stdClass Object ( [id] => 1360756 [title] => Kašnjenje izgradnje kanalizacije na Lopudu razljutilo otočane: ‘Godinu dana se nisu makli od početka!‘ [alias] => kasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Trebali ste doći i prije! Da nisu čuli za vaš dolazak. ni oni ne bi došli!, pozdravlja nas umirovljenik s Lopuda pri iskrcaju s Postire. “Oni” su radnici glavnog izvođača radova Energoherc i kooperanata na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Lopuda. Otočani tvrde da se od prošle turističke sezone do ovog tjedna radilo samo 12 dana i sretni su zbog nastavka radova.
Duž trase radova vodi nas Ivo Mihajlović koji je kao kućni meštar HTP Hoteli Lopud komunalne probleme rješavao dulje od 30 godina, a s njim i predsjednik Mjesnog odbora Lopud Milo Obuljen.

- Za svakog nevremena raskopana riva se podlokava, veliki su to troškovi. Najžalosnije je što je tom dinamikom potpuni završetak kanalizacije moguć tek u drugoj polovici 21. stoljeća. Za usporedbu, 1967. je hotel Lafodia od temelja do krova napravljen u pet mjeseci! Trasa centralnog kanalizacijskog sustava na koju će se spajati priključci, vodi do ispusta na Ponti od rata koju zovemo Benešin rat. Do zadnjih kuća iza Lafodije u trup šetnice je ukopan tehnički kanal u kojem su cijevi vodoopskrbe, kanalizacije, gravitacijski vod od Lafodije do konobe Dubrovnik kraj koje je centralna septička jama za crpku - govori nam Mihajlović i dodaje kako su u kanalu i telekomunikacijski te električni vod visokog napona kao i strujni kabel za Šipan Šipan.

- Kanal je pun smrdljive, dijelom fekalne vode iz okolnih kuća, pri svakom otvaranju šahta voda zaudara. Meni je neprihvatljivo da su cijevi vodoopskrbe te magistralni vodovod za Šipan više od 100 metara potopljeni u zagađenoj vodi. I stručnjaci trebaju reći je li u tim uvjetima upitno takvo rješenje vodovodnih cijevi i spojeva. Svi bi voljeli znati kad će konačno kraj radova, zabrinut je Mihajlović.

Problem sa šilokom?

Dok pokazuje podlokanu rivu te cijevi i infrastrukturu koje ispod betonske plohe vise bez oslonca, Obuljen nastavlja:

- Od zapada i Lafodije fekalne vode će se gravitacijski vraćati do centralne crpke koja će ih pumpati do ispusta na Benešinom ratu. Mreža otočne kanalizacije je u dužini tri kvarta gotova, ali je znatan dio naselja bez te mreže. Odavde do Benešinog rata je dulji dio trase, ali je Lopud tu slabije naseljen. Radi se skoro tri godine i za godinu i pol je vele učinjeno, lani nije skoro ništa nego tih 100 metara od sabirnog bazena do crkve sv. Nikole. No, radnici mi pričaju da je problem i to što na cijeloj rivi desetinama metara nema pada većeg od cenat i pol!

---

image

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen

Ahmet Kalajdžić/
---

Glavna crpna stanica kanalizacije već je izgrađena. Do Benešina rata vodi šetnica u trupu, kako kažu, s već postavljenim betonskim kanalima, o čemu svjedoče i šahtovi. Obližnji vidikovac je između dva svjetska rata izgradio mjesni dobrotvor Ivo Kuljevan, a neupućeni za susjednu crpnu stanicu misle da je to neka vila. Za ispust su mnogi skeptični: tvrde, crpku je trebalo više “uvući u kopno” jer je na državnoj parceli dovoljno mjesta, a lokacija ispusta u more je na stalnom udaru šiloka i Lopuđane je strah da će kurenat fekalne vode vraćati u lopudsku valu jer je ispust - loše okrenut!?

Skoro duž cijele trase razbacane su palete i daske. Otočani kažu da su tarace lopudskih kuća prije bile na strani kontra mora i gospari nisu, kao danas, sjedili uz put, nego uživali u intimi. Postupno su duž cijele rive izgrađene kamene kuće koje su lijepe i u prizemlju su imale magazine koji su sad apartmani. No, kuće i tehnički kanal su oborinskim vodama zatvorili pristup moru te sad podlokavaju rivu i ulaze u kanal s fekalijama brojnih septičkih jama. Ako se to ne sanira, tvrde, problem ostaje, a kanali se pune ovisno o plimi i oseki: dok se radilo, dvije su pumpe danima non-stop radile.

