stdClass Object ( [id] => 1117133 [title] => Makarka u San Franciscu osmislila je edukativni program ‘Bridge‘ za ulazak izbjeglica iz Južne Amerike u bolji život u SAD-u: ‘Američki školski sustav nije znao što bi s njima...‘ [alias] => makarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrijednost Mona Lisina osmijeha procijenjena je na 900 milijuna dolara, no osmijeh Nine Bašice Finci je neprocjenjiv. Kao što hrast neprestano razvija svoje korijenje, tako je Nina sebe čvrsto ispreplela od Makarske do San Francisca, sagradivši most (Bridge) koji spaja različite ljude i kulture, a ponajprije nju samu sa sobom.

Nina, koji su bili razlozi tvojeg odlaska iz Makarske?

– Otac je radio kao regionalni direktor za turističku agenciju "Kompas", a krajem 1990. godine dobio je poslovnu ponudu da tadašnju Jugoslaviju predstavi na američkom tržištu. Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku. Sav trošak putovanja, smještaja i školarine osiguravao je "Kompas". Tada mi je bilo 15 godina, taman sam krenula u srednju školu, imala sam simpatiju i puno prijatelja, igrala sam tenis, život mi se činio divan i nisam željela ići u Ameriku. U Makarskoj sam bila nečija prijateljica, djevojka, rodica... u Fountain Valleyju bila sam očajna!

Od lošeg na gore

Kako si se prilagodila američkom načinu života?

– Nisam ni pokušavala. Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora. Iz sobe gotovo da nisam ni izlazila, a s mamom sam jedva razgovarala. Tada sam bila uvjerena da su mi roditelji uništili život. Engleski sam znala, no prvih šest mjeseci nisam ga govorila. Otklimala bih glavom "da" ili "ne". Brojila sam dane do ljetnih praznika, kad ću opet u Makarsku. Brat Leo tada je imao sedam godina i lako se adaptirao na novu sredinu, no ja sam bila nesretna. Većina Makarana mislila je da je moj život jednak onome iz njihovih hollywoodskih maštarija, no ja nisam vidjela svjetla pozornice. Štoviše, uopće nisam vidjela svjetlo.

Koliko dugo je to trajalo?

– Dugo, jer su stvari krenule od loših ka gorima. Naime, dok smo bili u Kaliforniji, počela su previranja u Jugoslaviji. Ja sam usprkos tome odlučila za ljetne praznike ići u Makarsku. Mati me više nije mogla gledati kako patim pa mi je udovoljila i na put smo krenuli ona, brat i ja. Možda je njoj bilo i gore nego meni, ali ja tada nisam vidjela dalje od svoje muke. Čim smo stigli, izgrlila sam babu, nazvala svoje društvo, provela na plaži noć i dan, a nakon dolaska kući mati mi je samo rekla: "Spakiraj se! Za dva sata vraćamo se u Ameriku!" Naime, saznala je da će vojska uskoro zatvoriti granice. Osjećala sam se kao da me je detonacija raznijela iznutra...

Nisam se stigla oprostiti od prijatelja, ne sjećam se pakiranja... Pamtim samo naoružane vojnike na aerodromu. Kad smo se vratili, na vijestima CNN-a doznali smo da je počeo rat. Strahovali smo za rodbinu i prijatelje. Otac je uskoro ostao bez posla, a naša obitelj bez prihoda, kuće, identiteta i sigurnosti. Vratiti se u rat ili ostati i boriti se za egzistenciju? Ja sam htjela u Makarsku, no roditelji su se plašili za moju i bratovu sigurnost jer rat je tek počinjao. Mati je presudila i tako smo ostali.

Pomogao mi je tenis

Kako ste opstali, od čega ste živjeli?

– Otac dugo nije mogao vjerovati što se događa, a mati nije imala vremena za šok jer netko je trebao prehraniti obitelj. Čistila je urede, kuće i stanove te je radila za minimalac u skladištu.

