stdClass Object ( [id] => 1087794 [title] => Drama kaštelanskog Nijemca: Jehovinim svjedocima sam donirao 320.000 eura, dio su mi vratili, ali isključili su me iz zajednice! Oni poručuju: Stvar je povjerljiva [alias] => drama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Povodom nadolazećeg Velikog petka - ili subote, ako ćemo se povoditi za učenjem Jehovinih svjedoka - to jest dana kad je, prema kršćanskoj predaji, Krist umro na križu - ili stupu, kako pak smatraju Jehovini svjedoci pozivajući se na strogi "pravorijek" Biblije - porazgovarali smo s bivšim članom te kršćanske sljedbe.

Kad se prije nekoliko godina u medijima spomenulo ime Johanna Deschera (63), javnost je zaintrigirala njegova tužba protiv zajednice Jehovinih svjedoka koja ga je izopćila iz Paragvaja i Njemačke, a hrvatska podružnica po inerciji nije prihvatila, što mu je - tvrdio je - nanijelo emocionalnu i materijalnu štetu.

U međuvremenu se Johann, inače sin folksdojčera (Nijemca) i majke iz Forkuševaca (u okolici Đakova), doselio u Kaštel Novi, sasvim ogradio od Jehovinih svjedoka i sada planira osnovati novu vjersku sljedbu koje bi kritičnu osnivačku masu činila možebitno upravo skupina bivših JW-a iz Splita, Trogira i drugih obližnjih gradova, najavio je. Johann odmah napominje da to nije uvjet jer će "Svjedoci Isusa Krista za veličanje Jahve", kako namjerava nazvati svoj vjerski ogranak, biti otvoreni za sve ljude željne blizine Svevišnjega, mirne vjerske luke i zrna ohrabrenja.

S Johannom - koji je sebi ime kroatizirao u "Ivan" - našli smo se u Trogiru, gradu blizu njegova novog službenog mjesta stanovanja na kaštelanskom lokalitetu Rudine. Njegova je životna priča nevjerojatna, izvan svih konvencionalnih okvira iako ju je on, zapravo, gorljivo nastojao uklopiti u okvire koje mu je nametala vjerska sljedba, a kojoj je dušom i tijelom pripadao od svoje 32. godine života.

Valja odmah reći da s Johannom (Ivanom) nije bilo lako razgovarati zbog jezične barijere; hrvatski još uvijek uči i puno riječi kojima bi do u tančine izrazio osjećaje nedostaje mu. Ipak, potrudit ćemo se prenijeti njegovu priču i osjećaje na papir.

Johann je na razgovor došao sa psom, koji mu je sad, uz dvije koze i osam mačaka, najbolji prijatelj.

Grize li pas? - pitamo.

- Jaanjie - kao iz topa, s tvrdim njemačkim naglaskom odgovara Johann.

---

image
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunovćc/Cropix
---

---

image
Split, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
Paun Paunović/Cropix
---

Protagonist ove priče rodio se u Đakovu, ali je već kao beba otišao u Njemačku s roditeljima. Hrvatski je - onoliko koliko ga govori - naučio od majke (koja se kao djevojka prezivala Antunović i nikad nije dobro naučila njemački jer je bila kućanica), ali još i više od hrvatskih kolega, tokara s kojima je zajedno radio u firmama po Friedrichshafenu, njemačkom gradu blizu švicarske granice.

Imao je normalan život, najprije se oženio pa razveo, potom u nevjenčanoj zajednici dobio djecu, s kojom se, nažalost, tijekom njihova djetinjstva nije zbližio, što se reflektiralo na zahlađenje u odrasloj dobi. Ipak, bio je zadovoljan, lijepo je zarađivao od svoga zanata, podmirivao sve obveze, vazda radišan i religiozan, ali... Uvijek mu je nešto nedostajalo. Njegovu pobožnu dušu uznemirivala je činjenica da se kršćani ne ponašaju prema Bibliji, da tu ima puno odstupanja, slobodnog interpretiranja, iako "sve lijepo piše crno na bijelo". Raspitivao se za vjeru, sljedbu koja će više utažiti njegovu glad za približavanjem Bogu, kaže, tražio je gdje bi dosljednije mogao živjeti Bibliju. I tako je u svojoj trideset i drugoj pronašao Jehovine svjedoke u Njemačkoj. Bilo je to 1991. godine...

- Kad bi ljudi više čitali Bibliju, vidili bi pogreške i propuste. Ja i sad svaki dan čitam i proučavam Bibliju. Nisam više Jehovin svidok, s njima sam završija, ali i dalje sam vjernik i očekujem smak svita; nije me strah, nadam se da ću se spasit jer sam bija ispravan, trudija sam se - a Bog sve vidi. Zato se više neću ženiti, ne želim uvridit Boga, mada se moram razvesti sa drugom suprugom koja je ostala u Njemačku. Ona je Jehovina svidok od malih nogu. To može biti problem. Njoj su stalno govorili: "Moraš slušati starješine, moraš slušati starješine." Ona ne razumi neke stvari. Slipo sluša - požalio se na nedostatak kritičkog stava kod druge supruge Johann na početku svoje složene životne priče. Prenijet ćemo je dijelom u neupravnom govoru zbog Johannovih poteškoća prilikom izražavanja.

Dakle, Johann je kršten kao JW (Jehova Whitness) u 32. godini po njihovim pravilima, uranjanjem u bazen, te kao svjesno biće svojim izborom. To su za njega bili sretni dani, nastupilo je lijepo vrijeme za njega...

- Jehovin svjedok sam (bija) od 1991. godine, u taj zajednici upoznao sam i ženu, Sabinu. Ona je od mene mlađa petnaest godin. Vjenčali smo se 1997. godine, kad je ona imala 26, a ja 40 godin. U tom dijelu Njemačke imaju dvi Skupštine Jehovinih svidoki: dva puta po sto ljudi. To su oni šta su na njemačkom, njemački govoridu, ja. Ima i oko šezdeset Talijana, i ovih šta govoridu hrvatski isto ima, oko trideset. Mi se družimo, upoznajemo i tako. Tako sam upozna Sabinu. Ona je tada radila u banki, ali samo četri ure, pola radnog vrimena, da može propovidat. Da joj ostane vrime za vjeru - veli Johann.

Kaže da, premda je njegova supruga bila još u reproduktivno potentnim godinama, sporazumno nisu htjeli imati djecu. Njegova (bivša) braća i sestre, naime, preporučaju sljedeće...

- Govorili su nam: "Vodite tijelo - mi živimo na kraju ovoga sustava. Posvetite se propovijedanju" - navodi naš sugovornik, još uvijek - priznaje nam - jako ojađen svime.