---

image

Miho Gale

Ahmet Kalajdžić/
---

- Hoteli Lopud su prije 35 godina imali novac za izgradnju kanalizacije prema projektu   Yu projektanta iz Opatije. Bile su u planu tri crpne stanice: kod mula, crkve sv. Nikole te Lafodije uz izlaz na Ponti. Ali, novi projekt predviđa samo jednu crpku i ne znam kako će s istoka bez pada stići do crpne stanice. Nešto je 100 posto “zaškripalo” u osnovnom projektu i pitam se koliko će radovi još trajati? Do druge polovice ovog stoljeća! Kod konobe je riva već počela tonuti, dosta je podlokana i nagnuta. Sve se samo površinski pokrpa, a ne obnovi se cijela ploha rive po kojoj je dozvoljen promet tereta do 3 tone, ali voze i gusjeničari te kamioni teži od 15 tona, dodaje Mihajlović.

Sporom gradnjom su ogorčeni i brojni Lopuđani. Bivši ugostitelj Miho Gale kaže: "Glavni, još neriješeni problem otoka je kanalizacija! Sve traje predugo, kao sve kod nas!

Probijeni svi rokovi

Domaćica Marija Buconić žali se da rade brzinom puža.

- Mirovina mi je samo 388 € i morala sam se zadužiti da platim 330 eura da mi odčepe kanalizaciju! Radovi još nosi došli do moje ulice Narikla: prvi smo od luke, ali zadnji na redu za spoj na sustav. Hoću li to doživjeti?, kaže.

Ugostitelj Ivan Gale napominje kako na otoku stalno živi samo 70 ljudi, a u srednjem vijeku ih je bilo tri tisuće! Radovi su se odužili i stoga što je ugovor potpisan prije COVID-a i poskupljenja radova te investicija može biti pogubna za izvođače. Mislim da se trebalo proširiti i alavija učvrstiti rivu jer se more podiže. Svi smo imali boćatu vodu te je trebalo prvo raditi kanalizaciju a tek tad vodoopskrbu.

---

image

Vlasta Pulić Glavović

Ahmet Kalajdžić/
---

Umirovljena ekonomistica Vlasta Pulić Glavović je predsjednica Društva za zaštitu spomeničke i kulturne baštine Lopuda:
- Valjda će biti bolje. Nakon obnove Kneževa dvora svi žele kanalizaciju koja je prije izlazila ovdje kod luke, ali je hitala samo dvije ulice - kaže ona.

Bivši direktor HTP Hoteli Lopud Frano Labaš podsjeća kako je hotelsko poduzeće svojedobno izradilo izvedbeni projekt kanalizacije Lopuda, ali je Domovinski rat spriječio realizaciju.

- Nakon rata sam gradonačelniku Vidu Bogdanoviću uručio taj projekt i on je izgradio mrežu od ulice generala Marinka Krešića do Mandrača i njega doma. Drugi primjerak sam dao njegovom ocu koji je vodio mjesni odbor Lopuda, a nakon predizbornog skupa HDZ-a u hotelu Glavović koji je držala Dubravka Šuica zadnji sam primjerak projekta odnio u dubrovački Vodovod da bi prije četiri godine gradonačelnik Mato Franković na lokalnoj TV najavio dovršenje mjesne kanalizacije prije roka”.

No probijeni su svi rokovi! Umirovljena kuharica Katica Radić na Lopudu živi od 1980. godine i smatra da su sve radove mogli dovršiti za tri godine.

---

image

Ispod betonske plohe pojavljuje se svašta

Ahmet Kalajdžić/
---

---

Vodovod: Zastalo je zbog promjene tehnologije

Iz Vodovoda kažu da se u sustavu javne odvodnje Lopuda gradi obalni kolektor kao najzahtjevniji dio projekta. Radi se na većoj dubini i cjevovod je u rastresitom terenu nužno postaviti s vrlo malim padom, a dolazi i do obrušavanja materijala te se zaštitne talpe postavljaju da se to spriječi i osiguraju instalacije neposredno uz iskope. U tim otežanim okolnostima izvedbe radova smatra se da je dobra dinamika ako se dnevno postavi jedna cijev od 6 metara. Uz napredak radova dubine postavljanja cjevovoda bit će manje i očekuje se montaža dvije cijevi dnevno. Ako se uoče štetne posljedice, razmotrit će se i drugi načini zaštite kao podbetoniranje- kažu iz Vodovoda i dodaju kako je uzrok zastoja nužna izmjena tehnologije postavljanja obalnog kolektora:

- Instalacije su u postojećem kanalu izvedene prema projektu odvodnje otpadnih voda i na njima neće biti dodatnih radova osim nužnih prespajanja. No, promjena tehnologije radova obalnog kolektora produžit će rok izvedbe (plan je bio do turističke sezone) te se očekuje da će uz novu dinamiku svi radovi završiti do kraja godine. U sezoni se na samoj obali neće raditi, a Šipan zbog tih radova neće ostati bez vodoopskrbe, kažu iz Vodovoda i navode:

- U slučaju potrebe, tijekom radova u uskim koridorima, kako bi se izbjeglo nehotično oštećenje vodoopskrbe, može se izvesti “bypass” cjevovoda kako bi korisnici uvijek imali sigurnu vodoopskrbu. Vrijednost ugovora je 1.578.920 eura, a izvedenih radova oko 855.000 eura. Ako se utvrdi neopravdano kašnjenje radova, Vodovod Dubrovnik će obračunati penale.

