StoryEditorOCM
Obaladrama kod grebaštice

U gašenju požara ozlijeđena tri vatrogasca, vjetar otežavao gašenje; Planulo je na isti datum kao lani

Piše Šibenski.hr, Ana Petrić
13. srpnja 2023. - 20:00

Ključni događaji:

- veliki požar izbio je na području Grebaštice, mjestu koje je udaljeno desetak kilometara od Šibenika

- vatra je zahvatila i stambene objekte, izgorjelo je i više automobila

- najmanje četiri su osobe ozlijeđene

- požar se širi prema primoštenskim selima

- vatru gasi najmanje 160 vatrogasaca s 57 vatrogasnih vozila, a pomaže im čak 7 protupožarnih aviona

- požar i dalje nije pod kontrolom, a vatrogascima posao otežava i jak vjetar

22:00 Požar se više ne širi i objekti nisu ugroženi, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Zbog požara je i dalje zatvorena za sav promet Jadranska magistrala (DC8) od Žaborića do Bila kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja, izvijestio je HAK.

20:07 U gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena su tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja, izvijestila je u četvrtak predvečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da je trenutna situacija znatno bolja nego popodne.

Požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca i tri kanadera, a gašenje i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju.

"Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara", kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Situacija je u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti. 

Prema prvim procjenama opožareno je oko 600 hektara.

Vatrogasci ističu da je čišćenje okućnica glavni načini preveniranja takvih požara.

20:00 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je poslijepodne Šibenik i Grebašticu, te večeras u DVD-u Grebaštica održao konferenciju za novinare zajedno sa Darkom Dukićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom. Prije toga, Božinović se sastao sa stožerom CZ Grada Šibenika i predstavnicima Policijske uprave.

-Situacija je bolja nego što je bila, zahvaljujući svim sudionicima gašenja. Ovdje je bilo 160 vatrogasaca sa 160 vozila, 50 policijskih službenika i pripadnici hitne medicijske službe. Zahvaćena je vrlo velika površina, gasilo se po toliko jakom jugu da neko vrijeme nisu mogli letjeti air traktori, ali je zahvaljujući dobroj koordinaciji otklonjena opasnost za ljude i imovinu, kazao je Božinović zahvaljujući svim službama na sjajno obavljenom poslu.

Kako je istakao, ne pamti da je na jednom požaru bilo angažirano čak osam zrakoplova. Srećom, danas je bilo svega troje lakše ozlijeđenih, a od imovine, oštećeno je sedam kuća, tri krovišta, četiri fasade i nekoliko manjih gospodarskih objekata. U svemu, šteta nije velika, a snage su usmjerene prema Primoštemu i za očekivati je se da se širenje vatre spriječi tijekom večeri, zaključio je Božinović izlaganje. 

- Nadam se da ćemo sve otvorene vatre staviti pod kontrolu i tako dočekati jutro. Sutra odmah ujutro, bude li potrebe, pozvat ćemo zračne snage da natapaju izgorjele površine, kazao je Darko Dukić.  

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

19:43 - Do sada su u gašenju požara ozlijeđena tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja - priopćila je sada Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić ističe kako požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca i tri Canadaira.

- Gašenje požara i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju. Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara. Čišćenje okućnica glavni su načini kako možemo ovakve požare prevenirati“, kazao je Dukić. Dodaje i da je situacija u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti.

19:40 Na požarište je stigao i ministar Davor Božinović čije se obraćanje javnosti očekuje- 

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

19.25 - Požar koji je u četvrtak iza 11 sati buknuo na području Grebaštice kod Šibenika širi se prema Primoštenu, a zahvaćena su mjesta Bilo i Kalina. rekao je zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

- Stambeni objekti na tom području zasad nisu ugroženi, no vatra prijeti kampu u Bilom, kazao je Milošević, dodajući da požar još nije pod nadzorom, ali je situacija u samoj Grebaštici nešto bolja nego ranije kad je vatra bila među kućama.

Po prvim procjenama vatra je dosad zahvatila površinu od oko 600 hektara.

Iako još nema službene potvrde jer je požar još aktivan, dosad je u požaru nagorjelo nekoliko kuća, izgorjeli su automobili, a stanovnici tamošnjeg područja su i dalje bez električne energije dok je i promet tim dijelom Jadranske magistrale u prekidu.

Požar gase zemaljske snage, njih oko 160 vatrogasaca iz cijele Šibensko - kninske županije, a u pomoć su pozvane i na terenu su pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te kanaderi i air traktori.

19.20  - Kad je to jutros u brdu krenulo, mislili smo da neće biti ništa, ali jugo je bilo prejako i sve se dogodilo u 15-20 minuta. Branili smo kuće gore, prema brdu. Na kraju nismo znali da je sve prebacilo dolje. Užas, katastrofa teška - kazao je za Novu TV pripadnik DVD-a Josip Bačelić.

