StoryEditorOCM
DalmacijaUSKORO novi angažman zdravstveno sposobnih radnika

AZBESTNA KALVARIJA Vlada sanira Mravinačku kavu

Piše PSD.
4. listopada 2009. - 21:50
Sredstva za sanaciju osigurat će Fond za zaštitu okoliša, što radnicima ‘Salonita’ donosi novu nadu da će većina njih biti zbrinuta i imati osiguranu egzstenciju prije negoli odu u mirovinu

Kako bi napravila korak naprijed u rješavanju problema radnika “Salonita”, Vlada je donijela Zaključak o provedbi II. faze sanacije Mravinačke kave. Tim je Zaključkom Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaduženo da radi zbrinjavanja azbestnog otpada, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, počne II. fazu sanacije Mravinačke kave.

Sredstva za sanaciju osigurat će Fond, a ovaj dokument, nakon svih nedavnih turbulentnih događanja, radnicima “Salonita” donosi novu nadu kako će imati osiguranu egzstenciju. Prema riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, na pripremnim radnjama vezanim uz realizaciju II. faze sanacije Mravinačke kave biti uposleni za to osposobljeni i zdravstveno sposobni radnici “Salonita”.

Dekontaminacija

Pripremni radovi za sanaciju u Mravinačkoj kavi odnose se na postavu ograde, popravak ulaznih vrata, uređenje pristupnih putova, čuvanje lokacije radi sprečavanja nekontroliranog ulaska i odlaganja otpada, ali i na pripremne radove vezane uz dekontaminaciju same vranjičke tvornice “Salonit”.

Kako doznajemo od Fonda za zaštitu okoliša, projekt sanacije Mravinačke kave je u izradi. Temeljem Zakona o javnoj nabavi u veljači je za njegovu izradu odabrana projektna tvrtka IGH d.d. iz Zagreba, do sada je obavljeno dodatno geodetsko snimanje područja kave i izrađena je karta koja obuhvaća posebne geodetske podloge, snimljeni su svi objekti u području kave, obavljen je detaljan pregled objekata i izrada opisa postojećeg stanja lokacije.

Izrađen je i preliminaran prijedlog sanacije, kao i elaborat zaštite okoliša za koji je nadležno Ministarstva dalo suglasnost, te je izrađen idejni projekt za ishođenje lokacijske dozvole čije se izdavanje očekuje do kraja listopada ove godine. Sada je u tijeku izrada glavnog projekta na temelju kojeg će se riješiti imovinsko-pravni odnosi, te ishoditi građevinska dozvola koja se očekuje do kraja godine.

Glavni projekt definirat će konačni način sanacije Mravinačke kave te vrijeme potrebno za provođenje sanacije, dok će visina potrebnih sredstava biti definirana nakon izbora najpovoljnijeg ponuditelja po raspisivanju javnog natječaja kada građevinska dozovola bude ishođena.

Neki u mirovinu, neki u kavu

Čitavi projekt sanacije Mravinačke kave, odnosno, cjelokupna sanacija koja uključuje projektnu dokumentaciju, izvođenje radova, projektantski nadzor, građevinski nadzor, geodetski nadzor i stručni nadzor, financirati će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nakon što se odabere najpovoljniji ponuditelj i započnu radovi na sanaciji, na njima će i dalje moći nastaviti raditi zdravstveno sposobni radnici “Salonita” premda bi do tada, prema riječima Mladinea, a na osnovu dogovora Vlade RH s radnicima i sindikatom, većina njih već mogla biti zbrinuta i u zasluženoj pravednoj mirovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 01:41