StoryEditorOCM
Obalacemex

Radnici velike dalmatinske tvrtke potpisali novi kolektivni ugovor: rastu im plaće, a uvode se i neke nove povlastice

Piše Hina
8. siječnja 2024. - 16:43

Nezavisni sindikat Dalmacijacementa i Cemex Hrvatska potpisali su novi kolektivni ugovor čije će se odredbe primjenjivati do kraja 2025. godine​, izvijestili su potpisnici u ponedjeljak.

Novi kolektivni predviđa povećanje plaća od šest posto fiksno, dok povećanje varijabilnog dijela varira između četiri i šest posto, ovisno o platnom razredu i visini plaće. Logika takvog pristupa je, kako se navodi, snažnije povećati najniže plaće kako bi se umanjio utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard radnika i radnica. 

​Iz Cemexa poručuju da božićnice, regres, dopunsko osiguranje, naknade za troškove prehrane, jubilarne nagrade itd., ostaju dio kolektivnog ugorova, a iznosi su usklađeni s trenutno važećim najvišim propisanim neoporezivim iznosima.

Kolektivnim ugovorom ​se podiže i osnovica za godišnji bonus za rezultate rada u protekloj godini, a novost je i uvođenje mogućnosti korištenja neplaćenog dopusta za zaposlenike, koji se može odobriti radi njege člana uže obitelji, njege invalida, gradnje ili popravka kuće ili stana, liječenja na vlastiti trošak, obrazovanja te u drugim opravdanim slučajevima.

​"Plaće i povlastice koje radnici Cemexa ovim kolektivnim ugovorom ostvaruju rezultat su dobre suradnje s poslodavcem, usmjerene na zajednički rad u osiguranju konkurentnih uvjeta. Dogovoreno povećanje plaća prati tržišna kretanja te osigurava zaštitu radnika od tržišnih nesigurnosti i poskupljenja​", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa Mladen Radić.

​Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder tvrdi kako su im podrška i dijalog sa socijalnim partnerom izuzetno važni za osiguravanje stabilnosti poslovanja jer su zaposlenici najvažniji resurs svake kompanije. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:16