Preselili smo se u mobilnu kućicu, a ja sam još uvijek mentalno boravila u Makarskoj. Namjeravala sam doći i sljedeće ljeto bez obzira na situaciju, a povremeno sam pomagala materi u čišćenju. Išla sam u srednju školu, mada se nisam najbolje snašla u novom okruženju. Amerikanci nisu imali nikakve predodžbe o tome odakle dolazim i pitali su me jedemo li u mojoj zemlji pse i mačke. Misleći da traže neko egzotično jelo, razmišljala sam što izabrati, pašticadu ili lignje, a onda sam se sjetila i rekla da jedemo – mozak. Čudno su me gledali pa mi je sinulo kako možda misle da smo kanibali te sam nastojala ispraviti nesporazum dodavši: "Krava!" Nakon što su se počeli odmicati od mene, viknuh za njima: "Prženi!"

---

image
'Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Moji rijetki govorni nastupi nisu pomogli u prilagođavanju novoj sredini. Međutim, kroz tenis i daljnje obrazovanje polako sam stjecala prijatelje, a otvorila se i mogućnost stipendije za primanje na sveučilište. Iako sam u Makarskoj bila prosječna tenisačica, u južnom dijelu Kalifornije, gdje sam živjela, bila sam među boljima. Svejedno smo i dalje morali voditi računa o svakom centu, pa sam za sljedeće ljetne praznike došla sama u Makarsku. Štedjeli smo cijelu godinu da bih svima mogla kupiti neki poklončić, a iako sam željela rodbini i prijateljima ispričati sve o našem životu tamo, nisam imala hrabrosti, a ni šanse. Činilo mi se da je njima lakše sanjati američki san negoli nama živjeti ga.

Jesi li uspjela dobiti stipendiju?

– Uvjet je bio da prođem s odličnim i uspjela sam! Ne znam tko je bio sretniji, moji roditelji jer ne moraju plaćati školovanje ili ja jer sam se za to izborila svojim umijećem. Puno su mi pomogli i profesori, koji su me uputili u sustav upisa na fakultete. Najprije sam se upisala na UC Irvine, a nakon dvije godine prebacila sam se na kvalitetnije sveučilište UC Berkeley, u blizini San Francisca, gdje sam završila englesku književnost. Tu sam upoznala i svojeg sadašnjeg supruga Alena Fincija. Alenov otac, Jakob, bivši je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Švicarskoj i predsjednik organizacije "La benevolencija", koja je za vrijeme rata pomagala ljudima u opkoljenom Sarajevu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za humanitarni rad.
Znajući da sam u vezi s Jakobovim sinom Alenom, poznanica iz Sarajeva rekla je mojoj babi kako mora da joj je velika čast što se njezina unuka udaje u tako krasnu familiju. Baba je kratko odgovorila: "Je li? A šta fali mojoj?"

Oguli mi šipak

Jesu li odlazak na sveučilište i nova ljubav pokrenuli stvari nabolje?

– Svakako. Diplomirala sam 1998. godine, a nedugo nakon toga zaposlila sam se u srednjoj školi Balboa kao profesorica engleskog. S obzirom na to da volim učiti, upisala sam smjer kreativnog pisanja te završila masters of fine arts. Diplomski rad bio je moja vlastita knjiga "Peel me a pomegranates" ("Oguli mi šipak"). Iako je knjiga bila uvjet da prođem ispit, također je bila potrebna i meni samoj jer sam na papiru ponovno prošla kroz svoja životna poglavlja, a neka sam i zatvorila. Rukopis je trenutno u fazi dorade za inozemnu izdavačku kuću. Alen i ja u međuvremenu smo osnovali obitelj, imamo dvije kćeri, Elu (13) i Lolu (8). Oboje nastojimo da naša djeca upoznaju Makarsku i Sarajevo i drago nam je da vole doći ovdje. Volimo putovati, obišli smo Brazil, Kinu, Japan, Tahiti, Argentinu i veliki dio Europe, ali u Makarskoj smo skoro svake godine.

---

image
'Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Radiš li još uvijek kao profesorica ili se baviš pisanjem?

– Radim u školi Peninsula u San Mateu kao profesorica engleskog jezika, po projektu "Bridge", koji sam kreirala uz pomoć kolegice Samie Shoman. Logo za projekt (most Golden Gate, nap. a.) osmislio je i izradio moj brat Leo, koji radi kao grafički dizajner.