---

---

image

Radnici čekaju odlazak na marendu

Ahmet Kalajdžić/
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otočani tvrde da su se radovi na sustavu odvodnje mogli i morali bolje organizirati, brine ih kašnjenje do kojeg je došlo zbog promjene tehnologije gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => voda i fekalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Otočani tvrde da su se radovi na sustavu odvodnje mogli i morali bolje organizirati, brine ih kašnjenje do kojeg je došlo zbog promjene tehnologije gradnje voda i fekalije 2 0 6485 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-02 10:47:54 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-03 11:01:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-03 11:01:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Otočani tvrde da su se radovi na sustavu odvodnje mogli i morali bolje organizirati, brine ih kašnjenje do kojeg je došlo zbog promjene tehnologije gradnje [metadata] => robots= author= title=Kašnjenje izgradnje kanalizacije na Lopudu razljutilo otočane: 'Godinu dana se nisu makli od početka!' page_title=Kašnjenje izgradnje kanalizacije na Lopudu razljutilo otočane: 'Godinu dana se nisu makli od početka!' [metakey] => Lopud, izgradnja kanalizacije, kašnjenje radova, frano labaš, milo obuljen, fekalije, kanalizacija, Vodovod Dubrovnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26486970.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487023.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26486973.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487038.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487037.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487036.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487035.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487034.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487033.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26487032.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bager na 100 metara dugoj dionici od sabirnog bazena do crkve sv.Nikole<\/p>","

Radnici \u010dekaju odlazak na marendu<\/p>","

Ispod betonske plohe pojavljuje se sva\u0161ta<\/p>","

Vlasta Puli\u0107 Glavovi\u0107<\/p>","

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen<\/p>","

Miho Gale<\/p>","

Marija Buconi\u0107<\/p>","

Katica Radi\u0107<\/p>","

Ivo Mihajlovi\u0107<\/p>","

