StoryEditorOCM
ObalaVIDEO:

Duško Tanasković (29) optužen za likvidaciju na Zrću prvi put se obratio sudu: "Molim vas za novog psihijatra"

Piše Božana Sviličić
14. lipnja 2023. - 12:10

Iako su bili predviđeni završni govori obrane i optužbe, u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru suđenje 29-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca, koji je optužen da je 25. kolovoza prošle godine u šest sati ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na otoku Pagu, likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića, nastavljeno novim dokaznim prijedlogom njegovog odvjetnika Vinka Gulišije.

Gulišija je jučer iz Beograda dobio novi psihijatrijski nalaz za Tanaskovića, prema kojem se on trebao nalaziti na liječenju u tamošnjoj psihijatrijskoj ustanovi gdje se liječio prošle godine. U Zatvoru u Zadru imao je dva pokušaja samoozlijeđivanja. Gulišija je zbog toga tražio dopunsko psihijatrijsko vještačenje, što je sutkinja Ana Brkić prihvatila, pa je suđenje, nakon što je Tanaskoviću produžen pritvor, odgođeno za 13. srpnja.

- U novom nalazu i mišljenju ne radi se o gutanju žileta, nego da je Tanasković trebao i mora biti liječen u Psihijatrijskoj bolnici u Beogradu. Obrani nije u interesu odugovlačenje, jer smo se prethodno složili s čitanjem iskaza svih svjedoka koji su ranije ispitani - rekao je Gulišija.

Novi Gulišijin dokaz je nalaz Specijalističkog univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu u kojem piše da se Tanasković liječio, te se treba liječiti u Psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu. Tome se usprotivio zastupnik optužbe Ivica Škara smatrajući da je taj prijedlog odugovlačeći, što je potrvrdio i odvjetnik obitelji ubijenog Vlaovića Boris Radman.

-  To je nepotrebno jer je o odlučnim činjenicama sve rečeno i prijedlog je odugovlačeći - rekao je Radman.

Sam Tanasković se na ročištu prvi put obratio sudu tražeći novog psihijatra u Zatvoru u Zadru.

- Molim vas za novog psihijatra, ovaj dosad mi nije htio prepisati terapiju koja mi treba - rekao je Tanasković.

Obitelj ubijenog traži odštetu u iznosu većem od 300.000 eura.

Psihijatri dr. Nadica Buzina i dr. Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić vještačenjima su ranije ocijenili da je Tanasković malo više razine od prosječnog intelektualnog funkcioniranja, te da ne boluje od prave duševne bolesti.

Zaključili su kako njegovo osobno i socijalno funkcioniranje upućuje na poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, te da ima problema s psihoaktivnim sredstvima. O njima nije ovisan već je riječ zlouporabi.

Zastupnik optužbe Ivica Škara smatra da je Tanasković počinio kazneno djelo onako kako se tereti u optužnici.

Tanaskoviću se sudi za ubojstvo za što je zapriječena kazna od do 20 godina zatvora, a krunski dokaz je snimka ubojstva. Osim snimke ubojstva optužba u ovom slučaju raspolaže sa još 32 dokaza.

Tanasković nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića, a u kuloarima se likvidacija dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regiji i u inozemstvu ubijeno više desetaka osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 01:16