StoryEditorOCM
Dalmacijazaokret prema zagori kaštelanski gradski projeKti sele SE na drugu stranu kozjaka

Kaštela turizmu: industrija seli na radnu zonu u Vučevici

Piše PSD.
3. studenog 2008. - 22:51

Veliki dio proizvodnih obrta će zbog razvoja turizma s područja grada iseliti u poslovnu zonu koja bi do konca 2009. trebala biti imovinskopravno riješena i komunalno opremljena

U iduću godinu dana Kaštela će dobiti radnu zonu na gotovo 480.000 metara četvornih, i to u sklopu poslovne zone Vučevica, sjeverno od autoceste A-1, a koja će obuhvatiti i područja općina Klis i Lećevica.

U izradi je urbanistički plan uređenja te zone u kojem će se utvrditi osnovni uvjeti korištenja i namjene površina te prometna i komunalno-infrastrukturna mreža.

Površine unutar zone oko 97 posto su u vlasništvu Republike Hrvatske, a Grad Kaštela je u svrhu gospodarenja tim prostorom već u pregovorima sa Središnjim državnim uredom za upravljanje državnom imovinom Vlade Republike Hrvatske za preuzimanje ili kupnju po povlaštenoj cijeni parcela koje su u državnom vlasništvu.

- Realizacijom te zone omogućit će se daljnji gospodarski razvoj našega grada. Ovdje se pogotovo pruža prilika gospodarstvenicima i obrtnicima s područja Kaštela, kojih danas ima oko 850, i to za izgradnju i razvoj njihovih vlastitih poduzetničkih projekata. Na taj način omogućit ćemo izmještanje pojedinih djelatnosti iz stambenih dijelova grada u Kaštelansku zagoru, a istodobno i njihov ostanak i razvoj na ovim prostorima – izjavio je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Tako bi, kaže on, kaštelansko zaleđe trebalo biti rješenje problema razvoja industrije u budućnosti, a Kaštela bi se mogla uz more posvetiti turizmu. Dodao je kako će se veliki dio manjih proizvodnih obrta koji trenutačno djeluju na području grada zbog razvoja turizma iseliti u područje nove poslovne zone, koja bi do kraja 2009. trebala biti u potpunosti imovinskopravno riješena te opskrbljena komunalnom infrastrukturom.

U što skorijoj realizaciji projekta poslovne zone oslonjeni smo na susjedne općine Klis i Lećevicu i Splitsko-dalmatinsku županiju, i to zbog izrade dokumentacije za cijelu zonu gdje su predviđeni razvojni sadržaji susjednih općina te veliki županijski tehnološki park.

- Svakako moram napomenuti da su izgradnja Jadranskog plinovoda, čija trasa prolazi kroz našu poslovnu zonu, i probijanje tunela kroz Kozjak presudni za razvoj te zone, te su ova tri velika državna, županijska i gradska projekta u uskoj uzročnoj vezi i međusobno se nadopunjuju – zaključio je Udovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:37