Ivan Gale<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26486970_1920.jpg":"1920x1080","k_26486970_1280.jpg":"1280x1280","k_26486970_1024.jpg":"1024x1024","k_26486970_640.jpg":"640x640","k_26486970_480.jpg":"480x480","k_26486970_340.jpg":"340x340","k_26486970_220.jpg":"220x220","o_26486970_1280.jpg":"1280x853","o_26486970_1024.jpg":"1024x682","o_26486970_640.jpg":"640x426","o_26486970_480.jpg":"480x320","o_26486970_340.jpg":"340x226","o_26486970_220.jpg":"220x146","h_26486970_1280.jpg":"1280x854","h_26486970_1024.jpg":"1024x683","h_26486970_640.jpg":"640x427","h_26486970_480.jpg":"480x320","h_26486970_340.jpg":"340x227","h_26486970_220.jpg":"220x147","pp_26486970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26486970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26486970_640.jpg":"640x814","pp_26486970_480.jpg":"480x611","pp_26486970_340.jpg":"340x432","pp_26486970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26487023_1920.jpg":"1920x1080","k_26487023_1280.jpg":"1280x1280","k_26487023_1024.jpg":"1024x1024","k_26487023_640.jpg":"640x640","k_26487023_480.jpg":"480x480","k_26487023_340.jpg":"340x340","k_26487023_220.jpg":"220x220","o_26487023_1280.jpg":"1280x853","o_26487023_1024.jpg":"1024x682","o_26487023_640.jpg":"640x426","o_26487023_480.jpg":"480x320","o_26487023_340.jpg":"340x226","o_26487023_220.jpg":"220x146","h_26487023_1280.jpg":"1280x854","h_26487023_1024.jpg":"1024x683","h_26487023_640.jpg":"640x427","h_26487023_480.jpg":"480x320","h_26487023_340.jpg":"340x227","h_26487023_220.jpg":"220x147","pp_26487023_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487023_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487023_640.jpg":"640x814","pp_26487023_480.jpg":"480x611","pp_26487023_340.jpg":"340x432","pp_26487023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26486973_1920.jpg":"1920x1080","k_26486973_1280.jpg":"1280x1280","k_26486973_1024.jpg":"1024x1024","k_26486973_640.jpg":"640x640","k_26486973_480.jpg":"480x480","k_26486973_340.jpg":"340x340","k_26486973_220.jpg":"220x220","o_26486973_1280.jpg":"1280x853","o_26486973_1024.jpg":"1024x682","o_26486973_640.jpg":"640x426","o_26486973_480.jpg":"480x320","o_26486973_340.jpg":"340x226","o_26486973_220.jpg":"220x146","h_26486973_1280.jpg":"1280x854","h_26486973_1024.jpg":"1024x683","h_26486973_640.jpg":"640x427","h_26486973_480.jpg":"480x320","h_26486973_340.jpg":"340x227","h_26486973_220.jpg":"220x147","pp_26486973_1280.jpg":"1280x1628","pp_26486973_1024.jpg":"1024x1303","pp_26486973_640.jpg":"640x814","pp_26486973_480.jpg":"480x611","pp_26486973_340.jpg":"340x432","pp_26486973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487038_1920.jpg":"1920x1080","k_26487038_1280.jpg":"1280x1280","k_26487038_1024.jpg":"1024x1024","k_26487038_640.jpg":"640x640","k_26487038_480.jpg":"480x480","k_26487038_340.jpg":"340x340","k_26487038_220.jpg":"220x220","o_26487038_1280.jpg":"1280x1920","o_26487038_1024.jpg":"1024x1536","o_26487038_640.jpg":"640x960","o_26487038_480.jpg":"480x720","o_26487038_340.jpg":"340x510","o_26487038_220.jpg":"220x330","h_26487038_1280.jpg":"1280x854","h_26487038_1024.jpg":"1024x683","h_26487038_640.jpg":"640x427","h_26487038_480.jpg":"480x320","h_26487038_340.jpg":"340x227","h_26487038_220.jpg":"220x147","pp_26487038_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487038_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487038_640.jpg":"640x814","pp_26487038_480.jpg":"480x611","pp_26487038_340.jpg":"340x432","pp_26487038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487037_1920.jpg":"1920x1080","k_26487037_1280.jpg":"1280x1280","k_26487037_1024.jpg":"1024x1024","k_26487037_640.jpg":"640x640","k_26487037_480.jpg":"480x480","k_26487037_340.jpg":"340x340","k_26487037_220.jpg":"220x220","o_26487037_1280.jpg":"1280x1920","o_26487037_1024.jpg":"1024x1536","o_26487037_640.jpg":"640x960","o_26487037_480.jpg":"480x720","o_26487037_340.jpg":"340x510","o_26487037_220.jpg":"220x330","h_26487037_1280.jpg":"1280x854","h_26487037_1024.jpg":"1024x683","h_26487037_640.jpg":"640x427","h_26487037_480.jpg":"480x320","h_26487037_340.jpg":"340x227","h_26487037_220.jpg":"220x147","pp_26487037_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487037_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487037_640.jpg":"640x814","pp_26487037_480.jpg":"480x611","pp_26487037_340.jpg":"340x432","pp_26487037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487036_1920.jpg":"1920x1080","k_26487036_1280.jpg":"1280x1280","k_26487036_1024.jpg":"1024x1024","k_26487036_640.jpg":"640x640","k_26487036_480.jpg":"480x480","k_26487036_340.jpg":"340x340","k_26487036_220.jpg":"220x220","o_26487036_1280.jpg":"1280x1920","o_26487036_1024.jpg":"1024x1536","o_26487036_640.jpg":"640x960","o_26487036_480.jpg":"480x720","o_26487036_340.jpg":"340x510","o_26487036_220.jpg":"220x330","h_26487036_1280.jpg":"1280x854","h_26487036_1024.jpg":"1024x683","h_26487036_640.jpg":"640x427","h_26487036_480.jpg":"480x320","h_26487036_340.jpg":"340x227","h_26487036_220.jpg":"220x147","pp_26487036_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487036_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487036_640.jpg":"640x814","pp_26487036_480.jpg":"480x611","pp_26487036_340.jpg":"340x432","pp_26487036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487035_1920.jpg":"1920x1080","k_26487035_1280.jpg":"1280x1280","k_26487035_1024.jpg":"1024x1024","k_26487035_640.jpg":"640x640","k_26487035_480.jpg":"480x480","k_26487035_340.jpg":"340x340","k_26487035_220.jpg":"220x220","o_26487035_1280.jpg":"1280x1920","o_26487035_1024.jpg":"1024x1536","o_26487035_640.jpg":"640x960","o_26487035_480.jpg":"480x720