StoryEditorOCM
Dalmacijaradnici splitske tvrtke ‘jago commerce’ teško oštetili povijesnu baštinu

Kulturocid: bager u Sevidu uništio dio zaštićene antičke cisterne

Piše PSD.
29. siječnja 2010. - 21:18

To je užasan kulturocid, tvrdi Miroslav Katić, arheolog Konzervatorskog odjela Trogir, koji je alarmirao komunalno redarstvo općine Marina i policiju

Pri zemljanim radovima na privatnoj parceli, smještenoj unutar zaštićenog arheološkog lokaliteta u uvali Stari Trogir u Sevidu, radnici splitske tvrtke “Jago commerce” bagerom su prošli preko konzerviranih antičkih zidova i pritom ih oštetili te uništili dio antičke cisterne.

To je užasan kulturocid, tvrdi Miroslav Katić, arheolog Konzervatorskog odjela Trogir, koji je zbog toga alarmirao komunalno redarstvo općine Marina i policiju, koji su izišli na teren i obavili očevid.

Ovo je drugi put da se na istoj parceli obavljaju radovi i da bager devastira taj jedinstveni lokalitet na cijelom Jadranu, antički Loranum koji se spominje u rimskim itinerarima.

Vlasnik Mirko bi maslinik na antičkom lokalitetu

− Nakon prvog rušenja zidova mi smo ih podignuli, no bager je sada ponovno prošao preko njih − ljutito će Katić, nezadovoljan i zbog toga što ni nakon višemjesečnih poziva Građevinskoj inspekciji zbog devastacije spomenutog zaštićenog lokaliteta ona nije reagirala.

− Budući da ne znamo tko je vlasnik parcele, naložili smo policiji da to hitno ispita kako bi se mogle poduzeti konkretne mjere. Naime, činjenica je da se slučaj ponovio i to je nedopustivo − oštro će Katić.

Doznajemo da se, unatoč zabrani, u tamošnjoj uvali gradi, na što “miriše” i ovaj slučaj.

− Marinska će općinska vlast − kaže načelnik Ante Mamut − strože krenuti u zaštitu ne samo arheološkoga lokaliteta, nego i cijelog obalnog područja Sevida.

O tome su prije dva mjeseca razgovarali i s ministricom Marinom Matulović-Dropulić. Stanje na terenu je kaotično, istaknuo je Mamut, najavivši rušenje tamošnjih bespravno izgrađenih objekata.

U razgovoru s jednim od susjeda vlasnika spomenute parcele, doznajemo kako zna da se zove Mirko te da mu ne zna prezime, a parcelu je kupio prije šest godina.

Veli da je govorio kako mu je namjera na parceli saditi masline, no da ne zna hoće li one nakon ovog poravnavanja bagerom ostati iste. Do direktora tvrtke “Jago commerce” nismo mogli doći. Čuvši što nas zanima, njegova djelatnica poručila nam je da ga nema.

− Čula sam na radiju da se o tome govori. Nije to bio naš bager, bio je posuđen − rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:01