Program "Bridge" nastao je 2016. godine kao idealno obrazovno rješenje za sve veći priljev izbjeglica s kojima američki školski sustav nije znao što bi. Imigranti nisu govorili engleski, prioritet im je bio dobiti azil i posao. Iako je Trump pooštrio mjere za dobivanje azila, imali smo 50 studenata prošle godine te smo morali zaposliti i dodatno osoblje. Uz obavezni edukativni dio, studente upoznajemo i s američkom kulturom, organiziramo izlete, te se trudimo da im prilagodba bude što bezbolnija. Znam kako se osjećaju jer sam slično prolazila i sama, no upravo zato naš program i odskače kvalitetom, a da je tako, potvrđuje i prošlogodišnja nagrada "Kent award" za najbolji inovativni obrazovni program u regiji. Prosvjetni radnici iz cijele Amerike dolaze od nas učiti, pa pola dana radim sa studentima, a pola dana s profesorima objašnjavajući im našu metodologiju rada, koju oni zatim nastoje primijeniti u radu sa studentima u svojim školama.
---

image
'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Zumba s Mariselom

Kako funkcionira program "Bridge" u praksi?

– Radimo najviše s izbjeglicama koji dolaze iz Gvatemale, u kojoj je brojno stanovništvo na rubu egzistencije, te s ljudima iz El Salvadora, zemlje u kojoj vlada nasilje. Naši se studenti ne miješaju s američkim studentima, a "Bridge" im je zapravo odskočna daska za bolji život. Program je prilagođen njihovim obavezama i poslovima, pa im škola traje od 8 do 12 sati. Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao. Nekima smo poput obitelji jer nemaju nikog bliskog u Americi. Kalifornija i financijski podupire naš program, nabavili su nam nove laptope za učionice, sudjeluju u troškovima izleta, ukratko – odazivaju se svim našim potrebama i projektima. Ima tu i političkih poena, gdje se želi naglasiti briga za manjine, no činjenica je da obrazovanje drži imigrante podalje od uličnog kriminala, a to je u interesu svake države.

---

image
'U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Imate li povratnih informacija od studenata?

– Naravno, u kontaktu smo s većinom njih i veseli me svaki njihov uspjeh. Moja bivša studentica Marisela postala je instruktorica zumbe i sad sam ja njezina učenica. I ne samo učenica, nego i prijateljica. Često sam razmišljala o tome što će ostati iza mene i koje ću vrijednosti ostaviti djeci u nasljeđe, a onda sam shvatila da će ostati ono najvrjednije – djela. U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe.

Jesi li oduvijek htjela pomagati drugima?