- Ja po noći ne mogu spavat, pijem tablete protiv depresije. Meni se srce čupa na dva dila: jedan zato jer mi je žaj šta Jehovini svidoki nisu ispravni, nego radu krivo, idu u propast; ne svi, nego starješine, oni koji bi tribali bit najbolji. Starješine bi tribali služit, a ne vladat! A drugi dil moga srca se čupa radi nepravde šta su mi učinili. Isključili su me bez objašnjenja, a i lagali su da prikriju svoje grihe - sažima naš sugovornik, vidljivo potresen dok se prisjeća svih proživljenih tegoba i razočaranja u braću i bivšu zajednicu koja je za njega ostala iza čvrsto zaključanih vrata.

---

image
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
---

On i supruga u danima prohujale harmonije unutar zajednice, međutim, odlučili su da neće imati potomstvo jer nema smisla stvarati djecu dok još nije nastupio kraj svijeta kakav poznajemo, te nastupio novi u kojemu će živjeti samo "spašeni". Osim toga, djeca traže pažnju i vrijeme pa ga onda ostaje premalo za vjeru, navodi Johann.

- U Jehovinim svidokima može se uzet anti-bebi, ali ne smi abortus bit. Ne smi se ubit, samo spriječit. Biblija kaže: dijete je blagoslov - podsjeća.

On i supruga svejedno su bili mala, ali skladna obitelj, mada on danas smatra da ga Sabina baš i nije poštovala jer nije stala na njegovu stranu kad su počeli problemi, nego na stranu starješina i zajednice jer je tako odgojena. Ipak, ne sumnja u njezinu krepost i poštenje ni sad, kad su razdvojeni već nekoliko godina. Nažalost, razvod drži neminovnim...

Johannu je, kaže, zajednica JW-a bila sve. Kad je prodao zemlju 2012. godine jer se našao u financijskom škripcu, dao je svojoj braći – to jest starješinama - 120 tisuća eura, i to zato što mu, kad je namirio sve obveze, jednostavno - više nije trebalo.

- Šta će meni novci. Triba mi za živit, za gorivo i jelo. Ono što mi ne triba, dajem Jehovi. Ustvari, ja to dajem Bogu - pojašnjava.

Johann je u Njemačkoj dobro zarađivao, stekao je i naslijedio dva stana. Nažalost, nije uspio izgraditi dobar odnos sa svojom djecom; utoliko se više vezao za Jehovine svjedoke.

- Da su dica došli mene lipo pitat, sve bi im da. Ali oni su išli preko odvjetnik. To me uvridilo, pa san im reka: e sad nećete dobit ništa - kratko će Johann.

S obzirom na to da je bio solidno situiran s novom suprugom, prihvatio je 2010. godine ponudu starješina da ode u Paragvaj, zemlju u Južnoj Americi. Tamo je nastanjeno puno Nijemaca u gradiću Capitan Meza, manjem od Trogira, ali i u cijeloj pokrajini Itapua, pa je trebalo ići propovijedati nauk Jehovinih svjedoka. On i Sabina prihvatili su ići na drugi kontinent, o svom trošku, kako bi bili pioniri u stvaranju tamošnje zajednice Jehovinih svjedoka na njemačkom govornom području.

- Imali smo dva stana u Njemačku za iznajmit, pa smo računali u Paragvaju živit od najma. Nismo imali puno para odmah jer je tribalo uredit stan za iznajmit, ali mi smo računali na te pare od najma. Dali smo otkaz oboje, pa nam je novac od renta triba za stan u Paragvaj, za odit s autom po dalekim kućama, za gorivo, jelo. Tribalo je to funkcionirat bez problemi, naturlich - veli Drescher.

Problemi za njega i suprugu ipak počinju, nažalost, nakon otprilike godinu dana. Najamnina za stanove sjeda neuredno, nedostatno, oni sami počinju oskudijevati - a nije trebalo biti tako. Nešto se poremetilo...

Naime, Johann Drescher veli da je jedan stan u svom vlasništvu iznajmio jednom od starješina, i to po povoljnijoj cijeni nego što je uobičajena, iz solidarnosti prema bratu. Drugi stan također je iznajmio pripadniku svoje vjerske zajednice, mladiću koji je kasnije pobjegao. Tada počinje agonija.

- Bio sam u Paragvaj, dobro smo se snašli, radili smo po cili dan - mislim, ne radili za plaću, nego bili pioniri za vjeru, vozili do kuća, propovidali. Tamo je puno Nijemci, stvorili smo kontakte, širili vjeru. A onda san vidija da nešto nije u redu s uplata na moj račun. Starješina nije plaća, a njemu sam najviše virova! Dikod bi platija, pa jedan misec ne bi, pa bi onda treći misec uplatija, ali manje. Stalno sam bija sa sve manje novac. A u Paragvaj smo potrošili ono šta smo imali. Sabina i ja smo strahovali da ćemo skroz ostat bez novci. Osjećali smo strepnju i nemir. Patili smo zbog toga, nismo više mogli bit sigurni da ćemo moć ostat, živit - Johann će.

Tako se, nakon dolaska u Južnu Ameriku 2010. godine vraća u Njemačku koncem 2012., na tri mjeseca, kako bi sredio račune. Ujedno prodaje komad zemljišta kako bi pokrio nastale dugove i ostatak od 120 tisuća eura daje zajednici. Ipak, tada dolazi u prvi ozbiljan konflikt s bivšom braćom. Oni, tvrdi Johann, bespogovorno slušaju starješine i sluge-pomoćnike, koji su pripravnici za starješine. Višerangirani u toj hijerarhijskoj piramidi sebi dopuštaju puno više slobode, njima se ne smije proturječiti ni kad nisu u pravu. A to nije pošteno, smatra Johann.

- Kad ja svome starješini kažem da nije plaćao kako smo se dogovorili, on me samo gleda i šuti. A šuti jer ne smi lagat. On to zna. I onda oni posli o meni govoru da ja ne valjam! A onaj drugi momak u stanu drugome, on je pobiga – prisjeća se naš sugovornik. Pun gorčine, ali barem financijski rasterećen ipak se vraća u svoju misiju u Paragvaj, gdje ostaje do kraja 2014. godine, kad ga starješine zbog čestog kritiziranja njihova, smatra, neprimjerenog ponašanja odlučuju isključiti!

Tada više ne vidi svrhu ostanka u Paragvaju te se odlučuje definitivno vratiti; ne u Njemačku, nego u Hrvatsku, gdje je dolazio svake godine sa suprugom na ljetovanje. Ovog puta, međutim, dolazi sam, i to sa svrhom ostvarivanja trajnog boravka.

