StoryEditorOCM
Dalmacijavelika svečanost na središnjem Trgu

Nerežišća: Tuđmanu na njegovom trgu spomenik u kamenu visok tri metra

Piše PSD.
12. prosinca 2010. - 21:56

Na prigodnoj svečanosti u Nerežišćima na Braču otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji se nalazi na istoimenom trgu u središtu te povijesne bračke prijestolnice.

Kamenu skulpturu visoku tri metra, s likom utemeljitelja hrvatske države, rad mladoga bračkog akademskog kipara Lovre Jakšića iz Donjega Humca, na kojemu je uklesana povijesna Tuđmanova izreka: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, otkrio je njegov sin, dr. Miroslav Tuđman.

Obraćajući se nazočnima, među kojima su uz ostale bili župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i županijski vijećnici Kruno Peronja i Danica Baričević, dr. Miroslav Tuđman je u ime obitelji zahvalio svima koji su doprinijeli i sudjelovali u realizaciji podizanja spomenika koji će budućim generacijama, zaključio je, svjedočiti trajnu vrijednost i djelo prvoga hrvatskog predsjednika.

Načelnik nerežiške općine i glavni inicijator ideje podizanja spomenika Lovre Kuščević je kazao da je odluka o podizanju spomenika i imenovanju trga imenom dr. Franje Tuđmana na Općinskome vijeću donesena jednoglasno, što najbolje potvrđuje veličinu Tuđmanova djela.

Podsjetio je kako je nerežiška općina još prije 11 godina, prva u Hrvatskoj, u Donjem Humcu svoj središnji trg nazvala imenom dr. Franje Tuđmana.

- Tko voli Hrvatsku, mora voljeti i dr. Tuđmana - poručio je s govornice župan Ante Sanader, dok je Kruno Peronja podsjetio kako je dr. Tuđman stvarao i gradio Hrvatsku i HDZ.

Pozdravne brzojave uputili su predsjednik hrvatske države Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, dok su u prigodnom programu sudjelovali članovi puhačkog orkestra “Brassčuta” iz Pučišća.

tekst i slika: iVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 05:07