StoryEditorOCM
Dalmacijaizvlačenje 1,5 milijuna kuna

Bruno Orešar i pravomoćno oslobođen za slučaj "Jadrankamen"; Tonči Drpić: Frapiran sam, nemam komentara...

Piše PSD.
23. travnja 2015. - 23:48
Pravomoćna je oslobađajuća presuda Brunu Orešaru, Tomislavu Marčiću, Ivici Dominisu i Miroslavi Lepčini za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz bračkog “Jadrankamena”.

Županijski sud u Splitu potvrdio je presudu Dinka Mešina, suca Općinskog suda u Splitu koji je krajem prošle godine nakon provedene glavne rasprave objavio kako četvero optuženih nije krivo za navode po kojima ih tereti optužnica.

Usluge promidžbe

Tomislava Marčića teretilo se da je od prosinca 1995. do prosinca 1998. godine u Pučišćima na Braču i u Zagrebu kao predsjednik Uprave “Jadrankamena” potpisao fiktivni ugovor s Brunom Orešarom, direktorom društva “Gaia” i predsjednikom Nadzornog odbora “Jadrankamena”. Ugovor se odnosio na usluge promidžbe za koje se “Jadrankamen” obvezao isplaćivati mjesečno 4000 DEM plus pripadajuće troškove. Navedene usluge nikada nisu izvršene, a “Jadrankamen” je oštećen za pola milijuna kuna.

Druga točka optužnice navodila je kako je tijekom 1999. godine Marčić s Lepčinom, direktoricom društva “Trgovina nekretnina”, potpisao fiktivni ugovor za poslove konzaltinga, posredništva i promidžbe. Navedenim sporazumom “Jadrankamen” je oštećen za 187.000 kuna, stajalo je u optužnici.

Nadalje su se teretili za razdoblje od kraja 1999. do polovine 2000. godine kada je Ivica Dominis, kao predsjednik Uprave “Jadrankamena”, s Orešarom, kao predsjednikom Uprave “Orbis holding”, potpisao fiktivni ugovor na štetu svoje tvrtke u iznosu od 870.000 kuna.

Tijekom istrage sudski vještak knjigovodstveno-financijske struke izjasnio se kako je “Jadrankamen” oštećen za iznose navedene u optužnici. Na temelju njegova nalaza i mišljenja Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu.

Optuženi su negirali krivnju i tvrdili kako nije riječ o fiktivnim računima. Prema njihovim izjavama, usluge su zaista i obavljene, i to u puno većem obujmu nego što su naplaćene. Tijekom suđenja naložen je novi financijski nalaz u kojem je drugi vještak utvrdio kako “Jadrankamenu” nije nanesena šteta. Na glavnoj raspravi suočila su se oba sudska vještaka te su se usaglasila o tome da štete nije bilo. Na temelju njihova mišljenja sve četvero optuženih oslobođeno je krivnje.

‘Nemamo komentara’

Bruna Orešara je tijekom ovog kaznenog postupka zastupao splitski odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija.

- Ne samo u ovom postupku već i u svim ostalima koji se vode protiv mog klijenta vezano za “Jadrankamen” tvrdimo kako nisu počinjena nikakva kaznena djela. Pravomoćna oslobađajuća presuda potvrdila je našu obranu u ovom postupku - kazao je odvjetnik Gulišija.

- Frapiran sam, nemam komentara - kazao nam je Tonči Drpić, predsjednik sindikata “Jadrankamena”.

Katarina MARIĆ BANJE
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:23