StoryEditor
Obalajadno i naopako

Huligani ponovno uništavaju baštinu: solinska Gradina ‘pala’ pod sprejem modernih barbara

8. travnja 2020. - 22:30
Jakov Teklić

Srednjovjekovna utvrda Gradina, inače poznata solinska ljetna pozornica i spomenik kulture, ponovno je bila meta nečijeg iživljavanja.

Vrijeme radnje je očito bio vikend kao i prošli put, koncem listopada, kada su nepoznati počinitelji skršili 22 drvene klupe, a neke su i iščupali iz temelja. Ovaj put su klupe išarali sprejevima, ali se nisu zadržali samo na njima, već su raznim natpisima ispisali i kamene zidove.

Ništa suvislo nije napisano, nepovezano, izgleda kao čisto huliganstvo s namjerom da se napravi šteta.

– Nepoznati počinitelji su grafitima oštetili unutarnje zidove naše Gradine, koja je tako drugi put u nekoliko mjeseci postala žrtva vandalizma. Izniman spomenik kulture, ujedno i poprište najvećih kulturnih događaja koji su tijekom protekla četiri desetljeća Solin velikim slovima upisali na kulturnu kartu Hrvatske, Europe pa čak i svijeta, još jednom je “pao” pred navalom barbara našega vremena – ogorčen je Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi “Zvonimir”.

– Krizna situacija u kojoj se nalazimo na površinu je iznjedrila brojne dobre strane našeg društva, poput empatije, solidarnosti i požrtvovnog rada za dobrobit bližnjega i cijele zajednice. Nažalost, među nama ipak postoje određeni pojedinci, očito s društvenih margina, koji su spremni zloupotrijebiti svaku (ne)priliku i ispoljiti osobne frustracije na najgori mogući način – veli Ćićerić, dodajući kako je devastacija prijavljena policijskoj postaji nakon čega je obavljen kriminalistički očevid, a o svemu je obaviješten i Konzervatorski odjel u Splitu.

U koordinaciji s konzervatorima i Gradom šteta će se hitno sanirati, a čim situacija s koronavirusom dopusti krenulo bi se i u sveobuhvatnu obnovu Gradine.

– Još jednom oštro osuđujemo ovaj bezumni čin i pozivamo sve odgovorne građane Solina da nas podrže u borbi protiv vandalizma u našoj sredini. Kultura je za takve devijacije dugoročno ipak najbolja prevencija – poručuje ravnatelj “Zvonimira”.

U sklopu budućeg uređenja Gradine koje je vrijedno 7 milijuna kuna, nabavit će se se nova multimedijska modularna pozornica i nove tribine, a bit će prezentirana i kasnoantička crkvica koja se u njoj nalazi. Također je, veli Ćićerić, predviđen i novi sustav videonadzora kojim će se nadzirati cijeli lokalitet.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 10:27