StoryEditorOCM
Dalmacijazbog sumnje u gospodarski kriminal, hus podiže kaznenu prijavu i poziva uskok

Dokad će korupcija upravljati stečajem ‘Salonita’?

Piše PSD.
4. veljače 2010. - 18:56

Dokad će korupcija i kriminal upravljati stečajnim postupkom nad posrnulom vranjičkom tvornicom “Salonit” d.d. u stečaju, zapitao se Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju, na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama tvornice.

Aludirao je pritom na najnoviju odluku stečajnog suca i stečajnog upravitelja, donesenoj 2. veljače na Skupštini vjerovnika, gdje su poslovi sanacije tvornice “Salonit” povjereni tvrtki “Adriatic Blizna” d.o.o. sa sjedištem u Trogiru, a koja uopće nema dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, poput azbesta, što je potvrdio i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski.

Osim što nema dozvolu, sporna tvrtka, prema svemu sudeći, ima i bliske veze s vlasnikom “Salonita” Jozom Ćurkovićem, koji je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, a moguće da ima veze i sa sucem Ćaletom, na što su implicirali nazočni bivši radnici “Salonita”.

Isto tako, spomenuta je odluka stečajnog upravitelja bila i predmet rasprave saborskog Odbora za zaštitu okoliša, to više što stečajni sudac nije raspisao natječaj sa svom potrebnom dokumentacijom, jer u natječaju nigdje ne piše na koji način bi izvođač trebao izvoditi radove, u ponudi nema troškovnika, a ponuđena svota od 10 milijuna kuna za izvođenje radova, prema mišljenju i Joze Marića, i radnika, i stručnjaka, itekako je smiješna.

HUS je zbog toga odlučio podnijeti kaznenu prijavu za gospodarski kriminal u vođenju stečajnog postupka kojim se pogoduje i korupciji i, čini se Mariću, mafiji.

Marić je također upozorio na to kako angažiranje te tvrtke, preostalih 40 radnika “Salonita”, jer njih 90 je upravo podnijelo zahtjeve za mirovinu, tjera na ulicu, što je, prema njegovu mišljenju, od početka cilj i vlasnika, a čini se i stečajnog suca te upravitelja.

Ipak, tih 40 radnika ovih će dana dobiti produženje ugovora o radu s tvrtkom “Odlagalište sirovine” iz Zadra, te će biti uposleni na poslovima sanacije mravinačke kave, gdje je došlo do zastoja radova zbog potrebe premošćivanja Dioklecijanova akvedukta.

Na kraju konferencije, na kojoj je najavljena i kaznena prijava, te je upućen javni poziv USKOK-u da dođe u “Salonit” te napokon stane na kraj koruptivnoj raboti koja se godinama odvija u vranjičkoj tvornici, Marić je izvijestio i o jednoj pozitivnoj aktivnosti saborskog Odbora za zaštitu okoliša.

Naime, jamstvo o rješavanju problema obeštećenja radnika izloženih azbestu sve je bliže svom ispunjenju, jer je saborski Odbor formirao povjerenstvo za utvrđivanje odšteta te je sada samo pitanje vremena, ali ovaj put kraćeg razdoblja, kada će i taj dio jamstva do kraja biti ispoštovan.

Vesna ŽIŽIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:52