StoryEditorOCM
SportALEKSANDAR BURSAĆ

Velika partija Bukija u polufinalu Kupa, pomogao je momčad gurnuti na korak do obrane trofeja: "Dok izravno nisi dio zadarske priče ništa nije isto"

Piše Dražen Žura
12. veljače 2021. - 12:36

Nigdje kao u Zadru nije teže biti stranac, dobro je tu priču znao Aleksandar Bursać prije nego je zakoračio u Krešin dom, međutim, svjestan je, kaže, gdje god igraš moraš dati sve od sebe. Ali, Zadar je nešto posebno, priznaje Buki, kako ga zovu suigrači i prijatelji, kojeg se dojmio pozdrav navijača večer u oči poluzavršnice Kupa.

- Pričali su mi kako je u Zadru prava ludnica, osobito kad je riječ o velikom ulogu kakvim se drži Kup Krešimira Ćosića. Uostalom, igrao sam u dresu FMP-a i znam što znači slušati huk sa zadarskih tribina, ali dok izravno ne budeš dio zadarske priče ništa nije isto. Doista, predivan je bio osjećaj vidjeti vatrenu scenu ispred dvorane. Jednostavno je nemoguće opisati taj osjećaj u srcu kad vidiš da te bodre i koliko vole svoj klub. Nadam se da ćemo im uspjeti uzvratiti na pravi način u subotu u Omišu - kazao je Bursać.

Mladi su se iskazali

Nedvojbeno, ogled s Cibonom u samoj završnici nešto je zbog čega se košarku doživljava kao sport u kojem si stalno na rubu nervnog sloma ili srčanog udara. Zadar je to potvrdio na stotine puta. Konkretno, ovoga puta plus 13 uoči zadnje četvrtine i onda triler najviše razine u posljednjim sekundama, odnosno stotinkama. Zašto?

- U konačnici je baš bilo stresno, osobito iz razloga što smo nekoliko minuta ranije u više navrata imali prigodu otići čak na plus dvadeset i tako na vrijeme odjaviti utakmicu. Međutim, umor je učinio svoje, pala nam je koncentracija, jer ritam u kojem smo bili kroz proteklo razdoblje nije nimalo human u sportskom smislu, praktički svaki drugi dan imali smo utakmicu. Eto, dogodilo se da smo sa Splitom odigrali dvije u dva dana. Moramo kvalitetno odraditi i finale i zaključiti taj užareni krug - misli Bursać koji se prisjetio spomenutih dvoboja sa Žutima na Gripama.

image
Aleksandar Bursać
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Bile su to dvije dijametralno suprotne utakmice, u prvoj nismo bili ono čemu težimo, a to je momčadska igra što je naš forte. Vidjelo se to dobro u onoj drugoj utakmici u programu ABA lige, zato vjerujem kako na tomu tragu moramo odigrati i finale sa Splitom. Primjetno je bilo i protiv Cibone u polufinalu kako je naša obrana bila fokus na kojem smo gradili lagane napade. Nadalje, meni je bilo drago što su i mlađi igrači, Jan Palokaj, Jure Planinić i Antonio Jordano uvelike pridonijeli pobjedi i tako potvrdili ono što uporno ponavljam, a to je momčadska igra. Iskreno, meni je srce igralo na najviše u trenucima kad su upravo spomenuti igrači donosili poene koji su nas vodili na pravi put - ponosno će Aleksandar čije su brojke također bile impresivne, međutim, odmah je primjetio....

- Imao sam slične učinke i u ABA ligi, konkretno, protiv FMP-a, Crvene Zvezde i Mornara, ali u Prvenstvu Hrvatske i Kupu, priznajem, nisam imao nešto slično. Evo, polufinale me gurnulo u nekakav prvi plan, iako, nije nikakva floskula ako kažem kako učinak bilo kojeg pojedinca nema snagu ukoliko nismo pravi kao momčad - vrti Bursać priču kojom će uvjeren je i u ABA ligi krenuti na bolje.

- Prava je šteta što od početka sezone nismo bili u ovom sastavu, međutim, kockice se pomalo slažu u pravi mozaik kojim ćemo u konačnici svi biti zadovoljni - kratko će Aleksandar koji se osvrnuo i na dvojicu Amerikanaca.

Onaku je eksplozija

- Chinanu Onuaku prava je eksplozija, čovjek ima toliko energije u sebi da je to nešto čime potiče sve ostale na pravi borbu. Justine Carter posjeduje golemu košarkašku inteligenciju, svaki potez mu je odmjeren, za sve nas on je velika poveznica. Odlična mu je suradnja s igračima na vanjskim i unutarnjim pozicijama. Njegovo veliko iskustvo dobitak je za sve nas - kazao je Bursać koji je prije utakmice imao kratki susret s Vladimirom Jovanovićem, trenerom Cibone.

- Bilo mi je drago susresti se s njim, jer me vežu lijepe uspomene dok smo zajedno radili u FMP-u, pružio mi je dosta toga dobroga i moram mu biti zahvalan. Popričali smo, razmijenili neke zajedničke poglede na košarku i život u novim sredinama. Riječ je, u prvom redu, o pravom čovjeku, kao i treneru. Kako je bilo igrati kontra njega? Čim se podbaci lopta u istom trenutku oboje postajemo profesionalci, time sam sve rekao - zaključio je Bursać.

21. rujan 2024 07:46