Ljeto i turistička sezona su pred vratima i potraga za radnom snagom je sve intezivnija posebice u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Koriste se svi alati za pronalaskom adekvatnog kadra, pa je jedna gospođa u Facebok grupu 'Tražim - nudim posao - Hrvatska i EU' napisala oglas da traži dva vrhunska kuhara koji će raditi za plaću od 35 tisuća kuna u mjestu Pakoštane.
Gospođa pošteno napisala, za hrvatska primanja plaća nije mala ni najmanje, iako nije svatko ni vrhunski kuhar, ali hrvatsko stanje uma nije moglo odoljeti pa su hejteri brže bolje popljuvali oglas. Nije im autorica oglasa ostala dužna.
Više ovdje:
Pokušali smo stupiti u kontakt s vlasnicom restorana koja je napisala da traži kuhare, međutim, očekivano, broj je ugašen.
Vjerojatno su je nakon objave 'udavili' svi oni koji se prave mudri a ništa ne rade, i mole Boga da ne nađu posao.
Instruktor kuhanja Petar Vlak, nam je ispred organizacije Šefovi kuhara mediteranskih i europskih regija 'ŠKMER' objasnio što uopće podrazumijeva pojam 'vrhunski kuhar', a što vjerojatno svi koji znaju ispeći pljeskavicu misle da su to, i prokomentirao plaću koju je autorica oglasa ponudila.
- Baš smo kolege i ja komentirali oglas kada je objavljen. Među kolegama se je pozitivno komentiralo i svi bismo mi voljeli raditi za takve novce. Ali smo malo i skeptični oko oglasa s obzirom da se godinama svašta obećavalo kuharima, a nije ispunjavalo, kaže Vlak.
Mišljenja je da je oglas s druge strane, za vlasnike restorana na granici isplativosti.
- Ako se plaća u cijelosti isplaćuje na račun i davanja državi su onda jako velika. Ne znam tko to može isplatiti i tko može toliko zaraditi bez obzira na dobru predsezonu.
Tko daje toliku plaću na račun treba mu resorno ministarstvo dati nagradu. Za 20 tisuća kuna plaće, davanja državi su jednako tolika. A koliko bi tek bilo za plaću od 35 000.
Pretpostavljam da vjerojatno ne bi sve išlo na račun. Kada se podijeli na satnicu, i uzme u obzir činjenica da je sigurno sezonskog karaktera, i onda iznos podijelite na 12 mjeseci - plaća je realna. A morate se i odvojiti od obitelji, pojasnio nam je Vlak. Također otkrio je i jedan veliki problem koji bi čekao one koji pristanu na oglas, zbog čega je i viša plaća razumljiva.
- Kad se taj kuhar iza sezone vrati recimo u Split, nitko ga neće zaposliti. To je dvosjekli mač. Oglas je sa strane kuhara i plaće realan a s aspekta ugostitelja i nije baš. Tko zna što se krije, moguće da postoji i neka caka u svemu tome, a možda sam u krivu, mišljenja je.
Poslodavaca a i kuhara ima svakakvih. Vremena su takva da više nisu problem poslodavci nego nedostatak radne snage.
- Puno je onih koji se se bave našim poslom i iskorištavaju situaciju a bez znanja su i iskustva. Nabijaju cifre, u pola sezone odu ili ucjenju gazde... S te strane i razumijem plaću od 35 tisuća kuna. Nije ni čudo da ljudi daju dobre uvjete, žele naći što boljeg kuhara da im se ne bi dogodilo da u pola szone ode. Ovako su bar mirni, ŠKMER-ov instruktor kuhanja je zaključio na kraju.