StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA VEZA

Škola u Africi lijepo napreduje zahvaljujući profesorici Sveučilišta u Zadru! Mirta Tomas: Tražimo još donatora za našu školu, za naš "Dom knjige"

Piše M.M.
14. prosinca 2021. - 12:38

Mirta Tomas, ugledna profesorica s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, o kojoj smo već pisali kad je pokrenula projekt "Brižna srca", u želji da pomogne siromašnoj afričkoj djeci i omogući im potrebno obrazovanje, javila nam je nosvosti vezane uz izgradnju škole na jugu Nigerije.

- Jako dobro napredujemo i to me veseli. Moram napomenuti kako je sve rad ljudskih ruku. Osim bunara za vodu koji radi na agregat...Da, pomalo sam i nestrpljiva, iako znam da za dobre stvari treba vremena. Prvi mi je donator rekao: "Vi ste na putu istine, velika su iskušenja, snažni ste, ustrajte"  - rekla nam je Tomas te dodala kako su za sada sveukupno skupili za 1/3 projekta škole.

Tomas je prije nekoliko dana sastavila pismo donatorima čije djelove prenosimo: 

- Raduje nas, u ovim neobično izazovnim vremenima, da možemo s vama podijeliti lijepu vijest o početku ostvarivanja CARING HEART PROJEKTA , projekta izgradnje škole za siromašnu djecu u Africi, kojega smo ovdje u Zadru prisvojili. Projekt je osmislio, izradio, napisao, prilagodio njegov inicijator i začetnik, Innocent Omozokpia, a članica naše Udruge mu je nadjenula ime od srca: Zadarski Afrički (E)San! No, više nije San…postao je Java! Stvarnost! Fotografije s terena svjedoče o početnim radovima, a uskoro ćemo, kao Udruga, biti osobno prisutni kako bismo posvjedočili o ovom, ne samo hvale vrijednom međunarodnom projektu, već i presudnom za budućnost jednog dijela svijeta kojeg često nazivamo trećim - napisala je Tomas u pismu te nastavila:

image
Privatni Album

-  Na početku ovog pisma je napisan izraz: "Želite li osloboditi čovjeka, školujte ga!" To znači da ćemo ga mi poslati u "Dom Knjige", da mu pokažemo i dokažemo važnost čina uzajamnosti kao temeljnog čina izgradnje budućnosti. Uzajamnost je bitan način ljudskog postojanja. "Dom Knjige" će i nas naučiti uzajamnosti. Škola će biti mjesto susreta, podjele znanja, izgradnje vještina, poticanje kreativnosti, izgradnje ljudskih kardinalnih vrlina poput snage, izdržljivosti, upornosti, pravde, poštenja, mudrosti, razboritosti, umjerenosti, postojanosti…Vrlina koje jamče nesalomljivost karaktera i stava odraslog čovjeka sutrašnjice. Škola koja počinje postojati kao Dom Knjige, nastavlja svoj razvoj kao Dom Životnih Vrijednosti. Upravo je u ovome veličina projekta: polazeći od lokalnih vrijednosti razvija se do globalnih razmjera te je primjenjiv u svim sredinama - zaključila je Tomas i pozvala sve ljude velikoga srca da joj se pridruže u prikupljanju sredstava za završetak ove, za afričku djecu, tako važne ustanove. 

Ako se i vi želite odazvati ovoj humanitarnoj inicijativi, donacije je moguće uplatiti na IBAN humanitarne udruge BRIŽNA SRCA, Bregdeti 28, 23000 Zadar

OIB - 89240250838

IBAN: HR5023400091111129576

04. svibanj 2024 11:47