StoryEditorOCM
ObalaŠTORIJA IZ BAULA

Dalmacija je bila i ostala najljepša ‘kulisa‘ za brojne redatelje, pogledajte dosad neviđene nostalgične kadrove sa snimanja kultnog hrvatskog filma, možda prepoznate svoje bake

Piše Joško Čelar
11. studenog 2022. - 11:01
Šibenski kraj bio je kulisa brojnim filmovima tijekom minulih desetljeća, a Rogoznica i njezini stanovnici su imali važnu ulogu JOŠKO ČELARJoško Čelar/

Život piše filmove, filmovi slikaju život. Mogao bi se i tako označiti utjecaj sedme umjetnosti na našu suvremenost minulih desetljeća.

Šibensko okružje ljubilo je filmove i filmaše, ali i oni njega. "Winnetou", "Pobješnjelo more", "Putnici sa Splendida", "Prometej s otoka Viševice", "Karneval, anđeo i prah"... To su neki od naslova koji su na filmskoj vrpci obilježili prirodnu i životnu sredinu šibensku od šezdesetih do početka devedesetih godina prošloga stoljeća.

Nama se sačuvalo nekoliko fotografija sa snimanja "Prometeja s otoka Viševica", u produkciji zagrebačkog "Jadran filma" iz godine 1964., kada su u Rogoznici i u starome kamenolomu nad njom, snimani eksterijeri toga filma u režiji Vatroslava Mimice.

Snimanja su trajala danima, a statiralo je gotovo cijelo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:03