StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjed zbog neizvršenih obveza po dogovoru iz srpnja

Imotski deponij opet blokiran; Đuzel: Očito se u nas može blokirati što god tko hoće

Piše PSD.
13. rujna 2011. - 11:13

Imotski deponij opet je blokiran, smeće s imotskih ulica opet se ne odvozi. Nepunih mjesec i pol dana od postignutih dogovora između Grada Imotskog i osam općina Imotske krajine o uporabi i gospodarenju odlagalištem otpada Kozjačić u neposrednoj blizini grada, te prestankom višednevne blokade toga nelegalnog odlagališta, u nedjelju navečer skupina od tridesetak građana ponovno je blokirala ulaz u Kozjačić, dopuštajući prolaz samo vozilima i ljudstvu za njegovu sanaciju, ali ne i vozilima za istovar otpada i smeća.

- Kozjačić je blokiran, ali iza toga ne stoji novoosnovana ekološka udruga “Kozjačić”. No, mi podržavamo postupak tih građana jer Grad i općine nisu ispunili obećanja u vezi s reguliranjem čuvarske službe, potpunom sanacijom i uvođenjem vode - kazao nam je predsjednik ekoudruge “Kozjačić” Mario Perić.

- Grad Imotski imao je dovoljno vremena izvršiti svoje preuzete obveze. Prosvjednici neće dopustiti iskrcaj bilo kakvog smeća ili otpada unutar Kozjačića ili u njegovu okružju dok se ne ispune sve obveze - izjavio nam je član udruge “Kozjačić” Petar Blažević.

- Mi smo izvršili sve obveze koje smo i potpisali. Prosvjednici moraju znati da smo mi raspisali natječaj i trebamo još po zakonu čekati rok za žalbe i zato se čini da smo odužili s postavljanjem zacrtanih radnji. Uostalom, dežurstva su postavljena, rasvjeta također, voda će doći nakon završetka procedure natječaja i ne vidim razloga za ponovno zatvaranje Kozjačića. Očito se u nas može blokirati što god tko hoće i kada nekome padne na pamet - veli nam imotski gradonačelnik Ante Đuzel.

Topana: Obavijestit ćemo policiju

Odmah u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak, održana je i hitna sjednica Skupštine komunalnog poduzeća Topana u kojoj su načelnici osam Imotskih općina i predstavnik Grada Imotskog te predstavnici Komunalnog pogona grada Imotskog. Tema - ponovna blokada ulaza u Kozjačić i zabrana odlaganja otpada i smeća s područja grada i osam općina.

Zaključeno je da se u sanaciji i uređenju Kozjačića od posljednjeg prosvjeda učinilo mnogo, da su neke radnje u tijeku i da moraju pričekati i zakonom predviđene rokove, te da je ponovna blokada inspirirana nečijim hirom i samovoljom, koja u pozadini ima i političkih konotacija.

- Mi ćemo obavijestiti policiju da nam osigura nesmetano funkcioniranje Kozjačića jer je on vrlo bitan u svakodnevnom normalnom življenju pučanstva Imotske krajine. Ako se policija ogluši o našu zamolbu, upoznat ćemo i druge institucije u državi jer ovo zaista nema više nikakva smisla, zaključak je skupštine Topane.

tekst i slika: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:50