StoryEditorOCM
Dalmacijagrađani gube strpljenje s kozjačićem

Imoćani zatrpali grad smećem

Piše PSD.
28. srpnja 2011. - 12:39
Puno su građani Imotskog i okolnih mjesta očekivali od jučerašnjeg dana. Prvo je održana sjednica koordinacije načelnika općina i gradonačelnika, gdje je bilo riječi i o kadrovskim promjenama u komunalnom poduzeću Topana, koje je do sada gospodarilo deponijem za otpad u jezercu Kozjačić.

No, odluka o smjenama nije donesena. Predvečer su došli nalazi, točnije zapisnik s preporukama, u kojemu stoji da je odlagalište Kozjačić djelomično sanirano, te da se na njegovom jednom dijelu može odlagati komunalni otpad.

I dok se čeka konačni dogovor s prosvjednicima na ulazu u Kozjačić, građani Imotskog koji su nekoliko dana po preporuci držali smeće u svojim kućama, počeli su ga iznositi vani, pa su kontejneri po ulicama Imotskog prepuni smeća i otpada, iz kojih se širi neugodan miris. Posebno složena situacija je kod većih stambenih zgrada.

tekst i snimke braco ćosić

Nijemci opet nude spas za Imoćane

Predstavnici tvrtke za zbrinjavanje otpada ‘Alba’ sa sjedištem u Berlinu, obišli su odlagalište Kozjačić i iznijeli nekoliko prijedloga za sanaciju

Nadomak imotskom deponiju otpada Kozjačiću, na kojem se tridesetak godina bez uporabne dozvole odlaže smeće, još uvijek su utaboreni građani koji sumnjaju kako im loše gospodarenje otpadom zagađuje zrak, vodu i tlo. Oni ne dozvoljavaju da se na deponij dovozi novo smeće.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša obećali su im u srijedu poslati preliminarni prijedlog sanacije deponija kojim je prošlog tjedna harao požar, na što su građani trebali donijeti odluku o micanju šatora s ulaza, ali to se do zaključenja našeg lista nije dogodilo.

Kozjačić su jučer posjetili predstavnici njemačke tvrtke za zbrinjavanje otpada “Alba”, koji su iznijeli nekoliko prijedloga za sanaciju smetlišta. Nakon što je desetljećima rad u Njemačkoj spašavao Imoćane od bijede, tako bi im iz te države ponovno mogao stići spas, ali ovaj put u slučaju deponija.

Jedan od njemačkih prijedloga je da se uz rub Kozjačića otvori novo odlagališno polje i uredi reciklažni centar u kojem bi od šest tisuća tona otpada, koliko otprilike Imotski i okolne općine proizvedu godišnje, čak tri tisuće tona mogle uputiti na daljnju preradu.

Time bi se prepolovile količine otpada koje je potrebno odložiti. Moguća je i sanacija starog otpada, čiji je sloj debeo oko trideset metara, budući da takav stroj proizvodi čakovečka tvrtka “Tehnix”.

Zanimljivo je kako susjedna Bosna i Hercegovina ima dva sanitarna otpada na koje tvrtka “Alba” odvozi smeće iz Gruda i Ljubuškog, a Hrvatska nema nijednog, dapače od tristotinjak deponija tek nekoliko ih ima uporabnu dozvolu.

Dok se ne odluči kako rasteretiti Kozjačić, dobro je podsjetiti kako Komunalno poduzeće “Topana”, koja godinama upravlja deponijem, dovozi smeće iz Lokvičića, Runovića, Zmijavaca, Prološca, Lovreća, Podbablja, Ciste Provo i Zagvozda, dok je za čistoću samoga grada Imotskog zadužen Komunalni pogon.

Budući da je Kozjačić pravno nelegalan, nejasno je tko će dobiti ogromne novce koje će država preko Fonda za zaštitu okoliša uložiti u sanaciju i održavanje deponija, čije je pitanje naglo aktualizirano nakon nedavne ekološke katastrofe.

Gradonačelnik Ante Đuzel kratko nam je na tu temu odgovorio: - “Za deponij je sada odgovorna “Topana”, a šta će biti dalje, vidit ćemo. Nije to jedan dan svane, pa evo ti firma!”

Od Berlina do Čitluka

Tvrtka ‘Alba’, koja se bavi prikupljanjem, reciklažom i zbrinjavanjem otpada, ima sjedište u Berlinu, a već se uspješno smjestila na tržištu u BiH, posebno u općinama uz granicu, tik do Imotskog. ‘Alba’ je prvo ušla na tržište prikupljanja i reciklaže otpada u Zenici, a zatim je počela aktivnosti na širenje i u Hercegovini, te je osnovano zajedničko regionalno komunalno poduzeće. ‘Alba’ vodi posao u općinama Široki Brijeg, Ljubuški i Čitluk.

Hercegovačka iskustva

Hercegovačka iskustva sa njemačkom tvrtkom uglavnom su pozitivna. Tako je u Sovićima i Grudama ispunila apsolutno sve svoje obveze proistekle iz dogovora, a i cjelokupno smeće je na vrijeme preuzeto i odvezeno iz mjesnih kontejnera. Problema je bilo u Ljubuškom, čiji su ulični kontejneri jedno vrijeme bili prekrcani otpadom koje se rijetko odvozilo na preradu.

d. šarac


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:01