stdClass Object ( [id] => 1238773 [title] => Evo na koji način HGK spaja domaće proizvođače kako bi svijetu ponudili najbolje od mediteranskog (zdravog!) načina života [alias] => evo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Riba, maslinovo ulje, vino, agrumi, verdura, začini… Ukratko, sve su ovo sastojci mediteranske prehrane jedne od, ako ne i najzdravije na svijetu. Ujedno su i proizvodi sve sile malih i srednjih poduzetnika s područja Dalmacije. Dobre i zdrave namirnice, domaća proizvodnja, distribucija, turizam i domaći korisnici. Jedno ne može bez drugoga, a sve ih, između ostalih, okuplja i spaja Hrvatska gospodarska komora. Upravo nam je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš izvukao dva primjera dobre prakse koji ne samo da rade na promicanju zdravog načina prehrane, Hrvatske kao gastro-destinacije, već i kao ambasadori mediteranske prehrane. Radi se o tvornici “Sardina” iz Postira i tvrtki Stella Mediterranea s Klisa. ”Sardina” je najstarija tvornica takvog tipa u Europi, a ono što je još najvažnije, značajno je doprinijela razvoju Postira kroz sve socio-ekonomske aspekte. Demografija je jako bitan faktor, naročito na otocima, a “Sardina” je pokazala kako ljudi, kada imaju kvalitetno radno mjesto ostaju u svojim domicilnim sredinama i tako se razvija ostalo gospodarstvo. Samim time stvaraju se uvjeti za daljnji razvoj društva.

---

image

Sardina zapošljava preko 300 ljudi

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

“Sardina” je uspjela tijekom godina očuvati svoj core business, nadodati i par novih stvari, a cijelo vrijeme ne gubeći zaposlenike te danas zapošljavaju više od 300 njih. Njihovi proizvodi nalaze se u svim dijelovima svijeta i kao takvi su najveći propagatori mediteranske prehrane i turizma – kazao je Tomaš koji se s otoka preselio i u Dalmatinsku zagoru odnosno tvrtku  “Stellu Mediterranea”. Iako se radi o mladoj tvrtki iz Zagore, ponosni smo što je uspjela i što realizira svjetske proizvode. Završno s prvim muzejom masline na ovom području. Oni pružaju turistima priliku upoznati nešto relativno poznato na skroz novi način, a opet naslanjajući se na tradicionalni stil života, samim time i mediteransku prehranu. Turisti ostanu zapanjeni kada vide koliko je tu zapravo naših domaćih proizvoda realiziranih po svjetskim standardima. Važno je napomenuti kako je “Stella Mediterranea” za vrijeme pandemije diversificirala svoju proizvodnju, te je išla i prema određenim farmaceutskim pripravcima… Otvorili su i muzej. Pokazali su da su u iznimno izazovnim vremenima uspjeli opstati vizionarskim razmišljanjem.

Ujedno proničući u sve tajne mediteranskog pjata – kazao je Tomaš. Misterij mediteranskog pjata, kako nam otkriva Tadijana Vrdoljak, voditeljica proizvodnje “Herba Croatice”, pokušavaju otkriti i kroz niz kulinarskih radionica koje se pružaju turistima i svima zainteresiranima. Herba Croatica je dio Stelle Mediterranee, a označava liniju dodataka prehrani temeljenih na tri tradicionalne mediteranske namirnice. - Bazirani su na listu masline, pokožici i sjemenki grožđa te šipku. Angažirali smo Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, oba iz Splita, te smo kroz suradnju spoznali da upravo ove tri namirnice imaju najveće benefite. Točnije, svi naši dodaci prehrani sadrže jedinstvenu formulu s mediteranskim faktorom.