– Kao mala nisam razmišljala o tome što ću biti kad odrastem. Vrlo rano sam naučila da u životu ne ide uvijek onako kako smo zamislili. Sad sam sretna i predana svojem poslu, a "ako ikad odrastem", želim biti kao moja mati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Bašica Finci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nina Bašica Finci 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-23 10:48:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-02 09:37:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-02 09:37:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 455 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18579832.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18579856.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18579862.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18579850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i na\u0107i bolji posao'","'Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon \u010detiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku'","'Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora'","'U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18579832_1920.jpg":"1920x1080","k_18579832_1280.jpg":"1280x1280","k_18579832_1024.jpg":"1024x1024","k_18579832_640.jpg":"640x640","k_18579832_480.jpg":"480x480","k_18579832_340.jpg":"340x340","k_18579832_220.jpg":"220x220","o_18579832_1280.jpg":"1280x853","o_18579832_1024.jpg":"1024x682","o_18579832_640.jpg":"640x426","o_18579832_480.jpg":"480x320","o_18579832_340.jpg":"340x226","o_18579832_220.jpg":"220x146","h_18579832_1280.jpg":"1280x854","h_18579832_1024.jpg":"1024x683","h_18579832_640.jpg":"640x427","h_18579832_480.jpg":"480x320","h_18579832_340.jpg":"340x227","h_18579832_220.jpg":"220x147","pp_18579832_1280.jpg":"1006x1280","pp_18579832_1024.jpg":"805x1024","pp_18579832_640.jpg":"503x640","pp_18579832_480.jpg":"377x480","pp_18579832_340.jpg":"267x340","pp_18579832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18579856_1920.jpg":"1920x1080","k_18579856_1280.jpg":"1280x1280","k_18579856_1024.jpg":"1024x1024","k_18579856_640.jpg":"640x640","k_18579856_480.jpg":"480x480","k_18579856_340.jpg":"340x340","k_18579856_220.jpg":"220x220","o_18579856_1280.jpg":"1280x853","o_18579856_1024.jpg":"1024x682","o_18579856_640.jpg":"640x426","o_18579856_480.jpg":"480x320","o_18579856_340.jpg":"340x226","o_18579856_220.jpg":"220x146","h_18579856_1280.jpg":"1280x854","h_18579856_1024.jpg":"1024x683","h_18579856_640.jpg":"640x427","h_18579856_480.jpg":"480x320","h_18579856_340.jpg":"340x227","h_18579856_220.jpg":"220x147","pp_18579856_1280.jpg":"1006x1280","pp_18579856_1024.jpg":"805x1024","pp_18579856_640.jpg":"503x640","pp_18579856_480.jpg":"377x480","pp_18579856_340.jpg":"267x340","pp_18579856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18579862_1920.jpg":"1920x1080","k_18579862_1280.jpg":"1280x1280","k_18579862_1024.jpg":"1024x1024","k_18579862_640.jpg":"640x640","k_18579862_480.jpg":"480x480","k_18579862_340.jpg":"340x340","k_18579862_220.jpg":"220x220","o_18579862_1280.jpg":"1280x853","o_18579862_1024.jpg":"1024x682","o_18579862_640.jpg":"640x426","o_18579862_480.jpg":"480x320","o_18579862_340.jpg":"340x226","o_18579862_220.jpg":"220x146","h_18579862_1280.jpg":"1280x854","h_18579862_1024.jpg":"1024x683","h_18579862_640.jpg":"640x427","h_18579862_480.jpg":"480x320","h_18579862_340.jpg":"340x227","h_18579862_220.jpg":"220x147","pp_18579862_1280.jpg":"1006x1280","pp_18579862_1024.jpg":"805x1024","pp_18579862_640.jpg":"503x640","pp_18579862_480.jpg":"377x480","pp_18579862_340.jpg":"267x340","pp_18579862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18579850_1920.jpg":"1920x1080","k_18579850_1280.jpg":"1280x1280","k_18579850_1024.jpg":"1024x1024","k_18579850_640.jpg":"640x640","k_18579850_480.jpg":"480x480","k_18579850_340.jpg":"340x340","k_18579850_220.jpg":"220x220","o_18579850_1280.jpg":"1280x1920","o_18579850_1024.jpg":"1024x1536","o_18579850_640.jpg":"640x960","o_18579850_480.jpg":"480x720","o_18579850_340.jpg":"340x510","o_18579850_220.jpg":"220x330","h_18579850_1280.jpg":"1280x854","h_18579850_1024.jpg":"1024x683","h_18579850_640.jpg":"640x427","h_18579850_480.jpg":"480x320","h_18579850_340.jpg":"340x227","h_18579850_220.jpg":"220x147","pp_18579850_1280.jpg":"1006x1280","pp_18579850_1024.jpg":"805x1024","pp_18579850_640.jpg":"503x640","pp_18579850_480.jpg":"377x480","pp_18579850_340.jpg":"267x340","pp_18579850_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8121151 Threads: 3 Questions: 1679389847 Slow queries: 5001855 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112439460 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/makarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima-1117133 [printLink] => /dalmacija/obala/makarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima-1117133?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310467 [name] => san francisco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => san-francisco [link] => /tag/san-francisco ) [2] => stdClass Object ( [id] => 645501 [name] => Nina Bašica Finci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-02 11:37:24 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-basica-finci [link] => /tag/nina-basica-finci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Bašica Finci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Makarka u San Franciscu osmislila je edukativni program ‘Bridge‘ za ulazak izbjeglica iz Južne Amerike u bolji život u SAD-u: ‘Američki školski sustav nije znao što bi s njima...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-43-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18579832.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => 'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18579832.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao' ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18579856.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix'Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku' ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18579862.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix'Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18579850.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix'U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe' ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vrijednost Mona Lisina osmijeha procijenjena je na 900 milijuna dolara, no osmijeh Nine Bašice Finci je neprocjenjiv. Kao što hrast neprestano razvija svoje korijenje, tako je Nina sebe čvrsto ispreplela od Makarske do San Francisca, sagradivši most (Bridge) koji spaja različite ljude i kulture, a ponajprije nju samu sa sobom.

Nina, koji su bili razlozi tvojeg odlaska iz Makarske?