","o_26487035_340.jpg":"340x510","o_26487035_220.jpg":"220x330","h_26487035_1280.jpg":"1280x854","h_26487035_1024.jpg":"1024x683","h_26487035_640.jpg":"640x427","h_26487035_480.jpg":"480x320","h_26487035_340.jpg":"340x227","h_26487035_220.jpg":"220x147","pp_26487035_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487035_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487035_640.jpg":"640x814","pp_26487035_480.jpg":"480x611","pp_26487035_340.jpg":"340x432","pp_26487035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487034_1920.jpg":"1920x1080","k_26487034_1280.jpg":"1280x1280","k_26487034_1024.jpg":"1024x1024","k_26487034_640.jpg":"640x640","k_26487034_480.jpg":"480x480","k_26487034_340.jpg":"340x340","k_26487034_220.jpg":"220x220","o_26487034_1280.jpg":"1280x1920","o_26487034_1024.jpg":"1024x1536","o_26487034_640.jpg":"640x960","o_26487034_480.jpg":"480x720","o_26487034_340.jpg":"340x510","o_26487034_220.jpg":"220x330","h_26487034_1280.jpg":"1280x854","h_26487034_1024.jpg":"1024x683","h_26487034_640.jpg":"640x427","h_26487034_480.jpg":"480x320","h_26487034_340.jpg":"340x227","h_26487034_220.jpg":"220x147","pp_26487034_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487034_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487034_640.jpg":"640x814","pp_26487034_480.jpg":"480x611","pp_26487034_340.jpg":"340x432","pp_26487034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26487033_1920.jpg":"1920x1080","k_26487033_1280.jpg":"1280x1280","k_26487033_1024.jpg":"1024x1024","k_26487033_640.jpg":"640x640","k_26487033_480.jpg":"480x480","k_26487033_340.jpg":"340x340","k_26487033_220.jpg":"220x220","o_26487033_1280.jpg":"1280x853","o_26487033_1024.jpg":"1024x682","o_26487033_640.jpg":"640x426","o_26487033_480.jpg":"480x320","o_26487033_340.jpg":"340x226","o_26487033_220.jpg":"220x146","h_26487033_1280.jpg":"1280x854","h_26487033_1024.jpg":"1024x683","h_26487033_640.jpg":"640x427","h_26487033_480.jpg":"480x320","h_26487033_340.jpg":"340x227","h_26487033_220.jpg":"220x147","pp_26487033_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487033_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487033_640.jpg":"640x814","pp_26487033_480.jpg":"480x611","pp_26487033_340.jpg":"340x432","pp_26487033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26487032_1920.jpg":"1920x1080","k_26487032_1280.jpg":"1280x1280","k_26487032_1024.jpg":"1024x1024","k_26487032_640.jpg":"640x640","k_26487032_480.jpg":"480x480","k_26487032_340.jpg":"340x340","k_26487032_220.jpg":"220x220","o_26487032_1280.jpg":"1280x1920","o_26487032_1024.jpg":"1024x1536","o_26487032_640.jpg":"640x960","o_26487032_480.jpg":"480x720","o_26487032_340.jpg":"340x510","o_26487032_220.jpg":"220x330","h_26487032_1280.jpg":"1280x854","h_26487032_1024.jpg":"1024x683","h_26487032_640.jpg":"640x427","h_26487032_480.jpg":"480x320","h_26487032_340.jpg":"340x227","h_26487032_220.jpg":"220x147","pp_26487032_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487032_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487032_640.jpg":"640x814","pp_26487032_480.jpg":"480x611","pp_26487032_340.jpg":"340x432","pp_26487032_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7418344 Threads: 3 Questions: 1530641417 Slow queries: 4654620 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110655219 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/kasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka-1360756 [printLink] => /dalmacija/obala/kasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka-1360756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679284 [name] => Lopud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lopud [link] => /tag/lopud ) [1] => stdClass Object ( [id] => 629052 [name] => izgradnja kanalizacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-24 10:08:47 [main_article_id] => 0 [alias] => izgradnja-kanalizacije [link] => /tag/izgradnja-kanalizacije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640276 [name] => kašnjenje radova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-03 19:12:40 [main_article_id] => 0 [alias] => kasnjenje-radova [link] => /tag/kasnjenje-radova ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746588 [name] => frano labaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 12:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => frano-labas [link] => /tag/frano-labas ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746589 [name] => milo obuljen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 12:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => milo-obuljen [link] => /tag/milo-obuljen ) [5] => stdClass Object ( [id] => 341858 [name] => fekalije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fekalije [link] => /tag/fekalije ) [6] => stdClass Object ( [id] => 288641 [name] => kanalizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kanalizacija [link] => /tag/kanalizacija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 285932 [name] => Vodovod Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodovod-dubrovnik [link] => /tag/vodovod-dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otočani tvrde da su se radovi na sustavu odvodnje mogli i morali bolje organizirati, brine ih kašnjenje do kojeg je došlo zbog promjene tehnologije gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => voda i fekalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kašnjenje izgradnje kanalizacije na Lopudu razljutilo otočane: ‘Godinu dana se nisu makli od početka!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26486970.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmet Kalajdžić/ [mainImageDesc] =>