- Mi volimo u šator, i tako smo žena i ja dolazili na more. Tu san se odlučija i doselit, na more je lipše nego u Slavoniju. Imam tetka u Solin, i rođak. Tako san u oglas naša objekt ovde u Kaštela. Odlučija san doć živit u Hrvatsku i tražit državljanstvo jer se osjećam više ka Hrvat nego Nijemac. Oni su hladni ljudi, draži su mi Hrvati - priznaje Ivan.

U međuvremenu podiže u Zagrebu tužbu protiv vodećih ljudi u Jehovinim svjedocima zbog nepravednog isključenja iz zajednice i u to ime potražuje simboličnih 77.000 kuna odštete "jer je sveti Petar u Bibliji rekao da neprijatelju treba oprostiti sedamdeset i sedam puta".

- Nije meni do novci, imam ja novci, a i Jehovinim svidokima sam dao puno više novci. Ja san njima tija dat lekciju, genauch - napominje Johann.

Međutim, tužbu je u Zagrebu izgubio - kaže, nevjerojatno! - a u Njemačkoj bi, tvrdi, sigurno dobio spor. Ah, dobro došao u Hrvatsku...

- Jedan Jehovin svidok, austrijskog porijekla, ali iz Zagreb, mi je na telefon 2017. godine rekao da ja idem protiv Boga jer sporim s njima. Pa to je izjava za kamenovanje! Neki starješine sebe oćedu poistovjetit s Bogom! Strašno - smatra Ivan.

Johannova supruga, odrasla u duhu učenja i krotkosti starješinama zajednice, okrenula mu je leđa, kao i dojučerašnji prijatelji, braća i sestre. Johann je doveden u kaznu socijalne izolacije, srušio se njegov svijet, vjera kojoj je posvetio život za njega više ne smije postojati; tako su mu nametnuli. Odbijaju poništiti isključenje, kaže, bez valjanog objašnjenja, a ne želi ga primiti u svoje okrilje ni lokalna zajednica Jehovinih svjedoka u Trogiru zbog rigidnih pravila središnjice. Istodobno on dolazi u posjed dokumenata koji stvar prikazuju kao "njegovu molbu za ponovno uključenje" što, tvrdi on, nije točno jer on želi "poništenje isključenja", a to nije isto. On nije pokajnik, smatra da bi starješine koji su ga isključili zapravo trebali biti pokajnici jer su se oni ogriješili o njega. Bilo kako bilo, Johann ostaje sam kao otok...

Kad je odlučio mir i novi život početi graditi u Hrvatskoj, u Kaštelima, prodao je svoje preostale nekretnine u Friedrichshafenu te kupio nedovršenu kuću u Rudinama, a 200 tisuća eura naumio je svejedno pokloniti Jehovinim svjedocima(!), to jest Bogu njihovim posredstvom. Ali...

- Oni nisu tili uzest jer da ja nisam njiov član više! Onda sam reka: dobro, ako nisam više dobar, vratite mi onih 120 tisuća ojri (eura, nap.a.) koje sam vam prije bija da. I vratili su mi - pošteno će Johann, koji drži da novac samo formalno uručuje zajednici, jer ga u naravi daje Bogu, Jehovi.

Ipak, ustrajao je u donaciji, vlastitu (odraslu) djecu je ionako već razbaštinio pa mu je ostalo svakako više novca nego što mu treba za život, a to nije u redu imati, njegov je stav.

- Da sam im 200 tisuća ojri na ime (bivše) žene, Sabine, jer ona je još uvik Jehovin svidok. Ali u ugovor smo napisali da će ih, ako se Sabini nešto dogodi, oni vratit - meni - vragolasto namiguje Johann, koji je i Sabinu čestito obeštetio. Nije ostala bez "kruha svagdašnjeg".

- U nje ima još novaca, ustvari, ona drži sve, a meni pošalje kad je nazovem da mi triba. Jedino tako još kominiciramo, službeno. Imam u nju sto posto povjerenje. Sabine možda mene ne voli ili se boji isključenja pa neće da mi da podrška, ali poštena je osoba. Sto posto - prisiže Johann.

Svoj će, rekosmo, duševni mir pokušati pronaći u Hrvatskoj, i to osnivanjem nove vjerske zajednice, jer ima još puno razočarane (bivše) braće, ali i drugih ljudi koji traže utočište u vjeri, razgovor, utjehu. S njima se želi sastati i razgovarati, najavljuje.

- Ja sam i sad nesritan, loše spavam i patim jer to sve još nije gotovo. Ali borin se jer mi je savjest čista. Svako jutro se rano dignem, jedem, čitam Bibliju ili se oden okupat u more kad sve obavin, liti. Radim dosta na kući, a popodne vodin koze na pašu. One već znadedu da u džep imam mrkvu, pa dolaze jist. Više trošim na koze nego na sebe... I na mačke trošim, a koze će sad dobit mlade, trudne su; to me veseli. Dobar sam sa tetkom i sa rođak. Sa sestrom u Njemačku nisam više u kontakt, niti sa dicom, a sa Sabinom samo u vezi posla i računa tipkamo na WhatsApp jer je ne želim čut. Za mene je gotovo s ljubavi, ja sam isprid Boga uša u brak i to je gotovo zauvik. Ne bi sebi dozvolija osjećaj prema ženi više od prijatelj. Bog je za mene uvik isprid sve i svakog - navodi ovaj utučeni, no svejedno principijelni 63-godišnjak, Johann Ivan Drescher, na pragu novog životnog početka.

---

Jehovini svjedoci: Stvar je povjerljive prirode, ali primamo pokajnike natrag

Zbog čega je Johann Drescher iz Njemačke isključen iz vjerske zajednice najprije u Paragvaju gdje je djelovao kao pionir, a potom automatski i iz njemačke te hrvatske zajednice Jehovinih svjedoka, upitali smo Ured za odnose s javnošću središnjice Jehovinih svjedoka u Zagrebu. Oni, pak, vele sljedeće:

- Informacije u vezi s razlozima isključenja su povjerljive. Međutim, isključenje nije automatsko i pojedinci koji su isključeni mogu biti opet primljeni u vjersku zajednicu - stoji u pismenom odgovoru.

