StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: NIVES I GORAN MOROVIĆ U MILANU PREUZELI PRIZNANJA ZA SVOJE VRHUNSKO ULJE

Dobili tri zlata za dva uzorka ulja i svojim projektom oduševili Talijane!

9. svibnja 2018. - 00:15
zlato2

Maslinovo ulje NAI 3.3 proizvedeno u masliniku splitsko-žmanskih maslinara Nives i Gorana Morovića osvojilo je čak tri zlatne medalje za dva uzorka na elitnoj smotri maslinovih ulja Monoculitvare Olive Oil Italia 2018. (MOO), na kojoj su Morovići preuzeli svoje zlatne medalje i predstavili svoj maslinik, proizvodnju i projekte na završnoj svečanosti ovogodišnjeg izdanja MOO, održanog prošloga vikenda.

Na milanskoj smotri ocijenjuju su se isključivo monosortna ekstradjevičanska ulja te sudjeluju proizvođači kojima je minimalna godišnja proizvodnja 2.000 litara. Zato MOO nije masovna već elitna manifestacija na koju dolaze 'ozbiljni' maslinari i uljari iz Italije, Španjolske, Turske, Grčke i Portugala, te Slovenije i Hrvatske koje su ove godine imale po jednog predstavnika. Završni dan smotre nije feštarski šušur kako je to kod nas, već se svodi na stručna predavanja, predstavljnje maslinara i kušavanje najboljih ulja.

U jakoj i ozbiljnoj konkurenciji ulje NAI 3.3. osvojio je zlato u kategoriji ulja proizvedenog u ekološkom i nenavodnjavanom uzgoju maslina, zatim u kategoriji navodnjavanog uzgoja, a isto ulje je dobilo i zlato za najbolji dizajn pakovine. U oba slučaja Morovići su poslali ulje od sorte coratino.

Monocultivari Olive Oil ima svoju talijansku i španjosku verziju, a završna svečanost za Španjolsku i ulja iz zapadnih maslinarskih zemalja održat će se u Cordobi za dva tjedna. Ovu je manifestaciju i njihove ocjenjivačke panele, kao i niz drugih u svijetu, poput one New Yorku, osnovao vjerovatno najveći autoritet u svijetu maslinovih ulja, nekadašnji savjetnik, zapravo ključni čovjek tvtke Pieralisi Gino Celletti. Ovogodišnji sveukupni šampion MOO je španjolsko ulje Parqueoliva Serie Oro Dop od najcijenjenije španjolske sorte picuda.

Na završnoj talijanskoj svečanosti u mjestu Lodi kraj Milana Goran Morović je predstavio svoj žmanski maslinik, proizvodnju vrhunskog ulja te projekt kojeg namjerava ostvariti u svom masliniku u Žmanu – maslinarsko-turistički kompleks. Arhitektonski rješenje za projekt izradio je zadarski arhitekt Nikola Bašić koji je osmislio kompleks kao sustav povezanih zemunica s uljarom i kušaonicom, šest apartmana i popratnim servisnim sadržajima.

Iako je riječ o orginalnom i arhitektonski vrhunskom rješenju u kojem se prvenstveno vodi računa o tome da se ne nagrdi prirodni ambijent otoka i maslinika na njemu, projekt je teškom mukom dobio građevinsku dozvolu, ali nije dobio podršku od nadležnog ministarstva za dobijanje sredstava iz EU. Morovići su sada u završnoj fazi osiguravanja sredstava za realizaciju projekta.

Na prezentaciji u Lodiju talijanski su maslinari i drugi stručnjaci bili oduševljeni s onim što im Morović prezentirao, uostalom kao i njegovim uljem i dizajnom boce NAI 3.3. Ostali su zatečeni s Bašićevim projektom i Morovićevim zamislima, a jedan je od nazočnih rekao da nitko nikada nije ponudio niti ostvario ništa slično ni u Italiji, zemlji koja je višestuko veća i maslinarsko-uljarska i turistička sila.

Doduše, u kasnijim razgovorima sa svojim talijanskim i turskim kolegama saznali smo da ni administracije u tim zemljama nemaju previše sluha za nove i neuobičajene projekte, isto kao što nemaju izoštrene standarde zaštite vrhunskih ulja od konkurencije jeftinih patvorina koje se nalaze i na njihovim tržišitima kao i na našem.

Ekipa Slobodne Dalmacije, magazina Maslina i portala Zadarski.hr bila je s Nives i Goranom Moroviće na svečanosti u Lodiju, a širi izvještaj o tome te veliki intervju s najpoznatijim svjetskim ocjenjivačem maslinovih ulja Ginom Celletijem objavit ćemo u srpanjskom broju magazina Maslina.

02. srpanj 2024 10:29