- Nije se to moglo zaustaviti. Cijelo brdo Jelinjak je u roku od 20 minuta izgorjelo do Primoštena. Mislilo smo da će ići gore, a mene zove prijatelj zove da mi gori kuća. Ja kažem: ‘Kako može gorjeti kuća? Nema teorije.‘ Ja sam došao i vidio da gori sve - dodao je.

Bačelić je tijekom razgovora napomeno da se vjetar smirio, zbog čega bi sada situacija trebala ići nabolje.

19.05 - Sve se dogodilo u 15 do 20 minuta, izgorjelo je puno auta. Užas, katastrofa. Ovo se jednostavno nije moglo zaustaviti. Svi su ljudi pobjegli, užas teški, rekao je za Novu TV mještatnin Grebaštice.

19.03  - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će požarište, odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice, izvijestilo je u četvrtak popodne Ravnateljstvo policije. 

Dolazak potpredsjednika Božinovića očekuje se oko 19,30 sati, a kada će dati izjavu za medije ispred DVD-a Grebaštica.

19.00 - Trenutačno na požarištu u Grebaštici kod Šibenika angažirano 7 protupožarnih aviona: 4 aviona Canadair CL-415 i 3 aviona Aitractor AT-802., izvijestili su iz MORH-a.

18.28  - Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila skroz do mora i među kuće u mjestu Donji Banovci. Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak.

To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci su raspoređeni na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti.

Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer - kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, za Novu TV.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix


18.15  - Grad Šibenik osigurao je smještaj osobama čiji su objekti ugroženi ili zahvaćeni požarom, pa se tako u Sportskoj dvorani Baldekin nalazi jedna obitelj iz Slovenije, a trebala bi doći još jedna, kazao nam je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika, Danijel Mileta.

- Stanje je i dalje dosta teško, brane se kuće, a materijalna šteta će se zbrajati narednih dana. Ljudskih žrtava nema, nekoliko vatrogasaca se nagutalo dima, ali koliko sam upućen, mislim da su dobro i čak već nazad na terenu. Vatra je krenula preko brda Jelinjak prema Primoštenu, na terenu su sve raspoložive snage i samo se nadamo da se vjetar neće dignuti – kazao nam je Mileta.

Prihvat organizira i Dječji vrtić Sunce, objavili su na Facebooku.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

17.45  - Vatra od mjesta Grebaštica i Šparadići je otklonjena, ali požar se širi brdom Jelinjak prema primoštenskim selima. Tu djeluju i zemaljske i zračne snage. Na terenu je trenutno 160 vatrogasaca. U ovom trenutku je teško reći je li požar podmetnut i općenito govoriti o uzrocima. Vremenski uvjeti su vrlo nepovoljni, na udare i orkansko jugo je brzo širilo požar.

Imamo lakše ozlijeđenih vatrogasaca i jednoga građanina, svi su medicinski zbrinuti, nitko nije teže ozlijeđen. Dat ćemo sve od sebe da se požar tijekom večeri stavi pod nadzor.

Požar je izbio u gotovo istom trenutku kao i onaj veliki lanjski u vodičkom zaleđu, razlika je u jednoj minuti. Današnji požar nije ništa manji ni mamnje katastrofalan u odnosu na lanjski - izjavio je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, našoj reporterki Ani Petrić.

17.35 sati - Vjetar na području Grebaštice i okolice se pojačao, a vatrogasci su raspoređeni uz Jadransku magistralu iznad Šparadića i prema Primoštenu.

Plamen sada guta sjevernu stranu brda Jelinjak, koje je prije nekoliko godina totalno izgorjelo, ostao je samo uski potez pod borovinom uz državnu cestu. Na tom dijelu vatrene linije su gasitelji sa šibenkog područja, iz Dubravica, Zablaća, Bilica s Brodarice...

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

17.20 sati - Kako neslužbeno doznajemo, požarište kod Grebaštice tijekom kasnog poslijepodneva i večeri trebao bi obići Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

17.13 sati - Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su kako su u požaru u Grebaštici ozlijeđeni vatrogasac i građanin.

Gasitelj se nagutao dima, a građanin je "svojom krivnjom došao u zonu gašenja".

17.10 sati - Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, četiri kanadera i tri zračna traktora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice:

- Apeliramo na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.

16.55 sati - Gori cijela Grebaštica, doslovno. - javlja s terena mobitelom Ana Petrić, naša novinarka.

- Sve je puno dima i pepela, na svakom kilometru su grupe vatrogasaca, a policijske ophodnje, zajedno s vozilima također su gusto raspoređene duž Jadranske magistrale, od cestovne blokade u Žaboriću do Grebaštice.

Požar je duž brda Jelinjak, smještenog južno od Grebaštine, skrenuo je na "primoštensku stranu". Ima hrabrih mještana s povezima preko lica i s kantama vode u rukama - no osim tih ljudi i službenih osoba, nigdje nema žive duše u Grebaštici obavijenoj gustim, tamnim dimom.