Na upit kako je prošao sudski spor kojega je protiv Jehovinih svjedoka u Hrvatskoj pokrenuo Drescher tražeći odštetu od 77.000 kuna kao i ukidanje isključenja iz zajednice također imaju odgovor:

- Sud je odbio tužbu gospodina Dreschera i nije doveo u pitanje pravo naše vjerske zajednice da odlučuje o duhovnom statusu svojih vjernika. Sud je također ustvrdio da naša vjerska zajednica u Hrvatskoj nije nanijela nikakvu štetu tužitelju time što je poštovala promjenu njegovog duhovnog statusa nakon preseljenja u Hrvatsku - poručio je Joško Liović iz Odnosa s javnošću JW, uputivši nas za više informacija na njihovu službenu stranicu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => johannova ispovijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => johannova ispovijest 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-23 16:56:08 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-30 21:17:46 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2021-03-30 13:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935896.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935898.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935900.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935922.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935886.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935880.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935866.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/23\/16935874.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunov\u0107c\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Johann Drescher, biv\u0161i Jehovin svjedok","Split, 190221.
\nZivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
","Split, 190221.
\nZivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1386","hd_16935896_1920.jpg":"1920x1080","k_16935896_1280.jpg":"1280x1280","k_16935896_1024.jpg":"1024x1024","k_16935896_640.jpg":"640x640","k_16935896_480.jpg":"480x480","k_16935896_340.jpg":"340x340","k_16935896_220.jpg":"220x220","o_16935896_1280.jpg":"1280x924","o_16935896_1024.jpg":"1024x739","o_16935896_640.jpg":"640x462","o_16935896_480.jpg":"480x346","o_16935896_340.jpg":"340x245","o_16935896_220.jpg":"220x158","h_16935896_1280.jpg":"1280x854","h_16935896_1024.jpg":"1024x683","h_16935896_640.jpg":"640x427","h_16935896_480.jpg":"480x320","h_16935896_340.jpg":"340x227","h_16935896_220.jpg":"220x147","pp_16935896_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935896_1024.jpg":"805x1024","pp_16935896_640.jpg":"503x640","pp_16935896_480.jpg":"377x480","pp_16935896_340.jpg":"267x340","pp_16935896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1407","hd_16935898_1920.jpg":"1920x1080","k_16935898_1280.jpg":"1280x1280","k_16935898_1024.jpg":"1024x1024","k_16935898_640.jpg":"640x640","k_16935898_480.jpg":"480x480","k_16935898_340.jpg":"340x340","k_16935898_220.jpg":"220x220","o_16935898_1280.jpg":"1280x938","o_16935898_1024.jpg":"1024x750","o_16935898_640.jpg":"640x469","o_16935898_480.jpg":"480x351","o_16935898_340.jpg":"340x249","o_16935898_220.jpg":"220x161","h_16935898_1280.jpg":"1280x854","h_16935898_1024.jpg":"1024x683","h_16935898_640.jpg":"640x427","h_16935898_480.jpg":"480x320","h_16935898_340.jpg":"340x227","h_16935898_220.jpg":"220x147","pp_16935898_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935898_1024.jpg":"805x1024","pp_16935898_640.jpg":"503x640","pp_16935898_480.jpg":"377x480","pp_16935898_340.jpg":"267x340","pp_16935898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2849","hd_16935900_1920.jpg":"1920x1080","k_16935900_1280.jpg":"1280x1280","k_16935900_1024.jpg":"1024x1024","k_16935900_640.jpg":"640x640","k_16935900_480.jpg":"480x480","k_16935900_340.jpg":"340x340","k_16935900_220.jpg":"220x220","o_16935900_1280.jpg":"1280x1899","o_16935900_1024.jpg":"1024x1519","o_16935900_640.jpg":"640x949","o_16935900_480.jpg":"480x712","o_16935900_340.jpg":"340x504","o_16935900_220.jpg":"220x326","h_16935900_1280.jpg":"1280x854","h_16935900_1024.jpg":"1024x683","h_16935900_640.jpg":"640x427","h_16935900_480.jpg":"480x320","h_16935900_340.jpg":"340x227","h_16935900_220.jpg":"220x147","pp_16935900_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935900_1024.jpg":"805x1024","pp_16935900_640.jpg":"503x640","pp_16935900_480.jpg":"377x480","pp_16935900_340.jpg":"267x340","pp_16935900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1357","hd_16935922_1920.jpg":"1920x1080","k_16935922_1280.jpg":"1280x1280","k_16935922_1024.jpg":"1024x1024","k_16935922_640.jpg":"640x640","k_16935922_480.jpg":"480x480","k_16935922_340.jpg":"340x340","k_16935922_220.jpg":"220x220","o_16935922_1280.jpg":"1280x904","o_16935922_1024.jpg":"1024x723","o_16935922_640.jpg":"640x452","o_16935922_480.jpg":"480x339","o_16935922_340.jpg":"340x240","o_16935922_220.jpg":"220x155","h_16935922_1280.jpg":"1280x854","h_16935922_1024.jpg":"1024x683","h_16935922_640.jpg":"640x427","h_16935922_480.jpg":"480x320","h_16935922_340.jpg":"340x227","h_16935922_220.jpg":"220x147","pp_16935922_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935922_1024.jpg":"805x1024","pp_16935922_640.jpg":"503x640","pp_16935922_480.jpg":"377x480","pp_16935922_340.jpg":"267x340","pp_16935922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1425","hd_16935886_1920.jpg":"1920x1080","k_16935886_1280.jpg":"1280x1280","k_16935886_1024.jpg":"1024x1024","k_16935886_640.jpg":"640x640","k_16935886_480.jpg":"480x480","k_16935886_340.jpg":"340x340","k_16935886_220.jpg":"220x220","o_16935886_1280.jpg":"1280x950","o_16935886_1024.jpg":"1024x760","o_16935886_640.jpg":"640x475","o_16935886_480.jpg":"480x356","o_16935886_340.jpg":"340x252","o_16935886_220.jpg":"220x163","h_16935886_1280.jpg":"1280x854","h_16935886_1024.jpg":"1024x683","h_16935886_640.jpg":"640x427","h_16935886_480.jpg":"480x320","h_16935886_340.jpg":"340x227","h_16935886_220.jpg":"220x147","pp_16935886_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935886_1024.jpg":"805x1024","pp_16935886_640.jpg":"503x640","pp_16935886_480.jpg":"377x480","pp_16935886_340.jpg":"267x340","pp_16935886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1304","hd_16935880_1920.jpg":"1920x1080","k_16935880_1280.jpg":"1280x1280","k_16935880_1024.jpg":"1024x1024","k_16935880_640.jpg":"640x640","k_16935880_480.jpg":"480x480","k_16935880_340.jpg":"340x340","k_16935880_220.jpg":"220x220","o_16935880_1280.jpg":"1280x869","o_16935880_1024.jpg":"1024x695","o_16935880_640.jpg":"640x434","o_16935880_480.jpg":"480x326","o_16935880_340.jpg":"340x230","o_16935880_220.jpg":"220x149","h_16935880_1280.jpg":"1280x854","h_16935880_1024.jpg":"1024x683","h_16935880_640.jpg":"640x427","h_16935880_480.jpg":"480x320","h_16935880_340.jpg":"340x227","h_16935880_220.jpg":"220x147","pp_16935880_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935880_1024.jpg":"805x1024","pp_16935880_640.jpg":"503x640","pp_16935880_480.jpg":"377x480","pp_16935880_340.jpg":"267x340","pp_16935880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1343","hd_16935866_1920.jpg":"1920x1080","k_16935866_1280.jpg":"1280x1280","k_16935866_1024.jpg":"1024x1024","k_16935866_640.jpg":"640x640","k_16935866_480.jpg":"480x480","k_16935866_340.jpg":"340x340","k_16935866_220.jpg":"220x220","o_16935866_1280.jpg":"1280x895","o_16935866_1024.jpg":"1024x716","o_16935866_640.jpg":"640x447","o_16935866_480.jpg":"480x335","o_16935866_340.jpg":"340x237","o_16935866_220.jpg":"220x153","h_16935866_1280.jpg":"1280x854","h_16935866_1024.jpg":"1024x683","h_16935866_640.jpg":"640x427","h_16935866_480.jpg":"480x320","h_16935866_340.jpg":"340x227","h_16935866_220.jpg":"220x147","pp_16935866_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935866_1024.jpg":"805x1024","pp_16935866_640.jpg":"503x640","pp_16935866_480.jpg":"377x480","pp_16935866_340.jpg":"267x340","pp_16935866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3077","hd_16935874_1920.jpg":"1920x1080","k_16935874_1280.jpg":"1280x1280","k_16935874_1024.jpg":"1024x1024","k_16935874_640.jpg":"640x640","k_16935874_480.jpg":"480x480","k_16935874_340.jpg":"340x340","k_16935874_220.jpg":"220x220","o_16935874_1280.jpg":"1280x2051","o_16935874_1024.jpg":"1024x1641","o_16935874_640.jpg":"640x1025","o_16935874_480.jpg":"480x769","o_16935874_340.jpg":"340x544","o_16935874_220.jpg":"220x352","h_16935874_1280.jpg":"1280x854","h_16935874_1024.jpg":"1024x683","h_16935874_640.jpg":"640x427","h_16935874_480.jpg":"480x320","h_16935874_340.jpg":"340x227","h_16935874_220.jpg":"220x147","pp_16935874_1280.jpg":"1006x1280","pp_16935874_1024.jpg":"805x1024","pp_16935874_640.jpg":"503x640","pp_16935874_480.jpg":"377x480","pp_16935874_340.jpg":"267x340","pp_16935874_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8120794 Threads: 2 Questions: 1679324685 Slow queries: 5001647 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112438030 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/drama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva-1087794 [printLink] => /dalmacija/obala/drama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva-1087794?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634870 [name] => johann drescher [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-30 15:16:55 [main_article_id] => 0 [alias] => johann-drescher [link] => /tag/johann-drescher ) [1] => stdClass Object ( [id] => 435962 [name] => jehovini svjedoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jehovini-svjedoci [link] => /tag/jehovini-svjedoci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 631841 [name] => odabir urednika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-25 12:38:01 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-urednika [link] => /tag/odabir-urednika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => johannova ispovijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drama kaštelanskog Nijemca: Jehovinim svjedocima sam donirao 320.000 eura, dio su mi vratili, ali isključili su me iz zajednice! Oni poručuju: Stvar je povjerljiva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935896.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935896.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935898.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935900.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935922.jpg [title] => Paun Paunovćc/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935886.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935880.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJohann Drescher, bivši Jehovin svjedok ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935866.jpg [title] => Paun Paunović/CropixSplit, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/23/16935874.jpg [title] => Paun Paunović/CropixSplit, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Povodom nadolazećeg Velikog petka - ili subote, ako ćemo se povoditi za učenjem Jehovinih svjedoka - to jest dana kad je, prema kršćanskoj predaji, Krist umro na križu - ili stupu, kako pak smatraju Jehovini svjedoci pozivajući se na strogi "pravorijek" Biblije - porazgovarali smo s bivšim članom te kršćanske sljedbe.

