stdClass Object ( [id] => 1319691 [title] => Lapad već puca po šavovima, a uskoro niče niz novih objekata: ‘To će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica‘ [alias] => lapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prometna gužva Lapadom od Babina kuka, Putom Iva Vojnovića prema Gradu već je svakodnevno stanje, nije više rezervirano za ljetne turističke špice jer ove glavne gradske prometnice koje povezuju dijelove grada ne mogu prihvatiti toliko auta, a niti toliko ljudi.  Iako se trenutno radi na Lapadskoj obali pitanje je koliko će ona rasteretiti svu lapadsku prometnu infrastrukturu jer su u Lapadu, trenutno jedinom gradskom predjelu izvan Unescove ‘buffer zone‘, najavljene velike gradnje.

Tvrtka Consultants investitora Marka Balije, već je sredinom kolovoza krenula s radovima na hotelu Sumartin. Po važećoj građevinskoj dozvoli u Uvali Lapad, na mjestu sadašnjeg hotela izgradit će se novi s 94 sobe, visine čak 22 metra, sa 6 etaža i potkrovljem te brojnim sadržajima.

Nije ta gradnja jedina u Lapadu, građevinske dozvole ima još niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

Gradilište do gradilišta

I Hoteli Maestral ishodili su lokacijske dozvole za rekonstrukcije i dogradnje hotela Adriatic, Komodor i Vis, a i tamošnje će se građevine penjati do 22 metra visine dopuštene ranijim prostornim planom. I s druge strane poluotoka, Grad Dubrovnik, ishodio je građevinsku dozvolu za gradnju tri zgrade u Solitudu, s ukupno 50 stanova, a prije godinu dana pozvao je čak i na iskazivanje interesa za izgradnju „Arene Dubrovnik“, nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu.

Problemi s komunalnom infrastrukturom u Lapadu, naročito s parkingom i opterećenjem križanja, koje bi pojačao stadion planiranih kapaciteta i šoping centar usred grada razlog je zbog kojega ovaj plan mnogi kritiziraju.   

Može li i koliko još ovdašnja infrastruktura podnijeti nove gradnje, napose turističkih kapaciteta, pa time i većeg prometa?

Boris Orešić, inženjer prometa danas u mirovini, cijeli se radni vijek bavio dubrovačkim prometnim rješenjima, kaže kako ni rekonstrukcija Lapadske obale neće pomoći u rješavanju ovdašnjih prometnih čepova jer je ona planirana za sekundarni promet.

---

image

Prometni inženjer Boris Orešić: ‘Na užem području grada treba zaustaviti izgradnju‘

Dubrovački vjesnik
---

- Ne možete na jednom manjem dijelu povećati kapacitet, a prije toga ili nakon toga, zadržati isti kapacitet prometnica. Primjer je Teslina ulica na Batali, tamo su dvije trake, a te dvije trake idu u jednu traku i iskustva nam govore da dvije trake nitko ne koristi osim ako ne žele stati na dvije minute da bi otišli u butigu – kaže Orešić. Objašnjava i kako četiri kolničke trake na Putu Iva Vojnovića nisu dovoljno široke za promet niti se mogu proširiti osim na uštrb već uskog nogostupa:

Ograničenje gradnje ili prometa

- Dva su načina planiranja prometa, ili prilagoditi sadržaje, one objekte koji generiraju promet postojećoj infrastrukturi, ili povećavati infrastrukturu. To su dva jedna rješenja. Velika gradnja koja se događa u Lapadu nije dobra jer će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica. Tu ne govorim samo o cesti nego je tu i voda i kanalizacija, struja. Treba onda povećati kapacitet prometnice, a što to znači kada je u pitanju Ulica Iva Vojnovića i dalje? Znači rušenja.

Koliko onda ima smisla da bi gradili na jednom mjestu da rušimo na drugom? Ima li to smisla? Mislim da na užem području grada treba zaustaviti izgradnju. Rekonstrukcija i popravak je u redu, ali značajniju izgradnju ne bi trebali dopustiti jer će to stvarati još veći problem na infrastrukturi – ističe Orešić. 