---

image

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix
---

Ispitivani su fenolni sastav i antioksidacijska svojstva, te je provedeno istraživanje izravnih krvožilnih učinaka tipičnih mediteranskih biljaka. Biljke koje su ušle u uži izbor u kreiranju mediteranskog faktora dio su autohtone flore Mediterana s izuzetnim sastavom biološki aktivnih komponenti i djelovanjem na ljudski organizam. Uz to, Herba Croatica je ujedno i omogućila poslovanje Stelli Mediterranei kroz iznimno zahtjevno razdoblje pandemije – kazala je Vrdoljak. Maslinovo ulje i riba najbolje se ljube, znaju to i u “Sardini” gdje svoje proizvode redovito oplemenjuju njime. Hrvatska kvaliteta - Ponosni smo na činjenicu što je “Sardina” jedna od najstarijih tvornica za preradu ribe u Europi.

Pionirsko-ribarski duh

Djeluje od 1907. i kroz godine se kroz njeno poslovanje održavao pionirsko-ribarski duh toliko karakterističan hrvatskim ljudima. Do 2013. godine smo djelovali regionalno da bi izgradnjom nove tvornice, investicijom teškom oko 35 milijuna eura, proširili kapacitete i krenuli s ekspanzijom na svjetsku scenu. Danas poslujemo u 27 zemalja, i jedinstveni smo po tome što imamo vlastitu ribolovnu flotu, pogon za preradu ribe, proizvodnju ribljih konzervi, ribljeg brašna kao i uzgoj ribe. Jadranska riba tako dolazi do stolova u SAD-u, Kini, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu, Španjolskoj… Sve tako promičući ne samo našu obalu već i općenito mediteranski način prehrane. Onaj naslonjen na tradiciju koju, naposljetku i mi samo nastavljamo – kazao je Davor Gabela, direktor prodaje i marketinga tvornice “Sardina” iz Postira. Proizvodi i jedne i druge tvrtke na sebi nose oznaku hrvatske kvalitete, to nije samo zalog kvalitete već i način promocije u svijetu. - Naši znakovi kvalitete su itekako važan segment djelovanja Komore. Potičemo izvrsnost vrhunskih proizvoda i njihovih proizvođača koji se nalaze u Hrvatskoj da uzmu naše znakove kvalitete jer to je prepoznato i u svijetu.

Pohvalio bih, stoga, inicijativu trgovačkog lanca Tommy koji je za vrijeme pandemije u svim trgovinama- vidno istaknuo hrvatske proizvode, nositelje naših oznaka porijekla i kvalitete, i to se kasnije pokazalo dobitnom formulom budući da je isti proizvod bio više tražen – kazao je Tomaš dodajući kako je jačanje i promoviranje domaće proizvodnje, uključivanje kvalitetnih domaćih proizvoda u što većoj mjeri u sve segmente gospodarstva i života te podizanje svijesti o sigurnosti i kvaliteti hrvatskih proizvoda, jedna od temeljnih i najprepoznatljivijih aktivnosti HGK, koju godinama provodi putem brojnih akcija od koji su “Kupujmo hrvatsko” i projekt označavanja znakovima kvalitete “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta” među najpoznatijima.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Promocija Naslonjeno na mediteransku prehranu HGK – Županijska komora Split provela je i provodi niz aktivnosti na intenziviranju suradnje i čvršćem povezivanju sektora uključenih u proizvodnju i plasman domaće hrane i pića – proizvođača, trgovaca i turističkih djelatnika. Tako je organizirala susret ugostitelja s Michelinovom preporukom i domaćih proizvođača enoloških i gastronomskih proizvoda. Cilj je bio istaknuti vrijednost i kvalitetu hrvatskih proizvoda, potaknuti na njihovo veće korištenje i kupovinu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici strukovnih tijela ŽK Split kako bi se otvorila vrata jačoj suradnji proizvođača domaćih enoloških i gastronomskih proizvoda s restoranima.

---

image

Joze Tomaš, predsjednik ogranka Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split.
 