– Otac je radio kao regionalni direktor za turističku agenciju "Kompas", a krajem 1990. godine dobio je poslovnu ponudu da tadašnju Jugoslaviju predstavi na američkom tržištu. Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku. Sav trošak putovanja, smještaja i školarine osiguravao je "Kompas". Tada mi je bilo 15 godina, taman sam krenula u srednju školu, imala sam simpatiju i puno prijatelja, igrala sam tenis, život mi se činio divan i nisam željela ići u Ameriku. U Makarskoj sam bila nečija prijateljica, djevojka, rodica... u Fountain Valleyju bila sam očajna!

Od lošeg na gore

Kako si se prilagodila američkom načinu života?

– Nisam ni pokušavala. Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora. Iz sobe gotovo da nisam ni izlazila, a s mamom sam jedva razgovarala. Tada sam bila uvjerena da su mi roditelji uništili život. Engleski sam znala, no prvih šest mjeseci nisam ga govorila. Otklimala bih glavom "da" ili "ne". Brojila sam dane do ljetnih praznika, kad ću opet u Makarsku. Brat Leo tada je imao sedam godina i lako se adaptirao na novu sredinu, no ja sam bila nesretna. Većina Makarana mislila je da je moj život jednak onome iz njihovih hollywoodskih maštarija, no ja nisam vidjela svjetla pozornice. Štoviše, uopće nisam vidjela svjetlo.

Koliko dugo je to trajalo?

– Dugo, jer su stvari krenule od loših ka gorima. Naime, dok smo bili u Kaliforniji, počela su previranja u Jugoslaviji. Ja sam usprkos tome odlučila za ljetne praznike ići u Makarsku. Mati me više nije mogla gledati kako patim pa mi je udovoljila i na put smo krenuli ona, brat i ja. Možda je njoj bilo i gore nego meni, ali ja tada nisam vidjela dalje od svoje muke. Čim smo stigli, izgrlila sam babu, nazvala svoje društvo, provela na plaži noć i dan, a nakon dolaska kući mati mi je samo rekla: "Spakiraj se! Za dva sata vraćamo se u Ameriku!" Naime, saznala je da će vojska uskoro zatvoriti granice. Osjećala sam se kao da me je detonacija raznijela iznutra...

Nisam se stigla oprostiti od prijatelja, ne sjećam se pakiranja... Pamtim samo naoružane vojnike na aerodromu. Kad smo se vratili, na vijestima CNN-a doznali smo da je počeo rat. Strahovali smo za rodbinu i prijatelje. Otac je uskoro ostao bez posla, a naša obitelj bez prihoda, kuće, identiteta i sigurnosti. Vratiti se u rat ili ostati i boriti se za egzistenciju? Ja sam htjela u Makarsku, no roditelji su se plašili za moju i bratovu sigurnost jer rat je tek počinjao. Mati je presudila i tako smo ostali.

Pomogao mi je tenis

Kako ste opstali, od čega ste živjeli?

– Otac dugo nije mogao vjerovati što se događa, a mati nije imala vremena za šok jer netko je trebao prehraniti obitelj. Čistila je urede, kuće i stanove te je radila za minimalac u skladištu.

Preselili smo se u mobilnu kućicu, a ja sam još uvijek mentalno boravila u Makarskoj. Namjeravala sam doći i sljedeće ljeto bez obzira na situaciju, a povremeno sam pomagala materi u čišćenju. Išla sam u srednju školu, mada se nisam najbolje snašla u novom okruženju. Amerikanci nisu imali nikakve predodžbe o tome odakle dolazim i pitali su me jedemo li u mojoj zemlji pse i mačke. Misleći da traže neko egzotično jelo, razmišljala sam što izabrati, pašticadu ili lignje, a onda sam se sjetila i rekla da jedemo – mozak. Čudno su me gledali pa mi je sinulo kako možda misle da smo kanibali te sam nastojala ispraviti nesporazum dodavši: "Krava!" Nakon što su se počeli odmicati od mene, viknuh za njima: "Prženi!"

---

image
'Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Moji rijetki govorni nastupi nisu pomogli u prilagođavanju novoj sredini. Međutim, kroz tenis i daljnje obrazovanje polako sam stjecala prijatelje, a otvorila se i mogućnost stipendije za primanje na sveučilište. Iako sam u Makarskoj bila prosječna tenisačica, u južnom dijelu Kalifornije, gdje sam živjela, bila sam među boljima. Svejedno smo i dalje morali voditi računa o svakom centu, pa sam za sljedeće ljetne praznike došla sama u Makarsku. Štedjeli smo cijelu godinu da bih svima mogla kupiti neki poklončić, a iako sam željela rodbini i prijateljima ispričati sve o našem životu tamo, nisam imala hrabrosti, a ni šanse. Činilo mi se da je njima lakše sanjati američki san negoli nama živjeti ga.