- Jednostavno, treba ograničiti gradnju ili se odlučiti na povećanje prometnica. Zabranjivati promet u gradu mislim da nije privlačna ideja. Nitko ne ide negdje gdje mu se ograničava pristup. Gradnju treba ograničiti. Grad je postao prevelik,“ deblja se“, a debljina nije baš zdrava – kaže ing. Orešić.

Budući da se u Lapadu uvelike gradi, za promet će očito jedino rješenje biti uvođenje dodatnih ograničenja. Slaže se s time i Zlatko Bender, građevinski vještak također s ogromnim iskustvom  kada su u pitanju dubrovačka infrastruktura.

---

image

Građevinske dozvole ima niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

Tonći Plazibat/Cropix
---

- Od ukupne komunalne infrastrukture najgora je situacija s odvodnjom oborinskih voda i prometnom infrastrukturom, a najbolja je elektroopskrba Dubrovnika u smislu napajanja jer je ono osigurano dvostrukim prstenom. Oborinska odvodnja gotovo nigdje nije napravljena u zatvorenom sustavu osim u dijelu Vukovarske ulice, no i tu su problem su pokrajnje ulice i činjenica da je većina privatnih objekata spojena tako da ispust ide na ulicu, a jedan dio je spojen i na kanalizaciju – govori Bender.

-  Najsporije se stvari rješavaju u prometu i bojim se da će se tu u skorije vrijeme stvari morati rješavati represivnim mjerama, ograničavanjem i prometa i parkiranja.  Kad je u pitanju prometna infrastruktura tu je situacija jako loša, a izuzev samo djelomično napravljenog projekta Ilijine glavice iz osamdesetih godina prošlog stoljeća nije napravljeno ništa. Drugih značajnijih projekata nema, niti ih ima na vidiku. 

Dubrovnik će morati doživjeti represiju u prometu, jer je situacija teška, navala prometa i turizma, sve dulja turistička sezona tolika je da ne vidim da se tu nešto strateški kreće naprijed. Danas u infrastrukturi kaskamo trideset godina, a te se stvari rade za trideset godina unaprijed  - govori Zlatko Bender.

On ističe kako je situacija povoljna po pitanju odvodnje i vodoopskrbe i tu bi najavljeni projekt Aglomeracije trebao riješiti većinu problema.

Projekt Aglomeracije je, ističu iz Vodovoda Dubrovnik, predvidio ne samo sadašnje već i buduće potrebe vodoopskrbe i javne odvodnje na cjelokupnom području Grada Dubrovnika. Kad je riječ o sustavu vodoopskrbe, uređaj za pročišćavanje pitke vode u Komolcu s kapacitetom od 490 l/s već osigurava i više nego dovoljne količine pitke vode za uže područje Grada Dubrovnika, jer je projektiran s ciljem zadovoljavanja i budućih potreba stanovnika i posjetitelja Dubrovnika.

---

image

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

Tonći Plazibat/Cropix
---

Voda i struja riješene

Jednako tako, i budući uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu, koji će biti izgrađen na istoj lokaciji kao i trenutačni, projektiran je da zadovolji sve potrebe stanovništva i gospodarstva u dugoročnom periodu. S tim ciljem njegov planirani kapacitet će biti 73000 ES (ekvivalent stanovnika), što uzima u obzir i buduću izgradnju kao i daljnji rast turističkih posjeta Dubrovniku sve do 2050. godine. Pri tom treba istaknuti kako je za trenutne potrebe dostatan kapacitet postojećeg UPOV-a te se s tog aspekta ne očekuju nikakvi problemi do izgradnje novog uređaja.  

Iz Vodovoda Dubrovnik ističu  kako se sustav ne može promatrati segmentirano, jer je planiran da optimalno funkcionira na cjelokupnom području. U slučaju vodoopskrbe to područje obuhvaća sve dijelove Dubrovnika između Svetog Jakova i Vrbice, a u slučaju javne odvodnje od Svetog Jakova do Štikovice, navode iz Vodovoda.

