StoryEditorOCM
ObalaTUŽNA VIJEST

Preminuo legendarni zapovjednik i dalmatinski ratnik, suborci ističu: ‘Bubanj je bio istinski heroj Domovinskog rata‘

Piše Zadarski.hr
24. siječnja 2024. - 08:32

Nakon duge bolesti, u 75. godini, napustio nas je Vinko Šimunić, svima znani i dragi suborac i prijatelj Bubanj.

Ako se za nekoga može bez zadrške reći kako je bio istinski heroj Domovinskog rata, onda je to upravo Vinko Šimunić, hrvatski dragovoljac, branitelj - tužnu vijest javila je Udruga dragovoljca i veterana Domovinskog rata čiji je Bubanj bio počasni predsjednik.

Bio je pripadnik pričuvnog sastava Specijalne jedinice policije, organizator obrane Bibinja, ratni zapovjednik Bibinjske satnije koja je ušla u sastav 112. brigade Hrvatske vojske. Ustrojavanjem 159. brigade postaje zapovjednik treće satnije druge bojne kojom je zapovijedao u akciji oslobađanja brda Križ, a nakon akcije Jaguar raspoređen je na dužnost zapovjednika druge bojne.

Obnašao je visoke časničke dužnosti u operacijama Maslenica, Oluja i Maestral. Nakon operacije Maslenica bio je zapovjednik pontonskog mosta u Novskom ždrilu. Za zasluge u ratu odlikovan je s više odličja i primio pohvale za svoj uzoran rad.

image

Vinko Šimunić Bubanj

Udruga Dragovoljaca I Veterana Domovinskog Rata/Slobodna Dalmacija

- Bubanj je bio i strastveni ronilac, profesionalac koji je svoju ljubav prema moru iskazivao u najtežim ronilačkim zadaćama, njegov je poziv bio traganje i spašavanje stradalih u pomorskim nesrećama. S jednakom predanošću stavio se na raspolaganje svojoj domovini i započeo ratni put vrijedan divljenja i svakog poštovanja.

Srcem velikim i moćnim kao Velebit, dušom i dobrotom beskrajnom kao more, obilježio je vrijeme u kojem je živio, učinio boljim i radosnijim svih nas koji smo imali privilegij živjeti uz njega, koračati s njim prema slobodi i miru.

Sudjelovao je u brojnim aktivnostima promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Jedan je od osnivača Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije i počasni predsjednik Udruge.

image

Vinko Šimunić Bubanj

Udruga Dragovoljaca I Veterana Domovinskog Rata/Slobodna Dalmacija

Najdublja i iskrena sućut poštovanoj Vinkovoj obitelji. Sahrana i oproštaj s Bubnjom je u srijedu, 24. siječnja, u 15.30 sati na mjesnom groblju u Bibinjama. Neka mu je laka voljena hrvatska gruda! - navodi se u objavi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:52