StoryEditorOCM
Dalmacijajadrankamen

"Imamo jedinstven kamen i ljude koji znaju s njin radit"

Piše PSD.
13. travnja 2014. - 22:15
Dobro je. U stvari, nikad bolje. Najgore je prošlo. S pravim ljudima na čelu ova firma može biti zlatna koka – kaže Alberto Eterović, “Jadrankamenov” radnik s 37 godina radnog staža, kojeg smo na tren odvukli od prebučnog stroja u pognu pilane na pučiškoj punti. Svašta se ovdje posljednjih godina odigravalo, buna, tuga, suze, interventna policija, stečaj tvrtke koja je othranila generacije Bračana...

Vratilo se povjerenje

A onda konačno stižu optimistične vijesti: “Jadrankamen” bi, kažu nam u pogonima, možda čak i do Nove godine mogao izići iz dvogodišnjeg stečaja. Nakon godine dana stečajna upraviteljica Anči Bašić pušta nas u pučiške pogone. Nailazimo na posve drugačiju atmosferu. Dimi se bijela kamena prašina, od ponedjeljka je uvedena i druga radnička smjena, u zadnja dva mjeseca na određeno je primljeno 14 novih ljudi, sada ih je 131 u firmi, kupljeni su novi strojevi. Otvoren je i stari-novi kamenolom Žaganj Dolac u Selcima, iz njega dolazi prekrasni kamen rasotica. Ljudu su zadovoljni, plaća stiže ne na vrijeme, nego čak i prije.

- Ovo je fenix. Digli smo se iz pepela. Sve se praši, vidite kamione, svaki tjedan jedan ide za Austriju, za Italiju i češće. Radimo s Crnom Gorom. Imamo poslova priko glave. Na početku smo prodaje tehničkog kamena, to je onaj dio šta ostaje od prerade i eksploatacije. Radimo i projektnu dokumentaciju za izradu luke u uvali Veselje, to bi nam puno značilo. Kamen bi tu direktno stavljali na brodove za Italiju, to nam puno smanjuje cijenu transporta. Ima razloga za optimizam - govori nam Ivan Martinić, tehnički rukovoditelj kamenoloma.

Ovo je tržište jako na globalnoj razini, konkurencija je velika, i bez obzira na pojavu obaranja cijena, u pogonima nekadašnjeg bračkog diva trend kvalitete se ne spušta. Ono što se rađa iz utrobe bračkog tla je neizmjerno vrijedno. A dokaz tome su i kupci koji se javljaju sa svih strana. Vratilo im se povjerenje, a to dokazuje, veli nam Emil Martinić, rukovoditelj prerade, gomila ugovorenih poslova u luci Šibenik, na POS-ovim stanovima, splitskoj Vili Dražanac, isporuci blokova za Talijane, gotovih proizvoda za Austriju, klesarije za veliko budvansko hotelsko naselje.

- Čujte, što će biti nakon izlaska iz stečaja, što će željeti novi vlasnik, teško je prognozirati. Ali činjenica je da mi posljednje dvije godine dobro radimo. Pod vodstvom stečajne upraviteljice Anči Bašić sve se pokrenulo. Prošle smo godine imali bruto promet od 31 milijun kuna, sa 120 radnika. A 2010. s 290 djelatnika, oko 50 milijuna kuna. Vidi se napredak. Čak se isplatio i dio otpremnine radnicima od vlastitog novca – kaže Emil Martinić.

Vrijeme je za đir po pogonima gdje susrećemo Andriju Kalajžića, zadovoljnog zbog plaće koja stiže na vrijeme. Kaže kako rade za Crnu Goru, dolje kamena treba puno, kod njih se stalno gradi, širi. Radi se i u kamenolomu, dolje duboko ispod razine mora.

Najgore je prošlo

Pred malim objektom simbolično nazvanim Novi Vinodolski, aluzijom na resort u vlasništvu Bruna Orešara, nailazimo na Tonija Eterovića i Vedrana Vrandečića. Smiju se, potvrđuju kako je situacija odlična, pohvaljuju rad upraviteljice Bašić, čekaju dobre vijesti o stečaju, spominju “Pevec”, tvrtku koja se pametnom politikom vođenja digla iz mrtvih. Kažu kako je kod njih drugačije, ipak je to proizvodnja, ali opet, maklo se iz crnjaka na koji ne žele trošiti riječi.

- Bilo pa prošlo. I ne ponovilo se. Sad idemo naprid. Ljudi su shvatili da tribamo uprit zajednički i zaradit plaću, sačuvat radno misto, opet vratit povjerenje. Tenzije su se smirile, lipo se diše. Teško je reći ko će nas kupit, kako će sve ovo završit. Ali jedno znamo, imamo jedinstven kamen i ljude koji znaju s njin radit – kažu s osmijehom na ustima. A to što ga spominjemo, to je odličan znak. Dugo ga ovdje nije bilo.

tanja šimundić bendić
snimio jadran babić/cropix

Dobri temelji

- Na ovako dobro postavljenim temeljima ‘Jadrankamenova’ poslovanja brusi se zadnja varijanta stečajnog plana kojim će se predvidjeti način namirenja vjerovnika za 207 milijuna kuna dugova nastalih prije otvaranja stečaja. Razgovara se s Ministarstvom financija, bankama i ostalim vjerovnicima.

I za sada stvari teku više nego dobro pa se u idućim mjesecima očekuje donošenje stečajnog plana kojim bi se završio stečajni postupak. Time bi ‘Jadrankamen’ kao otočna proizvodna tvrtka postao jedan od rijetkih primjera uspješno provedenog stečaja s preustrojem u Hrvatskoj – kaže predsjednik Odbora vjerovnika Marino Kaštelan, inače i načelnik Općine Pučišća, navodeći kako društvo u stečaju

redovito podmiruje sve svoje tekuće obveze prema radnicima, državi i prema dobavljačima, ulaže u kupnju nove opreme i repromaterijala, a da se pritom niti jedna nekretnina nije prodala.


Anči mirna

Zadovoljstvo ne krije ni stečajna upraviteljica Anči Bašić koja navodi kako je u 2013. ostvaren ukupni prihod od 31 milijun kuna, od čega se 40 posto odnosi na izvoz. Tvrtka se javlja na brojne natječaje, a što se tiče Odbora vjerovnika, tvrdi kako su oni suglasni s dosadašnjim načinom rada, te planovima.

- Radimo na konkretiziranju stečajnog plana, a pritom nam je otežavajuća okolnost to što je najveći broj nekretnina opterećen razlučnim pravima - kaže stečajna upraviteljica Anči Bašić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:26