Probleme parkinga u središtu Dubrovnika ovoga su ljeta ipak privremeno riješila dva privatna parkinga koja to neće i ostati  jer je gradnja najavljena i na tim parcelama, pa ogroman problem nedostatne  prometne infrastrukture zasad nema odgovora. Je li sazrelo vrijeme za tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi sudjelovale sve javne komunalne tvrtke, gradske i državne, da pomognu Gradu u pronalasku rješenja i teškim odlukama koje treba napraviti u infrastrukturi?

I u novom Zakonu o turizmu gradovi su ti koji trebaju izraditi alate za mjerenje i praćenje održivosti destinacije vezanih uz gospodarenje otpadom, upravljanje vodnim resursima itd., planove prihvata turističke infrastrukture, da ne spominjemo  sveobuhvatne izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i GUP-a Grada Dubrovnika koji moraju uvrstiti  ‘buffer zonu‘ u pola grada, a  za čiju je izradu tek lani potpisan ugovor s izrađivačem.

---

image

Hoteli Maestral

Tonči Plazibat/cropix/Tonči Plazibat/cropix
---

---

U bocu od litre ne mogu se uliti dvije

U bocu od litre ne mogu se uliti dvije - vrijedi i ovdje rečenica je koju često spominje dubrovački gradonačelnik? 

Pitali smo u gradskoj upravi postoji li studija prihvatnog kapaciteta infrastrukture u Dubrovniku, napose Lapadu, što je sa Studijom održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika koja je naručena 2019.? 

Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, pa ne znamo ni koliko je investitora najavilo početak gradnje novih građevina samo na području Lapada u 2023./24. godini?

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grad se ‘deblja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => grad se ‘deblja‘ 2 0 7745 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-01 08:44:46 [created_by] => 3162 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-02 15:15:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-02 15:15:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Lapad već puca po šavovima, a uskoro niče niz novih objekata: 'To će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica' [metakey] => Lapad, izgradnja, Dubrovnik, boris orešić, zlatko bender [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25539085.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/13925344.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25539079.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25539081.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25539087.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25539093.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/18330920.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/cropix\/","Dubrova\u010dki vjesnik","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/cropix\/Ton\u010di Plazibat\/cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Uvali Lapad u pripremi je vi\u0161e gradili\u0161ta<\/p>","

Prometni in\u017eenjer Boris Ore\u0161i\u0107: \u2018Na u\u017eem podru\u010dju grada treba zaustaviti izgradnju\u2018<\/p>","

Gra\u0111evinske dozvole ima niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo \u010dekaju odobrenje da pokrenu bagere.<\/p>","","

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit \u0107e gra\u0111evina od 22 metra visine<\/p>","

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit \u0107e gra\u0111evina od 22 metra visine<\/p>","

