StoryEditorOCM
Dalmacija15. obljetnica u župi krista kralja u selcima

Liturgijsko pjevanje: susret bračkih crkvenih zborova

Piše PSD.
21. studenog 2011. - 17:30

U povodu 15. obljetnice djelovanja župskoga mješovitog crkvenog zbora Krista Kralja, u Selcima je prvi put održan susret bračkih crkvenih zbora. Nastupilo je devet crkvenih zborova iz Gornjega Humca, Milne, Supetra, Miraca, Nerežišća, Postira, Pučišća, Sumartina i Selaca s blizu 200 pjevača.

Zborovi su nastupili u selačkoj župnoj crkvi, a domaćini skupa bili su mjesni župni ured i zbor slavljenika Krista Kralja.

Zborovi su se predstavili autohtonim pučkim napjevima svojih mjesta, ali bile su tu i skladbe Ludwiga van Beethovena, don Šime Marovića i drugih autora koji se pjevaju u različitim liturgijskim prilikama tijekom godine.

Crkveni pjevači pokazali su svu raskoš i bogatstvo liturgijskog pjevanja i potvrdili kako su mnogi pučki napjevi sačuvani jer su se uspješno prenosili s generacije na generaciju.

Posljednji je nastupio zbor slavljenika Krista Kralja iz Selaca koji su izveli četiri skladbe, a sve su vezane uz njihova dirigenta Sinišu Vukovića. Pjevali su stavak “Slava” iz “Mise Gospe od Karmena” koju je Siniša Vuković skladao, koristeći se motivima selačkoga glagoljaškog pjevanja, a posvećena je 20. obljetnici biskupstva msgr. Slobodana Štanbuka, hvarsko-bračko-viškog biskupa.

Za Himnu Gospi od Karmena i Himnu Kristu Kralju Vuković je napisao tekst i skladao glazbu. Susret je završen nastupom svih zborova koji su pod dirigentskom palicom Siniše Vukovića otpjevali „Zdravo Djevo“ i Kraljice neba raduj se“.

Brojna publika je dugotrajnim pljeskom nagradila izvođače, a riječi zahvale svima je uputio selački župnik don Jakša Rubinić.

Dogovoreno je kako će ovakvi susreti crkvenih zborova postati tradicionalni.

IVICA RADIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:45