StoryEditorOCM
ObalaPODGRIJAVANJE BAGERA

Cirkus na cestovnom ulazu u Split ide do neslućenih razmjera: nakon Isusa, pojavila se nova prepreka, sve je bizarnije

Piše Mia Sesartić
9. siječnja 2024. - 10:06

Kip Isusa Krista koji je uoči Božića skinut s postamenta zbog pripremnih radova na izgradnji nadvožnjaka iznad postojećeg križanja solinskoj Širini, trebao bi se nakon uređenja vratiti kod crkve Gospe od Otoka, na lokaciju gdje se nalazio gotovo pola stoljeća.

Povijesna je činjenica da je Širina bila izvorna lokacija kipa, a i tada je bila važno prometno sjecište, da ne govorimo danas kada statistike svake godine potvrđuju da je riječ o drugoj točki u cijeloj Hrvatskoj po dnevnom broju vozila.

Naime, kako se navodi na internetskoj stranici Virtualnog muzeja grada Solina, to djelo splitskoga klesara Mihe Markovine je 1900. godine bilo postavljeno "na Širini, na raskrižju gdje se glavni državni put granao za Trogir i Sinj".

Poput mnogih drugih umjetničkih djela, posebice onih koji su svjedočili o hrvatskom identitetu Dalmacije, talijanski okupatori su 1942. godine "preselili" kip Isusa na Gospin otok, sve u sklopu tadašnjeg proširivanja cestovnog križanja na pravcu Solin - Split koji je tada, kao i danas, imao status državne prometnice.

Naime, u "Hrvatskim cestama" (HC), investitorima izgradnje spomenutog nadvožnjaka, odnosno njihove glasnogovornice Tamare Đurijanček, interesirali smo se gdje će se izmjestiti kameni kip Isusa i hoće li uskoro, nakon skoro dvije godine što je ministar prometa Oleg Butković (HDZ) uveo izvođača, odnosno "DiV grupu" u posao, početi i konkretni radovi koji su, prema podacima s ploče na "mrtvom" gradilištu, "počeli" 24. siječnja 2022. godine.

image
Jakov Prkić/Cropix

Za izvođača radova na projektu vrijednom 25 milijuna eura, koji bi rasteretio ključnu točku na sjeverozapadnom ulazu u Split, odabrana je samoborska "DiV grupa" u vlasništvu Tomislava Debeljaka, koji drži i propali splitski škver.

- Kip Isusa Krista je demontiran, a nakon uređenja će se postaviti na lokaciju na kojoj je i prethodno bio postavljen, ispred stare Crkve Gospe od Otoka na zelenom platou, prema usuglašenoj odluci između Grada Solina i Nadbiskupije splitsko-makarske.

Izmještanje postolja kipa se očekuje do kraja ovog tjedna - navodi HC-ova glasnogovornica.

Nakon izmještanja postolja kipa, kako doznajemo, uslijedit će provedba zaštitnih arheoloških istraživanja na lokaciji na kojoj se kip nalazio zadnjih, gotovo 30 godina na Širini, između dvaju kolnika Jadranske magistrale.

- Ostale lokacije koje su bile vezane za ovaj projekt su arheološki obrađene - naglašava Đurijanček i dodaje kako je zatraženo očitovanje konzervatora o do sada obavljenim istražnim radovima.

image
Tom Dubravec/Cropix

Upitali smo u kojoj su sada fazi radovi, je li obavljeno izmještanja instalacija koje se ranije spominjalo?

- Izmještanje instalacija vode, električne energije, odvodnje i telekomunikacija, sve izuzev plinskog sustava, je sastavni dio ugovorenih obveza glavnog izvođača, "DIV grupe", i taj dio radova će se obavljati nakon što se glavni izvođač aktivira na gradilištu.

Izmještanje instalacija plina je u tijeku, a radovi će biti dovršeni nakon završetka sezone grijanja jer u samoj sezoni nisu dozvoljeni nikakvi prekidi u opskrbi plinom.

Izmještanje instalacija neće biti prepreka za početak izvođenja radova na izgradnji samog objekta – mosta "Jadro" - ističe HC-ova glasnogovornica, a na naše pitanje kada počinju konkretni radovi na gradilištu, odnosno kada će se napokon upaliti toliko očekivani bageri, Đurijanček navodi:

- Kao što smo i ranije odgovarali, glavni radovi se mogu nastaviti nakon što dobijemo cjelovito, pozitivno očitovanje konzervatora.

Burna povijest Kristova kipa


Kako smo doznali na stranicI Virtualnog muzeja grada Solina, taj kameni spomenik je na Širini postavljen povodom Svete godine 1900. na poticaj don Frane Bulića, koji je sastavio i natpis na njemu.

"Novčanim su prilozima pomogli i Solinjani. Međutim, već 1926. neki su tražili da se kip premjesti, ali tome su se suprotstavili vjernici i tadašnji župnik don Duje Nazor, a svojim ih je autoritetom podržao i don Frane Bulić.

Kip je ipak premješten godine 1942. kada su talijanske okupatorske vlasti nastavile ranije započeto proširenje raskrižja. Prenesen je na Gospin otok gdje će ostati do rujna 1995. kada je vraćen na Širinu, blizu mjesta na kojem je izvorno stajao."

Na Virtualnom muzeju opisuje se i njegov izgled i što na njemu piše:

"U lijevoj ruci Krist drži metalni križ čiji okomiti krak seže do poda. Desna ruka je savijena u laktu i podignuta, šaka stisnuta, a kažiprst uzdignut. Autor se potpisao ispod kipa: Miho Markovina Spliet.

Na prednjoj strani postolja ispod kristograma uklesan je natpis: Isusu Krstu/Spasitelju svieta/na/razkršću dvaju viekova/puk solinski/smjerno podiže/MCM. Na lijevoj strani je natpis: Bože naš/milostiv budi/narodu našemu,a na desnoj: Bog Čovjek/žive kraljuje/carstvuje."

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:03