StoryEditorOCM
Zadar plusARHEOLOŠKI MUZEJ

Postav je zatvoren, ali svakoga dana možete virtualno "šetati" zanimljivim izlošcima, danas predstavljamo Vučicu iz Lepura koja doji Romula i Rema...

Piše Arheološki muzej Zadar
1. travnja 2020. - 10:48

Pandemija korona virusa donijela je novu stvarnost ljudima širom svijeta pa tako i muzejima. Sukladno naputcima Stožera civilne zaštite Zadarske županije, a s ciljem sprječavanja širenja korona virusa COVID -19, od  17. ožujka Arheološki muzej Zadar zatvoren je za posjetitelje i korisnike te su odgođena i sva javna događanja u Muzeju.

Zbog zatvorenih muzeja, škola, kazališta, sveučilišta, kafića, kina i zabrane okupljanja ljudi sve više vremena provode u svojim kućama. Kako bi svojim posjetiteljima i pratiteljima vrijeme koje provode kod kuće učinio što  ugodnijim, a muzejske sadržaje ipak dostupnim, Arheološki muzej Zadar nastavlja prezentirati bogatu arheološku građu o kojoj skrbi ponudivši svojim korisnicima nove online programe.

Svakoga dana za  vrijeme trajanja pandemije korona virusa na facebook  stranici i instagram profilu Arheološkog muzeja Zadar objavljuju se zanimljivi članci, fotografije i videozapisi koji prezentiraju rezultate provedenih arheoloških istraživanja, brojne predmete iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar te virtualne izložbe. U dosadašnjim objavama predstavljene su fotografije dokumentacijskog odjela Arheološkog muzeja Zadar snimljene na arheološkim terenima sjeverne Dalmacije, virtualna šetnja Velebitom (Malo Libine), vrijedan arheološki nalaz ogrlica (popularno nazvana Mala od Caske), kultne posude – ritoni, arheološka istraživanja na području Gradine kod zaselka Kneževići na Malom Libinju, portret jednog od najvećih grčkih filozofa Sokrata, ulomak pješčenjaka s urezanim figuralnim prikazom, arheološka istraživanja na lokalitetu Osridak, natpis sa spomenom kneza Branimira iz Nina, ribarski alat i pribor iz fundusa Muzeja, arheološka istraživanja na podmorskom lokalitetu u uvali Sv. Nikole na otoku Pagu.

Pozivaju da ih pratite na društvenim mrežama gdje već sutra donosimo nove zanimljive kulturne sadržaje, a stalne postave Muzeja također možete posjetiti kroz 3D virtualnu šetnju klikom na link 

Danas predstavljaju jedinstvenu u svijetu fibulu (kopču) Vučice koja doji blizance, Romula i Rema iz Lepura i  zabatno polje ukrašeno reljefom rimske Vučice iz Burnuma. 

Vječni grad Rim (Roma) je, prema rimskoj tradiciji, osnovan 21. travnja 753. godine prije Kr. Prema legendi grad su osnovala braća Romul i Rem, potomci trojanskog junaka Eneja. Čuvena je to priča o braći koje je odgojila vučica, stoga simbol Rima.

U stalnom postavu antike nalazi se i jedinstvena u svijetu fibula (kopča), reljefna srebrna rimska fibula polukružna oblika s mitološkim prikazom Vučice koja doji blizance, Romula i Rema iz Lepura. Lepuri su smješteni oko 9 km istočno od Benkovca. Područje se nalazi u sastavu teritorijalne i upravne zajednice (civitas) sa sjedištem u Aseriji. Polukružni okvir zatvara prizor s Vučicom koja doji dvoje djece. Luk i likovi spojeni su bršljanovim lišćem. Datira se u 2. st. poslije Kr. Nadalje, u postavu se nalazi i zabatno polje ukrašeno reljefom rimske Vučice oz Burnuma. U Ivoševcima kod Kistanja, na lokalitetu Šuplja crkva (Šupljaja), na desnoj obali Krke, nalaze se ostatci rimskoga vojnog logora - castrum, te kasnijeg municipija Burnum. U visokom je reljefu sačuvan prikaz Vučice i blizanaca Romula i Rema. Od Vučice je sačuvan prednji dio tijela s dvije prednje noge i glavom, te šapa jedne stražnje noge. Naznačene su konture vučje jazbine, kao i glava pastira (Faustul ?). Vučica ima duguljastu njušku, zubi joj izviruju, šape su joj ispružene.

Može se zamijetiti stanovita ukočenost i unatoč mnoštvu uvjerljivi pojedinosti. Blizanci su bolje obrađeni, ali su samo fragmentarno sačuvani. Prednje je dijete skoro stalo na noge, frontalno je okrenuto,s glavom prema gore u nastojanju da dohvati dojku vučice, s pogledom koso unaprijed. Sačuvani su gornji dio tijela i dijelovi nogu, te lijeva ruka ispružena prema njušci Vučice. Od drugog djeteta, koje je vjerojatno bilo slično postavljeno, vidi se samo ostatak leđa i dio jedne noge. Ispred Vučice bilo je isklesano još nešto, teško prepoznatljivo zbog oštećenja (možda dio lista ili dio stabla).

16. travanj 2024 12:24