Jesi li uspjela dobiti stipendiju?

– Uvjet je bio da prođem s odličnim i uspjela sam! Ne znam tko je bio sretniji, moji roditelji jer ne moraju plaćati školovanje ili ja jer sam se za to izborila svojim umijećem. Puno su mi pomogli i profesori, koji su me uputili u sustav upisa na fakultete. Najprije sam se upisala na UC Irvine, a nakon dvije godine prebacila sam se na kvalitetnije sveučilište UC Berkeley, u blizini San Francisca, gdje sam završila englesku književnost. Tu sam upoznala i svojeg sadašnjeg supruga Alena Fincija. Alenov otac, Jakob, bivši je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Švicarskoj i predsjednik organizacije "La benevolencija", koja je za vrijeme rata pomagala ljudima u opkoljenom Sarajevu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za humanitarni rad.
Znajući da sam u vezi s Jakobovim sinom Alenom, poznanica iz Sarajeva rekla je mojoj babi kako mora da joj je velika čast što se njezina unuka udaje u tako krasnu familiju. Baba je kratko odgovorila: "Je li? A šta fali mojoj?"

Oguli mi šipak

Jesu li odlazak na sveučilište i nova ljubav pokrenuli stvari nabolje?

– Svakako. Diplomirala sam 1998. godine, a nedugo nakon toga zaposlila sam se u srednjoj školi Balboa kao profesorica engleskog. S obzirom na to da volim učiti, upisala sam smjer kreativnog pisanja te završila masters of fine arts. Diplomski rad bio je moja vlastita knjiga "Peel me a pomegranates" ("Oguli mi šipak"). Iako je knjiga bila uvjet da prođem ispit, također je bila potrebna i meni samoj jer sam na papiru ponovno prošla kroz svoja životna poglavlja, a neka sam i zatvorila. Rukopis je trenutno u fazi dorade za inozemnu izdavačku kuću. Alen i ja u međuvremenu smo osnovali obitelj, imamo dvije kćeri, Elu (13) i Lolu (8). Oboje nastojimo da naša djeca upoznaju Makarsku i Sarajevo i drago nam je da vole doći ovdje. Volimo putovati, obišli smo Brazil, Kinu, Japan, Tahiti, Argentinu i veliki dio Europe, ali u Makarskoj smo skoro svake godine.

---

image
'Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Radiš li još uvijek kao profesorica ili se baviš pisanjem?

– Radim u školi Peninsula u San Mateu kao profesorica engleskog jezika, po projektu "Bridge", koji sam kreirala uz pomoć kolegice Samie Shoman. Logo za projekt (most Golden Gate, nap. a.) osmislio je i izradio moj brat Leo, koji radi kao grafički dizajner.

Program "Bridge" nastao je 2016. godine kao idealno obrazovno rješenje za sve veći priljev izbjeglica s kojima američki školski sustav nije znao što bi. Imigranti nisu govorili engleski, prioritet im je bio dobiti azil i posao. Iako je Trump pooštrio mjere za dobivanje azila, imali smo 50 studenata prošle godine te smo morali zaposliti i dodatno osoblje. Uz obavezni edukativni dio, studente upoznajemo i s američkom kulturom, organiziramo izlete, te se trudimo da im prilagodba bude što bezbolnija. Znam kako se osjećaju jer sam slično prolazila i sama, no upravo zato naš program i odskače kvalitetom, a da je tako, potvrđuje i prošlogodišnja nagrada "Kent award" za najbolji inovativni obrazovni program u regiji. Prosvjetni radnici iz cijele Amerike dolaze od nas učiti, pa pola dana radim sa studentima, a pola dana s profesorima objašnjavajući im našu metodologiju rada, koju oni zatim nastoje primijeniti u radu sa studentima u svojim školama.
---

image
'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Zumba s Mariselom

Kako funkcionira program "Bridge" u praksi?

