StoryEditorOCM

BLOKIRAN SALONIT U 15 dana od azbestoze preminulo pet radnika

Piše PSD.
18. svibnja 2010. - 19:56
Radnici Salonita, predvođeni Ozrenom Matijaševićem i Jozom Marićem iz Hrvatske udruge sindikata, u utorak su se radikalizirali i 2,5-tonskim azbestnim cijevima blokirali oba ulaza u tvornicu.

‘Nema ulaza u tvornicu’

Sindikalci su poručili da neće dopustiti nikakve aktivnosti u tvornici do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Teške azbestne cijevi, duge pet metara, radnici su dovezli s unutarnje strane pred oboja ulazna vrata, i to viljuškarem Salonita, koji koristi tvrtka “Odlagalište sirovina Zadar” na odvozu cijevi i azbestnih ploča, koje odlažu u Mravinačku kavu. - Ponudili su nam degutantan iznos od 30 do 60.000 kuna po radniku i ne može se raspravljati o tome tko je oštećeniji – mladi radnik ili netko tko je u tvornici proveo cijeli radni vijek! – kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević i pojasnio da mladi radnik Salonita teško nalazi novi posao jer se zna da je inkubacija azbestoze višegodišnja pa ga nitko ne želi sebi na teret.

Sindikalci i dalje inzistiraju da se iz Salonita istisnu tvrtke Joze Ćurkovića.

- Ušli su nezakonito u Salonit, ali Ćurković i njegovi trabanti više neće diktirati stečajni postupak – poručio je Matijašević i osvrnuo se na osam privatnih tužbi koje Ćurković vodi protiv njega.

– Sudovi ta ročišta uredno sazivaju, ja im se uredno odazivam ali Ćurković ne dolazi. Kakvo nam je pravosuđe, moguće je još da doživim lakrdiju da ću morati platiti bjeguncu - kazao je.

- U međuvremenu smo, jer pošteno zarađujemo plaću, zaradili kaznenu prijavu za poziv na otpor od tvrtke “Fizos”, jedne od onih koje sudjeluju u nezakonitim radnjama sa Ćurkovićem, a Državno odvjetništvo u tomu odmah reagira. Marić je već bio na obavijesnom razgovoru, a ja ću u četvrtak – kazuje Matijašević, dok radnici iz gomile o “Fizosu” dovikuju “Prali su novac”.

Osvrnuo se Matijašević i na kaznenu prijavu koju je podnio protiv suca Trgovačkog suda u Splitu Joze Ćalete, stečajnog upravitelja Salonita Mirka Kozine, te predsjednika splitskoga Trgovačkog suda Ive Bakalića.

U 15 dana pet mrtvih

- Bili su obaviješteni da “Adriatic Blizna” nema dozvolu za rad s opasnim otpadom, a štetne posljedice su nesagledivih razmjera jer će iza njih ostati prostor koji neće biti dekontaminiran pa će se lokalno stanovništvo nastaviti trovati.

Jozo Marić je naglasio da je u samo zadnjih 15 dana od azbestoze preminulo pet radnika, pa obećao:

- I zbog toga me neće zastrašiti nikakvi Ćurkovići ni Kosori ni Bajići, neću šutjeti o kriminalu! Najavio je još radikalnije sindikalne akcije te pozvao premijerku da se „iskaže“ na slučaju Salonit.

- Ovdje je dno dna, ovdje ima svega. Evo prilike Kosorici da sve raščisti na jednome mjestu, a da se ovi ljudi konačno obeštete na pošten način.

Matijašević: Ma kakva provizija. Sve je to laž

Kao jedan od povoda okupljanja s radnicima, optužbe su Mladena Oštrića, direktora “Adriatic Blizne” kojoj je Trgovački sud povjerio sanaciju i voditelja radova Ivana Marianija, da Jozo Marić ima dogovorenu proviziju od svakog obeštećenja oboljelim od azbestoze.

- Pitam radnike je li ikome Jozo Marić tražio proviziju, mašući naslovnicom Slobodne Dalmacije, upitao je Matijašević okupljene, a stotinjak njih je uglas povikalo: Nije!
Velik dio govora je Matijašević posvetio demantiranju tih tvrdnji i uređivačkoj politici novine:

- Hrvatsko novinarstvo je doživjelo dno dna s naslovnicom gdje jedan od Ćurkovićevih poslušnika daje izjavu koja ničim nije utemeljena, dok tek u dnu teksta Marić daje izjavu da su to laži. Jasno mi je da i vi novinari svkog dana neopravdano gubite radna mjesta i da je ovdje riječ o uređivačkoj politici. To je moj list i čitam ga svako jutro, a tog dana je Ćurkovićev čovjek prozvao Jozu Marića kao najvećeg kriminalca u Hrvatskoj – kazao je Matijašević.

‘Adriatic’ bez dozvole

Jozo Marić je pismeno dobio podatak iz Ministarstva zaštite okoliša, da je tvrtki “Adriatic – Blizna” istekla dozvola za gospodarenje opasnim otpadom. Dozvolu su imali s rokom važenja do 21. listopada 2009. Direktor “Adriatice” Mladen Oštrić poručio je kako su podnijeli zahtjev za produženje, na što je tražena nadopuna.

Zavezani branitelj

Otrovali su nas, zatvorili tvornicu, nas izbacili a uveli kriminalce. Trovala nas je ona država a nastavila ova. Gledajte kako završava branitelj – vezan za vrata Salonita, kazao nam je Bože Perišić, radnik sa 31 godinom staža u tvornici, s dijagnosticiranom azbestozom, u začetku.


AndreA Kuzmić
foto: joško ponoš / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:44