StoryEditorOCM

AGONIJA SALONITA SE NASTAVLJA Radnici zapriječili ulaz stečajnom upravitelju

Piše PSD.
15. ožujka 2010. - 18:57
Nećemo dopustiti nikome da sanira područje Salonita , jer radnici te vranjičke tvornice jedini su koji takav posao znaju i moraju obaviti za što imaju i obećanje same premijerke – Jadranke Kosor! – poruka je to radnika Salonita u stečaju koji su u ponedjeljak ujutro doslovno zapriječili ulaz u tvornicu stečajnom upravitelju Mirku Kozini i njegovu savjetniku Vedranu Šeparoviću.

Njihovo ogorčenje izazvala je obavijest potpisana od strane stečajnog upravitelja , osvanula na tvorničkom ulazu, sa zabranom pristupa u tvornički krug svima koji nemaju propusnicu trogirske tvrtke Adriatic Blizna d.o.o., a koja je 15 ožujka trebala započeti radove na sanaciji

Radnici Salonita uvođenje u posjed trogirske tvrtke smatraju nedopustivim pozivajući se i na dogovor s Fondom za zaštitu okoliša prema kojem je 40 preostalih zdravih radnika trebalo biti angažirano na sanaciji. Oni gubitkom ovog posla, budući da uvjeta za mirovinu nemaju, završavaju na Zavodu za zapošljavanje.

- Nitko neće bez nas pristupiti sanaciji ovog prostora, kategoričan je bio Marko Mikačić, sindikalni povjerenik HUS-a u Salonitu .

- Ovo je čisti kriminal, jer stečajni sudac Jozo Čaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina dodjeljuju posao tvtki Adriatic Blizna ignorirajući da ta tvrtka ne posjeduje ni ateste ni dozvole za obavljanje djelatnosti zbrinjavanja i sanacije azbesta – tvrdi Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju.

Trogirskoj je tvrtki omogućen rad u Salonitu i Mravinačkoj kavi, a da se predhodno nije izradila projektna dokumentacija za što je ovlašten IGH. Stečajni upravitelj i sudac, navodi Marić, i tu su činjenicu namjerno zanemarili.

Odugovlačeći sa sanacijom Salonita i okolnog područja oni truju i dalje radnike, mještane i uporno spriječavaju da se na kvalitetan i jedini mogući način koji bi bio u skladu sa zakonom, ova agonija oko azbesta okonča.

Sindikalist Marić ujedno najavljuje da su radnici spremni najradikalnijim metodama zaustaviti rabote kriminalaca koji trže, švercaju i sebi pribavljaju korist.

Protiv stečajnog suca i stečajnog upravitelja, dodaje, podnjete su kaznene prijave USKOK-u, Držvanom odvjetništvu i policiji, a radnicima trogirske tvrtke iz tvornice poručuju da se Salonitu ne približavaju, jer će biti istjerani baš kao i stečajni upravitelj koji ih je u posao upleo.

MARINA RAJČIĆ /EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:57