StoryEditor
ObalaURANILO PROLJEĆE

Meteorolozi otkrili da slijedi još jedan zimski val i bura, a onda je zima gotova! Evo prognoze za sljedeći tjedan, kraj veljače i početak ožujka

Piše Saša Jadrijević Tomas
13. veljače 2020. - 21:56
Nikola Vilić, Nikša Stipaničev/ HANZA MEDIA

Većinu Dalmatinaca neugodno je iznenadilo ovako toplo vrijeme u veljači. Temperatura je u nekim dalmatinskim mjestima dostigla rekordne vrijednosti za ovaj dio godine. A evo što nam o ovom neobično toplom vremenu i “zimi bez zime” kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Ivani Marinović, mag. phys.-geophys., iz Službe za klimatologiju naveli smo da su proteklih dana u Dalmaciji izmjerene temperature od oko 20 °C, te smo je zamolili da nam temperature iz ovog mjeseca usporedi s proteklim godinama i kaže nam je li u njima bilo ovako toplih dana u veljači.

– U većini dana u veljači ove godine srednja dnevna temperatura zraka bila je iznad prosjeka diljem Dalmacije, a u Zadru su čak svi dani u veljači bili natprosječno topli. Najviša dnevna maksimalna temperatura zraka izmjerena je 11. veljače na svim glavnim meteorološkim postajama osim u Dubrovniku, gdje je izmjerena dan poslije.

Najtoplije je bilo na Hvaru, gdje je maksimalna dnevna temperatura zraka iznosila 20,4 °C, što je za jedan stupanj toplije od apsolutnog maksimuma za veljaču u ovom stoljeću.
Druga najtoplija glavna meteorološka postaja bila je Komiža, koja je s 19,6 °C za pola stupnja premašila apsolutni maksimum za veljaču u istom razdoblju. Među kopnenim postajama najtoplije je bilo u Šibeniku, 19,3 °C, a u Zadru je dostignut apsolutni maksimum za veljaču u ovom stoljeću od 17,3 °C.

Iako je prva polovina veljače bila natprosječno topla, izmjerene dnevne temperature zraka nisu premašile apsolutni maksimum dnevne temperature zraka za veljaču zabilježen od početka mjerenja na pojedinoj glavnoj meteorološkoj postaji. Hoće li se to ostvariti u drugoj polovini, trebamo pričekati kraj mjeseca i vidjeti čime će nas još “veljača prevrtača” ove godine iznenaditi – navela nam je Marinović.

Prognostičarku dr. sc. Tanju Renko upitali smo pak kakvi su izgledi za sljedeći tjedan.

– Početak sljedećeg tjedna bit će uglavnom suh i razmjerno topao. U većem će dijelu Dalmacije prevladavati sunčano vrijeme, no u dijelu sjeverne Dalmacije, posebice na širem zadarskom području, bit će povremeno oblačnije uz malo kiše. Promjenjivije i vjetrovitije uz buru i sjeverni vjetar, te uz blagi pad temperature, bit će posvuda od četvrtka – odgovara nam Renko, koju smo upitali je li zima gotova ili možemo očekivati još neke hladne valove.

– Klimatološki zima završava krajem veljače, odnosno s 1. ožujka počinje klimatološko proljeće. Prave zime gotovo da nije bilo, a možemo reći da duže razdoblje izraženijeg hladnijeg vremena nije izgledno. No, uz buru druga polovina sljedećeg tjedna bit će u skladu s dobom godine, odnosno temperatura zraka bit će oko očekivanih, odnosno prosječnih za doba godine.
Iako još idućih mjeseci postoji mogućnost za izraženije prodore hladnog zraka koji mogu donijeti kraća hladnija razdoblja, vjerojatnost za hladne valove vrlo je mala – kaže Renko, koja nam je odgovorila i na pitanje o izgledima vremena za kraj veljače i početak ožujka.

– Za posljednji tjedan u veljači predviđa se nastavak toplijeg vremena od uobičajenog, a dosta je izgledan i manjak oborina. Potom se blaže pozitivno odstupanje od prosjeka nastavlja i početkom ožujka, posebice na zapadu zemlje, također uz vjerojatnost za manje oborina od uobičajenog, i to izglednije na Jadranu i područjima uz njega – zaključuje prognostičarka Renko. •

Toplo, pa hladno, pa toplo

Prema sedmodnevnoj prognozi modela ALADIN, ovakvo nas vrijeme očekuje za vikend i sljedećeg tjedna.

OBALA I OTOCI

Tijekom vikenda sunčano i stabilno, najviše dnevne temperature oko 15 °C, a najniže oko 5 °C.

Početkom tjedna također stabilno s hladnim jutrima, ali s najvišim dnevnim temperaturama do 14 °C. Krajem tjedna očekuje se bura i temperatura će pasti. Uglavnom bez oborina.

ZAGORA

U nedjelju će temperatura tijekom noći i jutra pasti nekoliko stupnjeva ispod nule. Tijekom vikenda najviša dnevna temperatura bit će oko 11 °C, a vrijeme će biti uglavnom sunčano do malo oblačno. Početkom tjedna bit će stabilno s hladnim jutrima, ali s najvišim dnevnim temperaturama do 14 °C. Krajem tjedna, dakle od četvrtka, zahladnjenje.

ZAGREB I KONTINENT

Za vikend ujutro minusi, a dnevne temperature oko 10 °C. Tijekom nedjelje stabilno i sunčano. Početkom i sredinom tjedna poluoblačno i kišovito, ali bez minusa, dok će najviše dnevne temperature ići i do 15 °C. Krajem tjedna manje zahladnjenje.

#PROGNOZA#DUGOROČNA PROGNOZA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:16