Svi su ludi za kolagenom, važnim ‘ljepilom‘ našeg tijela. Reklamiraju se najrazličitije varijante, prodaja mu vrtoglavo raste, a koliko nam objektivno pomaže, što nam radi u tijelu, kome se sve preporuča ili ne preporuča, ili je i sve to trenutna moda i dobar marketinški posao kako neki tvrde, odgovorila nam je dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica u Nutrition Diagnostic Centru u Zagrebu.
- Kolagen je protein kojega nalazimo u našem tijelu te važan za naše zube, kožu, kosu mišiće, tetive.. Kontinuirana opskrba tijela kolagenom je važna za zdravu i sjajnu kosu, čvrste nokte, zdrave zglobove i jake mišiće, no nažalost kako starimo tako nam tijelo postaje manje sposobno apsorbirati i koristiti protein iz hrane, te do 45-te godine razina kolagena padne i do 30 posto, pa znakovi starenja postaju vidljivi.
Zato je danas zanimanje za kolagen kao pripravak za ljepotu u antiageing postalo sve zanimljivije i traženije. Kolagen je iznimno važan strukturni protein odgovoran za napetost i elastičnost kože koju čini prozračnom i svježom. Čak 75 posto kože čini kolagen koji pomaže lakše metabolizirati mast i igra značajnu ulogu u održavanju naše mišićne mase..., pojašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho.
Osim toga kolagen ublažava bol, i oštećenja zglobova te stoga važan za našu pokretljivost, jača krvne žile te održava njihov elasticitet, što su također razlozi zbog kojih je kolagen danas ‘IN‘, dodaje naša sugovornica.
Buduću da kolagen pripravak najčešće dolazi iz životinjskog izvora, ekstraktira se iz kože životinja – krava, svinja, kokoši ili morskog izvora (marine kolagen) ovi pripravci nisu pogodni za vegane i vegeterijance. Postoji li i kolagen za vegane?
- Kako životinjske namirnice danas sve više nas izbjegava, nova istraživanja se fokusiraju na veganski oblik kolagena, to je genetski modificirana gljivica yeast i bakterija Pichia pastoris - kombinacija za stvaranje visoko kvalitetnog kolagena koji ima prednost jer umanjuje rizik od alergije kod osoba osjetljivijih na proizvode životinjskog porijekla.
Veganska varijanta kolagena dolazi u obliku praha I kapsula, dok životinjska u formi Hydrolysed collagen – 3000 mg dva puta dnevno – najčešće 3 capsule ujutro i 3 navečer – na prazan želudac pola sata prije doručka i prije spavanja.
Inače, moram naglasiti da je pripravak kolagena najučinkovitiji ako se uzima uz namirnice bogate vitaminom C koji ne samo da je izvrstan antioksidans koji štiti kožu od UV zraka i drugih negativnih čimbenika odgovornih za ubrzano starenje kože, već je vitamin C važan i za samo stvaranje kolagena.
Da bi naše tijelo moglo sintetizirati kolagen, mora imati dovoljno vitamina C na raspolaganju, a najbolje je da pripravak sadrži barem 60 mg vitamina C!, ističe nutricionistica.
- Mogu li kolagen pripravak koristiti trudnice i dojilje?
- Ne!
Kolagen uništavaju poroci
Kolagen najviše uništavaju poroci: prekomjerno pijenje kave, alkohol, pušenje (nikotin), pretjerano sunčanje, neprospavane noći..., ukratko sve ono što omogućuje snažno djelovanje slobodnih radikala. Problematična mogu biti i jednostrane dijete, pa i one za mršavljenje, jer njima ne unosimo sve što je potrebno tijelu.
Na primjer, na dijeti bez ugljikohidrata ne dobivamo glukozu za mozak, tako da tijelo proizvodi vlastitu glukozu trošeći vezivna tkiva i stvarajući glukozu od njih što se prvo odražava na koži, a potom i na kostima...
Još jedan značajan faktor u razgradnji kolagena koji je tijekom godina dobio zloglasni naziv "tihi ubojica" je stres. Kortizol, ili hormon stresa koji se oslobađa kada naše tijelo reagira na stres, vrlo učinkovito doprinosi razgradnji kolagena i elastina.