Kad se prije nekoliko godina u medijima spomenulo ime Johanna Deschera (63), javnost je zaintrigirala njegova tužba protiv zajednice Jehovinih svjedoka koja ga je izopćila iz Paragvaja i Njemačke, a hrvatska podružnica po inerciji nije prihvatila, što mu je - tvrdio je - nanijelo emocionalnu i materijalnu štetu.

U međuvremenu se Johann, inače sin folksdojčera (Nijemca) i majke iz Forkuševaca (u okolici Đakova), doselio u Kaštel Novi, sasvim ogradio od Jehovinih svjedoka i sada planira osnovati novu vjersku sljedbu koje bi kritičnu osnivačku masu činila možebitno upravo skupina bivših JW-a iz Splita, Trogira i drugih obližnjih gradova, najavio je. Johann odmah napominje da to nije uvjet jer će "Svjedoci Isusa Krista za veličanje Jahve", kako namjerava nazvati svoj vjerski ogranak, biti otvoreni za sve ljude željne blizine Svevišnjega, mirne vjerske luke i zrna ohrabrenja.

S Johannom - koji je sebi ime kroatizirao u "Ivan" - našli smo se u Trogiru, gradu blizu njegova novog službenog mjesta stanovanja na kaštelanskom lokalitetu Rudine. Njegova je životna priča nevjerojatna, izvan svih konvencionalnih okvira iako ju je on, zapravo, gorljivo nastojao uklopiti u okvire koje mu je nametala vjerska sljedba, a kojoj je dušom i tijelom pripadao od svoje 32. godine života.

Valja odmah reći da s Johannom (Ivanom) nije bilo lako razgovarati zbog jezične barijere; hrvatski još uvijek uči i puno riječi kojima bi do u tančine izrazio osjećaje nedostaje mu. Ipak, potrudit ćemo se prenijeti njegovu priču i osjećaje na papir.

Johann je na razgovor došao sa psom, koji mu je sad, uz dvije koze i osam mačaka, najbolji prijatelj.

Grize li pas? - pitamo.

- Jaanjie - kao iz topa, s tvrdim njemačkim naglaskom odgovara Johann.

