StoryEditorOCM
KalelargaLAUREATI

Poznati su dobitnici Grba gradonačelnika, evo kome je Dukić odlučio dodijeliti priznanje, među nagrađenima i zadarska tvrtka

Piše Iva Ivanac
16. studenog 2023. - 17:22

Gradonačelnik Branko Dukić je na sjednici Gradskog vijeća dodijelio i Grbove gradonačelnika. Kazao je kako Zadar čine ljudi i njihova djela te kako je ponosan što može dodjelom Grba gradonačelnika istaknuti bar dio onih koji su zaslužili javno priznanje grada u kojem žive i djeluju.

- Obično ove nagrade pripadaju mladima kao poticaj za budućnost. Ove godine želim istaknuti one koji nove generacije podučavaju i osposobljavaju za uspješan život. Jedan od njih je i gospodin Anto Marjanović. Kao profesor informatike prenosi svoje znanje djeci, aktivno je sudjelovao u osnivanju i organizaciji Centra izvrsnosti za informatiku, koordinirao je projekt DarZaSySTEM- STEMiziraj se, već godinama daruje svoje vrijeme mladima vodeći radionice te ljetne i zimske škole robotike, aktivan je u udruzi Robotic, kazao je gradonačelnik dodajući kako je njegov drugi izbor Vitomir Burčul.

- Više od tri desetljeća gospodin Burčul posvetio je radu s mladima kao trener plivanja. Uz njegovo vodstvo i podršku, brojna su djeca proplivala, zavoljela taj sport, a neki od njih ostvarili su i zapažene rezultate na državnoj razini. Kao dragovoljac uključio se u Domovinski rat, u kojem je i ranjen u borbi, kazao je Dukić dodajući kako je Burčul svoja iskustva pretočio u osnivanje i vođenje programa rehabilitacije invalida Domovinskog rata, kojom se bavi sve do danas. 

- Gospođa Darinka Kotlar mentor je sportski nadarenoj djeci već tri i po desetljeća. Voditeljica je Školskog sportskog društva Smiljevac kroz koje je prošlo nebrojeno puno učenika škole Smiljevac, i koji su postizali izuzetne rezultate na natjecanjima u raznim sportovima. Pod njenim vodstvom ova je škola posljednjih dvanaest godina, otkad postoji sustav vrednovanja, najuspješnija osnovna škola u Hrvatskoj po sportskim rezultatima. Dio ove djece ostvario je vrlo uspješne sportske karijere, ali ono važnije, svi su razvili ljubav prema sportu i osjetili što znači podrška prave osobe na pravom mjestu, istaknuo je gradonačelnik imenujući osobu koja je osvojila četvrti Grb gradonačelnika. 

- Već skoro tri desetljeća fotograf Aleksandar Bonačić otkriva nam i daruje u nasljeđe motive našeg grada i njegove okolice, dokumentira neponovljive detalje koji čine život specifičnim baš u tom trenutku i na tom mjestu. Zadarska fotografija dio je našeg kulturnog identiteta, a u njemu je veliki doprinos i gospodina Bonačića, dodao je gradonačelnik istaknuvši kako su među ovogodišnjim dobitnicima javnog priznanja i čuvari zadarske kulturne baštine. 

- Pokojna profesorica Marijana Kovačević i britanski profesor Donal Cooper posvetili su dio svog uzornog znanstvenog rada ophodnom križu iz 14. stoljeća. Riječ je o vrhunskom zlatarskom radu s reljefnim prikazima povijesti našeg grada koji je prije 50 godina otuđen iz riznice Samostana svetog Frane. Upravo svojim znanstvenim radom i istraživanjem omogućili su povratak tog vrijednog kulturnog blaga u Zadar, rekao je Dukić dodajući kako je jedna nagrada ostavljena i za pravne osobe. 

- Zadarska Tankerska plovidba perjanica je našeg gospodarskog sektora, simbol nacionalnog pomorstva, dio identiteta i tradicije pomorskog Zadra. Bila je bez premca najuspješnija hrvatska tvrtka, dodijeljena su im brojna strukovna nacionalna priznanja i nisam mogao dozvoliti da ih ove godine, preskoči njihov grad, zaključio je gradonačelnik. 

06. listopad 2024 21:25