Paun Paunović/Cropix
---

Proizvode svojih članica, od ulja, vina i likera do pršuta i suhomesnatih proizvoda ugostiteljima su predstavili Udruženje Vino Dalmacije i Grupacija prehrambeno-prerađivačke industrije splitske Komore. - Dalmatinsko vino i nagrađivana dalmatinska ulja, likeri poput onih od kadulje i rogača, vrhunski pršuti i svježa riba, samo su dio bogate palete domaćih proizvoda koji nose svoje priče i upravo te priče trebaju biti promovirane i ispričane suvremenim gostima u potrazi za autohtonim i novim - rekao je tom prilikom predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, a svi sudionici sastanka složili su se oko toga kako baziranje hrvatske gastronomije u što većem dijelu na domaćim proizvodima, njegovanje naših autohtonih okusa, inovativno korištenje lokalnog i tradicionalnog u stvaranju novih proizvoda, doprinose jačanju domaćeg gospodarstva i razvoju autentične gastronomske ponude koju gosti prepoznaju i koja postaje sve važniji motiv njihova dolaska i ponovnog vraćanja u destinaciju.

___________________________________

sadržaj nastao u suradnji s HGK ŽK Split

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s mora i polja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => s mora i polja 2 0 7599 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-03 13:21:40 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => Vlado Ozretić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-07 12:27:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-07 12:27:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 510 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Evo na koji način HGK spaja domaće proizvođače kako bi svijetu ponudili najbolje od mediteranskog (zdravog!) načina života [metakey] => Mediteranska prehrana [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23719895.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/19672782.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23492897.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23492903.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23492900.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23719890.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23719893.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23719894.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23749751.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Joze Toma\u0161, predsjednik ogranka Hrvatske gospodarske komore\u00a0- \u017dupanijske komore Split.
\n\u00a0<\/p>","

SLOBODNA DALMACIJA
\nKlis, 280922.
\nEtno agro park Stella Croatica.
\nNa fotografiji: muzej masline.
","

SLOBODNA DALMACIJA
\nKlis, 280922.
\nEtno agro park Stella Croatica.
\nNa fotografiji: muzej masline.
","

Detalj iz Stelle Mediteraneae<\/p>","","

Muzej masline<\/p>","