---

image
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunovćc/Cropix
---

---

image
Split, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
Paun Paunović/Cropix
---

Protagonist ove priče rodio se u Đakovu, ali je već kao beba otišao u Njemačku s roditeljima. Hrvatski je - onoliko koliko ga govori - naučio od majke (koja se kao djevojka prezivala Antunović i nikad nije dobro naučila njemački jer je bila kućanica), ali još i više od hrvatskih kolega, tokara s kojima je zajedno radio u firmama po Friedrichshafenu, njemačkom gradu blizu švicarske granice.

Imao je normalan život, najprije se oženio pa razveo, potom u nevjenčanoj zajednici dobio djecu, s kojom se, nažalost, tijekom njihova djetinjstva nije zbližio, što se reflektiralo na zahlađenje u odrasloj dobi. Ipak, bio je zadovoljan, lijepo je zarađivao od svoga zanata, podmirivao sve obveze, vazda radišan i religiozan, ali... Uvijek mu je nešto nedostajalo. Njegovu pobožnu dušu uznemirivala je činjenica da se kršćani ne ponašaju prema Bibliji, da tu ima puno odstupanja, slobodnog interpretiranja, iako "sve lijepo piše crno na bijelo". Raspitivao se za vjeru, sljedbu koja će više utažiti njegovu glad za približavanjem Bogu, kaže, tražio je gdje bi dosljednije mogao živjeti Bibliju. I tako je u svojoj trideset i drugoj pronašao Jehovine svjedoke u Njemačkoj. Bilo je to 1991. godine...

- Kad bi ljudi više čitali Bibliju, vidili bi pogreške i propuste. Ja i sad svaki dan čitam i proučavam Bibliju. Nisam više Jehovin svidok, s njima sam završija, ali i dalje sam vjernik i očekujem smak svita; nije me strah, nadam se da ću se spasit jer sam bija ispravan, trudija sam se - a Bog sve vidi. Zato se više neću ženiti, ne želim uvridit Boga, mada se moram razvesti sa drugom suprugom koja je ostala u Njemačku. Ona je Jehovina svidok od malih nogu. To može biti problem. Njoj su stalno govorili: "Moraš slušati starješine, moraš slušati starješine." Ona ne razumi neke stvari. Slipo sluša - požalio se na nedostatak kritičkog stava kod druge supruge Johann na početku svoje složene životne priče. Prenijet ćemo je dijelom u neupravnom govoru zbog Johannovih poteškoća prilikom izražavanja.

Dakle, Johann je kršten kao JW (Jehova Whitness) u 32. godini po njihovim pravilima, uranjanjem u bazen, te kao svjesno biće svojim izborom. To su za njega bili sretni dani, nastupilo je lijepo vrijeme za njega...

- Jehovin svjedok sam (bija) od 1991. godine, u taj zajednici upoznao sam i ženu, Sabinu. Ona je od mene mlađa petnaest godin. Vjenčali smo se 1997. godine, kad je ona imala 26, a ja 40 godin. U tom dijelu Njemačke imaju dvi Skupštine Jehovinih svidoki: dva puta po sto ljudi. To su oni šta su na njemačkom, njemački govoridu, ja. Ima i oko šezdeset Talijana, i ovih šta govoridu hrvatski isto ima, oko trideset. Mi se družimo, upoznajemo i tako. Tako sam upozna Sabinu. Ona je tada radila u banki, ali samo četri ure, pola radnog vrimena, da može propovidat. Da joj ostane vrime za vjeru - veli Johann.

Kaže da, premda je njegova supruga bila još u reproduktivno potentnim godinama, sporazumno nisu htjeli imati djecu. Njegova (bivša) braća i sestre, naime, preporučaju sljedeće...

- Govorili su nam: "Vodite tijelo - mi živimo na kraju ovoga sustava. Posvetite se propovijedanju" - navodi naš sugovornik, još uvijek - priznaje nam - jako ojađen svime.

- Ja po noći ne mogu spavat, pijem tablete protiv depresije. Meni se srce čupa na dva dila: jedan zato jer mi je žaj šta Jehovini svidoki nisu ispravni, nego radu krivo, idu u propast; ne svi, nego starješine, oni koji bi tribali bit najbolji. Starješine bi tribali služit, a ne vladat! A drugi dil moga srca se čupa radi nepravde šta su mi učinili. Isključili su me bez objašnjenja, a i lagali su da prikriju svoje grihe - sažima naš sugovornik, vidljivo potresen dok se prisjeća svih proživljenih tegoba i razočaranja u braću i bivšu zajednicu koja je za njega ostala iza čvrsto zaključanih vrata.

---

image
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
---

On i supruga u danima prohujale harmonije unutar zajednice, međutim, odlučili su da neće imati potomstvo jer nema smisla stvarati djecu dok još nije nastupio kraj svijeta kakav poznajemo, te nastupio novi u kojemu će živjeti samo "spašeni". Osim toga, djeca traže pažnju i vrijeme pa ga onda ostaje premalo za vjeru, navodi Johann.

- U Jehovinim svidokima može se uzet anti-bebi, ali ne smi abortus bit. Ne smi se ubit, samo spriječit. Biblija kaže: dijete je blagoslov - podsjeća.

On i supruga svejedno su bili mala, ali skladna obitelj, mada on danas smatra da ga Sabina baš i nije poštovala jer nije stala na njegovu stranu kad su počeli problemi, nego na stranu starješina i zajednice jer je tako odgojena. Ipak, ne sumnja u njezinu krepost i poštenje ni sad, kad su razdvojeni već nekoliko godina. Nažalost, razvod drži neminovnim...

Johannu je, kaže, zajednica JW-a bila sve. Kad je prodao zemlju 2012. godine jer se našao u financijskom škripcu, dao je svojoj braći – to jest starješinama - 120 tisuća eura, i to zato što mu, kad je namirio sve obveze, jednostavno - više nije trebalo.

- Šta će meni novci. Triba mi za živit, za gorivo i jelo. Ono što mi ne triba, dajem Jehovi. Ustvari, ja to dajem Bogu - pojašnjava.

Johann je u Njemačkoj dobro zarađivao, stekao je i naslijedio dva stana. Nažalost, nije uspio izgraditi dobar odnos sa svojom djecom; utoliko se više vezao za Jehovine svjedoke.

- Da su dica došli mene lipo pitat, sve bi im da. Ali oni su išli preko odvjetnik. To me uvridilo, pa san im reka: e sad nećete dobit ništa - kratko će Johann.

