StoryEditorOCM
Dalmacijasukob u splitu i teške optužbe na račun šefa županijskog hdz-a krunu peronju

Krešimir Sučić: Smijenio me kad sam ga prijavio Jadranki

Piše PSD.
10. veljače 2010. - 09:47
Više puta sam uzalud tražio da županijski HDZ na čelu s Peronjom raspravi o izbornom neuspjehu. Onda sam uputio pismo Jadranki Kosor - kaže Krešimir Sučić

Krešimir Sučić: Apsurdno je da me se politički smjenjuje u
zdravstvu  / Mario Todorić / CROPIX
Smijenjen sam zbog pisma Jadranki Kosor, a ne zbog neprovođenja stranačkih odluka. Predsjednicu HDZ-a pismeno sam zamolio da predsjedništvo u Zagrebu raspravi o stanju u splitsko-dalmatinskom HDZ-u s obzirom na loše izborne rezultate, jer Županijski odbor nije želio o tome raspravljati.

To je izbacilo iz takta Krunoslava Peronju, predsjednika županijskog HDZ-a - govori Krešimir Sučić dan nakon što ga je županijski ogranak stranke odlučio smijeniti s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Na istoj je sjednici u ponedjeljak, ŽO HDZ-a odlučio je smijeniti i Željka Grčića, predsjednika Upravnog vijeća županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Rad bez primjedbi

- Pismo predsjednici uputio sam nakon što sam više puta tražio da Županijski odbor analizira razloge izbornog neuspjeha. Na posljednjim izborima izgubili smo naše utvrde, Kaštela, Imotski, Sinj, s 22 vijećnička mjesta u Županijskoj skupštini spali smo na 16. Peronja je odbijao raspravu. Zatim sam tražio raspravu o političkoj odgovornosti vodstva stranke, a kada je Peronja i to odbio, rekao sam mu da ću pisati Kosor - objašnjava Sučić razloge svoje smjene.

- Apsurdno je da Peronja kao razlog smjene navodi neprovođenje stranačkih odluka kad HDZ nikada nije donio odluke vezane uz rad Doma zdravlja, niti je odredio političke ciljeve na području zdravstvene zaštite - kaže Sučić te zaključuje:

- Na moj rad u Upravnom vijeću zaista ne može imati primjedbi.

- Ne znam zašto sam smijenjen, stranačke odluke apsolutno poštujem, a ponosan sam i zadovoljan svojim radom u Zavodu za javno zdravstvo - rekao je Grčić.

- U vezi sa Zavodom postojala je samo jedna politička odluka, sporazum s listom Željka Keruma, prema kojemu je ravnateljica Zavoda trebala postati Jasna Ninčević s te liste. Pokrenuo sam postupak razrješenja dosadašnjeg ravnatelja Berislava Pelivana s te dužnosti, međutim Kerum i Peronja željeli su zadržati Pelivana na mjestu ravnatelja - kaže Grčić.

- To sve skupa nema veze s politikom, nego s interesima pojedinaca. Peronja duguje Pelivanu jer je od ljeta zaposlio desetak njegovih ljudi, i to na mjestima koja nisu bila predviđena sistematizacijom radnih mjesta - tvrdi Sučić.

Peronja: Politički su odgovorni

Sučić i Grčić smijenjeni su jer nisu provodili odluke stranke koje se odnose na poštovanje Statuta - kratko je kazao Kruno Peronja, a na pitanje koje to odluke nisu provodili, odgovara:

- Ne bih isticao više. Postoji politička odgovornost i postoji provođenje odluka osnivača tih ustanova, Splitsko-dalmatinske županije. Ja govorim samo o političkoj odgovornosti - rekao je te demantirao da je Pelivan zaposlio njegove ljude.

Odluka na Skupštini

Odluka ŽO HDZ-a proslijeđena je koalicijskim partnerima HSLS-u i HSS-u, a konačnu odluku će donijeti Skupština Splitsko-dalmatinske županije, koja je i imenovala Sučića i Grčića na te dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 11:50