Do manjka kolagena u organizmu može doći i zbog nekih autoimunih bolesti, posebice onih koje karakterizira napad tijela na vlastite proteine. Usporeno stvaranje kolagena često je jedan od problema kod pušača, ali ujedno može biti i posljedica čestog izlaganja ultraljubičastom suncu.
Ultraljubičasto zračenje prodire duboko u naše potkožno tkivo, gdje oštećuje kolagena vlakna. Stoga, moramo osigurati dovoljno esencijalnih masnih kiselina, koje osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za vezivno tkivo, te povećati unos antioksidativnih zaštitnih tvari te u zrelijoj dobi voditi računa o uvođenju enzima. Zato treba jesti više ananasa i papaje jer sadrže enzime za razgradnju staničnog otpada koji nastaje odumiranjem stanica vezivnog tkiva.
Prirodni izvori kolagena
Prirodni kolagen u hrani nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla. No za učinkovitu sintezu kolagena ne trebamo uvoditi juhu ili odrezak na svoj jelovnik pri svakom obroku, jer naše tijelo ga je u stanju proizvesti samo ako mu osiguramo pravi "građevni materijal", pa ako je vaša prehrana raznolika i raznobojna već ste na dobrom putu. Namirnice koje mogu pomoći u izgradnji kvalitetnog kolagena.
RIBA
Kolagen iz morskih plodova trebao bi se najbolje apsorbirati u našem tijelu. Iako ga najvećim dijelom sadrže dijelovi ribe koji nisu među najpopularnijima za konzumaciju (npr. koža i kosti), riba je riznica aminokiselina koje su ključne za sintezu kolagena.
JAJA
Volite li ispeći jaje za doručak, dobro je znati da time svom organizmu činite veliku uslugu. Jaja sadrže prolin i glicin - aminokiseline koje su prijeko potrebne za sintezu prokolagena, koji je prethodnik kolagena.
JUHA OD KOSTIJU
Skromna domaća juha od kostiju prava je riznica kolagena, želatine, minerala i aminokiselina koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova, mišića, kože i crijeva. Da biste dobili što više korisnih tvari, kosti je dobro kuhati najmanje 8 sati.
PILEĆE MESO
Piletina sadrži mnogo vezivnog tkiva koje je bogat izvor kolagena. Također, pileće meso sadrži esencijalne aminokiseline za izgradnju kolagena, poput glicina, lizina i hidroksiprolina.
LISNATO POVRĆE
Svi smo čuli za klorofil koji zelenom lišću daje bogatu zelenu boju. Ali to nije sve jer se klorofil smatra i superantioksidansom koji štiti tijelo od slobodnih radikala, ubrzivača starenja. Zeleno lisnato povrće također je izvor vitamina, minerala i vlakana.
MAHUNARKE
Mahunarke su izvrstan izvor proteina i sadrže aminokiseline potrebne našem tijelu. Mnoge mahunarke također sadrže mangan, cink i vitamin C koji potiču proizvodnju kolagena.
ČEŠNJAK
Osim protuupalnog djelovanja, koje donosi ogromne dobrobiti, npr. bolje kardiovaskularno zdravlje pa čak i smanjuje rizik od raka, češnjak također sadrži mnogo sumpora, koji pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena u tijelu.
BOBIČASTO VOĆE
Borovnice, jagode, maline i kupine sadrže antioksidanse koji štite kožu od oštećenja. Bobičasto voće bogato je vitaminom C koji pomaže u povezivanju aminokiselina u tijelu i ubrzava sintezu kolagena.
PAPRIKA I KIVI
Citrusi su skupina namirnica na koje ima smisla obratiti više pozornosti ako želite potaknuti stvaranje kolagena.To znači da je pametno uvrstiti namirnice poput citrusa na svoj jelovnik češće, u orvom redu kivi i papriku.
VEGANSKE NAMIRNICE
Među aminokiselinama potrebnim za stvaranje kolagena su glicin, lizin i prolin, a veganske namirnice, uz pomoć kojih možete opskrbiti tijelo s ove tri aminokiseline su tempeh, tofu, razne vrste graha i drugih mahunarki te neke sjemenke i orašasti plodovi.