StoryEditorOCM
RegionalPROJEKT LIFE LYNX

Ris Ljubo iz slovačkih Karpata novi je dom dobio na Velebitu! Evo kako su ga ispratili u Gospiću

Piše HRT Radio Zadar/ Zadarski.hr
16. lipnja 2022. - 08:43

Na Velebitu je jučer poslijepodne pušten ris Ljubo, peti ris naseljen u Hrvatsku iz Karpata u sklopu projekta LIFE Lynx, odnosno petnaesti pušten u Dinaridima i Alpama.

Jubilarni, 15. ris pušten je u blizini Gospića, a uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav. Dolazak risa su pozdravili članovi Rukometnog kluba Gospić, te predstavnici lokalne zajednice.

Ris Ljubo je pušten u lovištu Ramino korito, kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade, te je tom prilikom Marija Krnjajić, upraviteljica Rewilding Velebit Zaklade izjavila: „Velika nam je čast što možemo pomoći oporavku populacije risa, i kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo pušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe naše. Na tom terenu obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije.“

Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član LIFE Lynx tima je istaknuo kako na području Ličko–senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika: “Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama."

26. lipanj 2024 16:02