S obzirom na to da je bio solidno situiran s novom suprugom, prihvatio je 2010. godine ponudu starješina da ode u Paragvaj, zemlju u Južnoj Americi. Tamo je nastanjeno puno Nijemaca u gradiću Capitan Meza, manjem od Trogira, ali i u cijeloj pokrajini Itapua, pa je trebalo ići propovijedati nauk Jehovinih svjedoka. On i Sabina prihvatili su ići na drugi kontinent, o svom trošku, kako bi bili pioniri u stvaranju tamošnje zajednice Jehovinih svjedoka na njemačkom govornom području.

- Imali smo dva stana u Njemačku za iznajmit, pa smo računali u Paragvaju živit od najma. Nismo imali puno para odmah jer je tribalo uredit stan za iznajmit, ali mi smo računali na te pare od najma. Dali smo otkaz oboje, pa nam je novac od renta triba za stan u Paragvaj, za odit s autom po dalekim kućama, za gorivo, jelo. Tribalo je to funkcionirat bez problemi, naturlich - veli Drescher.

Problemi za njega i suprugu ipak počinju, nažalost, nakon otprilike godinu dana. Najamnina za stanove sjeda neuredno, nedostatno, oni sami počinju oskudijevati - a nije trebalo biti tako. Nešto se poremetilo...

Naime, Johann Drescher veli da je jedan stan u svom vlasništvu iznajmio jednom od starješina, i to po povoljnijoj cijeni nego što je uobičajena, iz solidarnosti prema bratu. Drugi stan također je iznajmio pripadniku svoje vjerske zajednice, mladiću koji je kasnije pobjegao. Tada počinje agonija.

- Bio sam u Paragvaj, dobro smo se snašli, radili smo po cili dan - mislim, ne radili za plaću, nego bili pioniri za vjeru, vozili do kuća, propovidali. Tamo je puno Nijemci, stvorili smo kontakte, širili vjeru. A onda san vidija da nešto nije u redu s uplata na moj račun. Starješina nije plaća, a njemu sam najviše virova! Dikod bi platija, pa jedan misec ne bi, pa bi onda treći misec uplatija, ali manje. Stalno sam bija sa sve manje novac. A u Paragvaj smo potrošili ono šta smo imali. Sabina i ja smo strahovali da ćemo skroz ostat bez novci. Osjećali smo strepnju i nemir. Patili smo zbog toga, nismo više mogli bit sigurni da ćemo moć ostat, živit - Johann će.

Tako se, nakon dolaska u Južnu Ameriku 2010. godine vraća u Njemačku koncem 2012., na tri mjeseca, kako bi sredio račune. Ujedno prodaje komad zemljišta kako bi pokrio nastale dugove i ostatak od 120 tisuća eura daje zajednici. Ipak, tada dolazi u prvi ozbiljan konflikt s bivšom braćom. Oni, tvrdi Johann, bespogovorno slušaju starješine i sluge-pomoćnike, koji su pripravnici za starješine. Višerangirani u toj hijerarhijskoj piramidi sebi dopuštaju puno više slobode, njima se ne smije proturječiti ni kad nisu u pravu. A to nije pošteno, smatra Johann.

- Kad ja svome starješini kažem da nije plaćao kako smo se dogovorili, on me samo gleda i šuti. A šuti jer ne smi lagat. On to zna. I onda oni posli o meni govoru da ja ne valjam! A onaj drugi momak u stanu drugome, on je pobiga – prisjeća se naš sugovornik. Pun gorčine, ali barem financijski rasterećen ipak se vraća u svoju misiju u Paragvaj, gdje ostaje do kraja 2014. godine, kad ga starješine zbog čestog kritiziranja njihova, smatra, neprimjerenog ponašanja odlučuju isključiti!

Tada više ne vidi svrhu ostanka u Paragvaju te se odlučuje definitivno vratiti; ne u Njemačku, nego u Hrvatsku, gdje je dolazio svake godine sa suprugom na ljetovanje. Ovog puta, međutim, dolazi sam, i to sa svrhom ostvarivanja trajnog boravka.

- Mi volimo u šator, i tako smo žena i ja dolazili na more. Tu san se odlučija i doselit, na more je lipše nego u Slavoniju. Imam tetka u Solin, i rođak. Tako san u oglas naša objekt ovde u Kaštela. Odlučija san doć živit u Hrvatsku i tražit državljanstvo jer se osjećam više ka Hrvat nego Nijemac. Oni su hladni ljudi, draži su mi Hrvati - priznaje Ivan.

U međuvremenu podiže u Zagrebu tužbu protiv vodećih ljudi u Jehovinim svjedocima zbog nepravednog isključenja iz zajednice i u to ime potražuje simboličnih 77.000 kuna odštete "jer je sveti Petar u Bibliji rekao da neprijatelju treba oprostiti sedamdeset i sedam puta".

- Nije meni do novci, imam ja novci, a i Jehovinim svidokima sam dao puno više novci. Ja san njima tija dat lekciju, genauch - napominje Johann.

Međutim, tužbu je u Zagrebu izgubio - kaže, nevjerojatno! - a u Njemačkoj bi, tvrdi, sigurno dobio spor. Ah, dobro došao u Hrvatsku...

- Jedan Jehovin svidok, austrijskog porijekla, ali iz Zagreb, mi je na telefon 2017. godine rekao da ja idem protiv Boga jer sporim s njima. Pa to je izjava za kamenovanje! Neki starješine sebe oćedu poistovjetit s Bogom! Strašno - smatra Ivan.

Johannova supruga, odrasla u duhu učenja i krotkosti starješinama zajednice, okrenula mu je leđa, kao i dojučerašnji prijatelji, braća i sestre. Johann je doveden u kaznu socijalne izolacije, srušio se njegov svijet, vjera kojoj je posvetio život za njega više ne smije postojati; tako su mu nametnuli. Odbijaju poništiti isključenje, kaže, bez valjanog objašnjenja, a ne želi ga primiti u svoje okrilje ni lokalna zajednica Jehovinih svjedoka u Trogiru zbog rigidnih pravila središnjice. Istodobno on dolazi u posjed dokumenata koji stvar prikazuju kao "njegovu molbu za ponovno uključenje" što, tvrdi on, nije točno jer on želi "poništenje isključenja", a to nije isto. On nije pokajnik, smatra da bi starješine koji su ga isključili zapravo trebali biti pokajnici jer su se oni ogriješili o njega. Bilo kako bilo, Johann ostaje sam kao otok...

