StoryEditorOCM
KalelargaUSPJEH MASLINARSKOG BRAČNOG PARA MOROVIĆ NA SVJETSKOM NATJECANJU U MILANU

Žmansko ulje osvojilo zlatna odličja

27. veljače 2018. - 13:05
20180224_132441

Na jednoj od najprestižnijih svjetskih maslinarskih manifestacija World's Perfect Olive Oil Competition – MonocultivariOliveOil 2018. u Milanu ulje iz maslinika na otoku Žmanu Nives i Gorana Morovića osvojilo je čak tri visoka priznanja.

Na ovom natjecanju na kojem se ocjenjuju isključivo ulja proizvedena isključivo od jedne sorte maslina, ulje NAI 3.3 od sorte coratino bračnog para Morović u kategoriji ekološki proizvedenih ulja dobilo je zlatnu medalju, a u kategoriji ulja od ekološki uzgojenih i navodnjavanih maslina drugi poslani uzorak iste sorte također je dobio zlatnu medalju.

U toj kategoriji isto je ulje proglašeno šampionskom pakovinom.

Morovići su i jedini hrvatski uljari koji su se našli na listi zlatnih odličja u Milanu, a na ovom natjecanju gotovo isključivo se natječu ulja iz Španjolske, Grčke i Italije.

Perfect Olive Oil Competition osnovao je jedan od najvećih talijanskih i svjetskih autoriteta za maslinova ulja Gani Celetti, a osim što se ocjenjuju isključivo monosortna ulja zanimljivost ovoh natjecanja je i u tome što se što skala ocjena ide do maksimalno 10 bodova. Morovići su za svoja ulja dobili ocjenu 8,5 što ih je svrstalo u kategoriju zlatnih.

Najbolja svjetska monosortno ulje proizvdeno od konvencionalno uzgojenih maslina je španjolsko ulje Parqueoliva Serie Oko Dop od sorte picuda koje je dobilo ocjenu 9,9, a najbolje ekološko ulje je Oro Del Desierto sorte hojiblanca također iz Španjolske s ocjenom 9,8, dok je u kategoriji navodnjavanih eko maslina najbolje ocjenjeno talijansko ulje Grand Cru Musignano sorte caninese koje je ocjenjeno sa 9,0.

 

02. srpanj 2024 10:39