Sardina zapo\u0161ljava preko 300 ljudi<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1348","hd_23719895_1920.jpg":"1920x1080","k_23719895_1280.jpg":"1280x1280","k_23719895_1024.jpg":"1024x1024","k_23719895_640.jpg":"640x640","k_23719895_480.jpg":"480x480","k_23719895_340.jpg":"340x340","k_23719895_220.jpg":"220x220","o_23719895_1280.jpg":"1280x898","o_23719895_1024.jpg":"1024x718","o_23719895_640.jpg":"640x449","o_23719895_480.jpg":"480x337","o_23719895_340.jpg":"340x238","o_23719895_220.jpg":"220x154","h_23719895_1280.jpg":"1280x854","h_23719895_1024.jpg":"1024x683","h_23719895_640.jpg":"640x427","h_23719895_480.jpg":"480x320","h_23719895_340.jpg":"340x227","h_23719895_220.jpg":"220x147","pp_23719895_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719895_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719895_640.jpg":"640x814","pp_23719895_480.jpg":"480x611","pp_23719895_340.jpg":"340x432","pp_23719895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_19672782_1920.jpg":"1920x1080","k_19672782_1280.jpg":"1280x1280","k_19672782_1024.jpg":"1024x1024","k_19672782_640.jpg":"640x640","k_19672782_480.jpg":"480x480","k_19672782_340.jpg":"340x340","k_19672782_220.jpg":"220x220","o_19672782_1280.jpg":"1280x920","o_19672782_1024.jpg":"1024x736","o_19672782_640.jpg":"640x460","o_19672782_480.jpg":"480x345","o_19672782_340.jpg":"340x244","o_19672782_220.jpg":"220x158","h_19672782_1280.jpg":"1280x854","h_19672782_1024.jpg":"1024x683","h_19672782_640.jpg":"640x427","h_19672782_480.jpg":"480x320","h_19672782_340.jpg":"340x227","h_19672782_220.jpg":"220x147","pp_19672782_1280.jpg":"1280x1628","pp_19672782_1024.jpg":"1024x1303","pp_19672782_640.jpg":"640x814","pp_19672782_480.jpg":"480x611","pp_19672782_340.jpg":"340x432","pp_19672782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1360","hd_23492897_1920.jpg":"1920x1080","k_23492897_1280.jpg":"1280x1280","k_23492897_1024.jpg":"1024x1024","k_23492897_640.jpg":"640x640","k_23492897_480.jpg":"480x480","k_23492897_340.jpg":"340x340","k_23492897_220.jpg":"220x220","o_23492897_1280.jpg":"1280x906","o_23492897_1024.jpg":"1024x725","o_23492897_640.jpg":"640x453","o_23492897_480.jpg":"480x340","o_23492897_340.jpg":"340x240","o_23492897_220.jpg":"220x155","h_23492897_1280.jpg":"1280x854","h_23492897_1024.jpg":"1024x683","h_23492897_640.jpg":"640x427","h_23492897_480.jpg":"480x320","h_23492897_340.jpg":"340x227","h_23492897_220.jpg":"220x147","pp_23492897_1280.jpg":"1280x1628","pp_23492897_1024.jpg":"1024x1303","pp_23492897_640.jpg":"640x814","pp_23492897_480.jpg":"480x611","pp_23492897_340.jpg":"340x432","pp_23492897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1139","hd_23492903_1920.jpg":"1920x1080","k_23492903_1280.jpg":"1280x1280","k_23492903_1024.jpg":"1024x1024","k_23492903_640.jpg":"640x640","k_23492903_480.jpg":"480x480","k_23492903_340.jpg":"340x340","k_23492903_220.jpg":"220x220","o_23492903_1280.jpg":"1280x759","o_23492903_1024.jpg":"1024x607","o_23492903_640.jpg":"640x379","o_23492903_480.jpg":"480x284","o_23492903_340.jpg":"340x201","o_23492903_220.jpg":"220x130","h_23492903_1280.jpg":"1280x854","h_23492903_1024.jpg":"1024x683","h_23492903_640.jpg":"640x427","h_23492903_480.jpg":"480x320","h_23492903_340.jpg":"340x227","h_23492903_220.jpg":"220x147","pp_23492903_1280.jpg":"1280x1628","pp_23492903_1024.jpg":"1024x1303","pp_23492903_640.jpg":"640x814","pp_23492903_480.jpg":"480x611","pp_23492903_340.jpg":"340x432","pp_23492903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_23492900_1920.jpg":"1920x1080","k_23492900_1280.jpg":"1280x1280","k_23492900_1024.jpg":"1024x1024","k_23492900_640.jpg":"640x640","k_23492900_480.jpg":"480x480","k_23492900_340.jpg":"340x340","k_23492900_220.jpg":"220x220","o_23492900_1280.jpg":"1280x906","o_23492900_1024.jpg":"1024x724","o_23492900_640.jpg":"640x453","o_23492900_480.jpg":"480x339","o_23492900_340.jpg":"340x240","o_23492900_220.jpg":"220x155","h_23492900_1280.jpg":"1280x854","h_23492900_1024.jpg":"1024x683","h_23492900_640.jpg":"640x427","h_23492900_480.jpg":"480x320","h_23492900_340.jpg":"340x227","h_23492900_220.jpg":"220x147","pp_23492900_1280.jpg":"1280x1628","pp_23492900_1024.jpg":"1024x1303","pp_23492900_640.jpg":"640x814","pp_23492900_480.jpg":"480x611","pp_23492900_340.jpg":"340x432","pp_23492900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1083","hd_23719890_1920.jpg":"1920x1080","k_23719890_1280.jpg":"1280x1280","k_23719890_1024.jpg":"1024x1024","k_23719890_640.jpg":"640x640","k_23719890_480.jpg":"480x480","k_23719890_340.jpg":"340x340","k_23719890_220.jpg":"220x220","o_23719890_1280.jpg":"1280x722","o_23719