StoryEditorOCM
Obalaide ih i demografija

Kaštela su u Top 10 najpoželjnijih gradova za život; Gradonačelnik Ivanović: Ništa nije slučajno, imamo još planova!

Piše dalmacija sd
29. prosinca 2023. - 22:28

Kaštela su sve atraktivnija za stanovanje. Pa tako ne čudi da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Grad Kaštela, već godinama spada među deset najprivlačnijih i najpoželjnijih hrvatskih gradova za život i jedan je od rijetkih gradova koji nema demografskih problema. Tako se, prošle godine u Kaštela doselilo 431 ljudi više nego ih se odselilo.

U samom su vrhu, odnosno i na 11. mjestu i po broju doseljenih stranaca. Kaštela su i jedan od najmlađih gradova u zemlji i među gradovima u kojima se zadnjih godina rađa najviše djece. Ne čudi, jer aktualne gradske vlasti veliku pažnju posvećuju upravo mjerama koje podižu standarde i kvalitetu života čime zadržava svoje i privlače druge mlade ljude. Nisu u pitanju samo kvalitetne prometnice, uvođenje reda u odvoz i odlaganje otpada, uređeni parkovi i dječja igrališta, već i niz konkretnih demografskih mjera, mjera za obrazovanje, ali i socijalne mjere kojima se pomaže najugroženijim sugrađanima.

Gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović kaže kako ta lijepa titula na koju su ponosni nije došla slučajno već je rezultat pomnog „slušanja“ građana i kontinuiranog prilagođavanja njihovim potrebama i zajedničkog rada gradskih službi.

„Nama su građani i njihove potrebe na prvom mjestu, pa tako ni u jednom trenutku nije bilo dvojbi o tome hoćemo li od 1. siječnja 2024. kada na snagu stupa nova porezna reforma i ukida se prirez na dohodak, povećavati poreze bez obzira na to što ćemo u proračunu izgubiti više oko 1,6 milijuna eura, odnosno 12 milijuna kuna“, kaže gradonačelnik Ivanović. Dodaje kako se od 2013. godine za roditelje nije podizala cijena vrtića.

image
Ante Cizmic/Cropix

„Kontinuirano radimo na povećanju kapaciteta vrtića uz nadogradnju postojećih vrtića, a u 2024. krećemo s izradom dokumentacije za još jedan novi objekt koji će moći primiti 200 djece“, kaže Ivanović. Sada je u 11 područnih objekata organizirana skrb za 785 djece, a Grad Kaštela, osim sufinanciranja njihovog boravka, sufinancira i boravak još 815 djece u privatnim i vjerskim vrtićima te u obrtima za čuvanje djece.

„U lipnju 2023. godine sufinanciranje je podignuto sa 199 eura na 225 eura za djecu u vrtićima, a za djecu u obrtima za čuvanje djece sa 146 eura na 175 eura. Međutim, prije koji dan, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovoj godini, predloženo je da Grad 10-satni jaslički program sufinancira u iznosu od 310 eura za svako dijete, 10- satni vrtićki program u iznosu od 272 eura te 6-satni vrtićki program u iznosu od 175 eura. Djecu u obrtima za čuvanje djece predloženo financiranje bi iznosilo 185 eura“, ističe gradonačelnik Ivanović. Dodaje da Grad Kaštela sa 75 posto ekonomske cijene sufinancira vrtić i za djecu koja imaju prebivalište u Kaštelima, pohađaju vrtić na području Trogira, Solina ili Splita, a od iduće godine taj se iznos povećava na 80 posto utvrđene ekonomske cijene, a usluga se proširuje i na općinu Primorski Dolac. Pozitivne demografske mjere obuhvaćaju novčanu pomoć za opremu svakog novorođenog djeteta od 133 eura za prvo do 664 eura za četvrto i svako daljnje dijete. Obitelji s četvero ili više malodobne djece imaju pravo na jednokratnu novčana pomoć u iznosu od 664,00 € jednom u kalendarskoj godini na temelju podnesenog zahtjeva ako su korisnici dječjeg doplatka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Grad dodjeljuje novčanu potporu roditeljima djece od 1 do 3 godine života u visini od 66,36 eura mjesečno za treće i svako slijedeće dijete u obitelji. Iz Proračuna Grada Kaštela u 2023. godini isplaćeno je oko 85.000 eura za ovo vrstu potpore. Uz to, Grad svake godine financira nabavu radnih materijala za osnovnoškolce u Kaštelima, a u ovoj godini taj iznos je bio od oko 310.000 eura. Sufinancira se produženi boravak djece u OŠ Bijaći u iznosu od 54 eura za svako dijete čime se želi olakšati roditeljima u financijskom opterećenju. Riječ je o 80-ak učenika 1., 2. i 3. razreda.

Grad oko 4.000 eura godišnje izdvaja za produženi boravak osnovnoškolaca iz Kaštela u školama koje s nalaze u drugim jedinicama lokalnih samouprava. Za 19 učenika u četiri osnovne škole kojima je potreban pomoćnik u nastavi, Grad je osigurao sufinanciranje od oko 136.000 eura.