Hoteli Maestral<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1303x869","hd_25539085_1920.jpg":"1920x1080","k_25539085_1280.jpg":"1280x1280","k_25539085_1024.jpg":"1024x1024","k_25539085_640.jpg":"640x640","k_25539085_480.jpg":"480x480","k_25539085_340.jpg":"340x340","k_25539085_220.jpg":"220x220","o_25539085_1280.jpg":"1280x853","o_25539085_1024.jpg":"1024x682","o_25539085_640.jpg":"640x426","o_25539085_480.jpg":"480x320","o_25539085_340.jpg":"340x226","o_25539085_220.jpg":"220x146","h_25539085_1280.jpg":"1280x854","h_25539085_1024.jpg":"1024x683","h_25539085_640.jpg":"640x427","h_25539085_480.jpg":"480x320","h_25539085_340.jpg":"340x227","h_25539085_220.jpg":"220x147","pp_25539085_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539085_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539085_640.jpg":"640x814","pp_25539085_480.jpg":"480x611","pp_25539085_340.jpg":"340x432","pp_25539085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1398","hd_13925344_1920.jpg":"1920x1080","k_13925344_1280.jpg":"1280x1280","k_13925344_1024.jpg":"1024x1024","k_13925344_640.jpg":"640x640","k_13925344_480.jpg":"480x480","k_13925344_340.jpg":"340x340","k_13925344_220.jpg":"220x220","o_13925344_1280.jpg":"1280x932","o_13925344_1024.jpg":"1024x745","o_13925344_640.jpg":"640x466","o_13925344_480.jpg":"480x349","o_13925344_340.jpg":"340x247","o_13925344_220.jpg":"220x160","h_13925344_1280.jpg":"1280x854","h_13925344_1024.jpg":"1024x683","h_13925344_640.jpg":"640x427","h_13925344_480.jpg":"480x320","h_13925344_340.jpg":"340x227","h_13925344_220.jpg":"220x147","pp_13925344_1280.jpg":"1280x1628","pp_13925344_1024.jpg":"1024x1303","pp_13925344_640.jpg":"640x814","pp_13925344_480.jpg":"480x611","pp_13925344_340.jpg":"340x432","pp_13925344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1303x869","hd_25539079_1920.jpg":"1920x1080","k_25539079_1280.jpg":"1280x1280","k_25539079_1024.jpg":"1024x1024","k_25539079_640.jpg":"640x640","k_25539079_480.jpg":"480x480","k_25539079_340.jpg":"340x340","k_25539079_220.jpg":"220x220","o_25539079_1280.jpg":"1280x853","o_25539079_1024.jpg":"1024x682","o_25539079_640.jpg":"640x426","o_25539079_480.jpg":"480x320","o_25539079_340.jpg":"340x226","o_25539079_220.jpg":"220x146","h_25539079_1280.jpg":"1280x854","h_25539079_1024.jpg":"1024x683","h_25539079_640.jpg":"640x427","h_25539079_480.jpg":"480x320","h_25539079_340.jpg":"340x227","h_25539079_220.jpg":"220x147","pp_25539079_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539079_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539079_640.jpg":"640x814","pp_25539079_480.jpg":"480x611","pp_25539079_340.jpg":"340x432","pp_25539079_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1303x869","hd_25539081_1920.jpg":"1920x1080","k_25539081_1280.jpg":"1280x1280","k_25539081_1024.jpg":"1024x1024","k_25539081_640.jpg":"640x640","k_25539081_480.jpg":"480x480","k_25539081_340.jpg":"340x340","k_25539081_220.jpg":"220x220","o_25539081_1280.jpg":"1280x853","o_25539081_1024.jpg":"1024x682","o_25539081_640.jpg":"640x426","o_25539081_480.jpg":"480x320","o_25539081_340.jpg":"340x226","o_25539081_220.jpg":"220x146","h_25539081_1280.jpg":"1280x854","h_25539081_1024.jpg":"1024x683","h_25539081_640.jpg":"640x427","h_25539081_480.jpg":"480x320","h_25539081_340.jpg":"340x227","h_25539081_220.jpg":"220x147","pp_25539081_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539081_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539081_640.jpg":"640x814","pp_25539081_480.jpg":"480x611","pp_25539081_340.jpg":"340x432","pp_25539081_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1303x869","hd_25539087_1920.jpg":"1920x1080","k_25539087_1280.jpg":"1280x1280","k_25539087_1024.jpg":"1024x1024","k_25539087_640.jpg":"640x640","k_25539087_480.jpg":"480x480","k_25539087_340.jpg":"340x340","k_25539087_220.jpg":"220x220","o_25539087_1280.jpg":"1280x853","o_25539087_1024.jpg":"1024x682","o_25539087_640.jpg":"640x426","o_25539087_480.jpg":"480x320","o_25539087_340.jpg":"340x226","o_25539087_220.jpg":"220x146","h_25539087_1280.jpg":"1280x854","h_25539087_1024.