Kad je odlučio mir i novi život početi graditi u Hrvatskoj, u Kaštelima, prodao je svoje preostale nekretnine u Friedrichshafenu te kupio nedovršenu kuću u Rudinama, a 200 tisuća eura naumio je svejedno pokloniti Jehovinim svjedocima(!), to jest Bogu njihovim posredstvom. Ali...

- Oni nisu tili uzest jer da ja nisam njiov član više! Onda sam reka: dobro, ako nisam više dobar, vratite mi onih 120 tisuća ojri (eura, nap.a.) koje sam vam prije bija da. I vratili su mi - pošteno će Johann, koji drži da novac samo formalno uručuje zajednici, jer ga u naravi daje Bogu, Jehovi.

Ipak, ustrajao je u donaciji, vlastitu (odraslu) djecu je ionako već razbaštinio pa mu je ostalo svakako više novca nego što mu treba za život, a to nije u redu imati, njegov je stav.

- Da sam im 200 tisuća ojri na ime (bivše) žene, Sabine, jer ona je još uvik Jehovin svidok. Ali u ugovor smo napisali da će ih, ako se Sabini nešto dogodi, oni vratit - meni - vragolasto namiguje Johann, koji je i Sabinu čestito obeštetio. Nije ostala bez "kruha svagdašnjeg".

- U nje ima još novaca, ustvari, ona drži sve, a meni pošalje kad je nazovem da mi triba. Jedino tako još kominiciramo, službeno. Imam u nju sto posto povjerenje. Sabine možda mene ne voli ili se boji isključenja pa neće da mi da podrška, ali poštena je osoba. Sto posto - prisiže Johann.

Svoj će, rekosmo, duševni mir pokušati pronaći u Hrvatskoj, i to osnivanjem nove vjerske zajednice, jer ima još puno razočarane (bivše) braće, ali i drugih ljudi koji traže utočište u vjeri, razgovor, utjehu. S njima se želi sastati i razgovarati, najavljuje.

- Ja sam i sad nesritan, loše spavam i patim jer to sve još nije gotovo. Ali borin se jer mi je savjest čista. Svako jutro se rano dignem, jedem, čitam Bibliju ili se oden okupat u more kad sve obavin, liti. Radim dosta na kući, a popodne vodin koze na pašu. One već znadedu da u džep imam mrkvu, pa dolaze jist. Više trošim na koze nego na sebe... I na mačke trošim, a koze će sad dobit mlade, trudne su; to me veseli. Dobar sam sa tetkom i sa rođak. Sa sestrom u Njemačku nisam više u kontakt, niti sa dicom, a sa Sabinom samo u vezi posla i računa tipkamo na WhatsApp jer je ne želim čut. Za mene je gotovo s ljubavi, ja sam isprid Boga uša u brak i to je gotovo zauvik. Ne bi sebi dozvolija osjećaj prema ženi više od prijatelj. Bog je za mene uvik isprid sve i svakog - navodi ovaj utučeni, no svejedno principijelni 63-godišnjak, Johann Ivan Drescher, na pragu novog životnog početka.

---

Jehovini svjedoci: Stvar je povjerljive prirode, ali primamo pokajnike natrag

Zbog čega je Johann Drescher iz Njemačke isključen iz vjerske zajednice najprije u Paragvaju gdje je djelovao kao pionir, a potom automatski i iz njemačke te hrvatske zajednice Jehovinih svjedoka, upitali smo Ured za odnose s javnošću središnjice Jehovinih svjedoka u Zagrebu. Oni, pak, vele sljedeće:

- Informacije u vezi s razlozima isključenja su povjerljive. Međutim, isključenje nije automatsko i pojedinci koji su isključeni mogu biti opet primljeni u vjersku zajednicu - stoji u pismenom odgovoru.

Na upit kako je prošao sudski spor kojega je protiv Jehovinih svjedoka u Hrvatskoj pokrenuo Drescher tražeći odštetu od 77.000 kuna kao i ukidanje isključenja iz zajednice također imaju odgovor:

- Sud je odbio tužbu gospodina Dreschera i nije doveo u pitanje pravo naše vjerske zajednice da odlučuje o duhovnom statusu svojih vjernika. Sud je također ustvrdio da naša vjerska zajednica u Hrvatskoj nije nanijela nikakvu štetu tužitelju time što je poštovala promjenu njegovog duhovnog statusa nakon preseljenja u Hrvatsku - poručio je Joško Liović iz Odnosa s javnošću JW, uputivši nas za više informacija na njihovu službenu stranicu.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovćc/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunovćc/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
Johann Drescher, bivši Jehovin svjedok
Paun Paunović/Cropix
Split, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
Paun Paunović/Cropix
Split, 190221.
Zivotna prica Johanna Dreschera bivseg Jehovinog svjedoka ciji je zivot filmska prica.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/drama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva-1087794 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f05fcd7d5afed2e44159e89977f87af834a9a009 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drama+ka%C5%A1telanskog+Nijemca%3A+Jehovinim+svjedocima+sam+donirao+320.000+eura%2C+dio+su+mi+vratili%2C+ali+isklju%C4%8Dili+su+me+iz+zajednice%21+Oni+poru%C4%8Duju%3A+Stvar+je+povjerljiva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdrama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva-1087794 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdrama-kastelanskog-nijemca-jehovinim-svjedocima-sam-donirao-320-000-eura-dio-su-mi-vratili-ali-iskljucili-su-me-iz-zajednice-oni-porucuju-stvar-je-povjerljiva-1087794 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => johannova ispovijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Obalajohannova ispovijest

Drama kaštelanskog Nijemca: Jehovinim svjedocima sam donirao 320.000 eura, dio su mi vratili, ali isključili su me iz zajednice! Oni poručuju: Stvar je povjerljiva

30. ožujka 2021. - 15:16

Povodom nadolazećeg Velikog petka - ili subote, ako ćemo se povoditi za učenjem Jehovinih svjedoka - to jest dana kad je, prema kršćanskoj predaji, Krist umro na križu - ili stupu, kako pak smatraju Jehovini svjedoci pozivajući se na strogi "pravorijek" Biblije - porazgovarali smo s bivšim članom te kršćanske sljedbe.

Kad se prije nekoliko godina u medijima spomenulo ime Johanna Deschera (63), javnost je zaintrigirala njegova tužba protiv zajednice Jehovinih svjedoka koja ga je izopćila iz Paragvaja i Njemačke, a hrvatska podružnica po inerciji nije prihvatila, što mu je - tvrdio je - nanijelo emocionalnu i materijalnu štetu.

U međuvremenu se Johann, inače sin folksdojčera (Nijemca) i majke iz Forkuševaca (u okolici Đakova), doselio u Kaštel Novi, sasvim ogradio od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:37