StoryEditor
Obalazajednički projekt

Napreduje izgradnja luke u Kaštel Starome, najveća atrakcija bit će lukobran nalik na otok

20. listopada 2020. - 20:39
U tijeku su podmorski radovi na postavljanju pontona​Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela koji se odnosi na izgradnju luke za javni promet u Kaštel Starom napreduje planiranom dinamikom, a njegovom realizacijom Donja Kaštela iz temelja će dobiti novi izgled, uključujući i obnovu rive, šetnice.

Najveća atrakcija je rješenje da se stari mul ne ruši niti nadograđuje, nego da se jednostavno gradi novi lukobran koji će mostićem biti povezan s postojećim mulom i protegnut će se prema zapadu tako da paralelno s rivom zatvori novi veliki porat. Zapravo je novi lukobran nalik na otok.

U luci će se, kažu nam u Lučkoj upravi, osigurati potrebni prostori za operativni dio luke te za potrebne nautičke i komunalne vezove, pa će porat biti pokriven i unutrašnjim pontonima za vezove raznih kategorija brodova.

image
Radovi na izgradnji luke za javni promet
​Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Lukobran je dug oko 60 metara sa skalinama i prostorom za šetnju, a cijela obala i nova luka zablistat će možda već 2021. godine.

Obala će se proširiti za šest-sedam metara s pločnikom i još četiri metra prostora za štekate, te pojas zelenila, rasvjetu, šentade i slično.

Ukupno se preuređuje prostor u portu od oko 9000 četvornih metara, a trenutačno se, kao što vidite u fotoobjektivu Ante Čizmića, obavljaju podmorski radovi na postavljanju pontona, koji se već naziru iznad morske površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 10:09