jpg":"1024x683","h_25539087_640.jpg":"640x427","h_25539087_480.jpg":"480x320","h_25539087_340.jpg":"340x227","h_25539087_220.jpg":"220x147","pp_25539087_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539087_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539087_640.jpg":"640x814","pp_25539087_480.jpg":"480x611","pp_25539087_340.jpg":"340x432","pp_25539087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1303x869","hd_25539093_1920.jpg":"1920x1080","k_25539093_1280.jpg":"1280x1280","k_25539093_1024.jpg":"1024x1024","k_25539093_640.jpg":"640x640","k_25539093_480.jpg":"480x480","k_25539093_340.jpg":"340x340","k_25539093_220.jpg":"220x220","o_25539093_1280.jpg":"1280x853","o_25539093_1024.jpg":"1024x682","o_25539093_640.jpg":"640x426","o_25539093_480.jpg":"480x320","o_25539093_340.jpg":"340x226","o_25539093_220.jpg":"220x146","h_25539093_1280.jpg":"1280x854","h_25539093_1024.jpg":"1024x683","h_25539093_640.jpg":"640x427","h_25539093_480.jpg":"480x320","h_25539093_340.jpg":"340x227","h_25539093_220.jpg":"220x147","pp_25539093_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539093_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539093_640.jpg":"640x814","pp_25539093_480.jpg":"480x611","pp_25539093_340.jpg":"340x432","pp_25539093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18330920_1920.jpg":"1920x1080","k_18330920_1280.jpg":"1280x1280","k_18330920_1024.jpg":"1024x1024","k_18330920_640.jpg":"640x640","k_18330920_480.jpg":"480x480","k_18330920_340.jpg":"340x340","k_18330920_220.jpg":"220x220","o_18330920_1280.jpg":"1280x853","o_18330920_1024.jpg":"1024x682","o_18330920_640.jpg":"640x426","o_18330920_480.jpg":"480x320","o_18330920_340.jpg":"340x226","o_18330920_220.jpg":"220x146","h_18330920_1280.jpg":"1280x854","h_18330920_1024.jpg":"1024x683","h_18330920_640.jpg":"640x427","h_18330920_480.jpg":"480x320","h_18330920_340.jpg":"340x227","h_18330920_220.jpg":"220x147","pp_18330920_1280.jpg":"1280x1628","pp_18330920_1024.jpg":"1024x1303","pp_18330920_640.jpg":"640x814","pp_18330920_480.jpg":"480x611","pp_18330920_340.jpg":"340x432","pp_18330920_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7520054 Threads: 3 Questions: 1607493717 Slow queries: 4770552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110693064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/lapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica-1319691 [printLink] => /dalmacija/obala/lapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica-1319691?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 382529 [name] => lapad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lapad [link] => /tag/lapad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370960 [name] => izgradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgradnja [link] => /tag/izgradnja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 728553 [name] => boris orešić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-02 17:15:53 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-oresic [link] => /tag/boris-oresic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 728554 [name] => zlatko bender [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-02 17:15:53 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-bender [link] => /tag/zlatko-bender ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grad se ‘deblja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lapad već puca po šavovima, a uskoro niče niz novih objekata: ‘To će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3162 [name] => Maja Rilović Koprivec [username] => maja-rilovi-koprivec [email] => maja-rilovi-koprivec@sd.hr [password] => $2y$10$CHbdIi4Ul.6i0R6bxywyzODC/SDTUccibMSU0wovryJdcAfGtLWaS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/maja-rilovic-koprivec-3162 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1680 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d452c6bbe10568440a92942d1e667cc5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539085.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/cropix/ [mainImageDesc] =>

