StoryEditorOCM
ObalaSMRT POD VELEBITOM

Mladi Dalmatinac ocu zadao 26 uboda nožem, ali žali se da ‘nije htio ubiti majku‘ nego da mu je ‘smetala‘ u zločinu!?

Piše Božana Sviličić
2. veljače 2024. - 08:29

Visoki kazneni sud odbio je žalbu 28-godišnjaka iz Selina, mjesta u podvelebitskoj općini Starigrad-Paklenica, i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je utvrđeno da je počinio teško ubojstvo i ubojstvo u pokušaju.

U obiteljskoj kući u Selinama, 24. srpnja 2022., oko 21 sat u neubrojivom je stanju, bez ikakvog povoda, nožem zadao 61-godišnjem ocu ozljede uslijed kojih je on iskrvario i preminuo. Potom je nožem ubo i majku, te joj nanio laku tjelesnu ozljedu nakon koje je ona uspjela pobjeći iz kuće.

- Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio da optuženik u stanju neubrojivosti usmrtio svojeg oca i pokušao usmrtiti svoju majku, koja ga je pokušala spriječiti u napadu na oca kojem je zadao 26 ubodno-reznih rana među kojima i rasjeklinu desne karotidne arterije na vratu.

Protivno tvrdnjama optuženika, prvostupanjski sud je pravilno primijenio odredbe Zakona o kaznenom postupku te je na tako pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio odredbe kaznenog zakona.

Optuženiku je izrečen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju šest mjeseci. Daljnje postupanje provodi se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama - navodi se u obrazloženju odluke Visokog kaznenog suda kojom je odbijena žalba osuđenika. 

Posredstvom svoje odvjetnice, 28-godišnjak se žalio navodeći kako je počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povrijeđen Kazneni zakon. Predloženo je da Visoki kazneni sud ukine pobijanu presudu i predmet vrati na ponovno odlučivanje sudu prvog stupnja, a podredno da preinači pobijanu presudu u skladu s zakonom.

U žalbi je istaknuto da je počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka u odnosu na način napada optuženika na majku, te postojanje namjere optuženika i uporabu sile.

Naime, optuženik smatra da je njegovo djelovanje bilo usmjereno prema ocu, te da nije postojala namjera da ubije majku jer je za to imao, da je to htio, dostatno snage i energije, a što je vidljivo iz brojnosti intenziteta uboda koje je zadao ocu.

Ukazuje da je njegova namjera bila "otkloniti od sebe majku" i spriječiti je da "ona njega spriječi da ubije oca".

Visoki kazneni sud je odbacio žalbu utvrdivši kako pitanje motiva postupanja optuženika prema majci u konkretnom slučaju nije od relevantnog značaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:12