Bager na 100 metara dugoj dionici od sabirnog bazena do crkve sv.Nikole

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26486970.jpg [title] =>

Bager na 100 metara dugoj dionici od sabirnog bazena do crkve sv.Nikole

Ahmet Kalajdžić/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487023.jpg [title] =>

Radnici čekaju odlazak na marendu

Ahmet Kalajdžić/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26486973.jpg [title] =>

Ispod betonske plohe pojavljuje se svašta

Ahmet Kalajdžić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487038.jpg [title] =>

Vlasta Pulić Glavović

Ahmet Kalajdžić/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487037.jpg [title] =>

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen

Ahmet Kalajdžić/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487036.jpg [title] =>

Miho Gale

Ahmet Kalajdžić/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487035.jpg [title] =>

Marija Buconić

Ahmet Kalajdžić/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487034.jpg [title] =>

Katica Radić

Ahmet Kalajdžić/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487033.jpg [title] =>

Ivo Mihajlović

Ahmet Kalajdžić/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26487032.jpg [title] =>

Ivan Gale

Ahmet Kalajdžić/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Trebali ste doći i prije! Da nisu čuli za vaš dolazak. ni oni ne bi došli!, pozdravlja nas umirovljenik s Lopuda pri iskrcaju s Postire. “Oni” su radnici glavnog izvođača radova Energoherc i kooperanata na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Lopuda. Otočani tvrde da se od prošle turističke sezone do ovog tjedna radilo samo 12 dana i sretni su zbog nastavka radova.
Duž trase radova vodi nas Ivo Mihajlović koji je kao kućni meštar HTP Hoteli Lopud komunalne probleme rješavao dulje od 30 godina, a s njim i predsjednik Mjesnog odbora Lopud Milo Obuljen.

- Za svakog nevremena raskopana riva se podlokava, veliki su to troškovi. Najžalosnije je što je tom dinamikom potpuni završetak kanalizacije moguć tek u drugoj polovici 21. stoljeća. Za usporedbu, 1967. je hotel Lafodia od temelja do krova napravljen u pet mjeseci! Trasa centralnog kanalizacijskog sustava na koju će se spajati priključci, vodi do ispusta na Ponti od rata koju zovemo Benešin rat. Do zadnjih kuća iza Lafodije u trup šetnice je ukopan tehnički kanal u kojem su cijevi vodoopskrbe, kanalizacije, gravitacijski vod od Lafodije do konobe Dubrovnik kraj koje je centralna septička jama za crpku - govori nam Mihajlović i dodaje kako su u kanalu i telekomunikacijski te električni vod visokog napona kao i strujni kabel za Šipan Šipan.

- Kanal je pun smrdljive, dijelom fekalne vode iz okolnih kuća, pri svakom otvaranju šahta voda zaudara. Meni je neprihvatljivo da su cijevi vodoopskrbe te magistralni vodovod za Šipan više od 100 metara potopljeni u zagađenoj vodi. I stručnjaci trebaju reći je li u tim uvjetima upitno takvo rješenje vodovodnih cijevi i spojeva. Svi bi voljeli znati kad će konačno kraj radova, zabrinut je Mihajlović.

Problem sa šilokom?

Dok pokazuje podlokanu rivu te cijevi i infrastrukturu koje ispod betonske plohe vise bez oslonca, Obuljen nastavlja:

- Od zapada i Lafodije fekalne vode će se gravitacijski vraćati do centralne crpke koja će ih pumpati do ispusta na Benešinom ratu. Mreža otočne kanalizacije je u dužini tri kvarta gotova, ali je znatan dio naselja bez te mreže. Odavde do Benešinog rata je dulji dio trase, ali je Lopud tu slabije naseljen. Radi se skoro tri godine i za godinu i pol je vele učinjeno, lani nije skoro ništa nego tih 100 metara od sabirnog bazena do crkve sv. Nikole. No, radnici mi pričaju da je problem i to što na cijeloj rivi desetinama metara nema pada većeg od cenat i pol!

