StoryEditorOCM
SportMLADI ZADRANIN IDE NA ZIMSKU OLIMPIJADU U JUŽNOJ KOREJI

Benedikt Nikpalj: Kad nisam u bobu, igram američki nogomet za Munich Cowboyse!

Piše I.Ivanac
22. siječnja 2018. - 09:50
bbimagehandler.ashx

Prvi put u povijesti na Zimske olimpijske igre (ZOI) odlaze dvije posade hrvatske bob reprezentacije. Vizu za Olimpijske igre izborile su naše posade u bobu dvosjedu i četverosjedu odličnim nastupom na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu. Na tom natjecanju u posadi dvosjeda nastupili su Dražen Silić i Mate Mezulić koji su u konkurenciji 13 posada završili na devetom mjestu. Siliću i Mezuliću u bobu četverosjedu pridružili su se Martin Marić i Damjan Zlatnar osvojivši sedmo mjestu u konkurenciji devet posada. Ulazak dviju posada na OI otvorio je vrata nastupu i rezervnim članovima hrvatske bob reprezentacije, među kojima su se ovaj put našli Antonio Zelić te mladi Zadranin, 24-godišnji Benedikt Nikpalj.

Benedikt je prije malo više od godine dana ušao u reprezentaciju boba, a svoje oduševljenje odlaskom na Zimske olimpijske igre koje se u veljači održavaju u južnokorejskom gradu Pyeongchangu nije krio.

- Presretan sam, ovaj potez je san svakog sportaša, jedino veće od odlaska na ZOI je osvajanje olimpijske medalje - iskren je Benedikt dodajući kako je njegov cilj, ali i cilj reprezentacije, ulazak u finale.

- Nadamo se ulasku u finale, među top 20 najboljih posada, to bi nam jako puno značilo – kaže Benedikt napominjući kako najveću konkurenciju vidi u Nijemcima.

- Glavni favoriti su Nijemci, zatim ih slijede Kanađani, a potom i SAD, ali nadamo se da ćemo uspjeti u svojem naumu – govori nam mladi Zadranin.

Benedikt uz svoju bob karijeru paralelno razvija i karijeru u američkom nogometu i to u minhenskom klubu – Munich Cowboys. Naime, za minhenske kauboje Benedikt igra na poziciji running backa, odnosno trkača, a jako slične fizičke predispozicije zahtijevaju se i od gurača u bobu, što ga je potaknulo da se okuša u oba sporta.

Izboriti se za odlazak na Olimpijadu nije nimalo lak zadatak, a Benedikt trenutno trenira dva puta dnevno.

- Otprilike pet sati dnevno potrošim na trening, a treniram jednom ujutro i jednom popodne. Jutro je rezervirano za vježbe snage i eksplozivnosti, a popodne za vježbe tehnike – govori Benedikt koji će uskoro s reprezentacijom odraditi posljednje specifične pripreme prije odlaska na ZOI.

- Odlazimo u Njemačku na guračku stazu, točnije „bob na suhom“, gdje ćemo odraditi posljednje pripreme za ZOI – kaže Benedikt koji će u Južnoj Koreji boraviti na cijeloj Olimpijadi jer se kvalifikacije za dvojac održavaju na početku ZOI-a, a za četverac pri kraju.

- Zbog rasporeda kvalifikacija i nastupa, cijele Olimpijske igre provest ću u Južnoj Koreji, tako da ću zasigurno posjetiti i druga natjecanja i bodriti naše predstavnike. No, moram priznati da mi je san otići pogledati finale hokeja, pa se nadam da ću u toj naumi i uspjeti – optimističan je Benedikt.

01. lipanj 2024 16:55