890_1024.jpg":"1024x577","o_23719890_640.jpg":"640x361","o_23719890_480.jpg":"480x270","o_23719890_340.jpg":"340x191","o_23719890_220.jpg":"220x124","h_23719890_1280.jpg":"1280x854","h_23719890_1024.jpg":"1024x683","h_23719890_640.jpg":"640x427","h_23719890_480.jpg":"480x320","h_23719890_340.jpg":"340x227","h_23719890_220.jpg":"220x147","pp_23719890_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719890_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719890_640.jpg":"640x814","pp_23719890_480.jpg":"480x611","pp_23719890_340.jpg":"340x432","pp_23719890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_23719893_1920.jpg":"1920x1080","k_23719893_1280.jpg":"1280x1280","k_23719893_1024.jpg":"1024x1024","k_23719893_640.jpg":"640x640","k_23719893_480.jpg":"480x480","k_23719893_340.jpg":"340x340","k_23719893_220.jpg":"220x220","o_23719893_1280.jpg":"1280x898","o_23719893_1024.jpg":"1024x718","o_23719893_640.jpg":"640x449","o_23719893_480.jpg":"480x336","o_23719893_340.jpg":"340x238","o_23719893_220.jpg":"220x154","h_23719893_1280.jpg":"1280x854","h_23719893_1024.jpg":"1024x683","h_23719893_640.jpg":"640x427","h_23719893_480.jpg":"480x320","h_23719893_340.jpg":"340x227","h_23719893_220.jpg":"220x147","pp_23719893_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719893_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719893_640.jpg":"640x814","pp_23719893_480.jpg":"480x611","pp_23719893_340.jpg":"340x432","pp_23719893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_23719894_1920.jpg":"1920x1080","k_23719894_1280.jpg":"1280x1280","k_23719894_1024.jpg":"1024x1024","k_23719894_640.jpg":"640x640","k_23719894_480.jpg":"480x480","k_23719894_340.jpg":"340x340","k_23719894_220.jpg":"220x220","o_23719894_1280.jpg":"1280x848","o_23719894_1024.jpg":"1024x678","o_23719894_640.jpg":"640x424","o_23719894_480.jpg":"480x318","o_23719894_340.jpg":"340x225","o_23719894_220.jpg":"220x145","h_23719894_1280.jpg":"1280x854","h_23719894_1024.jpg":"1024x683","h_23719894_640.jpg":"640x427","h_23719894_480.jpg":"480x320","h_23719894_340.jpg":"340x227","h_23719894_220.jpg":"220x147","pp_23719894_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719894_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719894_640.jpg":"640x814","pp_23719894_480.jpg":"480x611","pp_23719894_340.jpg":"340x432","pp_23719894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1564x85","hd_23749751_1920.jpg":"1920x1080","k_23749751_1280.jpg":"1280x1280","k_23749751_1024.jpg":"1024x1024","k_23749751_640.jpg":"640x640","k_23749751_480.jpg":"480x480","k_23749751_340.jpg":"340x340","k_23749751_220.jpg":"220x220","o_23749751_1280.jpg":"1280x69","o_23749751_1024.jpg":"1024x55","o_23749751_640.jpg":"640x34","o_23749751_480.jpg":"480x26","o_23749751_340.jpg":"340x18","o_23749751_220.jpg":"220x11","h_23749751_1280.jpg":"1280x854","h_23749751_1024.jpg":"1024x683","h_23749751_640.jpg":"640x427","h_23749751_480.jpg":"480x320","h_23749751_340.jpg":"340x227","h_23749751_220.jpg":"220x147","pp_23749751_1280.jpg":"1280x1628","pp_23749751_1024.jpg":"1024x1303","pp_23749751_640.jpg":"640x814","pp_23749751_480.jpg":"480x611","pp_23749751_340.jpg":"340x432","pp_23749751_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7648867 Threads: 2 Questions: 1621537603 Slow queries: 4817153 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111037308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/evo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota-1238773 [printLink] => /dalmacija/obala/evo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota-1238773?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 431813 [name] => Mediteranska prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mediteranska-prehrana [link] => /tag/mediteranska-prehrana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s mora i polja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo na koji način HGK spaja domaće proizvođače kako bi svijetu ponudili najbolje od mediteranskog (zdravog!) načina života [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719895.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719895.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/19672782.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Joze Tomaš, predsjednik ogranka Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split.
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23492897.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23492903.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23492900.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Detalj iz Stelle Mediteraneae

