StoryEditorOCM
ObalaZimski san

Ovo je najhladnije mjesto na hrvatskom jugu, Dalmatinski Sibir: ‘Brutalno je hladno, od prekale se ne vidi prst pred nosom! Prije rata bili smo centar...‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
29. siječnja 2022. - 20:34
Gruda je smještena podno Ilijina brda, na samom rubu Konavoskog po'ja, okrenuta put sjevera, đe sunce najranije zalazi u cijelim KonavlimaTonći Plazibat/cropix

Ideš na Grudu? Ajme, dobro se obuci!, ustrašila me jedna prijateljica iz Konavala kad smo se čule telefonom. U utorak je, naime, na Grudi zabilježena temperatura od -11°C stupnjeva. Rek'o bi čovjek, skoro kao u Sibiru.

Obukla sam se ko Eskim. Vozeći se cestom prema Grudi, kolega fotograf stalno mi je skretao pozornost na ledene sige na stijenama uz kolnik. Stvarno je izgledalo kao da putujemo u azijski dio Rusije, ali na kraju uopće nije bilo tako.

Na Grudi nas je dočekalo sunce i ljudi odjeveni u raskopčane vindjake. Bilo je ugodnih 9° C stupnjeva, previše za eskimsku opremu. U Sibiru je u isto vrijeme bilo -12°C. Žalim slučaj, Sibirci! Srećom za nas, u ovom dijelu svijeta samo 20-ak dana u godini temperature budu slične vašima.

Gruđani ostaju doma

U kafiću ''Zora'' doče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:35