U Uvali Lapad u pripremi je više gradilišta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539085.jpg [title] => Tonći Plazibat/cropix/

U Uvali Lapad u pripremi je više gradilišta

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/13925344.jpg [title] => Dubrovački vjesnik

Prometni inženjer Boris Orešić: ‘Na užem području grada treba zaustaviti izgradnju‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539079.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix

Građevinske dozvole ima niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539081.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539087.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25539093.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/18330920.jpg [title] => Tonči Plazibat/cropix/Tonči Plazibat/cropix

Hoteli Maestral

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prometna gužva Lapadom od Babina kuka, Putom Iva Vojnovića prema Gradu već je svakodnevno stanje, nije više rezervirano za ljetne turističke špice jer ove glavne gradske prometnice koje povezuju dijelove grada ne mogu prihvatiti toliko auta, a niti toliko ljudi.  Iako se trenutno radi na Lapadskoj obali pitanje je koliko će ona rasteretiti svu lapadsku prometnu infrastrukturu jer su u Lapadu, trenutno jedinom gradskom predjelu izvan Unescove ‘buffer zone‘, najavljene velike gradnje.

Tvrtka Consultants investitora Marka Balije, već je sredinom kolovoza krenula s radovima na hotelu Sumartin. Po važećoj građevinskoj dozvoli u Uvali Lapad, na mjestu sadašnjeg hotela izgradit će se novi s 94 sobe, visine čak 22 metra, sa 6 etaža i potkrovljem te brojnim sadržajima.

Nije ta gradnja jedina u Lapadu, građevinske dozvole ima još niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

Gradilište do gradilišta

I Hoteli Maestral ishodili su lokacijske dozvole za rekonstrukcije i dogradnje hotela Adriatic, Komodor i Vis, a i tamošnje će se građevine penjati do 22 metra visine dopuštene ranijim prostornim planom. I s druge strane poluotoka, Grad Dubrovnik, ishodio je građevinsku dozvolu za gradnju tri zgrade u Solitudu, s ukupno 50 stanova, a prije godinu dana pozvao je čak i na iskazivanje interesa za izgradnju „Arene Dubrovnik“, nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu.

Problemi s komunalnom infrastrukturom u Lapadu, naročito s parkingom i opterećenjem križanja, koje bi pojačao stadion planiranih kapaciteta i šoping centar usred grada razlog je zbog kojega ovaj plan mnogi kritiziraju.   

Može li i koliko još ovdašnja infrastruktura podnijeti nove gradnje, napose turističkih kapaciteta, pa time i većeg prometa?

Boris Orešić, inženjer prometa danas u mirovini, cijeli se radni vijek bavio dubrovačkim prometnim rješenjima, kaže kako ni rekonstrukcija Lapadske obale neće pomoći u rješavanju ovdašnjih prometnih čepova jer je ona planirana za sekundarni promet.

---

image

Prometni inženjer Boris Orešić: ‘Na užem području grada treba zaustaviti izgradnju‘

Dubrovački vjesnik
---

- Ne možete na jednom manjem dijelu povećati kapacitet, a prije toga ili nakon toga, zadržati isti kapacitet prometnica. Primjer je Teslina ulica na Batali, tamo su dvije trake, a te dvije trake idu u jednu traku i iskustva nam govore da dvije trake nitko ne koristi osim ako ne žele stati na dvije minute da bi otišli u butigu – kaže Orešić. Objašnjava i kako četiri kolničke trake na Putu Iva Vojnovića nisu dovoljno široke za promet niti se mogu proširiti osim na uštrb već uskog nogostupa:

Ograničenje gradnje ili prometa

- Dva su načina planiranja prometa, ili prilagoditi sadržaje, one objekte koji generiraju promet postojećoj infrastrukturi, ili povećavati infrastrukturu. To su dva jedna rješenja. Velika gradnja koja se događa u Lapadu nije dobra jer će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica. Tu ne govorim samo o cesti nego je tu i voda i kanalizacija, struja. Treba onda povećati kapacitet prometnice, a što to znači kada je u pitanju Ulica Iva Vojnovića i dalje? Znači rušenja.

Koliko onda ima smisla da bi gradili na jednom mjestu da rušimo na drugom? Ima li to smisla? Mislim da na užem području grada treba zaustaviti izgradnju. Rekonstrukcija i popravak je u redu, ali značajniju izgradnju ne bi trebali dopustiti jer će to stvarati još veći problem na infrastrukturi – ističe Orešić. 