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719890.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719893.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Muzej masline

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719894.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Sardina zapošljava preko 300 ljudi

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23749751.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Riba, maslinovo ulje, vino, agrumi, verdura, začini… Ukratko, sve su ovo sastojci mediteranske prehrane jedne od, ako ne i najzdravije na svijetu. Ujedno su i proizvodi sve sile malih i srednjih poduzetnika s područja Dalmacije. Dobre i zdrave namirnice, domaća proizvodnja, distribucija, turizam i domaći korisnici. Jedno ne može bez drugoga, a sve ih, između ostalih, okuplja i spaja Hrvatska gospodarska komora. Upravo nam je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš izvukao dva primjera dobre prakse koji ne samo da rade na promicanju zdravog načina prehrane, Hrvatske kao gastro-destinacije, već i kao ambasadori mediteranske prehrane. Radi se o tvornici “Sardina” iz Postira i tvrtki Stella Mediterranea s Klisa. ”Sardina” je najstarija tvornica takvog tipa u Europi, a ono što je još najvažnije, značajno je doprinijela razvoju Postira kroz sve socio-ekonomske aspekte. Demografija je jako bitan faktor, naročito na otocima, a “Sardina” je pokazala kako ljudi, kada imaju kvalitetno radno mjesto ostaju u svojim domicilnim sredinama i tako se razvija ostalo gospodarstvo. Samim time stvaraju se uvjeti za daljnji razvoj društva.

---

image

Sardina zapošljava preko 300 ljudi

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

“Sardina” je uspjela tijekom godina očuvati svoj core business, nadodati i par novih stvari, a cijelo vrijeme ne gubeći zaposlenike te danas zapošljavaju više od 300 njih. Njihovi proizvodi nalaze se u svim dijelovima svijeta i kao takvi su najveći propagatori mediteranske prehrane i turizma – kazao je Tomaš koji se s otoka preselio i u Dalmatinsku zagoru odnosno tvrtku  “Stellu Mediterranea”. Iako se radi o mladoj tvrtki iz Zagore, ponosni smo što je uspjela i što realizira svjetske proizvode. Završno s prvim muzejom masline na ovom području. Oni pružaju turistima priliku upoznati nešto relativno poznato na skroz novi način, a opet naslanjajući se na tradicionalni stil života, samim time i mediteransku prehranu. Turisti ostanu zapanjeni kada vide koliko je tu zapravo naših domaćih proizvoda realiziranih po svjetskim standardima. Važno je napomenuti kako je “Stella Mediterranea” za vrijeme pandemije diversificirala svoju proizvodnju, te je išla i prema određenim farmaceutskim pripravcima… Otvorili su i muzej. Pokazali su da su u iznimno izazovnim vremenima uspjeli opstati vizionarskim razmišljanjem.

