StoryEditorOCM
ObalaBRŽI I MOBILNIJI

HGSS otvorio dugo očekivanu ispostavu; najsmrtonosnija dalmatinska planina sada je pod kontrolom ‘ljudi u crvenom‘

26. ožujka 2024. - 21:31

Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Makarska, uz Vrgorac i Imotski, dobila je treću ispostavu i to u 40 kilometara udaljenom Gradcu, a koja je svečano otvorena uz nazočnost izaslanika župana Splitsko-dalmatinske županije Damira Gabrića - pročelnika Odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, gračkog načelnika Matka Burića koji je u ime Općine Gradac HGSS-u ustupio prostor te članova GSS-a iz BiH, predstavnika MUP-a, Crvenog križa, vatrogasaca, planinara, lovaca i ronilačkog kluba.

image

Prostorije ispostave HGSS-a Gradac

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima Mate Klarića, pročelnika HGSS stanice Makarska, treća ispostava nalazi se na samoj granici između dvije županije, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske s time da je Makarska baza.

- Ispostava HGSS-a Gradac nam je bila potrebna kako bismo zaokružili cijelu priču s Biokovom i da bismo bili puno bliže terenu, brži i mobilniji - istaknuo je Klarić.

Južni dio sve atraktivniji

- Južni dio Biokova je sve više atraktivan i turistima i domaćima te trkačima i planinarima, pa će shodno tome biti i povećan broj akcija.

image
Ivo Ravlić/Cropix

HGSS Gradac trenutno ima dva člana i 17 potencijalnih kandidata koji se žele priključiti i koji će se školovati do početka turističke sezone, a ispostave su i osnovane da naši volonteri što prije dođu do unesrećenoga jer tijekom ljeta nama iz Makarske treba duže vremena za dolazak do Gradca, točnije 45 minuta vožnje. A ovako će kolege do našeg dolaska već biti u planini i pružiti pomoć unesrećenom - kazao je Klarić, dodavši da HGSS Makarska sa 45 spašavatelja, godišnje u prosjeku ima 40 intervencija, a većinom je riječ o ljetnim akcijama i to dehidraciji i fizičkim ozljedama ili se gosti izgube na Biokovu na koje se uspinju sami, bez adekvatne obuće i odjeće te bez vode i mobitela.

image

Makarski HGSS dobio je jaku potporu na jugu Biokova

Ivo Ravlić/Cropix

Uz tri ispostave, HGSS Makarska osnovana 1984. godine, ima članove raznih specijalnosti pa su tu voditelji potražnih timova, ronioci, speleoronioci, piloti bespilotnih letjelica, spašavatelji na brzim vodama i poplavama, instruktori gorskog spašavanja i liječnici.

Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u neurbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih četvero ima i međunarodnu ITLS licencu.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuje Klarić, broj akcija se u zadnjih par godina smanjio, ali zadnje dvije na Biokovu su bile zahtjevne i trajale su cijeli dan i noć uz pomoć helikoptera. Pripadnici HGSS-a prisjećaju se i tragičnih slučajeva stranaca koji su smrtno stradali na Biokovu. Bilo je i par potražnih akcija i spašavanja životinja - psa i koza iz jama.

Informiranje turista

- Tijekom ovog ljeta očekujem što manje akcija i nadam se da su turisti zbilja dobro informirani posredstvom plakata i letaka - ističe Klarić, kojega smo upitali misli li da bi se akcije spašavanja trebale naplaćivati. Kako kaže, nije za naplatu.

- Nitko ne može dati cjenik ljudskog života, a za nesmotrene se nadam da im akcija spašavanja barem bude dobra škola. Za sada su akcije u Hrvatskoj besplatne kao usluga svim turistima da se osjećaju sigurno i ne bih znao reći je li baš taj faktor doprinosi velikom broju akcija - kazao je Klarić.

image

Ispostavu su otvorili Matko Burić, Mate Klarić i Damir Gabrić

Ivo Ravlić/Cropix

Sve goste i HGSS-ovce pozdravio je Damir Gabrić koji je istaknuo da i HGSS-u i vatrogascima i Crvenom križu najviše nedostaju ljudi.

- Zato je dobro otvaranje ispostave u Gradcu gdje se spašavatelji mogu okupiti, a Županija im je uvijek na raspolaganju u svakom smislu - kazao je Gabrić koji je HGSS-ovcima poželio što manje akcija i što više druženja.

Otvaranju ispostave u Gradcu posebno se razveselio načelnik Burić koji se zahvalio ponajviše inicijatoru Ivanu Šakiću iz Gradca s kojim je o HGSS-u Gradac razgovarao u zadnje tri godine.

image

Matko Burić, Damir Gabrić i Mate Klarić
 

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:52