– Radimo najviše s izbjeglicama koji dolaze iz Gvatemale, u kojoj je brojno stanovništvo na rubu egzistencije, te s ljudima iz El Salvadora, zemlje u kojoj vlada nasilje. Naši se studenti ne miješaju s američkim studentima, a "Bridge" im je zapravo odskočna daska za bolji život. Program je prilagođen njihovim obavezama i poslovima, pa im škola traje od 8 do 12 sati. Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao. Nekima smo poput obitelji jer nemaju nikog bliskog u Americi. Kalifornija i financijski podupire naš program, nabavili su nam nove laptope za učionice, sudjeluju u troškovima izleta, ukratko – odazivaju se svim našim potrebama i projektima. Ima tu i političkih poena, gdje se želi naglasiti briga za manjine, no činjenica je da obrazovanje drži imigrante podalje od uličnog kriminala, a to je u interesu svake države.

---

image
'U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe'
Ivo Ravlić/Cropix
---

Imate li povratnih informacija od studenata?

– Naravno, u kontaktu smo s većinom njih i veseli me svaki njihov uspjeh. Moja bivša studentica Marisela postala je instruktorica zumbe i sad sam ja njezina učenica. I ne samo učenica, nego i prijateljica. Često sam razmišljala o tome što će ostati iza mene i koje ću vrijednosti ostaviti djeci u nasljeđe, a onda sam shvatila da će ostati ono najvrjednije – djela. U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe.

Jesi li oduvijek htjela pomagati drugima?

– Kao mala nisam razmišljala o tome što ću biti kad odrastem. Vrlo rano sam naučila da u životu ne ide uvijek onako kako smo zamislili. Sad sam sretna i predana svojem poslu, a "ako ikad odrastem", želim biti kao moja mati.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao'
Ivo Ravlić/Cropix
'Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku'
Ivo Ravlić/Cropix
'Mentalno sam stalno bila u Makarskoj. Prvu godinu dana boravka u Kaliforniji prijateljima sam poslala 618 pisama. Dobila sam 17 odgovora'
Ivo Ravlić/Cropix
'U svakom od ljudi kojima sam pomogla utkala sam i dio sebe'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/makarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima-1117133 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e0fa797a7e931bbc64f33e7204adf8cc2a562dbe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Makarka+u+San+Franciscu+osmislila+je+edukativni+program+%E2%80%98Bridge%E2%80%98+za+ulazak+izbjeglica+iz+Ju%C5%BEne+Amerike+u+bolji+%C5%BEivot+u+SAD-u%3A+%E2%80%98Ameri%C4%8Dki+%C5%A1kolski+sustav+nije+znao+%C5%A1to+bi+s+njima...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmakarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima-1117133 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmakarka-u-san-franciscu-osmislila-je-edukativni-program-bridge-za-ulazak-izbjeglica-iz-juzne-amerike-u-bolji-zivot-u-sad-u-americki-skolski-sustav-nije-znao-sto-bi-s-njima-1117133 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nina Bašica Finci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaNina Bašica Finci

Makarka u San Franciscu osmislila je edukativni program ‘Bridge‘ za ulazak izbjeglica iz Južne Amerike u bolji život u SAD-u: ‘Američki školski sustav nije znao što bi s njima...‘

Piše Dada Batinić
2. kolovoza 2021. - 11:37
'Moraju svladati osnove engleskog, matematike i povijesti. Nakon toga mogu nastaviti s daljnjim obrazovanjem i naći bolji posao'Ivo Ravlić/Cropix

Vrijednost Mona Lisina osmijeha procijenjena je na 900 milijuna dolara, no osmijeh Nine Bašice Finci je neprocjenjiv. Kao što hrast neprestano razvija svoje korijenje, tako je Nina sebe čvrsto ispreplela od Makarske do San Francisca, sagradivši most (Bridge) koji spaja različite ljude i kulture, a ponajprije nju samu sa sobom.

Nina, koji su bili razlozi tvojeg odlaska iz Makarske?

– Otac je radio kao regionalni direktor za turističku agenciju "Kompas", a krajem 1990. godine dobio je poslovnu ponudu da tadašnju Jugoslaviju predstavi na američkom tržištu. Cijela obitelj preselila se u Kaliforniju, odakle smo se nakon četiri godine, odnosno kad ocu istekne ugovor, trebali vratiti u Makarsku. Sav trošak putovanja, smještaja i školarine osiguravao je "Kompas". Tada mi je bilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:43