Ujedno proničući u sve tajne mediteranskog pjata – kazao je Tomaš. Misterij mediteranskog pjata, kako nam otkriva Tadijana Vrdoljak, voditeljica proizvodnje “Herba Croatice”, pokušavaju otkriti i kroz niz kulinarskih radionica koje se pružaju turistima i svima zainteresiranima. Herba Croatica je dio Stelle Mediterranee, a označava liniju dodataka prehrani temeljenih na tri tradicionalne mediteranske namirnice. - Bazirani su na listu masline, pokožici i sjemenki grožđa te šipku. Angažirali smo Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, oba iz Splita, te smo kroz suradnju spoznali da upravo ove tri namirnice imaju najveće benefite. Točnije, svi naši dodaci prehrani sadrže jedinstvenu formulu s mediteranskim faktorom.

---

image

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix
---

Ispitivani su fenolni sastav i antioksidacijska svojstva, te je provedeno istraživanje izravnih krvožilnih učinaka tipičnih mediteranskih biljaka. Biljke koje su ušle u uži izbor u kreiranju mediteranskog faktora dio su autohtone flore Mediterana s izuzetnim sastavom biološki aktivnih komponenti i djelovanjem na ljudski organizam. Uz to, Herba Croatica je ujedno i omogućila poslovanje Stelli Mediterranei kroz iznimno zahtjevno razdoblje pandemije – kazala je Vrdoljak. Maslinovo ulje i riba najbolje se ljube, znaju to i u “Sardini” gdje svoje proizvode redovito oplemenjuju njime. Hrvatska kvaliteta - Ponosni smo na činjenicu što je “Sardina” jedna od najstarijih tvornica za preradu ribe u Europi.

Pionirsko-ribarski duh

Djeluje od 1907. i kroz godine se kroz njeno poslovanje održavao pionirsko-ribarski duh toliko karakterističan hrvatskim ljudima. Do 2013. godine smo djelovali regionalno da bi izgradnjom nove tvornice, investicijom teškom oko 35 milijuna eura, proširili kapacitete i krenuli s ekspanzijom na svjetsku scenu. Danas poslujemo u 27 zemalja, i jedinstveni smo po tome što imamo vlastitu ribolovnu flotu, pogon za preradu ribe, proizvodnju ribljih konzervi, ribljeg brašna kao i uzgoj ribe. Jadranska riba tako dolazi do stolova u SAD-u, Kini, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Japanu, Španjolskoj… Sve tako promičući ne samo našu obalu već i općenito mediteranski način prehrane. Onaj naslonjen na tradiciju koju, naposljetku i mi samo nastavljamo – kazao je Davor Gabela, direktor prodaje i marketinga tvornice “Sardina” iz Postira. Proizvodi i jedne i druge tvrtke na sebi nose oznaku hrvatske kvalitete, to nije samo zalog kvalitete već i način promocije u svijetu. - Naši znakovi kvalitete su itekako važan segment djelovanja Komore. Potičemo izvrsnost vrhunskih proizvoda i njihovih proizvođača koji se nalaze u Hrvatskoj da uzmu naše znakove kvalitete jer to je prepoznato i u svijetu.

Pohvalio bih, stoga, inicijativu trgovačkog lanca Tommy koji je za vrijeme pandemije u svim trgovinama- vidno istaknuo hrvatske proizvode, nositelje naših oznaka porijekla i kvalitete, i to se kasnije pokazalo dobitnom formulom budući da je isti proizvod bio više tražen – kazao je Tomaš dodajući kako je jačanje i promoviranje domaće proizvodnje, uključivanje kvalitetnih domaćih proizvoda u što većoj mjeri u sve segmente gospodarstva i života te podizanje svijesti o sigurnosti i kvaliteti hrvatskih proizvoda, jedna od temeljnih i najprepoznatljivijih aktivnosti HGK, koju godinama provodi putem brojnih akcija od koji su “Kupujmo hrvatsko” i projekt označavanja znakovima kvalitete “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta” među najpoznatijima.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Promocija Naslonjeno na mediteransku prehranu HGK – Županijska komora Split provela je i provodi niz aktivnosti na intenziviranju suradnje i čvršćem povezivanju sektora uključenih u proizvodnju i plasman domaće hrane i pića – proizvođača, trgovaca i turističkih djelatnika. Tako je organizirala susret ugostitelja s Michelinovom preporukom i domaćih proizvođača enoloških i gastronomskih proizvoda. Cilj je bio istaknuti vrijednost i kvalitetu hrvatskih proizvoda, potaknuti na njihovo veće korištenje i kupovinu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici strukovnih tijela ŽK Split kako bi se otvorila vrata jačoj suradnji proizvođača domaćih enoloških i gastronomskih proizvoda s restoranima.