- Jednostavno, treba ograničiti gradnju ili se odlučiti na povećanje prometnica. Zabranjivati promet u gradu mislim da nije privlačna ideja. Nitko ne ide negdje gdje mu se ograničava pristup. Gradnju treba ograničiti. Grad je postao prevelik,“ deblja se“, a debljina nije baš zdrava – kaže ing. Orešić.

Budući da se u Lapadu uvelike gradi, za promet će očito jedino rješenje biti uvođenje dodatnih ograničenja. Slaže se s time i Zlatko Bender, građevinski vještak također s ogromnim iskustvom  kada su u pitanju dubrovačka infrastruktura.

---

image

Građevinske dozvole ima niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

Tonći Plazibat/Cropix
---

- Od ukupne komunalne infrastrukture najgora je situacija s odvodnjom oborinskih voda i prometnom infrastrukturom, a najbolja je elektroopskrba Dubrovnika u smislu napajanja jer je ono osigurano dvostrukim prstenom. Oborinska odvodnja gotovo nigdje nije napravljena u zatvorenom sustavu osim u dijelu Vukovarske ulice, no i tu su problem su pokrajnje ulice i činjenica da je većina privatnih objekata spojena tako da ispust ide na ulicu, a jedan dio je spojen i na kanalizaciju – govori Bender.

-  Najsporije se stvari rješavaju u prometu i bojim se da će se tu u skorije vrijeme stvari morati rješavati represivnim mjerama, ograničavanjem i prometa i parkiranja.  Kad je u pitanju prometna infrastruktura tu je situacija jako loša, a izuzev samo djelomično napravljenog projekta Ilijine glavice iz osamdesetih godina prošlog stoljeća nije napravljeno ništa. Drugih značajnijih projekata nema, niti ih ima na vidiku. 

Dubrovnik će morati doživjeti represiju u prometu, jer je situacija teška, navala prometa i turizma, sve dulja turistička sezona tolika je da ne vidim da se tu nešto strateški kreće naprijed. Danas u infrastrukturi kaskamo trideset godina, a te se stvari rade za trideset godina unaprijed  - govori Zlatko Bender.

On ističe kako je situacija povoljna po pitanju odvodnje i vodoopskrbe i tu bi najavljeni projekt Aglomeracije trebao riješiti većinu problema.

Projekt Aglomeracije je, ističu iz Vodovoda Dubrovnik, predvidio ne samo sadašnje već i buduće potrebe vodoopskrbe i javne odvodnje na cjelokupnom području Grada Dubrovnika. Kad je riječ o sustavu vodoopskrbe, uređaj za pročišćavanje pitke vode u Komolcu s kapacitetom od 490 l/s već osigurava i više nego dovoljne količine pitke vode za uže područje Grada Dubrovnika, jer je projektiran s ciljem zadovoljavanja i budućih potreba stanovnika i posjetitelja Dubrovnika.

---

image

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

Tonći Plazibat/Cropix
---

Voda i struja riješene

Jednako tako, i budući uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu, koji će biti izgrađen na istoj lokaciji kao i trenutačni, projektiran je da zadovolji sve potrebe stanovništva i gospodarstva u dugoročnom periodu. S tim ciljem njegov planirani kapacitet će biti 73000 ES (ekvivalent stanovnika), što uzima u obzir i buduću izgradnju kao i daljnji rast turističkih posjeta Dubrovniku sve do 2050. godine. Pri tom treba istaknuti kako je za trenutne potrebe dostatan kapacitet postojećeg UPOV-a te se s tog aspekta ne očekuju nikakvi problemi do izgradnje novog uređaja.  

Iz Vodovoda Dubrovnik ističu  kako se sustav ne može promatrati segmentirano, jer je planiran da optimalno funkcionira na cjelokupnom području. U slučaju vodoopskrbe to područje obuhvaća sve dijelove Dubrovnika između Svetog Jakova i Vrbice, a u slučaju javne odvodnje od Svetog Jakova do Štikovice, navode iz Vodovoda.