Potresena je, dodaje naša reporterka. prizorima zatečenim u obilasku zajedno s našim fotoreporterima, Nikolinom Vuković Stipaničev i Nikšom Stipaničevim. Izgorjelo je na nesreću, nekoliko kuća i barem pet automobila, neslužbeno i jedan građevinski stroj.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

16.15 sati - Požar u Grebaštici zahvatio je i niz privatnih posjeta s vozilima i drugim stvarima, ali sve bi se to moglo istrpjeti da nisu stradale i kuće. Fotografije oštećenih objekata pogledajte u našoj fotogaleriji.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

15.50 sati - U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Angažirani su gasitelji iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (javne vatrogasne postrojbe Split i Trogir te dobrovoljna vatrogasna društva "Split", "Kaštel Gomilica" i "Solin") kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te svih pet kanadera koje Hrvatska sada ima.

- Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali - rekao je Slavko Tucaković, glavni državni vatrogasni zapovjednik, za N1.

image

Pogled sa šibenskog Baldekina prema Grebaštici

Snimio čitatelj

15.30 sati - Iz Policijske uprave šibensko-kninske su poručili:

- Apeliramo na sugrađane da svojim ponašanjem olakšaju posao dežurnim službama na terenu te da omoguće im neometan prolazak cestom ili drugim pristupnim putevima gdje je u tijeku požar. Neka uklone automobile i druge pokretnine koje im mogu smetati u gašenju požara te da se i sami udalje od vatre i ne dovode se u opasnost.

15.15 sati - Kako doznajemo, vatrogascima sa šibenskog područja kao pojačanje su došli gasitelji iz Splita i Zadra. Međutim, požar se okrenuo i prema Šparadićima, naselju smještenom "preko mora" u odnosu na Grebašticu, nešto bližem Primoštenu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
 

15 sati - Vatra je na žalost zahvatila i stambene objekte u Grebaštici te se evakuiraju obitelji čiji objekti su ugroženi ili zahvaćeni požarom

Stanovnici ugroženog dijela mjesta se s lokacije prevoze MUP-ovim vozilima do Morinjskog mosta kod Brodarice, zatim ATP-ovim autobusom do sportske dvorane na šibenskom Baldekinu, gdje im je osiguran smještaj.

- Stožer civilne zaštite je pripravan i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu - kazao je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.

14.40 sati - Iz Ministarstva obrane potvrdili su da je na požarištu u Grebaštici angažirano (svih) pet kanadera iz protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

14.35 sati - Pogled iz Šibenika prema Grebaštici ne nosi ništa dobrog. Veliki stup dima potpuno je prekrio jugoistočni obzor grada.

14.20 sati -  Donosimo izjavu Tomislava Bačelića, predsjednika Mjesnog odbora Grebaštica Gornja.

- Fronta je dosta široka, vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla Magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici.

Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove -  kazao je Bačelić i dodao da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

13.40 sati - Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, izjavio je za Radio Šibenik kako požar kod Grebaštice još nije lokaliziran. Na terenu je pedesetak gasitelja kojima pomažu čak tri kanadera i dva zračna traktora.

Prema njegovim riječima, vatra ugrožava neke objekte kojevatrogasci aktivno brane:

- Posao nam otežava jako jugo. Možemo se samo nadati kako ćemo požar čim prije staviti pod kontrolu - rekao je Milošević.

Kako javlja Hrvatski autoklub, za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala od Žaborića do Bilog kod Primoštena te se promet preusmjerava preko Jadrtovca i Vrpolja.

RANIJE:

Očevidac požara iz Šparadića, naselja uz more nasuprot Grebaštrice, za Ritam i Nautik radio iz Šibenika izjavio je da su dva kanadera pristigla nešto poslije 12 sati te pomažu zemaljskim snagama u Gornjim Banovcima.

Nažalost, jugo je pojačalo i nosi požar prema donjem dijelu Grebaštice.

- Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju - kazao je očevidac, dodajući da su prije 20 godina na cijelom tom području imali neugodinih iskustava s požarom, kada su bili prisiljeni evakuirati se.

Iz Grebaštice također stiže zamolba sudionicima u prometu da se ne zaustavljaju na cesti da bi snimili selfie s požarom u pozadini! Stvaraju tako nepotrebne zastoje. 

Šibensko-kninski županijski centar 112 u 11.11 sati zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Grebaštice.

Prema informacijama iz Centra 112 požar je planuo na području zaselka Gornji Banovci, a trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca sa sedam vozila. Gori trava i nisko raslinje, uz dosta dima. Kuće i druge vrijednosti zasad nisu ugrožene.

Ipak, zapovjednik Milošević je istaknuo da se brane i neki objekti u Gornjim Banovcima. 

Nema dvojbe kako će jako jugo, kojem je Grebaštica izloženija od niza susjednih mjesta, kao i velika vrućina otežati posao gasiteljima.

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana šibensko područje, točnije vodičko zaleđe, Zaton i Raslinu zahvatio je golemi požar.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 01:01