---

image

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen

Ahmet Kalajdžić/
---

Glavna crpna stanica kanalizacije već je izgrađena. Do Benešina rata vodi šetnica u trupu, kako kažu, s već postavljenim betonskim kanalima, o čemu svjedoče i šahtovi. Obližnji vidikovac je između dva svjetska rata izgradio mjesni dobrotvor Ivo Kuljevan, a neupućeni za susjednu crpnu stanicu misle da je to neka vila. Za ispust su mnogi skeptični: tvrde, crpku je trebalo više “uvući u kopno” jer je na državnoj parceli dovoljno mjesta, a lokacija ispusta u more je na stalnom udaru šiloka i Lopuđane je strah da će kurenat fekalne vode vraćati u lopudsku valu jer je ispust - loše okrenut!?

Skoro duž cijele trase razbacane su palete i daske. Otočani kažu da su tarace lopudskih kuća prije bile na strani kontra mora i gospari nisu, kao danas, sjedili uz put, nego uživali u intimi. Postupno su duž cijele rive izgrađene kamene kuće koje su lijepe i u prizemlju su imale magazine koji su sad apartmani. No, kuće i tehnički kanal su oborinskim vodama zatvorili pristup moru te sad podlokavaju rivu i ulaze u kanal s fekalijama brojnih septičkih jama. Ako se to ne sanira, tvrde, problem ostaje, a kanali se pune ovisno o plimi i oseki: dok se radilo, dvije su pumpe danima non-stop radile.

---

image

Miho Gale

Ahmet Kalajdžić/
---

- Hoteli Lopud su prije 35 godina imali novac za izgradnju kanalizacije prema projektu   Yu projektanta iz Opatije. Bile su u planu tri crpne stanice: kod mula, crkve sv. Nikole te Lafodije uz izlaz na Ponti. Ali, novi projekt predviđa samo jednu crpku i ne znam kako će s istoka bez pada stići do crpne stanice. Nešto je 100 posto “zaškripalo” u osnovnom projektu i pitam se koliko će radovi još trajati? Do druge polovice ovog stoljeća! Kod konobe je riva već počela tonuti, dosta je podlokana i nagnuta. Sve se samo površinski pokrpa, a ne obnovi se cijela ploha rive po kojoj je dozvoljen promet tereta do 3 tone, ali voze i gusjeničari te kamioni teži od 15 tona, dodaje Mihajlović.

Sporom gradnjom su ogorčeni i brojni Lopuđani. Bivši ugostitelj Miho Gale kaže: "Glavni, još neriješeni problem otoka je kanalizacija! Sve traje predugo, kao sve kod nas!

Probijeni svi rokovi

Domaćica Marija Buconić žali se da rade brzinom puža.

- Mirovina mi je samo 388 € i morala sam se zadužiti da platim 330 eura da mi odčepe kanalizaciju! Radovi još nosi došli do moje ulice Narikla: prvi smo od luke, ali zadnji na redu za spoj na sustav. Hoću li to doživjeti?, kaže.

Ugostitelj Ivan Gale napominje kako na otoku stalno živi samo 70 ljudi, a u srednjem vijeku ih je bilo tri tisuće! Radovi su se odužili i stoga što je ugovor potpisan prije COVID-a i poskupljenja radova te investicija može biti pogubna za izvođače. Mislim da se trebalo proširiti i alavija učvrstiti rivu jer se more podiže. Svi smo imali boćatu vodu te je trebalo prvo raditi kanalizaciju a tek tad vodoopskrbu.

---

image

Vlasta Pulić Glavović

Ahmet Kalajdžić/
---

Umirovljena ekonomistica Vlasta Pulić Glavović je predsjednica Društva za zaštitu spomeničke i kulturne baštine Lopuda:
- Valjda će biti bolje. Nakon obnove Kneževa dvora svi žele kanalizaciju koja je prije izlazila ovdje kod luke, ali je hitala samo dvije ulice - kaže ona.

Bivši direktor HTP Hoteli Lopud Frano Labaš podsjeća kako je hotelsko poduzeće svojedobno izradilo izvedbeni projekt kanalizacije Lopuda, ali je Domovinski rat spriječio realizaciju.

- Nakon rata sam gradonačelniku Vidu Bogdanoviću uručio taj projekt i on je izgradio mrežu od ulice generala Marinka Krešića do Mandrača i njega doma. Drugi primjerak sam dao njegovom ocu koji je vodio mjesni odbor Lopuda, a nakon predizbornog skupa HDZ-a u hotelu Glavović koji je držala Dubravka Šuica zadnji sam primjerak projekta odnio u dubrovački Vodovod da bi prije četiri godine gradonačelnik Mato Franković na lokalnoj TV najavio dovršenje mjesne kanalizacije prije roka”.

No probijeni su svi rokovi! Umirovljena kuharica Katica Radić na Lopudu živi od 1980. godine i smatra da su sve radove mogli dovršiti za tri godine.