Probleme parkinga u središtu Dubrovnika ovoga su ljeta ipak privremeno riješila dva privatna parkinga koja to neće i ostati  jer je gradnja najavljena i na tim parcelama, pa ogroman problem nedostatne  prometne infrastrukture zasad nema odgovora. Je li sazrelo vrijeme za tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi sudjelovale sve javne komunalne tvrtke, gradske i državne, da pomognu Gradu u pronalasku rješenja i teškim odlukama koje treba napraviti u infrastrukturi?

I u novom Zakonu o turizmu gradovi su ti koji trebaju izraditi alate za mjerenje i praćenje održivosti destinacije vezanih uz gospodarenje otpadom, upravljanje vodnim resursima itd., planove prihvata turističke infrastrukture, da ne spominjemo  sveobuhvatne izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i GUP-a Grada Dubrovnika koji moraju uvrstiti  ‘buffer zonu‘ u pola grada, a  za čiju je izradu tek lani potpisan ugovor s izrađivačem.

---

image

Hoteli Maestral

Tonči Plazibat/cropix/Tonči Plazibat/cropix
---

---

U bocu od litre ne mogu se uliti dvije

U bocu od litre ne mogu se uliti dvije - vrijedi i ovdje rečenica je koju često spominje dubrovački gradonačelnik? 

Pitali smo u gradskoj upravi postoji li studija prihvatnog kapaciteta infrastrukture u Dubrovniku, napose Lapadu, što je sa Studijom održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika koja je naručena 2019.? 

Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, pa ne znamo ni koliko je investitora najavilo početak gradnje novih građevina samo na području Lapada u 2023./24. godini?

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/cropix/ Dubrovački vjesnik Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/cropix/Tonči Plazibat/cropix
Tonći Plazibat/cropix/

U Uvali Lapad u pripremi je više gradilišta

Dubrovački vjesnik

Prometni inženjer Boris Orešić: ‘Na užem području grada treba zaustaviti izgradnju‘

Tonći Plazibat/Cropix

Građevinske dozvole ima niz objekata od Uvale prema hotelu Neptun koji samo čekaju odobrenje da pokrenu bagere.

Tonći Plazibat/Cropix

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

Tonći Plazibat/Cropix

Hotel Sumratin u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/lapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica-1319691 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a209c8b2888801dc9d424e038ffbe529be729ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lapad+ve%C4%87+puca+po+%C5%A1avovima%2C+a+uskoro+ni%C4%8De+niz+novih+objekata%3A+%E2%80%98To+%C4%87e+opteretiti+infrastrukturu+do+krajnjih+granica%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Flapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica-1319691 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Flapad-vec-puca-po-savovima-a-uskoro-nice-niz-novih-objekata-to-ce-opteretiti-infrastrukturu-do-krajnjih-granica-1319691 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => grad se ‘deblja‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalagrad se ‘deblja‘

Lapad već puca po šavovima, a uskoro niče niz novih objekata: ‘To će opteretiti infrastrukturu do krajnjih granica‘

2. rujna 2023. - 17:15

Prometna gužva Lapadom od Babina kuka, Putom Iva Vojnovića prema Gradu već je svakodnevno stanje, nije više rezervirano za ljetne turističke špice jer ove glavne gradske prometnice koje povezuju dijelove grada ne mogu prihvatiti toliko auta, a niti toliko ljudi.  Iako se trenutno radi na Lapadskoj obali pitanje je koliko će ona rasteretiti svu lapadsku prometnu infrastrukturu jer su u Lapadu, trenutno jedinom gradskom predjelu izvan Unescove ‘buffer zone‘, najavljene velike gradnje.

Tvrtka Consultants investitora Marka Balije, već je sredinom kolovoza krenula s radovima na hotelu Sumartin. Po važećoj građevinskoj dozvoli u Uvali Lapad, na mjestu sadašnjeg hotela izgradit će se novi s 94 sobe, visine čak 22 metra, sa 6 etaža i potkrovljem te brojnim sadržajima.

Nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:44