzijazam i volju treba i dosta znanja, jer je gotovo najvažnije odabrati ravnu granu od smokve. I to ne bilo koje smokve, već divlje, koja daje puno izbojaka.

---

image
Denis Jerković/Hanza Media
---

Dok u brdu čuva svoje koze, teta Ančica krajičkom oka traži kakvu divlju smokvu od koje bi kada dođe vrijeme mogla napraviti golubice.

Ubrane grane usitni na više manjih komada iz kojih je potrebno izvaditi bijelu srčiku.

Grane šipka za dubljenje

"Veći komadi su veće golubice a manji su one tek izležene", reći će.

Teta Ane tako iz grane smokve pažljivo izvlači bijelu nit da ne pukne. Mora ostati u komadu. Za to se služi štapićima od grane šipka, kojima izdubi srčiku, ali debljina štapića mora odgovarati debljini srčike.

Vještima potezom ruke teta Ančica doslovno istiska bijelu nit iz grane smokve, nešto poput žvakaće gume.

Takve niti se potapaju u vodu kako bi bile elastičnije za "motanje“ golubica, jer smokvina srčika se može oblikovati jedino kada je natopljena vodom.

---

image
Denis Jerković/Hanza Media
---

Za jednu golubicu, koja je u Stonu i na poluotoku Pelješcu simbol Cvjetnice, potrebna su tru komada srčike.

Jedan je za glavu i rep, drugi za krila a treći je za povezivanje - objašnjava nam naša sugovornica postupak izrade, čije mirne ruke za nekoliko trenutaka izrade malu golubicu, simbol mira i ljubavi.

Škaricama rezbari perje, a flomasterima crta kljun i oči, dodaje i žičicu za pričvršćivanje i golubica može sletjeti na blagoslovljenu maslinovu granu.

---

Cvjetnica ove godine drukčija nego ikad zbog koronavirusa i potresa

Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje i početak Velikoga tjedna, za vjernike je drukčija nego ikada jer će se, zbog pandemije koronavirusa  euharistijska slavlja diljem Hrvatske održati bez vjernika, ili samo s ograničenim brojem, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti.

Vjernici će euharistijska slavlja moći pratiti putem elektroničkih medija - radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mreža, a u svojim domovima mogu pripremiti maslinove ili palmine grančice za blagoslov, vodeći računa da ne krše preventivne mjere vezane uz pandemiju COVID-a-19.

Hrvatski nadbiskupi i biskupi predvodit će svetu misu u svojim katedralama i crkvama, ali ne i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će, umjesto u Zagrebačkoj katedrali koja je teško stradala u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, euharistijsko slavlje predvoditi u 10 sati u crkvi Tijela Kristova u zagrebačkome naselju Sopotu.

Kardinal Bozanić je i u pastoralnim smjernicama, koje je objavio u četvrtak, 2. travnja, istaknuo kako je smjernice prema Velikom tjednu odredio "pridržavajući se posebnih odredaba i naputaka što su ih na temelju općih državnih propisa dale Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija, te u skladu sa svećeničkim pozivom i službom, nastojeći pomoći u olakšavanju teškoća od bolesti Covida-19 i potresa".

Pastoralne smjernice koje se odnose na Cvjetnicu tako govore da "pridržavajući se sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja, a pri blagoslovu se ne koristi blagoslovljena voda".

U Katoličkoj Crkvi Cvjetnica se slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, koji je opisan u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i kao spomen njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod mu je mahao palminim i maslinovim grančicama prostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao jašući na magarcu.

Cvjetnicom počinje i Veliki tjedan - spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. U Velikom Tjednu posebno se slavi Sveto trodnevlje - Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Početak je to intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je pak u Jeruzalemu u IV. stoljeću, dok se u Rimu prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.  Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

U pastoralnim smjernicama istaknuto je kako "posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju obreda, a o nekima, koja se tiču Svetoga trodnevlja, upute je donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata".

Tako će se i ostala liturgijska slavlja trebati organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se zbog posljedica potresa u Zagrebu, odgađa Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prijepodne. U skladu s danim naputkom, izostavlja se i obred pranja nogu, a na kraju toga slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Odgađaju se i procesije i pučke pobožnosti, a na Veliki  petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu uvrste zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne, a kako je istaknuo kardinal Bozanić, u Zagrebačkoj nadbiskupiji molit će se nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) sljedeći zaziv: Za pogođene u vrijeme pandemije.

Kardinal Bozanić  poručio je svećenicima da kao pastiri, ne štedeći snagu, budu i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega i svjesni da je u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

Svećenicima i vjernicima poručio je pak da se pridržavaju smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika. (H)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Denis Jerković/Hanza Media Denis Jerković/Hanza Media Denis Jerković/Hanza Media Denis Jerković/Hanza Media Denis Jerković/Hanza Media Denis Jerković/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize-1014134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e267eef439c9893a751e09e0574f9917a1707c18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+74.+godine+%C5%BEivota+tete+Ane+ovo+je+presedan+od+Cvjetnice%3A+golubice+od+smokvine+sr%C4%8Dike+ne+mogu+u+crkvu%2C+ali+su+odletjele+gdje+malo+tko+danas+sti%C5%BEe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize-1014134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-74-godine-zivota-tete-ane-ovo-je-presedan-od-cvjetnice-golubice-od-smokvine-srcike-ne-mogu-u-crkvu-ali-su-odetjele-gdje-malo-tko-danas-stize-1014134 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘MOLIT ĆU SE DOMA..‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Obala‘MOLIT ĆU SE DOMA..‘

U 74. godine života tete Ane ovo je presedan od Cvjetnice: golubice od smokvine srčike ne mogu u crkvu, ali su odletjele gdje malo tko danas stiže

5. travnja 2020. - 08:23

Anu Šerliju iz Stona koronavirus nije poremetio u nakani da i ove godine napravi svoje bijele golubice, koje su ususret Cvjetnici, premda gotovo nitko drugi ne može, poletjele po čitavom svijetu.

Ništa nije spriječilo tetu Anu da od smokvine srčike napravi 400 malih golubica, koje se vezuju na maslinove grančice i skupa sa pomicom nose u crkvu na blagoslov. To je stari pelješki običaj koji među rijetkima njeguje upravo teta Ane.

Ali ove godine, po prvi put u životu, ona ni njezini susjedi i prijatelji, koje tradicionalno dariva golubicama neće moći poći u crkvu na blagoslov.

- Ah što ćete. Tako je kako je. Moramo se paziti. Žao mi je što ne možemo u crkvu na blagoslov, ali biće blagoslov na televiziji.

Slušat ću misu, moliti se doma, pripremiti krštenu vodu i blago...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:50