StoryEditorOCM
Dalmacijagostovanje

Kliški uskoci uveličali slavlje u Fažani

Piše PSD.
27. rujna 2010. - 10:02

Članovi Povijesne postrojbe “Kliški uskoci” proteklog su vikenda boravili u Fažani pokraj Pule, gdje su, na poziv tamošnjeg župnika i rođenog Klišanina, don Joška Listeša, u živopisnim srednjovjekovnim odorama i s uskočkom vojnom opremom, svečanim mimohodom i postrojavanjem uveličali svetkovinu nedjeljnog blagdana sv. Kuzme i Damjana, nebeskih zaštitnika toga drevnog mjesta.

U nazočnosti velikog broja župljana i njihovih gostiju, središnju liturgijsku svečanost u gotičkoj župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana predvodio je biskupski kancelar porečko-pulske biskupije don Ilija Jakovljević.

U čast spomena ovim kršćanskim mučenicima protekla je i propovijed, a velečasni Listeš je na koncu ukratko prozborio i o povijesnoj ulozi i značaju Petra Kružića i kliških uskoka.

Hodočasteći tragovima burne prošlosti svojih predaka, za “Uskoke” je, unatoč nevremenu i poplavama, organiziran posjet Brijunima. Gosti iz Klisa su se susreli i s povjesničarom prof. dr. sc. Ivanom Jurkovićem, čiji je znanstveni obuhvat ponajviše orijentiran na istraživanje srednjovjekovne povijesti.

- Budući da prof. Jurković uskoro dovršava svoj najnoviji znanstveni rad posvećen životu slavnog vojskovođe Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga, spontano se nametnula ideja da bi tu vrijednu knjigu trebalo promovirati u Kružićevu iskonskom obitavalištu, na Tvrđavi Klis - kazao nam je Sreten Mihovilović, dopredsjednik povijesne postrojbe.

A. KUZMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 15:34