Isto tako, u suradnji s udrugom „Naša dica“ u iznosu od 105.000 eura sufinanciraju se asistenti u dječjim vrtićima za 21 dijete s teškoćama. „Itekako smo svjesni koliki su troškovi života te smo nastojali maksimalno olakšati roditeljima svih dobnih skupina pa je tako u 2023. godini Grad Kaštela je povećao iznose učeničkih stipendija sa 66 eura na 90 eura te studentske stipendije sa 133 eura na 160 eura mjesečno kroz 10 mjeseci.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ukupno će biti dodijeljeno 70 stipendija za uspjeh u školi/fakultetu te 70 stipendija prema socijalnom statusu, a u iznosu od 265 eura Grad sufinancira putne troškove studentima koji sudjeluju u Erasmus + programima“, ističe gradonačelnik Ivanović. Izuzev učenika srednjih škola i studenata sufinanciran prijevoz ostvaruju roditelji poginulih branitelja Domovinskog rata, dobrovoljni darivatelji krvi, invalidne osobe sa 100 % invalidnosti i osobe s mentalnim oštećenjima zdravlja i oduzetom poslovnom sposobnošću, osobe s invaliditetom – gluhe i nagluhe, slijepe, oboljele od multiple skleroze, roditelji i djeca s posebnim potrebama te osobe starije od 65 godina, beskućnici. Tridesetak socijalno najugroženijih osoba svakodnevno ima pomoć prehrane u pučkoj kuhinji, a ova se mjera provodi u suradnji s DV Kaštela i udrugom Sv. Jeronim. Također u suradnji s udrugom Sv. Jeronim, u prihvatilištu za beskućnike zbrinuto je deset korisnika, a organizirana je pomoć starijim i nemoćnim osobama u podmirivanju osnovnih životnih potreba. Tu je i niz dugih socijalnih mjera kao što je program dnevni boravak za djecu iz socijalno ugroženih obitelji koja se provodi s Dječjim domom „Miljenko i Dobrila“ i u sklopu koje Grad financira sociologa - psihologa u iznosu od oko 10.000 eura.

image
Nikola Vilic/Cropix

„Ne želimo da se itko osjeća isključenim i zanemarenim. Uostalom, mi smo ovdje zbog njih“, ističe gradonačelnik. Zato, svake godine Grad dodjeljuje božićnice umirovljenicima s mirovinom do 470 eura, nezaposlenima, socijalno ugroženim građanima korisnicima zajamčenih minimalnih naknada, roditeljima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te korisnicima prihvatilišta za beskućnike. Pomoć za stanovanje namijenjena je samcima i obiteljima korisnicima zajamčene minimalne naknade, a u suradnji s Crvenim križem Grad organizira pomoć za prijevoz invalidnih osoba. S ciljem skraćivanja vremena za liste čekanja za pretragom UZV dijagnostike Grad Kaštela u suradnji s Domom Zdravlja financira isplatu naknade doktoru radiologu koji dolazi dva puta tjedno u radiološku ambulantu.

Ovo je samo mali broj mjera prema korisnicima, ističe gradonačelnik Ivanović jer grad pomaže i udruge, vjerske zajednice, škole, vatrogasce, gorsku službu spašavanja te crveni križ, jednokratne i novčane pomoći za materijalno ugrožene i bolesne, a oni mogu podnijeti jednom godišnje zahtjev gradonačelniku. Novčana pomoć se isplaćuje u maksimalnom iznosu do 663 eura u pravilu jedanput godišnje. Iz Proračuna Grada Kaštela u 2023. godini isplaćeno je oko 50.000,00 eura za ovo vrstu pomoći.

Za financiranje programa i projekata udruga u kulturi u 2023. godini izdvojeno je 233.000 eura, za programe i projekte u tehničkoj kulturi 46.000 eura, za financiranje programa i projekata udruga u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti izdvojeno je 270.000 eura, od čega je 108.900 eura za udruge proizašle iz Domovinskog rata. Za financiranje programa i projekata sportskih udruga u 2023. godini izdvojeno je 147.000 eura.

U prošloj godini financiranje zajednice športskih udruga podignuto je za 133.000 eura. Ukupno financiranje u 2023. godini iznosi 902.600 eura, a zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća predloženo je novo povećanje sufinanciranja od strane Grada za 30.000 eura za financiranje liječničkih pregleda sportaša. Za financiranje programa i projekata ostalih udruga građana u 2023. godini izdvojeno je 108.000 eura, a za financiranje programa i projekata vjerskih zajednica 83.000 eura. Unatoč smanjenju proračunskih prihoda zbog ukidanja prireza, sve ove mjere nastavit će se u idućoj godini, kaže Ivanović zahvaljujući svom timu u gradskoj upravi, bez kojih, kaže, sve ovo ne bi bilo moguće uspješno provoditi.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:49