---

image

Joze Tomaš, predsjednik ogranka Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split.
 

Paun Paunović/Cropix
---

Proizvode svojih članica, od ulja, vina i likera do pršuta i suhomesnatih proizvoda ugostiteljima su predstavili Udruženje Vino Dalmacije i Grupacija prehrambeno-prerađivačke industrije splitske Komore. - Dalmatinsko vino i nagrađivana dalmatinska ulja, likeri poput onih od kadulje i rogača, vrhunski pršuti i svježa riba, samo su dio bogate palete domaćih proizvoda koji nose svoje priče i upravo te priče trebaju biti promovirane i ispričane suvremenim gostima u potrazi za autohtonim i novim - rekao je tom prilikom predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, a svi sudionici sastanka složili su se oko toga kako baziranje hrvatske gastronomije u što većem dijelu na domaćim proizvodima, njegovanje naših autohtonih okusa, inovativno korištenje lokalnog i tradicionalnog u stvaranju novih proizvoda, doprinose jačanju domaćeg gospodarstva i razvoju autentične gastronomske ponude koju gosti prepoznaju i koja postaje sve važniji motiv njihova dolaska i ponovnog vraćanja u destinaciju.

___________________________________

sadržaj nastao u suradnji s HGK ŽK Split

---

image
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix/Cropix Paun Paunović/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Joze Tomaš, predsjednik ogranka Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split.
 

Duje Klaric/Cropix

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.

Duje Klaric/Cropix

SLOBODNA DALMACIJA
Klis, 280922.
Etno agro park Stella Croatica.
Na fotografiji: muzej masline.

Duje Klarić/Cropix

Detalj iz Stelle Mediteraneae

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Sardina zapošljava preko 300 ljudi


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/evo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota-1238773 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ded858f5fff3dfce1c6db8d86f73394361413d48 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+na+koji+na%C4%8Din+HGK+spaja+doma%C4%87e+proizvo%C4%91a%C4%8De+kako+bi+svijetu+ponudili+najbolje+od+mediteranskog+%28zdravog%21%29+na%C4%8Dina+%C5%BEivota&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fevo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota-1238773 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fevo-na-koji-nacin-hgk-spaja-domace-proizvodace-kako-bi-svijetu-ponudili-najbolje-od-mediteranskog-zdravog-nacina-zivota-1238773 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s mora i polja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalas mora i polja

Evo na koji način HGK spaja domaće proizvođače kako bi svijetu ponudili najbolje od mediteranskog (zdravog!) načina života

Piše Vlado Ozretić
7. studenog 2022. - 13:27

Riba, maslinovo ulje, vino, agrumi, verdura, začini… Ukratko, sve su ovo sastojci mediteranske prehrane jedne od, ako ne i najzdravije na svijetu. Ujedno su i proizvodi sve sile malih i srednjih poduzetnika s područja Dalmacije. Dobre i zdrave namirnice, domaća proizvodnja, distribucija, turizam i domaći korisnici. Jedno ne može bez drugoga, a sve ih, između ostalih, okuplja i spaja Hrvatska gospodarska komora. Upravo nam je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš izvukao dva primjera dobre prakse koji ne samo da rade na promicanju zdravog načina prehrane, Hrvatske kao gastro-destinacije, već i kao ambasadori mediteranske prehrane. Radi se o tvornici “Sardina” iz Postira i tvrtki Stella Mediterranea s Klisa. ”Sardina” je najstarija tvornica takvog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:31