---

image

Ispod betonske plohe pojavljuje se svašta

Ahmet Kalajdžić/
---

---

Vodovod: Zastalo je zbog promjene tehnologije

Iz Vodovoda kažu da se u sustavu javne odvodnje Lopuda gradi obalni kolektor kao najzahtjevniji dio projekta. Radi se na većoj dubini i cjevovod je u rastresitom terenu nužno postaviti s vrlo malim padom, a dolazi i do obrušavanja materijala te se zaštitne talpe postavljaju da se to spriječi i osiguraju instalacije neposredno uz iskope. U tim otežanim okolnostima izvedbe radova smatra se da je dobra dinamika ako se dnevno postavi jedna cijev od 6 metara. Uz napredak radova dubine postavljanja cjevovoda bit će manje i očekuje se montaža dvije cijevi dnevno. Ako se uoče štetne posljedice, razmotrit će se i drugi načini zaštite kao podbetoniranje- kažu iz Vodovoda i dodaju kako je uzrok zastoja nužna izmjena tehnologije postavljanja obalnog kolektora:

- Instalacije su u postojećem kanalu izvedene prema projektu odvodnje otpadnih voda i na njima neće biti dodatnih radova osim nužnih prespajanja. No, promjena tehnologije radova obalnog kolektora produžit će rok izvedbe (plan je bio do turističke sezone) te se očekuje da će uz novu dinamiku svi radovi završiti do kraja godine. U sezoni se na samoj obali neće raditi, a Šipan zbog tih radova neće ostati bez vodoopskrbe, kažu iz Vodovoda i navode:

- U slučaju potrebe, tijekom radova u uskim koridorima, kako bi se izbjeglo nehotično oštećenje vodoopskrbe, može se izvesti “bypass” cjevovoda kako bi korisnici uvijek imali sigurnu vodoopskrbu. Vrijednost ugovora je 1.578.920 eura, a izvedenih radova oko 855.000 eura. Ako se utvrdi neopravdano kašnjenje radova, Vodovod Dubrovnik će obračunati penale.

---

---

image

Radnici čekaju odlazak na marendu

Ahmet Kalajdžić/
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/ Ahmet Kalajdžić/
Ahmet Kalajdžić/

Bager na 100 metara dugoj dionici od sabirnog bazena do crkve sv.Nikole

Ahmet Kalajdžić/

Radnici čekaju odlazak na marendu

Ahmet Kalajdžić/

Ispod betonske plohe pojavljuje se svašta

Ahmet Kalajdžić/

Vlasta Pulić Glavović

Ahmet Kalajdžić/

Predsjednik MO Lopud Milo Obuljen

Ahmet Kalajdžić/

Miho Gale

Ahmet Kalajdžić/

Marija Buconić

Ahmet Kalajdžić/

Katica Radić

Ahmet Kalajdžić/

Ivo Mihajlović

Ahmet Kalajdžić/

Ivan Gale

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/kasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka-1360756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a18021e445094bdf3d5d62d9bc69effe15d7fbb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ka%C5%A1njenje+izgradnje+kanalizacije+na+Lopudu+razljutilo+oto%C4%8Dane%3A+%E2%80%98Godinu+dana+se+nisu+makli+od+po%C4%8Detka%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka-1360756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkasnjenje-izgradnje-kanalizacije-na-lopudu-razljutilo-otocane-godinu-dana-se-nisu-makli-od-pocetka-1360756 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otočani tvrde da su se radovi na sustavu odvodnje mogli i morali bolje organizirati, brine ih kašnjenje do kojeg je došlo zbog promjene tehnologije gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => voda i fekalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalavoda i fekalije

Kašnjenje izgradnje kanalizacije na Lopudu razljutilo otočane: ‘Godinu dana se nisu makli od početka!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
3. veljače 2024. - 12:01

 Trebali ste doći i prije! Da nisu čuli za vaš dolazak. ni oni ne bi došli!, pozdravlja nas umirovljenik s Lopuda pri iskrcaju s Postire. “Oni” su radnici glavnog izvođača radova Energoherc i kooperanata na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Lopuda. Otočani tvrde da se od prošle turističke sezone do ovog tjedna radilo samo 12 dana i sretni su zbog nastavka radova.
Duž trase radova vodi nas Ivo Mihajlović koji je kao kućni meštar HTP Hoteli Lopud komunalne probleme rješavao dulje od 30 godina, a s njim i predsjednik Mjesnog odbora Lopud Milo Obuljen.

- Za svakog nevremena raskopana riva se podlokava, veliki su to troškovi. Najžalosnije je što je tom dinamikom potpuni završetak kanalizacije moguć tek u drugoj polovici 21. stoljeća. Za usporedbu, 1...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:54