StoryEditorOCM
ObalaDobre vijesti

Dalmacija se oslobodila afričke svinjske kuge, Europska komisija ukinula je jedinu zaraženu zonu u Zadarskoj županiji

Piše Stanislav Soldo
1. ožujka 2024. - 18:11

U Dalmaciji više nema opasnosti od afričke svinjske kuge. Europska komisija je ukinula jedinu zaraženu zonu u Zadarskoj županiju na temelju informacija o provedbi mjera dostavljenih od strane Ministarstva poljoprivrede i dobrih epidemioloških pokazatelja o nepostojanju novih slučajeva zaraze.

Ministarstvo poljoprivrede je u skladu s time donijelo rješenje, koje stupa na snagu 2. ožujka i kojim se zaražena zona u Zadarskoj županiji briše iz popisa područja određenih kao zone ograničenja ili zaražene zone zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Ovime je još jednom dokazano kako se učinkovitom provedbom mjera kontrole i svih drugih mjera propisanih Naredbom o mjerama kontrole afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uspješno može zaustaviti daljnje širenje ove bolesti i time smanjiti negativne posljedice koje ova bolest izaziva, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva pozivaju sve lovce i one koji drže svinje na svojim obiteljskim gospodarstvima da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, a posebno mjera biosigurnosti te da prijavljuju veterinarima svaku sumnju ili pronađenu uginulu divlju svinju.

Podsjetimo, afrička svinjska kuga otkrivena je kod uginule divlje svinje pronađene na području grada Nina početkom listopada prošle godine otkada je Zadarska županija morala u karantenu kada je u pitanju uzgoj svinja i promet svinjskog mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:38